Tosa Köpek Özellikleri ve Bakımı

Tosa Resimleri
Japanese Tosa güçlü, heybetli ve kaslı bedeniyle geçmiş dönemlerde köpek dövüşü için yetiştirilmiştir. Ancak köpek dövüşlerinin yasaklanmasıyla yaşam içindeki görevi değişmiş ve bekçi köpeği olarak hayatlarına devam etmişlerdir. Tosa Ken, Tosa Inu, Tosa Dog, Tosa Token, Japon Mastiff, Japon Dövüş Köpeği gibi çeşitli adlarla da tanınırlar. Tosa, tüm Japon köpek ırkları arasındaki en büyüğü köpektir. Köşeli namlusu, kırışık kafası, yüksekte konumlanan ve aşağıya sarkan kulakları, sivri kuyruğu ile muhteşem bir yapıya sahiptir. Kısa, sıkı ve yoğun kürkü açık kahverengi, kırmızı, kayısı, siyah veya brindle renklerindedir. Göğüs kısmında, ayaklarında beyaz lekeler görülebilir. Tosa gerek dış görünümü gerekse karakter özellikleriyle dinamik, cesur, atletik bir savaşçı izlenimi vermektedir. Günümüzde Japanese Tosa köpek ırkı, işçi köpeği, bekçi köpeği ve koruma köpeği olarak dayanıklılık, cesaret gerektiren görevlerde başarıyla yer alır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Mastif, İşçi Köpeği, Bekçi-Koruma Köpeği
Ağırlık
45-90 Kg
Yükseklik
55-65 Cm
Aile
Mastiff, Guardian
Menşei
Japonya
Menşei Tarihi
1850'ler
Yaşam Süresi
10-12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Japanese Tosa cesur, korkusuz, güçlü, dayanıklı özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Ancak onların bir yanı da sessiz, sakin, onurlu, uyanık, sabırlı, itaatkar ve sevecendir. Dövüş köpeği olarak geliştirildiği için sevecen, sabırlı davranışlarını ön plana çıkarması için iyi bir eğitim almaya ve sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Tosa insan ailesine karşı sabırlı, sevecen, itaatkar ve harika bir arkadaştır. Sevdiklerini korumak isterler ve tehlikeli durumlarda sahibini korumak için her şeyi yaparlar. İyi bir bekçi ve koruma köpeği olarak sahibine evde eşlik eder. Yabancı insanlara, davetsiz misafirlere karşı temkinli, şüpheci yaklaşırlar. Yabancı insanlarla hızlı şekilde arkadaşlık kuramazlar. Güvenmesi, ailesi için tehlikeli birisi olmadığına karar vermesi gerekir. Diğer köpeklere hatta daha çok erkek köpeklere ve evcil hayvanlara karşı saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Tosa dövüş köpeği olarak yetiştiği için diğer köpek ırklarıyla arası çok iyi olmayabilir. Saldırganlık eğilimi bulunduğunu bilerek, sosyalleştiği ve gezindiği alanlara dikkat etmelisiniz. Sahibini memnun etmeye istekli bir köpek olduğu için vereceğiniz iyi bir eğitim onların daha iyi huylu bir köpek olarak yetişmesini sağlayacaktır Tosa sahibine her ne kadar sadık ve sevecen olsa da ilk kez köpek sahiplenecek kişilerin ve çocuklu ailelerin bakmakta zorlanacağı bir ırktır. Hatta zaman zaman daha öne köpek yetiştirmiş kişileri dahi zorlayabilirler.

Tosa iyi huylu, karakterli bir köpek olarak yetişmesi için sahibinin sabırlı, tutarlı davranarak köpeğine zaman ayırması ve çaba göstermesi gereklidir. Sahibine saygı duyması ve komutlarını uygulaması gerektiğini bilmelidir. Eğer sahibine saygı duymaz, inatçı ve lider köpek davranışları sergilerse itaat etmesini beklemeniz doğru olmayacaktır. Sahibinin, iyi liderlik yapamadığı zaman lider olma isteği ortaya çıkar ve evdeki yönetici kişi olurlar. Sahibiyle baş edebileceğini, ondan daha üstün olduğunu hissetmemeleri gereklidir. Çok güçlü, baskın karakteri ve lider olmaya eğilimli davranışlar vardır. Erken aşamada köpeğinize eğitim vererek, onun lideri olduğunuzu belli etmeniz gerekir. Aksi halde köpeğiniz ev içerisinde, dışarıda yaptıklarıyla sizi zor duruma sokabilir. Bu yüzden aile içindeki rolünü, görevini ve yapıp yapamayacağı şeyleri iyi anlaması gereklidir. Sürüdeki, ailesindeki yerini bilen doğru eğitilmiş dengeli bir Tosa kaba, sert ve hırçın davranmaz, ısırmaz. Bu davranışlar için erken aşamadan uygun görgü ve eğitim alması şarttır.

