Silky Terrier Özellikleri ve Bakımı

Silky Terrier Resimleri
Silky Terrier, çalışan Terrier köpek ırkının minyatür bir versiyonudur. Küçük boyutu sebebiyle Teriyer grubundan ziyade Oyuncak Köpek türleri arasında sınıflandırılmıştır. Terrier ırkıyla da birçok özelliğin, ve benzerliğini korumaktadır. Vücutları, yüksekliklerinden biraz daha uzundur ve ince kemikli olmalarına rağmen yeterli güce ve dayanıklılığa sahiptirler. Kendinden emin, serbest ve hafif yürüyüşleri vardır. İfadeleri delici, etkileyici ve kesindir. Düz, tek katmanlı, ipeksi, parlak tüyleri uzundur ve yere doğru vücut hatlarını takip ederek iner. Küçük yapılarına bakarak, kucak köpeği olduklarını düşünmeyin. Terrier ırkının özelliklerini taşıyan ve aktif köpekler olduğunu unutmayın. Ailenizin önemli bir parçası haline gelen Silky Terrier iyi bir koruyucu, gözcü ve mükemmel bir dosttur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Süs Köpeği, Arkadaş
Ağırlık
3- 5 Kg
Yükseklik
22- 25 Cm
Aile
Terrier
Menşei
Avustralya
Menşei Tarihi
1800'lerin sonu
Yaşam Süresi
11-15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Silky Terrier, küçük boyutlarıyla ve güzel görünümüyle ilgi çeken bir köpektir. Ancak bu sevimli arkadaş canlı köpeklerden yumuşak bir kucak köpeği olması beklenmemelidir. Terrier ırkının özelliklerini taşımaya devam ederler. Avustralya İpeksi Terrier zeki, cesur, oyuncu, arkadaş canlısı, kendinden emin, hızlı, meraklı ve alıngan karakter ve özelliklerine sahiptir. Hareket etmeye her an hazır olan, Terrier ruhunu da taşıyan safkan süs köpeğidir. Küçük ancak kırılgan olmayan bir köpek cinsidir. İlk olarak fare ve küçük haşereleri avlaması için yetiştirilmiştir. Bundan kaynaklı olarak avcılık içgüdüsüyle birlikte küçük hayvanları, hareket eden şeyleri kovalamak isterler. Kovalamayı sevdikleri ve hızlı hareket edebildikleri içinde başlarını belaya sokmaktan uzak duramazlar. Bu yüzden komutları dinleyen ve uyan iyi huylu bir köpek olması için erken aşamada eğitim vermeye başlamalısınız.

Silky Terrier kendini sevdiklerine, ailesine insanlarına adar. Ailesinin hayatının bir parçası olduğunda bilmek, hissetmek isterler ve sevgisine karşılık aldığında çok mutlu olurlar. Sahibini odadan odaya takip etmek peşinden evin içerisinde gezmek onların sevdiği davranışlardandır. Sizinle birlikte kapıya kadar gelerek eve gelen misafirleri havlayarak karşılamayı da çok severler. Sürü bağlılığı yüksek olduğu için günün büyük çoğunluğun “sürüsü” olarak bildiği ailesiyle birlikte geçirmek ister. Eğer düzenli bir hayatınız yoksa ve çok seyahat eden biriyseniz, Silky Terrier yeni ortamlara ve farklı koşullara kolaylık adapte olabilen köpek ırkları arasındadır. Sizinle seyahat etmek, onların sıkılacağı değil mutluluk duyacağı bir etkinliktir. Yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar. Silky Terrier, bütün gününü sevdiğine, ailesine eşlik edip, arkadaşlık kurup ve birlikte zaman geçirerek tamamlamaktan keyif alacaktır.

