Kedilerim oynuyor mu yoksa kavga mı ediyor?

15 Eylül 2021
2336
Kedilerim oynuyor mu yoksa kavga mı ediyor?

Saldırgan bir şekilde oynamak ve alaycı bir şekilde kavga etmek, kedilerin normal hareketlerinden biridir. Ancak bazen kedilerin oyun oynayıp oynamadıkları anlaşılmaz. Örneğin kavga mı ediyorlar yoksa oyun mu oynuyorlar anlaşılması biraz güçtür. Oynayıp oynamadıklarını ya da kavga edip etmediklerini anlamak için vücut hareketlerini iyice gözlemlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda dövüşün doğasını da izlemeniz gerekmektedir. Oynayan kedilerin genel olarak sırayla oynadıklarını unutmamalısınız! Öte yandan kedilerinizin kavga ettiğini gözlemlerseniz, kavgayı ya yüksek sesle ya da kedilerin arasına bir bariyer koyarak ayırmayı denemelisiniz. Tüm bunların dışında kedilerim oynuyor mu yoksa dövüşüyor mu nasıl anlarım diyorsanız, okumaya devam edin.

1. Yöntem

Vücut Dillerini Gözlemlemek 

-Genelde oyun olarak dövüşen kediler fazla ses çıkarmazlar. Eğer herhangi bir ses çıkardıklarını duyarsanız, bu tıslama ya da hırıltıdan daha çok miyav sesi gibidir. Bunun aksine bitmeyen bir hırıltı ya da tıslama gibi bir ses duyarsanız, kedileriniz gerçekten kavga ediyor olabilir.

-Sahte bir dövüş esnasında, kedilerin kulakları öne veya dik bir şekilde ya da yalnızca biraz geriye doğru konumlanır. Kulaklarının arkaya döndüğünü ya da kafalarına karşı konumlandığını fark ederseniz, kedilerinizin kavga etme olasılığı oldukça fazladır.

-Oynayan kedilerin pençeleri kılıflı ya da geri çekilmiş olur. Kılıfsız olduğunda ise, onları diğer kediye kasıtlı olarak zarar vermek için kullanmazlar. Ancak kedilerin pençelerini diğer kediye zarar vermek ya da incitmek için kullandıklarını fark ederseniz, kedilerinizin kavga etme olasılığının yine çok yüksek olduğunu bilmelisiniz.

-Oyun sırasında ısırma çoğunlukla az görülür ve herhangi bir zarara yol açmaz. Ancak bir kedinin diğerini ısırarak zarar verdiğini görürseniz, kedileriniz oyun oynamıyor aksine kavga ediyordur. Kedilerden biri acıyla tıslarsa veya hırlarsa da kedileriniz muhtemelen kavga ediyordur. Çoğunlukla kediler oynarken birbirlerini ısırırlar ancak bir kedi kaçmaya çalışan bir başka kediyi sık sık ısırıyorsa, birbirleri ile oynamaları çok beklenmez.

-Şakayla karışık kavga eden kedilerin vücutları ileriye dönük olur. Eğer kedilerin birbirlerine tokat atarken geriye doğru yaslandığını gözlemlerseniz, kedileriniz kavga ediyordur.

-Gerçekten kavga eden kedilerin tüyleri diken diken olur. Kediler bunu kendilerini daha büyük göstermek için yaparlar. Eğer kedinizin kuyruğunda, vücudunda ya da hem kuyruğunda hem de vücudunda kabarık tüyler fark ederseniz, birbirleriyle kavga etme olasılıkları çok yüksektir.

2. Yöntem

Dövüşün Doğasını İzlemek

Kavga eden iki kedi

-Sahte kavga sırasında kediler sırayla üstte olur. Yani her iki kedi de hem altta hem de üstte olmak için eşit miktarlarda zaman harcarlar. Kedileriniz birbirini kovalıyorsa da aynı durum geçerlidir. Her zaman bir kedinin diğerini kovalaması yerine ikisi de birbirini kovalaması gerekir.

-Dövüşen kediler birden fazla duracak ve yeniden kavgaya başlayacaktır. Bu şekilde mola vermiş olacaklar ve pozisyonlarını değiştirme şansı elde edecekler. Bunun dışında kavga eden kediler çok daha hızlı bir şekilde hareket eder ve biri kazanana kadar durmazlar.

-Kedilerinizin oyun oynadığından ya da kavga ettiğinde hala emin olamıyorsanız, davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Kavga eden kediler birbirlerinden kaçınır ya da en azından biri diğerinden kaçınır. Oynayan kediler ise birbirlerine karşı dostça yaklaşır ve sonrasında da normal davranışlarına geri dönerler. Hatta şekerleme yapabilir ya da yan yana uzanıp dinlenebilirler.

3. Yöntem

Kavgayı Ayırmak

-Kapıyı çarparak, ellerinizi çırparak, bağırarak, ıslık çalarak ya da tencere veya nesneleri birbirine vurarak yüksek ses çıkarmayı deneyin. Yüksek sesler kedilerinizin dikkatini dağıtacağı için kavgayı engellemiş olursunuz.

