Brezilya Mastiff (Brazilian Mastiff) Özellikleri ve Bakımı

Brezilya Mastiff (Brazilian Mastiff) Resimleri
Fila Brasileiro olarak da adlandırılan Brezilya Mastiff oldukça güçlü, dayanıklı ve yabancılara karşı toleransı olmayan, büyük bir ırktır. Brazilian Mastiff, Brazilian Molosser, Cao de Fila gibi farklı adlarla da tanınmaktadır. Ailesine karşı bağlılığı yüksek, sadık ve korumacı bir yapısı vardır. Genel olarak diğer köpeklere ve yabancı insanlara karşı temkinli, güvensiz yaklaşımda bulunur. Erken aşamada eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekir. İlk defa köpek yetiştirecek kişilerin eğitimlerinde zorlanabileceği için bu ırkı sahiplenmesi doğru bir seçim olmayacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Bekçi Köpeği, Çiftlik köpeği, Savunma Köpeği
Ağırlık
40 - 55 Kg
Yükseklik
60 - 75 Cm
Aile
Mastiff
Menşei
Brezilya
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
8- 10 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Brezilya Mastiff cesur, güçlü, kararlı, sahibine çok bağlı, sadık ve itaatkar bir ırktır. Ailesine olan bağlılığı ve onları koruma içgüdüsü yüksektir. Sahibinin aile üyelerine, çocuklara karşı çok hoşgörülüdür. İnsan ailesine karşı uysal ve sevgi doludur. Sevdiklerini korumak için bir an bile tereddüt etmez. Brezilya Mastiffi bir aileyi benimsediği ve sevdiği zaman dünyasını onlar üzerine kuracaktır. Sevdiklerini korumayı Brezilya Mastiff’ine birisinin öğretmesi gerekmez, sevdiklerini korumak ve sadık olmak onların doğasında vardır.  Çocuklara karşı yaklaşımları çok sıcaktır. Çocukları sever ve onlara karşı toleranslı davranırlar. Brezilya Mastiffi ve çocuk sahibi olan insanlar bu ikilinin birbirine olan bağlılığından ve köpeklerinin çocuklarına ne kadar nazik davrandığından bahseder. Brezilya Mastiffi nazik, sevecen, koruyucu ve sadık birer aile hayvanıdır.

Kendine güvenen, nazik, sevecen, hoşgörülü karakter özelliklerini ailesine karşı sergiler. Yabancı kişilere kaşı sadece güvensiz, hoşgörüsüz ve temkinli yaklaşır. Aynı ev ortamında büyüdüğü diğer evcil hayvanlarla arası iyi olabilir ancak erken aşamada sosyalleşmesi ve yavruluğundan itibaren birlikte zaman geçirmeleri gerekir. Yabancılara karşı cesur ve temkinli yaklaşımıyla iyi bir bekçi köpeğidir.

Karakter gelişimi için sahibinin iyi ve otoriter bir lider olması gerekmektedir. Alfa içgüdüsü yüksek bir köpek olduğu için liderliği iyi yapamayan bir sahibi olduğunda, yöneten kişi olmaya çalışabilir ve uyumsuz davranışlar sergileyebilirler. Kararlı, tutarlı ve kendinden emin bir lider olduğunuz süreci köpeğinizin karakter ve kişilik gelişimini istediğiniz şekilde geliştirebilirsiniz. İyi bir lider olsanız ve köpeğinizi eğitseniz de eğer evinize çok fazla gelen misafiriniz, arkadaşınız ve akrabanız varsa bu ırk sizin için doğru bir tercih olmayabilir. Yabancılara karşı olan tutumunu göz önüne alarak daha arkadaş canlısı ve yabancılarla iletişimi yüksek bir ırk tercih edebilirsiniz.