Ailesine bağlılığı yüksek olmasının yanında bir yanları da bağımsız düşünen, hareket edebilme becerisine sahip olan bir köpektir. Oldukça zeki olmaları, kendi kararlarını verme ve bağımsız hareket etme istekleri birleştiği zaman inatçı ve yaramaz yanları ortaya çıkabilir. Olumsuz özelliklerinin belirgin karakter özellikleri olarak ortaya çıkmaması için henüz yavru iken eğitim almaya başlamaları önerilir. Alacakları eğitimler ile köpeğiniz iyi karakterli, iyi huylu ve uyumlu bir köpek cinsi olacaktır. Silky Terrier yavruluk döneminden itibaren, çocuklarla birlikte aynı ortamda büyürse iyi anlaştıkları ve arkadaş oldukları görülür. Ancak Silky Terrier’in kavgacı ve kızdığında ortaya çıkan ısırma huyu çocuklarla arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden çok küçük çocuklu ailelerin, köpekleri ve çocukları birlikte zaman geçirirken yanlarında bulunması önerilir. Birbirlerine istemeden zarar vermelerini engellemek için alacağınız küçük bir önlem yeterli olacaktır. Silky Terrier, kıskanç bir karakteri vardır. Sahibini farklı insanlar, hayvanlar ve çocuklarla paylaşmayı istemez. Bu yüzden köpeğinizle aranızdaki ilişkiye dikkat etmeli ve kıskandırmamaya çalışmalısınız.

Silky Terrier yabancılara karşı tedbirli ve çekingen yaklaşır. Diğer köpeklere ve evcil hayvanlara karşı da Silky Terrier iddialı davranışlar sergileyebilir ve kavga edebilirler. Evcil hayvanlar ile iyi anlaşmaları için erken aşamada henüz yavru iken sosyalleştirilmeleri gerekir. Aksi halde avcılık içgüdüsü onları kovalayacak ve arkadaşlık ilişkisi olumsuz etkileyecektir. Küçük boyutlarına rağmen kavgadan uzak duran bir köpek değildir. Kavga başlatmazlar ancak kavga başlatan köpeğe de karşılık vermeden duramazlar. Uyarıcı, haber verici ve koruyucu yanının yüksek olmasıyla iyi bir bekçi köpeği olarak karşımıza çıkarlar. Tehlike sezdiklerinde veya tanımadıkları birisiyle karşılaştıklarında havlayarak hem sahibine haber verir hem de karşısındakini korkutmayı amaçlar. Evinize birisi yaklaştığında ya da girdiğinde alarm durumuna geçerek sevdiklerini durumdan haberdar etmek için çabalar.

Yüksek sesli köpeklerdir ve çok fazla havladıkları görülür. Neredeyse havlamak onlar için zevk aldıkları bir aktivitedir. Sessiz olma komutunu öğretirseniz, gereksiz havlamaların biraz olsun önüne geçmiş olursunuz. Kontrol edilmez, iyi eğitim almazsa havlamaya eğilimli yapısıyla şehir hayatında zorluk yaşamanıza sebep olabilir. Eğer havlamalarını kontrol altına alırsanız, apartman hayatına uyum sağlayacak ve bahçesiz evlerde yaşayacaktır.  Gün içerisinde egzersiz ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece ev içerisinde orta seviyede aktif olurlar. Yeterli egzersiz yapmazlarsa olumsuz davranışlar sergileyebilir, huysuz ve mutsuz olabilirler.

Silky Terrier oldukça enerjik, aktif ve meraklı bir ırktır. Dışarıya çıktıklarında çevreyi keşfetmekten ve bir yerleri kazmaktan hoşlanır. Silky Terrier köpeklerinin eğitilmesi gereken davranışlarından birisi de kazma huylarıdır. Köpeğinizin bahçenizin her yerini kazmaması için yavruluk döneminde eğitim vermeli, olumsuz yönleri gelişmeden durumu kontrol altına almalısınız. Öğrenmeye ve sahibini memnun etmeye hevesli olan Silky Terrier kolay eğitilen bir köpek ırkları arasında yer alır.

Silky Terrier zeki, cesur, sevecen, sosyal, neşeli ve sahibine yakın olmaktan hoşlanan ancak tam anlamıyla kucak köpeği olarak düşünülmemesi gereken bir ırktır. Hızlı, hareketli, inatçı ve heyecanlı karakter özellikleriyle Terrier ırkı ile benzerlik gösteren Silky Terrier küçük yapısı ve ipeksi tüyleriyle kibar bir görünüme sahiptir. Mükemmel bir aile köpeği, iyi bir dost olmasının yanında görünümüyle pek bağlaştırılmasa da çok iyi bir gözcü, koruyucu ve bekçi özelliklerini de taşırlar.