-Kedilerin birbirlerini görmelerini engellemek için bariyerler kullanabilirsiniz. Birbirlerini görmelerini engellemek adına kedilerin arasına bir yastık, karton parçası ya da bariyer benzeri başka bir nesne yerleştirebilirsiniz. Kedileriniz kavga etmeyi bıraktıktan sonra da sakinleşmeleri için onları ayrı odalara koyabilirsiniz. Gelecekteki bir kavgayı önlemek için kedilerinizi adım adım yeniden tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Kedilerinizi ayırmak için kullanışlı bir bebek kapısına sahip olmak her zaman çok daha avantajlıdır. Bu şekilde onları yeniden tanıtabilir ve birbirlerine zarar veremeyecekleri şekilde etkileşime girmelerini sağlayabilir.

-Ellerinizi kavga eden iki kedinin ortasına koyarsanız, çizilme ya da ısırılma riski ile karşı karşıya kalırsınız. Kedilerin biri ya da her ikisi de yüzünüze doğru herhangi bir hamle yapabilir. Bunun dışında kedilerden biri sizi görebilir ve öfkesini size yönlendirebilir. Hatta size karşı davranışları, kavga bittikten sonra da değişebilir. Eğer kediniz sizi ısırırsa, en kısa sürede hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Kedi ısırıkları ciddi sonuçlar doğurabilir ve bu nedenle erken tedavi her zaman iyi bir seçenektir.

-Kedilerinizin kaynakları için rekabet etmek zorunda kalmamasını sağlayarak gelecekteki kavgaları önleyebilirsiniz. Her kedinin evin farklı bölgelerinde kendine ait kum kabı, mama ve su kabı, yatağı, tünekleri ve oyuncakları olmalı. Son olarak kedilerinizi kısırlaştırmalısınız. Bu şekilde aralarındaki kavgaları da azaltmış olacaksınız. Tüm bunların dışında kedilerinizi dostane bir şekilde etkileşime girdiklerini gördüğünüzde onlara övgü ve ikram ile ödüllendirin.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedi size tısladığında ne anlama gelir?

Genel olarak kediler korktuklarında ya da sizi geri çekilmeniz için uyardıklarında tıslarlar. Ayriyeten bir tıslamayı yorumlamak için sunulan diğer beden dili işaretlerini gözlemleyin.

Onlarla oynarken kediler neden ısırır?

Bu kediler arasında doğal bir etkileşim olmakla beraber oynama biçimlerinin bir parçasıdır.

Kediler oynar mı?

Kesinlikle! Pek çok kedi oynamayı sever ve oyuncaklar sunulduğunda da kendi başlarına oynarlar.

Kedilerim neden kavga ediyor?

Kediler birçok nedenden dolayı birbirleri ile anlaşamazlar. Su, yiyecek ve kum kabı gibi kaynaklar için rekabete girmeleri en yaygın nedenlerdendir. Eğer kedileriniz ile baş edemiyorsanız yardım için veteriner hekiminize ya da bir davranışçıya danışabilirsiniz.

Kedilerimin dövüşmesine izin vermeli miyim?

Oyun eğlencelidir ve iyi bir egzersizdir. Aynı zamanda kedilerin kedi olmasına izin verir ve cesaretini kırmamak gerekir. Ancak şiddetli ve gerçek bir kavga ettiklerini fark ederseniz, el çırparak onları ayırabilirsiniz. Bunun dışında fazla müdahale etmemelisiniz!

Kediler ölümüne dövüşür mü?

Kendine güvenen bir tür ve yalnız bir avcı olan kedi, herhangi bir ani kavgada yaralanmaya ve avlanamamaya sebep olabileceği ve sonuç olarak ölüme neden olabileceği için fiziksel çatışmalardan kaçınır.

Kediler kavgadan sonra nasıl davranır?

Tüm kediler farklı olsa da, ısırık yarasından muzdarip olan kediler genel olarak şu belirtileri ve daha fazlasını gösterirler.

Kedi dövüşü yaralanmaları kendi kendine iyileşir mi?

Kedi dövüşü yaralanmaları çoğunlukla septik sonuçlanır. Bu durum da kedileri hasta edebilir ve yaralar tedavi edilmediği sürece kedilerin sağlıklarını kötü etkileyebilir.

Kedim neden aniden diğer kedime saldırıyor?

Kedilerinizin her ikisi de sizden ilgi görmek istediği, bölgeselleşip tercih edilen dinlenme yerleri ve dışarıda bir başka kedi gördüğü için kavga edebilir. Ayrıca kediler öncelikle yiyeceğe ve dinlenme yerlerine erişim gibi kaynaklar için savaşıyorsa, onlara bol miktarda kaynak sağlamayı unutmayın.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ebru
Kas 30, 2023 / 20:43

Merhaba 1 yaşında ki erkek kedimi kısırlaştırmak zorunda kaldım çünki her yere tuvaletini yapıyordu ve 2 kardeşler benim kedilerim. 1Hafta oldu kısırlaşalı kardeşine saldırıyor asla yaklaşmıyor lâkin kisirlastirdiktan sonra bir kaç gün oda içerisinde toparlanmasını bekledik kardesini asla yaklaştırmadık şimdi ise sakinleştirici kullandığı halde kardeşini düşman ve tehdit olarak görüyor bu durum düzelmez mi? tekrar eskisi gibi olamazlar mı?


Veteriner Hekim
Ara 2, 2023 / 13:19

Merhaba kedilerde operasyon sonrası bazı davranış değişiklikleri görülebilmektedir. 1 hafta bu durumun düzelmesi için kısa bir süre ancak bu davranışları devam ederse profesyonel bir destek almanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.