Erken aşamada eğitim alması ve sosyalleşmesi genel olarak önerilmektedir. Ancak bazı köpek sahipleri köpeği 4 aylıkken sosyalleşmesini durdurmaktadır. Köpekler erken yaşta sosyalleşmeyi bıraktığı zaman anti-sosyal bir köpeğe dönüşecektir. Brezilya Mastiffi’nin karakteri yabancılara güvensiz ve tedbirli yaklaşım üzerine kurulduğu için, erken yaşta sosyalleşmenin kesilmesi de onların doğuştan gelen bu yanını destekleyecektir. Bunun yanı sıra birçok Brezilya Mastiff’i sahibi cinsi sosyalleştirmekten vazgeçmemiştir. Brezilya Mastiffi’nin aldığı sosyalleştirme eğitimleri, ona çevresindeki her şeyin bir tehdit olmadığını ve gerektiği zaman korumacı davranışlar sergilemesinin yeterli olacağıdır. İyi bir itaat eğitimi ve sağduyu ile insanların yanında kendi kendine davranan, hareket edebilen, uyumlu bir köpek olarak yetiştirilebilir.  Sosyalleştirerek köpeğinizi çevresindeki dünya ile tanıştırır ve içgüdülerine rağmen uyumlu bir köpek olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Brezilya Mastiffi iyi eğitim alıp, yeterli sosyalleştirilmesine rağmen şehir yaşamına uygun bir ırk olmayacaktır. İdeal yaşam alanı geniş bir arazisi olan, bahçeli evdir. Çünkü güçlü vücuduyla, enerjisini özgürce atabilmesi gerekmektedir. Koşmalı, özgürce dolaşmalı ve bu ortamı sağlayabilmek için evin çevresinin çitlerle çevrili, güvenlik önlemi alınmış şekilde olması gerekir.

Aile hayatına uyum sağladıktan sonra sevdiklerini sadakat, bağlılık, sevgi ve saygıyla ödüllendirir. Doğaları gereği agresiflik eğilimi bulunan ırkın avcılık, gütme, bekçilik, koruma ve savunma alanlarında oldukça becerikli olduğu görülmektedir. Sert ve sağlam mizaçları sebebiyle farklı alanlarda başarılı bir ırk olsalar da İngiltere gibi bazı ülkelerde “Tehlikeli Köpekler Yasası” altında, yasaklı ırklar arasında yer alır ve kötü şöhrete sahip olduğu görülür. Cesur, agresif ve doğal olarak mesafeli davranışlara sahip olan Brezilya Mastiffinin kötü üne sahip olmasının bir diğer nedeni de köpeği yetiştirme konusunda başarıya ulaşamayan liderlerden ve köpeği kötü huylarıyla ön plana çıkarmak isteyen yetiştiricilerden kaynaklanmaktadır. Deneyimli, sorumlu ve iyi yetiştiricilerden bu ırkı sahiplenmeye çalışınız. Köpek yetiştirmek konusunda deneyiminiz varsa, köpeğin size saygı ve sevgi duymasını sağladıysanız Brezilya Mastiff’inin iyi yanlarını ortaya çıkararak sadık ve korumacı iyi bir aile köpeği olmasını sağlayabilirsiniz.

Tarih

Brezilya Mastifi’nin menşei Brezilya’dır. 15. Yüzyılda avlanması, sürü hayvanlarını koruması, sürüleri sürmesi, çiftliklerin gözetilmesi, bekçilik yapması ve hırsızları uzaklaştırması amacıyla Brezilya’da geliştirilmiştir. Irkın ortaya çıkışıyla ilgili teorilerden biriside İber Birliği döneminde İspanyol ve Portekiz köpek ırklarının arasında yapılan seçici köpek ıslah çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığıdır. İspanyol Mastifi gibi büyük İspanyol köpek ırklarının Brezilya’ya özgü olacak şekilde, büyük ırklarla melezlendiği ve bu ırkın geliştirildiği iddia edilmektedir. Başka bir teoriye göre de İngiliz Mastifi, Bulldog ve Bloodhound ırklarını da içeren farklı köpek ırklarından yapılmış bir melezlemenin sonucu olduğudur. Brezilya Mastifi’nin özellikle yüz çevresinde, melezlendiği düşünülen Bloodhound köpeğinin özelliklerini görebilmek mümkündür.

Brezilya Mastifi büyük tarla, bahçe, arazi ya da büyükbaş hayvan sahipleri olan kişiler için ideal bir seçimdir. Brezilya Mastifi yalnızca hayvanlara bekçilik etmiyor aynı zamanda bölgesel davranması, sahiplenici olması nedeniyle mülkünü ve insanlarını da büyük bir hırsla koruyordu. Sığırları yönetmenin dışında jaguarları ve diğer hayvanları avlamak için de kullanılıyordu. Brezilya’da köleliğin yasal olduğu dönemlerde, bu köpeklerin kaçan köleleri yakalaması ve sahipleri gelene kadar köleleri kontrol altında tutması amacıyla da görevlendiriliyordu. Boyutlarına, yapısına göre şaşırtıcı derecede hızlı, çevik, güçlü ve sağlam yapılıydı. Ailesine, sevdiklerine karşı sadık ve itaatkar olmasının yanında yabancı kişilere olan güvensiz ve tehditkar yaklaşımından dolayı seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok olan bir köpekti.

