Skye Terrier Özellikleri ve Bakımı

Skye Terrier Resimleri
Skye Terrier, şık, zarif ve oldukça tüylü bir köpektir. Yumuşak, sevimli ve tatlı görüntüsünün altında oldukça sağlam kemikli ve güçlü yapısı gizlenir. Skye Terrier'in uzun bir sırtı ve kısa bacakları vardır. Bacak boyuna göre gövdesi iki kat uzundur. Hareketleri zahmetsiz, özgür ve kendinden emindir. Çift katmanlı kürkü, yumuşak alt tabakası ve sert üst tabakası ile kötü hava koşuluna karşı koruma sağlayacak şekildedir. Dış kaplaması genellikle düz ve uzun tüylerden oluşur. Başındaki saçlar genellik alınlarının üzerine düşer ve gözlerini kapar. Tüylerinin uzun görüntüsüyle, yüksekliği göre daha uzun olan gövdesiyle, yumuşak duran yapısının altındaki sert, dayanıklı yanıyla ve kendine özgü güzelliğe ile Terrier ailesinin küçük, sevimli bir üyesidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrrier
Ağırlık
11- 18 Kg
Yükseklik
22- 25 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İskoçya
Menşei Tarihi
1500'ler
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Skye Teriyer’in iyi huylu, sadık, kibar, sevgi dolu, çok sevecen, cesur, canlı, oyuncu ve mutlu, ilgiyi seven yumuşak huylu bir köpektir. Yumuşak görünümlerinin altında doğasından gelen sert yapıları saklıdır. Genellikle ailenin hassas ve yumuşak huylu bir üyesidir. Ancak zaman zaman inatçı ve bağımsız davranışlar sergileyebilirler. Otoritesini belli edemeyen, tutarlı davranmayan ve fazla pasif, uysal bir lider ile inatçı davranışları gelişir. O yüzden iyi sabırlı ve otoriter bir lider olmanız iyi huylu yetişkin bir köpek olarak gelişmesine yardımcı olur.

Ayrıca küçük vücutlarından ve hassas yapılarından dolayı köpek sahibinin aşırı ilgilenmesi de Skye Terrier’ında küçük köpek sendromu geliştirmesine neden olabilir. Aşırı ilgi, üzerine düşme gibi davranışlar köpeğin karakterini olumsuz etkiler, köpek saldırganlaşabilir, yabancılardan şüphelenmede, korumacı davranışlarda artış görülür, takıntılı havlamalar başlayabilir ve en kötü durumlarda da ısırma gibi davranışları uygulayabilirler. Bu kesinlikle istenilen bir durum değildir ve iyi bir lider olarak köpeğinizi ne çok şımartmalı ne de çok korumacı yaklaşmalısınız.

Skye Terrier ailesine çok bağlı ve birlikte zaman geçirmekten keyif alan bir ırktır. Ailesinden uzak kalmaktan, ihmal edilmekten hoşlanmazlar. Sahibiyle zaman geçirmedikleri ve ilgi görmedikleri zaman mutsuz oldukları görülür ve olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Skye Terrier neşeli, oyuncu olmasını yanında, çoğu Terrier cinsine göre biraz daha ciddi sayılabilir. Mutlu olmak için, sevdiklerinin ilgisini, dikkatini üzerine çekmek isterler ve istediklerine ulaşana kadar ısrarcı davranabilir.

Skye, ailesine karşı sevgi dolu, sıcak olmalarının yanında yabancılara daha şüpheci, temkinli, dikkatli ve ihtiyatlı yaklaşırlar. Herkesle kısa sürede arkadaşlık kurmaz ve insanların kendisine yaklaşmasına izin vermez. Arkadaşlık kurması için biraz zaman gereklidir. Yabancılara olan yaklaşımları, cesur ve korkusuz karakterleriyle birlikte küçük yapılarına rağmen iyi bir bekçi köpeği olarak görev alırlar. Eve yaklaşan yabancılara, ziyaretçilere havlamaları ve sahibine ulaşmak istedikleri görülür. Gerekmediği ve tehlikeli bir durum olduğunu hissetmedikleri sürece saldırgan değillerdir. Çocuklarla arası oldukça iyidir ve birlikte iyi bir ikili olurlar. Çocuklarla iyi anlaşması, ailesine sadık olmasıyla Skye Terrier köpeği aile dostu köpekler arasında yerini alır. İlk kez köpek sahiplenecek kişilerin, profesyonel kişilerden yavru köpek eğitimi almasını sağladıktan sonra kolaylıkla bakacağı bir cinstir.