Tarih

19. yüzyılın sonlarında Avustralya’da yetiştirilmiştir. 1800’lerin sonlarında, Yorkshire Teriyerleri ırkının İngiltere’den Avustralya’ya getirilmesi ve Avustralya teriyeri ile melezlenmesi bu cinsin ortaya çıkmasını etkilemiştir. İngiltere’den getirilen köpeklerin çelik mavisi ve ten rengi tüyleri vardı. Doğal mavi ve ten rengi tüyleri olan Avustralya Teriyerleri ırkıyla çaprazlandı ve ikisinin kürkünü, rengini iyileştirmek için yeni bir köpek yetiştirildi. Hem Yorkshire Terrier hem de Avustralya Teriyeri ve başka teriyer ırklarının da karıştırılması sonucu yeni gelişmeler yaşandı.

Köpek yetiştiricilerinin ithal Yorkshire Terrier ırkı köpeklerle Avustralya Teriyeri ırkı köpekleri çiftleştirmesi sonucu ortaya çıkan köpeklerin bir kısmı Yorkshire Terrier’e, bir kısmı Avustralya Teriyeri’ne benziyordu. Yetiştirilmek istenen köpek tam anlamıyla ipeksi tüylere ve görünüme sahip olana kadar çiftleştirilmeye devam edildi. Silky Terrier ırkı Yorkies Teriyerlerinden daha büyük ve Aussies Terrierlarindan daha küçük yapıdadır.

Çalışmalar sonucunda köpeklere “Silky Teriyer” adı verildi. Irkın isminin anlamıyla, yetiştiricilerin amacı birbirine uyumludur. “Silky”, “ipeksi” anlamına gelmektedir. Yani köpeklerin ismi görünümleriyle ilişkili olarak “İpeksi Teriyer” şeklinde çevrilmektedir.

Avustralyalı köpek severler, 1906 yılında Yeni Güney Galler eyaletinin Sidney şehrinde Silky Terrier ırkının standartlarını oluşturdu. 1909 yılında ise Victoria eyaletinde başka bir ırk standardı daha oluşturuldu. Çünkü iki bölgedeki köpeklerin büyüklükleri, tüy uzunluğu farklıydı ve iki ayrı türün başlangıcı oldukları düşünülüyordu.  Avustralya’nın iki ayrı bölgesinde geliştirilen Silky Terrier köpekleri boyut, ağırlık ve kulak tipi gibi bazı özellikleriyle farklılık göstermekteydi. İki standardın ortak içeriklere sahip olması için görüşmeler yapıldı ve bir şekilde uzlaşmaya varıldı. 1926 yılında Silky Terrier köpeklerinin yeni ırk standardı oluşturuldu.

1926 yılında tüm alanları kapsayan ve yeniden düzenlenen ırk standardı kabul edildi. Cins, çeşitli isimlerle anıldı. Avustralya’da popüler ismi “Sydney Silky Terrier” olarak tanındılar. 1955 yılında isimleri “Avustralya Silky Terrier” değiştirildi. 1955’de aldıkları adı, günümüzde de kullanıyorlar ve ana vatanında resmi kayıtlarda bu isimle yer alıyorlar.

ıı. Dünya savaşında Avustralya’da görevli bulunan Amerikalı askerler, savaştan sonra bu sevimli köpekleri Amerika’ya götürmüştür. Amerika 1955 yılında “Australian Silky Terrier” (Avustralya İpeksi Teriyeri) adi verilen köpeklerin, ismini “Silky Terrier” olarak değiştirme kararı aldı.

1959 yılında AKC resmi olarak “Silky Terrier” adıyla ırkı kabul etti ve ırk standartlarını belirledi. Nadir bir köpek cinsi olmamalarına rağmen, popülerliği orta seviyede olan köpekler olarak hayatlarına devam ettiler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Sidney terrier olarak da tanınan Silky Terrier köpek ırkı ince kemikli, uzun tüylü ve orta dereceli alçak yapılıdır. Sırt seviyesi düzdür, vücutları yüksekliklerinden biraz daha uzundur. Kompakt vücudu, hafif yapılı ve bir o kadar da güçlü bir köpektir. Silky Terrier ırkı Yorkies Teriyerlerinden daha büyük ve Aussies Terrierlarından daha küçük yapıdadır.

