Kedilerde kalp kurdu ve akciğer hastalığı

23 Temmuz 2021
3618
Kedilerde kalp kurdu ve akciğer hastalığı

Kedilerde bakteriyel enfeksiyon, konjestif kalp yetmezliği, tümörler ya da bağışıklık reaksiyonları gibi pek çok çeşitli koşullar akciğer hastalığına neden olabilir. Eğer kedinizde kalp ya da akciğer hastalığı olduğundan endişe ediyorsanız, en kısa sürede veterinere gitmeniz gerekmektedir. Bu tarz hastalıklar bir veteriner yardımı tarafından teşhis edilip tedavi edilmezse, ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kalp ve akciğer hastalıkları, insanları etkilediği gibi kedileri de etkiler ve muayene edilen her on evcil hayvandan birinde bir tür kalp hastalığı vardır. Kedilerde kalp hastalığı doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kedileri etkileyen en yaygın kalp hastalıkları arasında ise, miyokard hastalığı, aritmiler, kan damarı hastalığı ve kalp kurdu enfeksiyonu yer alıyor.

Kedilerde Kalp ve Akciğer Hastalığı Belirtileri

Kedilerde kalp hastalığının belirtileri;

  • Öksürme ya da nefes almada zorluk
  • Karında sıvı birikmesi ya da şişmesi
  • Hızlı, yavaşlamış ya da düzensiz kalp atışı
  • Zayıflık
  • Yavru kedinin büyümemesi

Kedilerde akciğer hastalığının belirtileri;

  • Burundan irin, kan ya da akıntı gelmesi
  • Kuru ya da mukozal öksürük
  • Hızlı nefes alma
  • Zor nefes alma
  • Nefes alırken ağrı hissetme
  • Anormal seslerin eşlik ettiği yüksek sesle nefes alma ya da nefes verme

Not: Konjestif kalp yetmezliği gibi bazı hastalıklar akciğerleri etkilediği gibi kalbi de etkiler. Bu durumda her ikisi için de kedinizde ıslak öksürük, zor nefes alıp verme ve karında sıvı birikimi gibi belirtileri gözlemlenemiz mümkün. 

Kedilerde Kalp ve Akciğer Hastalığının Nedenleri

Astım ilacı alan kedi

Kedilerde sonradan kazanılmış ve doğuştan olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilecek birçok kalp ve akciğer hastalığı türü bulunur. Doğuştan kalp ve akciğer hastalıkları, doğumda ortaya çıkar ve genel olarak hatalı biçimlendirilmiş ya da kusurlu bir kalp veya akciğer yapısı ile ilgilidir. Doğuştan kalp ve akciğer kusurları nadirdir ancak aşağıda daha yaygın olan türleri öğrenebilirsiniz.

  • Kalp mırıltıları
  • Kalbin odalarını ayıran dokudaki septal kusurlar ya da anormallikler
  • Kalbin astarındaki bir kusur
  • Darlık ya da kalbin bir bölgesinden kan akışının engellenmesi
  • Arızalı kalp kapakçıkları

Kedilerde sonradan kazanılmış kalp ve akciğer hastalıkları daha yaygındır. En sık görülen hastalıklar ise şunlardır;

  • Bakteriyel enfeksiyon ya da kalp kurdu gibi akciğer veya kalp enfeksiyonu
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Akciğerler ve kalp çevresinde sıvı birikmesi
  • Pulmoner ödem
  • Kedi solunum hastalığı kompleksi
  • Dejeneratif kapak hastalığı
  • Kalp kası hastalığı (Kardiyomiyopati)
  • Enfektif endokardit
  • Perikardiyal hastalık
  • Pulmoner ya da sistemik hipertansiyon

Kedilerde Kalp ve Akciğer Hastalığı Teşhisi

Veteriner hekiminiz teşhis sürecine, tıbbi kayıt ve sağlık geçmişine baktıktan sonra kedinize kapsamlı bir fizik muayenesi yapacaktır. Düzensiz kalp atışı ya da sıvı birikiminin olup olmadığını öğrenmek için stetoskop yardımı ile kedinizin kalbini ve ciğerlerini dinleyecektir. Aritmileri teşhis etmek, kalp solucanlarının varlığını tespit etmek ya da yapısal anormallikleri öğrenmek için X – ışınları, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi gibi görüntüleme tekniklerini kullanacaktır. Genel olarak kedilerde kalp ve akciğer hastalığı fizik muayene ve görüntüleme teknikleri ile kolayca teşhis edilebilir. Ancak daha karmaşık vakalarda ve daha nadir görülen durumlarda, kedinizin kalbi ve akciğerleri hakkında daha net bilgiye ulaşmak için ek testler istenebilir.