Aynı evi paylaştığı köpeklerle oldukça iyi anlaşırlar. Ancak garip, saldırmaya meyilli ve evcil olmayan köpeklerle iyi geçinmeyebilirler. Bu yüzden köpeklerle sosyalleşirken gözetlemeniz iyi olacaktır. Kovalamayı sevdikleri bilinmektedir Su samuru, porsuk ve tilki avlamayı sevdikleri ve başarılı oldukları için içgüdüsel olarak avlanmaya, kovalayıp yakalamaya çalışabilirler. Diğer küçük hayvanları da kovalayarak oyun oynamaya çalışabilirler. Küçük olmayan köpeklere ve diğer evcil hayvanlara karşı ise istemeden zarar görmemesi için bunu yapmamasını sağlayınız.

Şehirde yaşamına uyum sağlayacak ve apartmanda yaşam sürebilecek bir köpektir. Sakin ve uyumlu birkaç Terrier köpeğinden birisidir. Günlük egzersiz ve yürüyüş ihtiyaçları karşılandığı sürece oldukça mutlu ve keyifli oldukları görülür. Ev ortamında da ideal seviye ve çevreye rahatsızlık vermeyecek derecede aktiflerdir. Köpek oyuncaklarıyla oynamaktan keyif alırlar ve imkanınız varsa güvenlikli bir bahçede düzenli egzersiz yapması da onlara iyi gelir. Enerjisini dışarıya atmasına yardımcı olduğunuz, ilgilendiğiniz zaman daha iyi huylu bir köpek olmasını sağlarsınız. Karakter gelişiminin iyi yönde olması için erken aşamada sosyalleşmeleri de çok önemlidir. Farklı insanlar ve hayvanlarla zaman geçirmeleri sosyalleşmeleri onları daha uyumlu yapacaktır.

Tarih

Skye Terrier İskoçya’da bulunan Skye Adası’nda yetiştirilmiş ve Skye Teriyerleri adını bu bölgeden almıştır. İskoçya uzun yıllar boyunca küçük cesur teriyerlerin kalesi olmuş ve Skye Teriyer ırkı da o köpeklerin içerisindeki en eski cinslerden birisidir. Sevimli köpeklerin geçmişi 1500’lü yıllara kadar dayanmaktadır.

1600’lerde, Skye Adası’nın çiftçileri tarafından köpekler, tilki, porsuk, fare, kemirgenler ve su samuru avlamaları için kullanıldı. Bu hayvanları yuvasına kadar takip ederek, öldürmek için dışarı çıkmasını sağladılar. Tilki, porsuk gibi hayvanları avlaması ve popülasyonu kontrol etmesi için yetiştirildi. O zamanlardan günümüze kadar kazmak için geliştirilen kısa, sağlam bacakları ve İskoçya’nın havasından, dikenlerden veya avlarının ısırıklarından koruyan çift katmanlı, sert kürkü hiç değişmeden yapısını korumuştu. Çalışkan çiftlik köpekleri için zaman içerisinde beklenilmeyen gelişmeler oldu ve ırk İngiliz soylularının gözdesi haline geldi.

İlk olarak 16. yüzyılda, uzun kürküyle zaten dikkat çekici köpekler olarak tanımlandılar. Tarihsel olarak gelişimlerini takip etmede bazı karışıklıklar vardır. Çünkü West Highland White Terrier, Dandie Dinmont, Skye Terrier, Scottish ve Cairn Terrier köpek ırklarıyla aynı geçmişe sahiptir. İsmi geçen köpek ırkların hepsinin tek bir aile ağacının dalları olduğu düşünülmektedir ve bu durumda köken bilgilerini etkilemiştir. Bu süre için birkaç farklı köpek ırkı “Skye Terrier” ve farklı adlar altında gruplandırılmıştır. Cins ilk günlerde sadece Skye Terrier adıyla değil aynı zamanda “Clydesdale Terrier”, “Fancy Skye Terrier”, “Silky Skye Terrier“, “Glasgow Terrier” ve “Paisley Terrier” olarak da anılmıştı. Ancak zaman içerisinde farklar ortaya çıktı ve farklarına göre ırklar ayrıldı.

Skye Terrier ırkının popülerliğinin zirve yaptığı dönem, 19. yüzyılın sonlarında Kraliçe Victoria’nın ırkı desteklediği zamandır. Gerçek Skye Terrier, 1840’ta Kraliçe Victoria’nın küçük yapılı, uzun kürklü bu köpekleri beslemiş, gittiği her yere onları da götürmüş ve köpekleriyle birlikten olmaktan duyduğu mutluluk ile köpekler öne çıkmıştır. Skye Terrier, Kraliçe Victoria’nın etrafında yer almasıyla bir zamanların en ünlü teriyer ırkı olarak biliniyordu. Bu şekilde hem üst sınıfların, soyluların hem de sıradan insanların arasında Skye Terrier ırkının popülerliği artış gösterdi.