Köpeklerin olumlu yanlarını geliştiren iyi eğitmenler olduğu gibi kötü yanlarını geliştiren ve bu ırka kötü ün getiren sahiplerinin olduğu görülmektedir. Brezilya Mastifi zaman içerisinde, büyüklüğü ve saldırganlığından dolayı bazı ülkelerde sahiplenilmesi, üretilmesi yasak köpek ıkları arasında yer aldı. Bu durumun çoğunlukla bilinçsiz insanlardan kaynaklandığı ve köpeklerin de tıpkı Pitbull ırkı gibi kötü damgalanmasına neden olduğu ifade edilmektedir. Brezilya Mastiffi köpek ırkı AKC ve UKC tarafından tanınmamakta ve köpek ırkları arasında yer almamaktadır

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Brezilya Mastiff’i, dikdörtgen bir yapıya sahip iyi kemikli güçlü bir köpektir. Güçlü, düz sırt yapısı arka kısmına doğru hafifçe yükselmektedir. Yüksek bedeni, dikdörtgen ve kompakt yapısı tüm bedeni ile orantılı bir yapı sergilemektedir. Büyük bedenine rağmen oldukça çevik ve hızlı bir yapısı vardır. Boyun bölgesinde kalın, gevşek ve belirgin gerdanlara sahiptir. Birçok Brezilya Mastiff’inde kıvrımların göğse ve karına ilerlediği görülür. Bazı köpeklerin başın yan kısmında ve omuzlarda bir kıvrım görülür.

Kafa

Brezilya Mastiff’i büyük, buruşuk ve geniş bir kafa yapısına sahiptir. Boynu gerdanlı ve kalın yapılıdır. Uzun namlusu güçlü ve kalındır. Geniş ve büyük burun delikleri vardır. Ağız kısmı ağırdır ve Bulldog çene yapısıyla benzerlik gösterir. Sarkık üst dudaklara sahiptir ve dişleri alt ısırıkta kapanır.

Kulaklar

Brezilya Mastiff’inin kulakları köpeğin kafasının iki yanından aşağı doğru sarkmaktadır. Kulaklarının rengi kulak uçlarına doğru koyulaşır ve genel olarak kürk rengine göre daha koyudur.

Gözler

Brezilya Mastiff’inin göz rengi koyu kahverengidir. Gözlerin çevresinde koyuluk ve kürküyle uyumlu maske görülür. Kırışık gerdanı, sarkık ağzı ve etkileyici bakışlarıyla kendine özgü bir ifadesi vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Brezilya Mastiffi’nin kaslı, güçlü ve sağlam bacakları vardır. Kendinden emin, ölçülü ve esnek yürüyüşe sahiptir. Yürüyüşleri sırasında önce bir tarafındaki iki bacağını, ardından diğer taraftaki bacaklarını hareket ettirir. Yürüyüşleri sırasında başını arka çizgisinden daha aşağıda tutarlar.

Kuyruk

Brezilya Mastiffi’nin kuyruğu tabanda kalın başlar ve sonra kuyruk ucuna doğru incelir, sivrilir. Yürüyüşlerinin temposuna göre bir sağa bir sola doğru sallanır halde hareket eder.

Tüy

Brezilya Mastiff köpeklerinin kısa, pürüzsüz, yoğun ve yumuşak bir kürk yapısı vardır. Yüz ve boyun bölgesindeki kırışık, gevşek deri bu ırkın kürküne ayrı bir hava katmaktadır. Kalın, belirgin gerdanı, kırışık derisi ve ince, pürüzsüz tüyleri bu ırkın ayırıcı özelliklerindendir.

Renk

Genellikle Brezilya Mastiff köpek cinsinin kürk rengi sarı, açık kahverengi, brindle, siyah, siyah-ten veya çizgili olabilmektedir. Yüzünde siyah bir maske görülebilir. Brindles renginde daha az veya çok güçlü yoğunluğa sahip şeritlere sahip olabilir. İzin verilen, standartlara uygun olan tüm renklerde ayak, bacak, göğüs ve kuyruk ucu gibi bölgelerde beyaz işaretler, desenler sınırlı şekilde görülebilir. Beyaz işaretlerin, vücudun başka herhangi bir yerinde görülmesi uygun değildir.