Kafa

Kafa orta uzunlukta, kama şeklinde ve kulakların arasında düz yapısıyla bulunmaktadır. Kafatası namludan biraz daha uzundur. Durak sığdır, burun ucun siyah renktedir. Dişler güçlü, keskin ve makas ısırığında kapanmaktadır. Kama şeklindeki başının tepesinde, ortadan ayrılan bol saçı bulunur.

Kulaklar

Silky Teriyer'in dik duran, "V" şeklinde küçük kulakları vardır. Başın üzerinde konumlanan kulakları birbirine eşit mesafede, düzgün ve belirgin yapıdadır.

Gözler

Silky Teriyer'in yuvarlak, küçük ve badem şeklide koyu renk gözleri vardır. Gözlerinin kenarlarında koyu renk geçiş ve çerçeve görülür. Standartlara göre Silky Teriyer köpeklerinde açık renkli gözler kusur olarak kabul edilmektedir. Bakışları keski, delici ifadesini, uyanık yapısını, akıllılığını ve canlılığını yansıtır.

Bacaklar ve Ayaklar

Silky Teriyer'in düz, küçük ön bacakları vardır. Ayakları yuvarlaktır. Yuvarlak ve küçük ayakları kedi patilerine benzer yapıdadır. Ayak taban yastıkları iyi gelişmiştir. Ayaklarındaki 5. parmakların uzaklaştırılması gerekebilir.

Kuyruk

Silky Teriyer'in yüksek konumlanmış, küçük ve kısa kuyrukları vardır. Kuyruk genellikle kısaltılmakta, kenetlenmektedir. Avrupa’nın birçok yerinde kuyruk kırpmak yasaklanmıştır. Yasak olmayan yerlerde ise bazı köpek sahipleri kuyruk kırpma işlemini uygulamaktadır. Tüylerinin arasında kuyrukları belirgin yapıdadır

Tüy

Silky Teriyer köpekleri tek katmanlı, düz, ipeksi, uzun ve parlak tüylere sahiptir. Kürkün alt tabakası yoktur. İpeksi yapıdaki tüyleri, 12- 15 cm uzunluğuna erişebilir ancak yerlere sürünecek, zeminle temas edecek kadar uzun olmamalıdır. Parlak tüyleri, saçları sırtın ortasından iki yana ayrılarak aşağıya doğru iner. Yüz ve kulak bölgesindeki saçlar normal kesilmelidir. Başın üzerindeki saçları görüşlerini engellemeyecek şekilde kesilmeli, isteğe bağlı olarak tokayla toplanmalıdır.

Renk

Silky Teriyer cinsinin kürk rengi mavi ve ten rengidir. Kürklerinde mavinin tonu gümüş, güvercin mavisi, taş mavisi veya kırmızı işaretli mavi tonlarında olabilir. Ense kökünden kuyruk ucuna, ön bacaklardan dirseklere ve kalçadan aşağı yarı boyuna kadar tüylerinde mavi renk hakimdir. Burun çevresi, yanakları, kulakların dipleri, bacakları, ayakları ve anal bölgesi ten rengidir. Baş üzerindeki tüy rengi köpeklerin gövde renginden daha açık renk tonunda olmalıdır. Silky Terrier yavru köpekleri siyah renkte doğar ve büyüdükçe kürk renkleri değişir.

Sıkça sorulan sorular

Silky Teriyer köpek ırkı ortalama yaşam süresi 11 – 15 yıl arasındadır.

Yetişkin, gelişimini tamamlamış ve sağlıklı bir Silky Teriyer  köpeğinin ağırlığı 4 – 5 kg, yüksekliğinin ise 22- 25 cm aralığında değişkenlik göstermektedir. Dişi ve erkek Silky Teriyer  köpeklerinin arasında belirgin bir kilo ve boy farklı yoktur.