Tosa, yeterli egzersiz yaptığı sürece apartman dairesinde yaşam sürebilir. İçeride çok hareketli değildir ancak yeterli egzersiz yapması için orta veya büyük bir bahçeye ihtiyaç duyarlar. Yaşamak için ideal alanı bahçeli bir evdir. Yalnız bahçede güvenlik önlemleri alınmış dahi olsa gözetiminiz dışında serbest bırakmamalısınız. Hızlı, hareketli ve avcı içgüdüsüyle bahçeden kaçabilirler. Bahçede sahibiyle birlikte vakit geçirmek, özgürce koşmak ve rahatlamak isterler. Ancak uzun süre sahibinden uzak kalmayı sevmezler. Bu yüzden köpek kulübesinde yaşamak istemezler. Tosa köpek ırkının sahibine olan bağlılığı ve karakter özellikleri sebebiyle evdeki tek köpek olarak yetiştirilmesi önerilir.

Tosa mükemmel bir bekçi köpeğidir. Kaslı, çevik ve dayanıklı yapısıyla iyi bir koruyucudur. Çok kararlı bir karaktere sahiptir. Geçmişte dövüş köpeği olarak yetiştirilmesi ve kötü eğitilmesi köpeklere kötü bir unvan getirmiştir. Ancak Tosa ırkı, kötü yetiştirilmez, kötü davranışlar öğretilmez ise durup dururken saldıracak ve dövüşecek bir cins değildir. Kendisine sert davranıldığı, tehlikede olduğunu hissettiği ve sevdiklerini korumak istediği zamanlarda sadece saldırganlaşabilirler. Örneğin çocuklarla çok iyi anlaşırlar ancak çocukların istemeden onlara zarar vermesi durumunda ne yapacağı tam olarak kestirilemez ve refleks olarak sert davranışlarda bulunabilirler. Bu yüzden itaat eğitimi vermeli, köpeğinize yaklaşımlarınızda sert olmamalı ve yeni girdiği ortamlarda kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Kötü karakterli bir köpek değildir ama kötü sahiplerin elinde yetişmesi sonucu iyi huyları körelebilir ve saldırgan özellikleri ön plana çıkabilir. O yüzden köpeğinizin karakterinin iyi ya da kötü olması sizin onu yetiştirmenize bağlıdır.

Tarih

Çoğu köpek sever Tosa ırkını belki de hiç duymamış olsa da, ana vatanı Japonya’da yüzlerce yıldır yaşam sürmektedir. 14. yüzyılda Japonya’da köpek dövüşlerinin popülerliği artmıştır. Şikoku adasında, Şikoku Inu cinsi köpekler Batılılar ve köpekleri gelmeden önce Japon köpek savaşında arenalarında eşsizdi. Bununla birlikte, Japon köpek meraklıları da köpek dövüştüren kişiler 1854’te Commodore Perry’nin Japonya’ya gelmesinin ardından yerli stoklar ile çaprazlamak için yabancı köpekler elde etmeye başladılar. Japonya’da gerçekleştirilen köpek dövüşlerinin uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen, Avrupalı ​​ve Batılı tüccarlar mastiff tipi dövüş köpeklerini yanlarında getirdikten sonra, bu alanda diğer ırklarla rekabet edebilecek daha güçlü ve agresif bir köpeğe ihtiyaç duyulması sebebiyle geliştirildi. Bu ihtiyacın sonunda Shikoku-ken ve Batı ırklarının bir melezi olarak Tosa ırk üretildi

Japonya’ya özgü Şikoku ırkıyla melezlendiler. Cins geliştirildiği ve yetiştirildiği Şikoku Adası’ndaki Tosa Eyaleti bölgesinden dolayı “Tosa” olarak adlandırıldı. Kuchi ırkı köpekler ve Japonya’da dövüş için kullanılan farklı farklı yerel köpeklerle melezlendi. Bu melezlemeden doğan yavrular daha sonra da Bulldog, Mastiffler, Alman Pointer ve Great Dane ırkı Batılı köpeklerle sıralı şekilde çiftleştirildi. Daha sonra da Saint Bernard ve Bull Teriyeri gibi batılı köpek ırklarının da Tosa köpeklerinin geliştirilmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Irkın sahip olduğu dayanıklılık, dövüş gücü geliştirilmesinde kullanılan tür ırkların katılımına bağlanabilir.

Bazen de dövüşlerdeki başarısından, cesaretinden ve korkusuzluğundan dolayı Japon Mastiffleri olarak da anıldılar. Köpek dövüşünü destekleyen, ilgi duyan kişiler tarafından desteklendi. Tosa köpek cinsi büyüklükleri, öfkeleri ve dövüş yetenekleriyle köpek dünyasının Sumo güreşçileri olarak anılıyordu. Japon köpek ırkları arasında en büyük cins olarak yer aldılar.