Sıkça sorulan sorular

Brezilya Mastiff köpek ırkının ortalama olarak yaşam süresi 8- 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Brezilya Mastiffi büyük ve heybetli bir ırktır. Brezilya Mastiff’in ortalama ağırlığı 40- 55 kg, yüksekliği ise 60- 75 cm’dir. Erkek Brezilya Mastiff köpeğinin ağırlığı 45 – 55 kg iken dişilerinki 40 – 50 kilogram arasında değiştiği görülür. Erkek Brezilya Mastiff köpeklerinin daha iri olduğu bilinmektedir.

Brezilya Mastiff’i yıl genelinde orta seviyede tüy döker. Zaman zaman tüy dökme miktarında artış görülebilir. Ancak bu durum düzenli tarama ve fırçalama işlemleri ile kontrol edilir seviyededir. Brezilya Mastiff’inin haftada 1-2 kez tüylerini taramanız ve fırçalamanız yeterli olacaktır. Tüy miktarında dökülme görüldüğü zaman daha sık tarayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Brezilya Mastifi’i için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan köpeklere özel üretilen köpek mamalarını, destekleyici gıda ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı, yaşına, alerjen durumuna ve cinsine uygun hazır mamaları tercih etmelisiniz.

Evet, Brezilya Mastiffi hazır mamanın dışında sağlıklı ev yemekleri, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemesi Mastiffi için uygun değildir. Sahibinin Brezilya Mastiffi’nin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin hangileri olduğunu bilmesi gerekir. Brezilya Mastiffi’nin sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunlar yaşamaması, gereksiz kilo almaması için sağlıklı ev yemeklerini de ölçülü tüketmesi gerekmektedir. Özellikle pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren yiyeceklerden kaçınmanız gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemek Brezilya Mastiffi’nin için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurmak doğru olmayacaktır. Sağlıklı beslenebilmesi için Brezilya Mastiffi’nin yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Brezilya Mastiff köpeğinin gelişimini tamamladıktan sonra 18. ve 24. Aydan itibaren çiftleştirilesi önerilir. Dişi ve erkek Brezilya Mastiff ırkının  gelişim sürecine, kemik ve vücut sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Brezilya Mastiff cinsinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Brezilya Mastiff’inin kısa tüylerinin bakımı kolaydır. Yıl genelinde orta seviyede tüy döktükleri bilinmektedir. Zaman zaman tüy dökme miktarında artış olmaktadır. Ancak bu durum düzenli tarama ve fırçalama işlemleri ile kontrol edilir seviyededir. Brezilya Mastiff’inin haftada 1-2 kez tüylerini taramanız ve fırçalamanız yeterli olacaktır. Çok sık banyo yapmasına gerek yoktur. Tüylerini nemli bezle silerek ve kurulayarak bakımını yapabilirsiniz.

Brezilya Mastiff yavrusunun yaşına, cinsiyetine, sağlık durumu ve daha farklı unsurlara göre fiyatı değişmektedir. İyi bir yetiştiriciden tercih etmeniz gereken yavru Brezilya Mastiff fiyatı ortalama 4.000 TL ile 10.000 TL arasında değişir. Brezilya Mastiff köpek ırkının bazı ülkelerde sahiplenilmesi, üretilmesi ve bakılması yasak olduğu bilinmektedir. Bu yüzden yaşadığınız bölgede bakabileceğiniz, yasaklı ırklar arasında olmadığından emin olduktan sonra sahipleniniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Brezilya Mastiff tek bir doğum sırasında ortalama olarak 5 – 10 arasında yavru dünyaya getirmektedir. Dişilerin bazı durumlarda ortalamanın altında yavru doğurduğu da görülmektedir. Brezilya Mastiff ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi çok sık hamile kalmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğinin sperm kalitesi Brezilya Mastiff’in doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olabilir.

Genellikle Brezilya Mastiff köpek cinsinin kürk rengi sarı, açık kahverengi, brindle, siyah, siyah-ten veya çizgili olabilmektedir. Yüzünde siyah bir maske görülebilir. Brindles renginde daha az veya çok güçlü yoğunluğa sahip şeritlere sahip olabilir. İzin verilen, standartlara uygun olan tüm renklerde ayak, bacak, göğüs ve kuyruk ucu gibi bölgelerde beyaz işaretler, desenler sınırlı şekilde görülebilir. Beyaz işaretlerin, vücudun başka herhangi bir yerinde görülmesi uygun değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.