Silky Teriyer , bakımı ne çok kolay ne de çok zordur, sadece özen istemektedir. Tüylü görünümlerinin yanında oldukça az tüy dökerler. Ancak tüy dökme miktarı az olsa da taranma, fırçalanma işlemlerinin  ve profesyonel köpek kuaföründe tüy kesme gibi bakım ihtiyaçlarının düzenli yapılması gerekir. Tüylerinin dolaşmaması, matlaşmaması, parlak ve bakımlı durması için gereklidir. Tüylerinin uzunluğu, yerleri süpürmeyecek uzunlukta olmalı ve kesiminde profesyonel destek alınmalıdır.

Silky Teriyer Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların küçük köpek ırkları için özel üretilen mama çeşitlerini tüketmelidir. Köpeğinizin yaşına, alerjen durumuna ve ihtiyaçlarına göre en uygun mamayı tercih etmelisiniz.

Evet, Silky Teriyer ev yemeği yiyebilir. Ancak evde hazırlanan her yiyecek, sofra atıkları onlar için uygun değildir. Bu yüzden köpeklerin tüketmesi gereken sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu araştırmalı ve daha çok o ürünleri tercih etmelisiniz. Ayrıca köpeğinize pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler vermemelisiniz. Bu yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yaşamasına sebep olabilir. Daha çok sağlıklı, yeterli beslenmesi için yüksek vitamin ve protein içeren köpek maması tüketmesini sağlamalısınız.

Köpeğiniz yetişkinliğe eriştikten ve gelişimi tamamladıktan sonra çiftleştirmelisiniz. Küçük köpek ırkları arasında yer alan Silky Teriyer ırkını gelişimini tamamlamadan yavrular dünyaya getirmesi üremesi için çiftleştirmemelisiniz. 18.aydan sonra gelişimlerine göre çiftleştirmeniz daha doğru olacaktır.

Silky Teriyer ırkı bakım ve özen isteyen bir köpektir. Tüylü olmalarına rağmen az tüy dökerler ve az tüy dökmeleri bir nebze bakımı kolaylaştırır. Ancak tüyleri yoğun ve uzun olduğu için düzenli taranmaya, fırçalanmaya ve profesyonel bakıma ihtiyaç duyar. Bu yüzden tüy dökme miktarı azda olsa özen isteyen ve düzenli yapılması gereken bakım ihtiyaçları vardır. Silky Teriyer kürkünün güzel, bakımlı ve parlak olması için temizlenmesi ve profesyonel tıraş edilmesi gerekir.

Silky Teriyer cinsinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, eğitimine, sağlık durumuna, kürk rengine ve şecere bilgisine göre değişiklik gösterebilir. Silky Teriyer ırkının popüler olması, yetiştiricinin ona iyi bir eğitim vermesi ve aşılarını yaptırıp köpeğe ne kadar süre baktığı ve masraf yaptığı gibi etkenlerde fiyatı değiştirmektedir. Silky Teriyer yavrusunun fiyatı 1.500 TL – 9.000 TL arasındadır. Belirtilen fiyat aralığı köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre de artıp azalabilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Silky Teriyer köpeğinin tek bir doğumda 3 – 5 adet yavru dünyaya getirmesi beklenir. Tek bir doğumda dünyaya gelen yavru sayısı çiftleşen dişi- erkek köpeğinin genel sağlığına, yaşına, dişinin doğum sayısına ve daha farklı sebeplere göre değişiklik gösterebilir.

Silky Teriyer cinsinin kürk rengi mavi ve ten rengidir. Kürklerinde mavinin tonu gümüş, güvercin mavisi, taş mavisi veya kırmızı işaretli mavi tonlarında olabilir.

  • Ense kökünden kuyruk ucuna, ön bacaklardan dirseklere ve kalçadan aşağı yarı boyuna kadar tüylerinde mavi renk hakimdir.
  • Burun çevresi, yanakları, kulakların dipleri, bacakları, ayakları ve anal bölgesi ten rengidir.
  • Baş üzerindeki tüy rengi köpeklerin gövde renginden daha açık renk tonunda olmalıdır.
  • Silky Terrier yavru köpekleri siyah renkte doğar ve büyüdükçe kürk renkleri değişir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.