Tosa Inu cinsi Amerika Birleşik Devletleri’nde dövüş yeteneklerinden ziyade refakatçi, bekçi ve koruyucu köpek olarak hizmet etmektedir. United Kennel Club, Tosa Ken, Tosa Inu, Japanese Tosa gibi çeşitli adlarıyla da tanınan ırkı 1998’den itibaren Guardian Dog Group’un bir üyesi olarak tanımaktadır.

İlerleyen yıllarda elde ettikleri popülerlik ve ün ile Tosa Japonya’da ulusal ırk olarak ilan edildi. Bugün, Tosa, Japonya’da Sumo güreşçilerinin köpek versiyonu olarak hala daha anılmaya devam etmektedir. Köpek dövüşlerini yasaklamış olmasına rağmen bazı ülkelerde, Japonya ve Kuzey Amerika’da yasa dışı dövüşler hala daha yapılmaktadır.

Yüzyıl öncesine kadar dövüşçü olan ve dövüş köpeği olarak tanınan Tosa, bu özelliklerinden dolayı birçok ülkede yasaklı köpek ırkları listesinde bulunur. Bu köpeklerin tehlikeli ve sahip olunması yasak kabul edilen ülkelerin içerisinde Türkiye, Avustralya, Kıbrıs, Tunus, Hong Kong, Singapur, Yeni Zelanda, Norveç, Danimarka ve Malezya bulunmaktadır. ABD’nin bazı eyaletlerinde de Japanese Tosa sahiplenmek yasaktır. İyi yetiştirildiğinde iyi huylu ve bekçi köpeği özellikleri geliştirebilen Tosa’nın, kötü sahipler tarafından daha çok dövüş için geliştirilmesi onlara kötü ün kazandırmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tosa-Inu, Tosa-Ken olarak da biline Tosa tüm Japon köpek ırkları arasındaki en büyük cinstir. Görkemli, kaslı, büyük bir köpektir. Yavaş olgunlaştıkları görülür. Boyun kaslı, gerdanlı ve derisi kırışıktır. Büyük vücudu, kaslı yapısı korkusuzluğu ve güçlü karakteriyle hem fiziksel hem de karakteristik özellikleriyle dövüş köpeği ve bekçi köpeği olarak insanların hayatında yer alırlar.

Kafa

Tosa Inu ırkının kafası büyük ve geniştir. Alın bölgesinde, gözlerinin üzerinde kafasında kırışıklıklar vardır. Boyun bölgesindeki derisi boldur ve bu bölgede de kırışıklıklar görülür. Bu anatomik özellikteki doğal yapı onları, saldırılara karşı korumaktadır. Namlu kare şeklinde, hafif köşeli ve orta uzunluktadır. Burun büyük ve siyah renklidir. Çok güçlü çeneye sahiptir. Dişler makas ısırığında kapanır.

Kulaklar

Tosa köpek ırkının kulakları yüksek ayarlı, küçük ve incedir. Kulakları başın iki yanından yanaklara yakın gelecek şekilde aşağıya sarkıktır.

Gözler

Tosa köpeklerinin kırışık alın yapısı, göz yapısına ve bakışlarına derinlik vermiştir. Kırışık alnın altında, hafif çukurumsu konumlanmış, küçük ve iri gözleri koyu kahverengi renktedir. Gözlerinin çevresinde siyah çerçeve ve geçişler bulunur.

Bacaklar ve Ayaklar

Tosa köpek ırkının yere sağlam basan, güçlü, kaslı ve uzun bacakları vardır. Ön bacakları yere düz iner, arka bacakları hafif açıktır. Ayaklar koyu renkli tırnaklar ile iyi şekilde doldurulur.

Kuyruk

Tosa köpek cinsinin kuyruk yapısı kökünden kalın başlayarak bir noktaya kadar incelir. Kuyrukları genellikle sivridir. Köpek gevşediği zaman kuyruk uzunluğu, dizlere kadar ulaşır.

Tüy

Japanese Tosa köpeğinin kürkü kısa, yoğun ve sert tüylerden oluşur. Tüylerinin parlak ve bakımlı görünmesi için minimum düzeyde de olsa bakıma ihtiyacı vardır.

Renk

Tosa cinsi köpeklerin kürk rengi açık kahverengi, kırmızı, kayısı, siyah, bej, brindle renk tonlarında ve yer yer benekli olabilir. Göğüs, bacak ve ayak bölgelerinde küçük beyaz lekeler, desenler görülebilir. Genellikle yüzlerinde siyah bir maskeye vardır.

Sıkça sorulan sorular

Japanese Tosa köpek ırkının yaşam süresi 10-12 yıl arasında değişmektedir.