Kedilerde Kalp ve Akciğer Hastalığı Tedavisi

Oksijen verilen kedi

Veteriner hekiminiz, kedinizin durumu ne olursa olsun, kalp ve akciğer fonksiyonunu eski haline getirmek, normal kalp ritmini ve hızını eski haline getirmek, kalbe ve akciğerlere verilen hasarı en aza indirmek, kalp solucanları gibi durumlarda anti parazitleri veya bakteriyel enfeksiyon durumunda antibiyotikleri kullanarak bir enfeksiyonu çözmek isteyecektir. Öte yandan kedinizin tedavi ve iyileşme süreci, teşhise bağlı olarak değişecektir.

Bir yavru kedide erken müdahale yardımı ile anormallikleri ortadan kaldırmak için genellikle cerrahi gerekebilir. Pek çok durumda ise yavru kediler, ameliyattan sonra tamamen iyileşir ve normal bir hayat yaşamaya başlarlar. Ancak diğerleri için iyileşme süreci kesin bir güvence veremeyebilir. Bu nedenle veteriner hekiminiz kedinize en uygun tedavi seçeneklerini sunarak, kedinizin sağlığı ve görünümü hakkında ayrıntılı bir bilgi verecektir. Kedilerde edinilmiş kalp ve akciğer hastalıkları cerrahi, medikal tedavi ya da yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilir.

Kedilerde Kalp ve Akciğer Hastalığının İyileşmesi

Kedinizin durumuna ve tedavisine bağlı olarak, kediniz bakım ve yaşam tarzı yönetiminden hayatı boyunca, yakın gözetime kadar herhangi bir yere ihtiyaç duyabilir. Veteriner hekiminiz iyileşme ve yaşam kalitesini kontrol etmek için kedinizin tedavi planını hazırlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedimin solunum problemleri varsa ne yapmalıyım?

Nefes alma zorlukları, herhangi bir cins ya da yaştaki kedileri etkiler ve hızla yaşamı tehdit edici hale gelir. Eğer kediniz nefes almada zorluk belirtileri gösteriyorsa, en kısa süre içerisinde onu veterinere götürmelisiniz.

Kedimin solunum problemleri olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir kedinin solunum sistemi, burun, boğaz, nefes borusu ve akciğerler dahil olmak üzere pek çok parçaya sahiptir. Bu sistemin herhangi bir bölümündeki ya da beyindeki solunum merkezindeki hastalıklar ise kedi solunum problemlerine yol açar.

Kedim neden nefes almakta zorlanıyor?

Kedilerde nefes darlığı olarak da adlandırılan zor nefes alma, enfeksiyon, travma ve kanama gibi bir dizi sorunun işaretidir. Bir kedinin nefes almakta zorlanmasının diğer nedenleri arasında yabancı cisimler, kalp yetmeliği, astım ve anemi gibi hastalıklar yer alıyor. Aynı zamanda alerjiler, ağrı, ateş ve ilaçlar gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Diğer nedenler arasında ise, göbeği şişkin hale getiren tümörler ya da gelişmiş karaciğer veya karındaki sıvı gibi hastalıklar yer alıyor.

Kedim neden hızlı nefes alıyor?

Kedilerde hızlı nefes alma, kandaki düşük oksijen seviyelerinin, düşük kırmızı kan hücresi seviyesinin veya astımın bir parçası olabilir. Ayrıca bir kedinin hızlı nefes alması, kalp yetmezliği nedeniyle akciğerlerdeki sıvının ya da akciğerleri çevreleyen göğüsteki sıvının bir sonucu da olabilir.

Bu Makale İlginizi Çekebilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Zeynep Vatansever
Ağu 8, 2023 / 09:16

Merhaba lütfen yardım edin kedimi tütlwrini kestirmek için veterinere götürdüm. Birde çok zayıf neden diye bakılsın istedim. Oyuncu sevimli bir Persiandı.🥹15 dk. Sonra kedinizin ciddi sağlık problemleri var öldü dediler. Akciğerinden sıvı çıkarttık dediler. Zaten ha bugün ha 2 gün sonra ölecekti dedilerYalvarırım cevaplayın böyle birşey olabilirmi?


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:08

Merhaba kedilerde göğüs boşluğunda sıvı toplanması oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu durumda ufak bir stres faktörü bile kediniz için ölümcül olabilir. Ancak böyle bir durumda öncesinde kedinizde iştahsızlık, ağız açık solunum, karından nefes alma gibi başka belirtiler de görülür. Kedinizin durumunu bilmediğimden daha fazla yorumda bulunamayacağım. Başınız sağolsun..