Cairn Terrier Özellikleri ve Bakımı

Cairn Terrier Resimleri
Çalışan teriyer köpek türleri arasında yer alan Cairn dayanıklı, oyuncu ve aktif bir cinstir. Cairn Teriyerleri kısa bacaklı, yüksekliğine göre daha uzun gövdeye sahiptir. Ancak Sealyham veya İskoç Teriyerleri kadar gövdesi yere yakın değildir. Yapıları, taş ocaklarının yakın yerlerine sığmalarını sağlayacak kadardır. Başları diğer teriyer köpeklerine göre daha kısa, geniş ve güçlü çenesi vardır. Yumuşak, sıkı astarı ve bol, sert dış kaplamasıyla farklı hava koşullarına dayanıklıdır. Yüzün etrafındaki geçiş olara kurnaz bir ifadesine katar. Genel olarak Cairn Terrier sevimli, canlı, meraklı, zeki, hassas ve arkadaş canlısı, sadık bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Fare Avı
Ağırlık
5- 7 Kg
Yükseklik
22- 25 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İskoçya
Menşei Tarihi
Orta Çağlar
Yaşam Süresi
12-15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cairn köpek ırkı, teriyerin özüdür ve genel olarak tüm terrier köpeklerinin karakter ve kişilik özelliklerini taşır. Cesur, canlı, cesur, meraklı, mutlu, uyanık, dayanıklı, zeki, inatçı, biraz hırçın, sadık, arkadaş canlısı ve oldukça hassas bir köpektir. Sahibini memnun etmeye istekli, ailesine sadık ve verilen görevleri yerine getirmek isteyen arkadaş canlısı bir ırktır. Terrier köpeklerinin özelliği olan bağımsız, inatçı ve hırçın davranışlar da sergiledikleri görülmektedir. Ancak kendisinden daha güçlü, otoriter ve saygı duyduğu bir lidere karşı bu davranışlarını uzun süre sürdürmez. Pasif ve sakin kişilerin yönetmesi zor olabilir ve Cairn ırkının aşırı inatçı olduğunu düşünebilir.

Ailesine ve insanlara olan bağlılığı yüksektir. Sevdikleriyle birlikte zaman geçirmekten hoşlanırlar. Arkadaş canlısı, sevecen ve neşeli halleriyle yeni insanlarla tanışmaktan ve birlikte olmaktan mutlu olurlar. Bazı Cairn ırkı köpeklerinde oldukça hassas ve kırılgan bir karaktere sahip olduğu da bilinmektedir. Azarlanmaktan, yüksek sesle kendisine bağırmanızdan hoşlanmazlar. Hatta sahibinin kendisine kızdığını hissettiği zamanlarda daha Cairn köpeğinin üzüldüğü ve etkilendiği görülür. Cairn, ailesiyle iyi anlaşmanın yanı sıra çocuklarla da arası iyidir. Çocuklarla oyun oynamaktan, ev içerisinde peşinizde dolaşmaktan hoşlanırlar.  Hayvanlarla arası iyidir ancak köpeklere karşı iddialı davranışlar sergilemesi ve küçük hayvanları kovalaması muhtemeldir. Bunun için evcil hayvanlarla, köpeklerle vakit geçirdikleri zamanlarda gözetim altında tutmanız önerilir.

Günlük fiziksel ve zihinsel egzersiz yaptıkları sürece apartman yaşamına uyum sağlayabilen, iyi evcil hayvanlar olabilirler. İç mekanlarda yeterli kadar aktif oldukları için geniş bir bahçe olmadan da yaşamlarını sürdürürler. Yalnız kalmayı sevmedikleri için uzun süre, evde tek başına bırakılmaması gerekir.  Koklamayı, keşfetmeyi ve avlanmayı sevdikleri için bahçeli evlerde etrafı kazmamaları için eğitilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Sevecen ve arkadaş canlısı olmasına rağmen eve ziyaretçi geldiği zaman havlayarak sahibine haber veren iyi bir bekçi köpeği görevi de görürler.

