Kedim neden kahverengi sıvı kusuyor? Nedenleri ve tedavisi

22 Eylül 2021
3305
Kedim neden kahverengi sıvı kusuyor? Nedenleri ve tedavisi

Kedilerde kusma sıklıkla rastlanan hastalık belirtilerinden biridir ve kusma belirtisi gösteren kedilerde birçok farklı hastalık görülebilir. Bu hastalıklar arasında alerjik reaksiyonlar, iç tıkanıklıklar, pankreatit, böbrek yetmezliği, parazit enfeksiyonları, karaciğer rahatsızlıkları, iltihaplanma, zehirlenme ve sinir sistemindeki bozukluklar sayılabilir. Peki, kedilerde kahverengi kusma neden olabilir ve bunu önlemek için ne gibi tedbirler alınabilir?

Kedinizin kahverengi sıvı kusmasının nedenleri

Gastrointestinal yolda kanama

Anüs ile ağız arasındaki sindirim sisteminin parçasını tanımlayan gastrointestinal yolda meydana gelen kanamalar kedilerde kahverengi kusmaya neden olabilmektedir. Eğer kediniz bir süredir düzenli olarak kahverengi kusuyorsa ağızda ya da yemek borusunda kan sızdıran bir iltihaplanma durumu olabilir.

Kediniz düzensiz aralıklarla kusuyorsa, kahverengi kusması mide ile bağırsak yolundaki bir iç kanamanın habercisi olabilir. Bu genellikle yabancı bir cismin yutulmasından ya da bağırsakların tıkanmasına, iltihaplanmaya ve travmaya neden olan büyük bir kıl yumağının zarar vermesinden dolayı olmaktadır.

Sağlık sorunları

Bazı sağlık sorunlarının semptomu olarak kediler kahverengi kusabilir:

  • Hamilelik
  • Döngüsel kusma sendromu
  • Toksin tüketimi
  • Bağırsak ya da sindirim sistemindeki tıkanıklıklar
  • Kedi gribi
  • Kabızlık
  • Karaciğer ve böbrek sorunları
  • Amiloidoz
  • Mantar enfeksiyonları
  • Strese dayalı ülserler
  • Mide kanseri

Kahverengi safra

Bazı durumlarda kedilerin kahverengi sıvı kusması, kedinizin karaciğerinden gelen kahverengi safra olabilir. Kusulan safra, daha çok sarı renge yakın bir renkte olmaktadır. Kedinizin kustuğu şeyin safra olduğu belirlendiği taktirde, kedinizin iç organlarında sorun olabileceği ihtimali yükselmektedir.

Okumanız faydalı olabilir: Kedim neden sarı sıvı kusuyor?

Yeme alışkanlıkları

Kedilerin hızlı bir şekilde yemek yemeleri de sindirim yollarında sıkıntılara yol açmakta ve bu durumda tam sindirilemeyen besinlerin kusulması şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra diyetteki aşırı protein içeren gıdaların bulunması ve yemek yedikten sonra çok hızlı hareket etmek de kedinizin kahverengi kusmasına neden olabilir.

Mama

kahverengi mama

Kuru mama taneleri ya da konserve mamaların genellikle kahverengi olmaktadır. Özellikle bağırsak hassasiyeti olan kediler sindirilmemiş ya da kısmen sindirilmiş olan mamaları kusma eğiliminde olurlar. Haliyle de kesinizin kustuğu şey kahverengi olacaktır.

Veterineriniz kedinizin kahverengi kusmasına sebep olabilecek diğer bütün unsurları elediyse son olarak bunun mamadan kaynaklanabileceğini düşünecektir. Bu durumda da kedinizle daha hassas bir mama denemenizi önerecektir. Bu özel diyette kediniz hala sindirimde zorlanıyorsa, veterineriniz kedinizi daha katı, hidrolize protein diyetine sokmak isteyebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz:

Gıda alerjileri

Kedilerde gıda alerjileri söz konusu olduğunda, bu durum herhangi bir besin kaynağına kıyasla daha çok protein içeren gıdalara karşı oluşmaktadır. Hidrolize besinler, proteinlerin ayrı aminoasit bileşenlerine ayrıldığı bir süreçten geçmektedir. Bu nedenle hidrolize besinler, kedinizin bağışıklık sisteminin, yiyecekte alerjen olduğuna dair bir alarm vermesini engeller ve kedinizin alerji belirtileri göstermesinin önüne geçer. Böylece kediniz yediği besine karşı bir tepki göstermemiş olur.

Bu yazımızı da okumalısınız: Kedim neden kusuyor

Kedilerin kahverengi sıvı kusması nasıl önlenir?

kedilerin kusması nasıl önlenir

Bazı kedi sahipleri, kedilerde kusma davranışını çok normal bir durum olarak algılayabilir ancak bir kesi sıklıkla kusuyorsa bu durum asla normal sayılamaz ve bir sıkıntının habercisidir. Kediniz birkaç defa kahverengi kustuysa ve iştahsızlık, kilo kaybı, uyuşukluk ya da ishal gibi farklı semptomlara da sahipse bu durumda veterinere danışmak faydalı olacaktır.

Özellikle gıda alerjisi olan durumlarda kedilerin beslenmesi ve diyet ipuçları çok önemli olmaktadır. Hidrolize besinlerle gerçekleştirilen diyet programları ile kedinizin yediği gıdayı alerjen olarak tanımlamasının önüne geçilerek kusması önlenebilir.