Skye Terrier köpekleri içerisinde en ünlü olan köpek Greyfriar’ın Bobby’siydi. Sadakatleri ve sahiplerine olan sevgisiyle bilinen Skye ırkından olan Bobby, kendi öldüğü güne kadar 14 yıl boyunca vefat eden sahibinin mezarına gitmiş ve nöbet tutmuştur. Öldükten sonra sahibinin yanına gömülmesiyle, bir nevi nöbetine devam ettiği söylenmektedir. Bunu temsilen Greyfriar’ın Bobby’si için heykel yapılmış ve sadık köpekleri simgelemiştir.

Skye Terrier İngiltere’ye ilk kez 1864 yılında getirilmiş ve bir köpek gösterisinde gösterilmiştir. Kısa bir süre sonrada Amerika’ ya gelmiş ve AKC tarafından “Skye Terrier” adıyla 1887’de kabul edilmiştir. Cinsin ayırt edici görünümüne, geçmiş yıllardaki popülerliğine rağmen, günümüzdeki ünleri azalmıştır. Günümüzde az bilinen Terrier köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Skye Terrier uzun, alçak gövdeli ve zarif yapılı bir köpektir. Gövde uzunluğu, yüksekliğinin iki katı olandır. Düz tüyleri, alçak gövde, derin göğüs yapısı ve uzun tüyleriyle belirgin bir görünümleri vardır. Zarif, yumuşak yapılarının altında sert, dayanıklı ve güçlü bir köpektir.

Kafa

Skye Terrier ırkının kafası uzun ve hafif bir duruşla namluya doğru incelerek ilerler ve sivrilir. Küçük, siyah renkli burnu vardır. Çene yapısı güçlüdür ve dişleri düz ya da makasa ısırığında kapanır.

Kulaklar

Skye Terrier küçük, geniş, dik ve açık yapılı bol tüylü, simetrik kulakları vardır. Kulaklarının yarasa kanatlarına benzetildiği görülmektedir. Genellikle dik duran kulaklara sahip olsalar da nadir de olsa düşük kulakları olan Skye Terrier da vardır.

Gözler

Skye Terrier köpeğinin saçlarının altında kalan, yuvarlak koyu, çukurda kalan kahverengi gözleri vardır. Gösteri halkasında yer alan köpeklerin gözlerinin daha koyu renk olmasına dikkat edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Skye Terrier köpeklerinin bol tüylü kürkünün altında kısa ve kaslı bacakları vardır. Yükseklikleri çok yoktur ve gövde alçaktır. Ayakları ise uzun, büyük, dümdüz ileriyi gösterir ve tavşan ayağına benzemektedir.

Kuyruk

Skye Terrier cinsinin kuyruğu uzun, sarkık ve bol tüylüdür. Sırt üzerinde, yukarıya doğru herhangi bir kıvrımı yoktur. Bol tüylü kürkün içerisinde uyumla yer alır ve her zaman aşağı doğru sarkıktır.

Tüy

Skye Terrier ırkının çift katmanlı kürkü vardır. Alt tabakası yumuşak, ipeksi ve yünlü bir astara sahiptir. Üst tabaka ise düz, uzun ve sert dış kaplamadan oluşur. Sırt üzerindeki tüyler, kuyruğun olduğu hizadan başlayacak şekilde ortadan ikiye ayrılır ve iki ayrı taraftan aşağıya doğru dümdüz uzanır. Skye Terrier ırkının her iki tarafa doğru sarkan tüyleri parlak, zarif ve şık görünüme sahiptir. Baş üzerinden, gözlerinin üzerine düşen saçları ve uzun tüyleriyle belirgin görünüme sahip olan köpek cinsleri arasında yer alırlar.

Renk

Skye Terrier ırkı siyah, mavi, gri-mavi, koyu veya açık gri, gümüş platin, açık kahverengi veya krem renginde kürke sahiptir. Kürkte baskın, düz renkler olabileceği gibi aynı rengin farklı tonları da yer alabilir. Ancak kulaklarının her zaman tek renk olarak siyah olması gerekir. Göğüs bölgesinde az miktarda beyaz tüyler görülebilir, kulaklarında, burun ve ağız çevresinde ve kuyruk ucunda siyah noktalar, desenler olabilir. Yavru köpeklerin yetişkin bir köpek olana kadar kürklerinin çeşitli renklere sahip olduğu görülür. 18.aydan itibaren kürk renkleri sabitlenmeye başlar.