Küçük bir bedene sahip olmalarına rağmen, büyük köpekler gibi davranırlar. Zeki, kolay öğrenen yapısıyla sahiplerinin eğitmesi kolay bir karaktere sahiptir. Dişilerin erkeklere göre daha bağımsız olduğunu söyleyen bazı üreticiler, erkek köpeklere daha sıcak bakarak onları sahiplenirler. Cesur, korkusuz, meraklı, sevecen, sadık, eğlenceli, arkadaş canlısı karakter özellikleriyle iyi bir eğitim, sosyalleştirme çalışmasıyla daha birçok iyi özellikler kazanarak gelişmeye açık bir ırktır.

Tarih

Cairn Terrier, İskoçya!nın Skye Adası’nda yaklaşık olarak 200 yıl önce geliştirilen kısa bacaklı teriyer köpek ailesinin bir üyesidir. İskoçya’daki tüm teriyer cinsi köpeklerin başlangıçta İskoç Teriyerleri olarak sınıflandırıldığı dönemde geliştirilmişlerdir. Cairn Terrier, muhtemelen hala aynı kökenlere sahip olan diğer köpeklerden daha çok atalarına ait form özelliklerini taşıyor. Bu köpeklerin ilk olarak 15. yüzyıldan beri var olduğu ve tilki, porsuk ve su samuru gibi hayvanları avlaması için kullanıldığı düşünülüyor.

Köpekler, beyazdan griye ve kırmızıya kadar çeşitli renklerde öne çıktılar. Gösteri halkasına girdikleri dönemde ise hepsi İskoç Teriyeri olarak kabul edildi. 1873’te yeni bir sistem uygulandı ve Dandie Dinmont ile Skye Teriyerleri olarak köpekler ikiye ayrıldılar.  Cairn Terrier bu sınıflandırmada ikinci gruptaydı. Irkların sadece kürk renkleriyle ayırt edildiği görülmekteydi. Bu grup daha sonra 1881’de bu ırklar ve sınıflandırmalar tekrar Skye ve Sert Saçlı Teriyerlere bölündü. Sert Saçlı Teriyerler sonunda Scotch, West Highland White ve Cairn Terrier olarak bilinen cins olarak ayrıldı. 1881’de üç ırk için “Hard-Haired Scotch Terriers” kulübü kuruldu ve 1882 yılında da bir ırk standardı oluşturuldu. İlk zamanlar, Cairn’e Kısa Tüylü Skye, sonra Cairn Terrier ya da Skye deniliyordu. 1912 yıllarında ise günümüzde bilinen Cairn Terrier adı verildi.

  1. yüzyılın sonuna doğru, İskoç Teriyeri yetiştiricileri köpeklerin karakteriyle ve renkleriyle ayrı bir ırk olarak yetiştirmeye başladı. Bunun sonucunda 1908 yılında West Highland White Terrier ayrı bir ırk halini aldı. En etkili Cairns’lerden bazıları beyaz renkteydi, ancak beyazın yanı sıra West Highland Whites ile karışması sebebiyle 1920’lerde yasaklandı. Cins İngiltere’de ve zaman içinde Amerika’da oldukça popüler oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk olarak 1913 yılında görüldüler ve aynı sene AKC tarafından ayrı bir köpek ırkı olarak tanındılar.

Cairn Terrier en büyük ününü Oz Büyücüsü’nde Toto rolünü oynayan köpek olarak kazandı. Dünyanın en ünlü Cairn Terrier ırkı köpeklerinden biri olan filmdeki adıyla Toto gerçekteki adı ise Terry’dir.  Doğal ve daha az yontulmuş teriyerler arasında olan bu cins, çalışan bir teriyerdir ve insanlar tarafından büyük saygı görmektedir. İngiliz cins kulübünün Cairn Terrier köpekleri için söylediği “Dünyanın en iyi küçük arkadaşı.” sloganı da bunu oldukça iyi şekilde özetliyor:  Cairn ilk olarak İngiltere’de 1912’de meydan okuma sertifikaları için yarışmalarda yer aldı. 1959’da United Kennel Club tarafından Cairn Terrier ırkı tanındı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Cairn Terrier kompakt yapılı bir köpektir. Dayanıklı, iyi ayarlanmış küçük ancak çok kısa olmayan bir vücuda sahiptir. Güçlü kemik yapısı vardır. Düz sırtı, orta uzunlukta ve iyi yaylı kaburgalarıyla esnek bel yapısıyla hareket ederler. Tilki benzeri bir ifadeyle, çevik ve tetikte olan küçük, her hava koşuluna uyum sağlayabilen bir çalışma köpeğidir.