Çok hızlı yiyen kedilerde rutin kusma davranışı görülebilir. Bunun için kedinizle yiyecek bulmacalarını deneyebilirsiniz. Yiyecek bulmacaları kediniz için hem oyun hem de sindirimin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir etkinliktir. Piyasada kedinizin yırtıcı ve yiyecek arama içgüdülerine hitap eden birçok farklı, ilgi çekici oyuncak bulabilirsiniz. Yiyecek oyuncakları yemek yeme süresini azalttığı için kedinizin doygunluk hissi yaşamasına ve bundan dolayı da gereksiz fazla yemekten kaçınmasına olanak tanıyacaktır.

Sebebi çok hızlı mama yemek gibi çok basit bir durum olsa bile bir kedide kusma davranışının rutin hale gelmesi hiç normal karşılanacak bir durum değildir ve şüpheli bir durumda en kısa sürede veteriner kontrolüne götürülmesi kedinizin olası kötü sonuçlardan korunması için çok önemlidir.

Kedilerde kahverengi sıvı kusması nasıl tedavi edilir?

Kedilerde durmayan kahverengi kusma durumlarında acele bir şekilde veterinere başvurulması gerekmektedir. Veteriner öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirecek ve kedinizin yaşamsal belirtilerini kontrol edecektir. Bu kontrol esnasında özellikle karın bölgesinin palpe edilmesi (hassas bölgelerin elle muayene edilmesi) fiziksel muayenenin en önemli aşamasını oluşturacaktır.

Fiziki muayenenin ardından veteriner ihtiyaç halinde röntgen ve kan tahlili gibi bazı testler yapmak isteyebilir. Kan tahlili kedinizin organ fonksiyonunu kontrol etmek ve kedinizdeki kırmızı kan hücresi ve trombosit düzeyinin yanında karaciğer ve böbreklerinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için yapılabilmektedir. Röntgen çalışması ise karında kan olma ihtimali olan sıvıların tespit edilmesi ve ayrıca tıkanıklığa sebep olabilecek bağırsaklardaki gazların belirlenebilmesi için önem teşkil etmektedir.

Kedinizin tedavisinde veterinerin bulguları çok önemlidir. Veteriner gerekli gördüğü taktirde sıvı tedavisi ve çeşitli destekleyici tedaviler için kedinizi yatarak tedavi etmek isteyebilir ya da yeterli olacağı durumlarda ayaktan tedavi edebilir. Her iki durumda ağız yoluyla ilaç desteği sağlama gereği duyabilir. Eğer bağırsak tıkanıklığı gibi bir durum tespit edilirse o zaman ameliyata başvurulabilir.

Kedilerde kahverengi sıvı kusması bulaşıcı mıdır?

Kedilerde kusma bir sebepten daha çok bir sonuç olması nedeniyle bulaşıcı bir özellik taşımamaktadır. Gene de eğer evinizde birden fazla kedi besliyorsanız kahverengi kusan kediyi iyileşene kadar diğer kedilerden uzak tutmanız tedbir olması açısından faydalı olacaktır.

Kahverengi sıvı kusan kedilerde beslenme nasıl olmalıdır?

kusan kedilerde beslenme

Öncelikle kahverengi kusan kedilerin hızlı yemesinin önüne geçilmelidir. Bunun için en sık başvurulan yöntemlerin başında yemek oyuncakları gelmektedir. Yazımızın önceki bölümlerinde bu konu hakkında sizlerle detayları zaten paylaştık.

Kedinizin yeme içme programına yüksek protein içeren gıdaları çok fazla dahil etmemeye özen göstermelisiniz. Mide hassasiyeti olan kediler için ise veterinerin önereceği hidrolize edilmiş özel mamaların kullanılması faydalı olacaktır.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sıkça Sorulan Sorular

Taze kanın rengi kırmızıdır. Bununla birlikte canlılığını yitiren kan daha kahverengi bir renge döner. Kahverengi kusmukta kan olma olasılığı çok yüksektir. Eğer kusmukta kırmızı renkte taze kan gördüyseniz bu ağza ya da boğaza yakın bir yerde tahriş olduğunun belirtisidir.

Kusmanın iki veya üç gün boyunca günde birden fazla meydana gelmesi durumunda ciddi bir durumdan şüphelenmelisiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

çağla
Kas 3, 2022 / 02:12

kedim mama yeniyor önceki sahibi normal yemekler yedeğini söyled bende sorun yaşamasın diye değişiklik yapıp mama vermedim ve bugun çok az balık yedi gece uyurken öğürme sesiylr uyandım kalktığımda kahverengi v kokulu bir şekilde kusmustu çok korktum daha 2 aylık ve saatlerdir tuvaletini de yapmadı sadece bir defa çişini yaptı bu durum beni endişelendirdi


Veteriner Hekim
Kas 6, 2022 / 21:41

Merhaba geçmiş olsun umarım kediniz iyidir. Eğer semptomları devam ediyorsa bir veteriner kliniğine gitmenizi öneririm.


Batuhan
Eki 22, 2023 / 10:59

yada kısa zaman önce malt verdiyseniz onu kusmuş olabilir ilk telaş ettim sonra malt verdiğimi hatırladım