Japanese Tosa, Japon köpek türleri arasındaki en büyük cinstir ve dev bir cüsseye sahiptir. Ağırlıkları 45-90 kilograma kadar çıkabilir, yükseklikleri ise 55-65 santimetreye kadar uzayabilir. Dişi Taso köpekleri, erkeklere oranla daha küçük olabilir.

Japanese Tosa çok fazla tüy dökmezler ve bu bakımlarını biraz daha kolaylaştırır. Haftada 1 ya da 2 kez taranması, fırçalanması tüylerinin daha sağlıklı daha bakımlı ve iyi gözükmesini sağlayacaktır. Tarama ve fırçalama ölü tüylerden arındırmak ve ölü tüyleri toplayarak parlak kürke sahip olması için ihmal edilmemelidir. Japanese Tosa için uygun köpek tarağı, fırçasını ve gerekli olabilecek köpek bakım ürününü Petibom üzerinden satın alabilirsiniz. Doğru ürünü tercih etmeniz, bakım işlemlerinin daha kolay tamamlanmasını sağlayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli Japanese Tosa köpek ırkına uygun ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinizin uygun içerikte, hazır mamaları tercih ettikten sonra Japanese Tosa’nın günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yemek verin. Hazır mamaları tercih etmenizin yanı sıra zaman zaman Japanese Tosa evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de yiyebilir.

Tosa hazır mamalara ek olarak ev yemekleri, meyve ve sebzeleri de tüketebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemesi Tosa için uygun değildir. Sahibinin  Tosa köpek cinsinin neler yediğini, sağlıklı olan ve evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Köpeklerin tüketmesine izin verilen, alerjen sorunu yaşatmayacak, sağlıklı ev yiyeceklerini tüketirken aşırıya kaçmaması ve ölçüyle verilmesi gerekir. Tosa köpeklerinin sadece insan gıdalarını tüketmesi de yeterli olmayacaktır. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Tosa köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamak için yeterli değildir. Sağlıklı beslenmesi için yüksek kaliteli büyük köpek ırklarına uygun olan kuru veya yaş mamalarını ölçülü şekilde yemesi önerilir.

Japanese Tosa köpekleri gelişimini tamamladıktan ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı zaman çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek köpeklerinin çiftleştirilmesi gereken zaman farklılık gösterebilir ancak genel olarak en uygun dönem 15 ve 18 aydan sonrasıdır Bedlington Terrier kızan döneminde ilk kez girdiğinde çiftleştirilmemelidir. Gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre çiftleştirilme zamanları 2 yaşına kadar farklılık göstererek devam eder. Daha detaylı bilgilere ulaşmak için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkındaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Japanese Tosa sert, kısa ve yoğun yapı tüylere sahiptir ve bakımı oldukça kolaydır. Çok fazla tüy dökmezler ve bu bakımlarını biraz daha kolaylaştırır. Haftada 1 ya da 2 kez taranması, fırçalanması tüylerinin daha sağlıklı daha bakımlı ve iyi gözükmesini sağlayacaktır. Benden bakımı kolay olsa da, eğitilmesi ve yetiştirilmesi zor bir ırktır. Köpek yetiştirmek konusunda tecrübesiz kişilerin ve ilk kez köpek sahiplenen kişilerin bakmakta zorlanacağı köpek ırkıdır.

Türkiye sınırları içerisinde Japanese Tosa köpek cinsini beslemek kanunlara göre yasaklanmıştır. Tosa tehlike arz eden ırklar arasında sayılmış ve sahiplenmek, üretmek, satmak, takas etmek, sergilemek, hediye etmek yasaklanmıştır. Bu yüzden Tosa köpek ırkı için bir fiyat aralığı belirtmemiz doğru olmayacaktır. Tosa İnu’nun satışının ve sahiplenmesinin yasal olduğu ülkelerde yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına,  rengine, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre 3.000 TL – 15.000 TL aralığında fiyatları değişmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Tosa köpeği tek bir doğumda 6- 8 yavru dünyaya getirebilir. Tosa cinsinin yıl içerisinde birden fazla doğum yapmaması önerilir. Tosa Inu ırkının hamilelik ve doğum sürecinde kontrollü ilerlemeli ve köpeğin sağlığına beslenmesine ekstra dikkat edilmelidir. Tosa Ken’in sağlık durumuna, yaşına, doğum sayısına ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik göstermektedir.

Tosa cinsi köpeklerin kürk rengi açık kahverengi, kırmızı, kayısı, siyah, bej, brindle renk tonlarında ve yer yer benekli olabilir. Göğüs, bacak ve ayak bölgelerinde küçük beyaz lekeler, desenler görülebilir. Genellikle yüzlerinde siyah bir maskeye vardır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.