Kafa

Geniş kafası, baş uzunluğu ile orantılı yapıdadır. Kafa genel olarak vücut uzunluğu ile orantılıdır ve diğer teriyer köpeklerine göre daha kısa ve daha geniştir. Güçlü namlu, iyi tanımlanmıştır ve orta uzunluktadır. Kaşları belirgin ve tüylüdür. Burun rengi siyahtır. Güçlü, çok uzun, ağır ve iri olmayan çene yapısına sahiptir. Çene makas ısırığı şeklinde ya da düz ısırıkla kapanmaktadır.

Kulaklar

Cairn Terrier ırkının küçük, sivri uçları olan dik kulakları vardır. Kulaklarının kısa tüylerle kaplı olduğu görülmektedir. Kulakları birbirine yakınlığı iyi ayarlanmıştır.

Gözler

Derin, geniş, orta büyüklükte, koyu kestane veya koyu ela renginde gözleri vardır. Gözler, tüylü kaşların altında kalmakta ve derin bakışlarla, tilki benzeri bir ifade ile insanları etkilemektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Orta uzunlukta, iyi ve çok ağır olmayan kemikli bacaklara sahiptir. Ön bacaklar kesinlikle dirseklerden dışarı çıkmaz. Bacaklar tamamen düz şekilde yere iner ancak ayaklar hafifçe dışarı çıkabilir. Çok güçlü, kaslı uylukları vardır. Kalın, güçlü pedleriyle iyi sürüşe sahiptirler. Ön ayaklarının arka ayaklarından daha büyük olduğu görülmektedir. Cairn Terrier ırkında ince ve ya yayvan yapılı ayaklar sakıncalı olarak görülmektedir. Bacaklar, sert saçlarla kaplıdır.

Kuyruk

Cairn Terrier ırkının kuyruğu kısadır. Kısa kuyruk genellikle dik şekilde durmaktadır. Neşeyle taşıdığı, ne çok yüksekte ne de düşük seviyede olan kuyruk kesinlikle arkaya doğru kıvrılmamalıdır. Kuyruk çok tüylü değildir.

Tüy

Cairn Terrrier ırkının çift katmanlı kürkü vardır. Bol, sert ve kaba olmayan dış kaplaması ile kısa, yumuşak ve sıkı astarı onların her türlü hava koşuluna dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Tüylerinde hafif bir dalgaya izin verilmektedir.

Renk

Cairn Terrier ırkının kürkü kızıl, kırmızı, krem, kaplan desenli, brindle, siyahımsı, kum sarısı ve grinin çeşitli tonları olmak üzere çeşitli renklerle karşımıza çıkabilir. Genellikle kulaklar, kuyruk ucu ve namlu da koyu renkler görülmektedir. Beyaz renk dışında tüm renkler Cairn ırkında görülebilir. Cairn Terrier ırkının gelişme süreci boyunca sürekli tüy rengi değişiklik göstermektedir. Ceketinin ilk birkaç yıl boyunca, tüy rengi değişecektir. Bu yüzden yavruluk döneminde erişkinlikte ulaşacağı rengi tahmin etmek güçtür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı Cairn Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir .

Yetişkin erkek ve dişi Cairn Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 5-7 kg, yükseklikleri ise 22-25 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Cairn Terrier ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Erkek Cairn Terrier köpeklerinin boylarının 30 cm’e kadar ulaşması mümkündür. Cairn Terrier köpeğinin sağlıklı ve formda olması için boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olması gerekir.