Sıkça sorulan sorular

Skye Terrier köpek ırkı ortalama yaşam süresi 12 – 14 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi köpeklerin ideal ağırlığı 11- 18 kg, yükseklikleri ise 22- 25 cm aralığında değişmektedir. Erkeklerin nadir de olsa ağırlığının 20 kilograma, yüksekliğinin ise 28 cm’e çıktığı görülmüştür. Ancak burada önemli olan sağlıkları için boy-kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olmasıdır. Köpek gösterisinde yer alması için geliştirildiyse de ırk standartları arasında olmasıdır.

Skye Terrier ırkının kürkü çift katmanlı kürkü şık, düz, zarif ve uzun tüylerden oluşur. Çok fazla tüy dökmedikleri için bakım süreci kolaydır. Skye Terrier ırkının tüylerini haftada 2- 3 kez fırçalama ve yumuşak veya iğneli bir fırça ve uzun dişli bir tarak ile dolaşmasını önlemek için tarama işlemlerini yapmanız yeterlidir. Düzenli yapılan tarama ve fırçalama işlemleri sayesinde ölü tüylerini toplar, köpeğinizin tüylerinin matlaşmasını azaltır, daha parlak, bakımlı ve sağlıklı tüylere sahip olmasına yardımcı olursunuz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Skye Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli, özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğinize uygun içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Skye Terrier’in günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yiyeceklerini vermelisiniz.

Skye Terrier hazır mama seçeneklerine ek ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Skye Terrier için uygun değildir. Sahibinin Skye Terrier ırkının neler yediğini, sağlıklı ve evde hazırlanabilen yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekir. Skye Terrier köpeklerinin beslenmelerinde, sadece insan gıdaları yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Skye Terrier ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenmesi için Skye Terrier’ın, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde yemesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan Skye Terrier köpeklerinin 18 ve 24 ayını tamamladıktan sonra, uygun bir köpekle çiftleştirilmesi önerilir. Dişi ve erkek Skye köpeklerinin, gelişmelerine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilmesi gereken zaman farklılık gösterebilir. Sağlıklı bir çiftleştirme hakkında bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Skye Terrier ırkının yoğun ve uzun tüylerden oluşan kürkü, ilk bakışta bakım ihtiyacının çok fazla ve yorucu olduğunu düşündürmektedir. Ancak kürklerinin göründüğü kadar zor bir bakımı yoktur. Skye Terrier ırkının tüylerini haftada 2- 3 kez fırçalama ve tarama işlemlerini yapmanız yeterlidir. Çok fazla tüy dökmemeleri de bakım sürecini kolaylaştırmaktadır. Skye ırkının uzun tüylerini kırpmanız ya da makasla şekillendirmeniz çok fazla önerilmez.

Ancak bakım işlemlerini kolaylaştırmak, tüylerini azaltmak istiyorsanız belli bir seviyede tüylerini kırpmalısınız. Eğer tıraş işleminde tecrübeniz yoksa profesyonel kişilerden, köpek kuaförlerinden yardım alınız. Tüylerini gereğinden fazla kesmeniz köpeğinizin depresyona girmesine de neden olabilir ve tüylerinin orijinal uzunluğuna gelmesi birkaç yıl sürebilir. Kırpma işlemi yerine önerilen adım köpeğinizin tüylerini, saçlarını toka yardımıyla toplamanızdır.

Skye Terrier köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürküne, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Skye Terrier yavrusunun fiyatı 2.000 TL – 10.000 TL arasındadır. Skye Terrier ilgi görmesi, talep edilmesi ya da nadir bulunması, beklenilen ilgiyi görmemesi gibi etkenler fiyatların artıp azalmasına ve farklılık göstermesine neden olur.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, yetişkin dişi Skye Terrier gelişimi tamamladığı zaman hamile kalırsa tek bir doğumda 4 – 6 adet yavru dünyaya getirebilir. Skye köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı doğrum için köpeğinizin bakımına ekstra dikkat etmelisiniz. Skye Terrier’in sağlık durumuna, yaşına, doğum sayısına ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik gösterebilir.

Skye Terrier ırkı siyah, mavi, gri-mavi, koyu veya açık gri, gümüş platin, açık kahverengi veya krem ​​renginde kürke sahiptir. Kürkte baskın, düz renkler olabileceği gibi aynı rengin farklı tonları da yer alabilir. Ancak kulaklarının her zaman tek renk olarak siyah olması gerekir. Göğüs bölgesinde az miktarda beyaz tüyler görülebilir, kulaklarında, burun ve ağız çevresinde ve kuyruk ucunda siyah noktalar, desenler olabilir. Yavru köpeklerin yetişkin bir köpek olana kadar kürklerinin çeşitli renklere sahip olduğu görülür. 18.aydan itibaren kürk renkleri sabitlenmeye başlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.