Cairn Teriyer bakımı genel olarak kolaydır. Çok yoğun tüy dökülmesi görülmez, orta seviyede tüy dökerler. Ancak yıl boyunca tüy dökmeye devam ederler. Bunun için bakımları rutin yapılmalıdır. Doğal görünümlü paltoya sahip olmaları için bakımlarının ihmal edilmeden yapılması önemlidir. Köpeğinizin bakım işlemleri sırasında onunla vakit geçirmeniz, ilgilenmeniz, rahatlamasını sağlamanız onun işlemlerden keyif almasını sağlayacak ve aranızdaki bağı güçlendirecektir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Cairn Terrier için Royal Canin, Pro Plan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care,  Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir,  Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Genellikle Cairn Terrier için uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih etmeli ve günlük ihtiyacını karşılayacak, aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların dışında Cairn Terrier köpeğine evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da verebilirsiniz.

Evet, Cairn Terrier hazır mamaların dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyecek, meyve ve sebzeyi yemek Cairn Terrier için uygun değildir. Sahibinin Cairn Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Cairn Terrier küçük köpeklerin yaşama ihtimalinin yüksek olduğu sindirim ve şişkinlik, alerji gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri belirli bir ölçüde tüketmelidir. Cairn Terrier aralıklarla ev yemeği de yiyebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Cairn Terrier için yeterli değildir. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Cairn Terrier köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Cairn Teriyerin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Cairn Terrier cinsi 18. – 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Cairn Terrier ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına ve kızgınlık durumuna göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Cairn Terrier çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Cairn Teriyer bakımı genel olarak kolaydır. Doğal görünümlü paltoya sahip olmaları için bakımlarının ihmal edilmeden yapılması önemlidir. Aksi halde keçeleşmiş, karışık bir palto oluşumu olur. Tüy bakımı için kürkünü haftada bir ya da iki kez tarama fırçalama işlemi yapmanız yeterlidir. Yumuşak astarını nazik şekilde taramanız, onların bakım işleminden mutlu olmalarını bile sağlayabilir. Tarama ve fırçalamanın yanında tüylerini elle sıyırma yönteminde önerilmektedir.

Cairn Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, tüy bakımına, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Cairn Terrier köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların köpeğe ilgi göstermesi, talep etmesi ya da köpeğin nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler nedeniyle artıp azalarak değişiklik göstermektedir. Bunun için net bir fiyat belirlemek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken en önemli ve dikkat edilmesi gereken detay fiyatından ziyade; taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapan sorumlu bir yetiştiriciden Cairn Terrier cinsi köpeği almanızdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Cairn Terrier tek bir doğumda 2 ila 10 yavru dünyaya getirebilir. Cairn Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için çok sık doğum yapmaması ve gelişimini tamamladığı zaman çiftleştirilmesi gerekir. Çok sık doğum yaptıkları zaman Cairn Terrier’in doğurduğu yavru sayısında azalma olması muhtemeldir. Cairn Terrier köpeğinin sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısında değişiklik olmasına neden olur. Ayrıca küçük boyutundan dolayı, doğumlarında sezaryen gereksinimi olabilir, bunun içinde sahibinin hazırlıklı olması önerilir.

Cairn Terrier ırkının kürkü kızıl, kırmızı, krem, kaplan desenli, brindle, siyahımsı, kum sarısı ve grinin çeşitli tonları olmak üzere çeşitli renklerle karşımıza çıkabilir. Genellikle kulaklar, kuyruk ucu ve namlu da koyu renkler görülmektedir. Beyaz renk dışında tüm renkler Cairn ırkında görülebilir. Cairn Terrier ırkının gelişme süreci boyunca sürekli tüy rengi değişiklik göstermektedir. Ceketinin ilk birkaç yıl boyunca, tüy rengi değişecektir. Bu yüzden yavruluk döneminde erişkinlikte ulaşacağı rengi tahmin etmek güçtür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.