Japon Köpeği (Japanese Chin) Özellikleri ve Bakımı

Japon Chin kare orantılı görünüme sahiptir ve küçük köpek ırkları arasında yer alır. Japanese Chin, Japanese Spaniel ve Japon Köpeği olarak bilinirler. Yüzünde kendisine has sevimli, meraklı bir ifade bulunur. Gözlerin içindeki köşelerde bir miktar, küçük beyaz geçişler onlara daha şaşkın bir ifade verir. Japon Köpeğinin yürüyüşü şık, hareketli, canlı ve hafiftir. Tek katmanlı, bol, düz, ipeksi tüyleri kabarık ve gösterişlidir. Japon Köpeği, sıcakkanlı, coşkulu bir oyuncu ve sadık bir arkadaştır. Sahibini memnun etmek isteyen, ilgiyi seven hassas bir köpektir. Çevresindeki herkesle ilişkisi iyidir, dost canlısıdır. Girdiği ortamda ilgiyi üzerine çekme konusunda yeteneklidir ve neredeyse sahibini gölgede bırakırlar. Yetiştirilme amaçları mükemmel bir arkadaş ve dost olmak olan Japon Chin mükemmel bir aile köpeği ve iyi eğitim aldıkları zaman da küçük bir bekçi köpeği olarak hayatınızda yer alacaktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Süs Köpeği
Ağırlık
2- 4 Kg
Yükseklik
20- 28 Cm
Aile
Oryantal
Menşei
Japonya
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Japon Köpeği asil, mutlu, sevgi dolu, sevimli, sıcakkanlı, zeki ve arkadaş canlısı bir cinstir. Ailesine ve sevdiklerine bağlılığı yüksek sadık köpeklerdir. Aile üyeleriyle birlikte zaman geçirmek Japon Köpeğini mutlu eder. Japon Köpeği sosyal bir köpektir ve herkesle iyi anlaşırlar. Dost canlısı, şefkatli yapısıyla yabancılarla da ilişkileri oldukça iyidir. Ancak bazen ilk defa tanıştığı kişilere utangaç bir yaklaşım sergileyebilir. İnsanlara karşı sadıktır. Uzun süre yalnız kalmayı sevmezler ve ailesiyle birlikte olmak onlar için daha önemlidir. Uzun süre yalnız kaldıkları zaman ayrılık anksiyetesi yaşayabilirler.

Köpekler ve diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar ancak bazen mesafeli davrandıkları da görülür. Çocuklarla arkadaşlıkları, ilişkileri iyidir. Nazik, kibar davranışlarıyla çocuklarla birlikte güzel zaman geçirirler. Küçük çocuklarla birbirlerine istemeden zarar vermeleri mümkündür bu yüzden küçük çocuklarla oyun oynarken, birlikte zaman geçirirken gözetlemeniz önerilir.

Hassas ve çevresindeki insanların davranışlarından etkilenen bir köpektir. Karakterlerinin gelişimini yaşadıkları çevre şekillendirir. Japon Chin eğer sessiz ve kasvetli bir evde yaşıyorsa içine kapanık ve çekingen karaktere sahip olabilir. Aktif insanların olduğu, eğlenceli ve hareketli bir evde yaşıyorsa  ailesini daha canlı tutma görevini severek üstlenir.

Japon Köpeğinin kedilere benzeyen bir huyu vardır. Tıpkı kediler gibi Japon Köpekleri de tırmanmayı ve yüksek yerlerde durmayı sever. Bu yüzden ev içerisinde zıplaması, tırmanması çok sık yaptıkları davranışlar arasındadır. İyi bir eğitimle bu davranışı kontrol edilebilir. Ancak ne zaman ne yapabileceği kestirilemediği için ev ortamında tırmandığında kendine zarar vermeyeceği bir ortam yaratmaya çalışmalısınız.

Apartman yaşamına gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığı ve ihtiyaçları karşılandığında uyum sağlar. Ev içerisinde orta seviyede aktiftir ve orta büyüklükte bir eve kolaylıkla uyum sağlar. İlla bahçeli bir evde yaşaması gerekmez. İklim değişikliklerine, soğuk ve çok sıcak havalara karşı hassasiyetleri olduğu için dışarıya çıkacağı zamanlara dikkat edilmelidir.

Çok enerjik değillerdir. Gün içerisinde yapacakları orta seviyedeki egzersiz onların daha formda olmalarını sağladığı gibi daha mutlu ve rahatlamış olmasını da etkileyecektir. Egzersiz yapmak yerine gün içersinde sahibinin yanında dinlenmek Japon Köpeklerinin daha çok sevdiği etkinliktir. Ancak oyun oynaması için ortam yarattığınızda da keyifle aktivitelere uyum sağlayacaktır.

Japon Chin oldukça zekidir. Çoğu kucak köpek ırklarının arasında uyumlu karakterleriyle daha kolay eğitildikleri görülür. Gerekmediği sürece çok havlamazlar. Çok havlamamalarına rağmen, uyanık yapıları onları iyi bir bekçi köpeği yapar. Konuşkan bir köpektir ancak bu havlama seviyesinde değildir. Daha çok sahiplerinin belirttiği gibi şarkı söyler gibi mırıldanma olarak tanımlarlar. Japon Köpekleri sevdikleriyle birlikte bakımları yapıldığı, mutlu olduğu ve sevildiği bir ortamda uzun yıllar yaşam sürecektir.

Tarih

Japon Chin köpekleri, Japon adını taşımasına rağmen menşei Eski Çin’e kadar dayanmakta olduğu ifade edilir. İlk zamanlarda “Japon Spanyeli” olarak adlandırılmıştır. Irkın kökeni net olarak bilinmese de, bazı araştırmalara göre Pekingese köpek ırkının soyundan geldiği düşünülmektedir. Japonya’ya köpeklerin nasıl geldiği konusunda iki teori öne çıkmaktadır. Birinci teori M.S. 520 yılında Budist keşişlerin köpekleri Japonya’ya getirildiğine ya da Koreli prensin MS 732’de köpeği Japonya’ya yanında götürmüş olduğuna inanılıyor.

Bir diğer köken teorisi ise M.S. 1000 yıl civarında, dönemin Çin imparatoru tarafından bu köpeklerin, Japon imparatoruna hediye olarak verildiğidir. İki teoriden hangisi doğru olursa olsun, Japon Köpekleri Japonya’ya geldiği ilk günden itibaren popüler bir ırk haline gelmiştir. Japon İmparatorluk üyeleri büyük beğeniyle köpekleri karşıladı. Kucak köpeği ve süs köpeği olarak göz önünde tutuldu.  Özellikle de Japon soyluları, aristokratları köpeğin asaletinden çok etkilendiler ve çoğu sahiplendi. Hatta bazen Çin aristokratları kendisini ziyaret eden soylulara hediye olarak sundular.

Avrupa’ya gelme süreci ilk olarak Portekiz ile Japonya’nın ticaret yaptığı 16. Yüzyıla dayanır. İlk defa Japon köpekleri Bragançalı Catherine’in Portekizli denizciler tarafından 16. Yüzyılda Avrupa’ya geldiği düşünülmektedir. Avrupa’ya geldiklerine dair ilk resmi kayıt 1853 yılına ait olan, Amiral Matthew Perry Uraga ‘in Japonya gezisinden bir çift köpeği Kraliçe Victoria’ya sunduğu zamandır. 1853 yılından önce dünyanın diğer ülkelerinde, Batı’da bilinirliği oldukça az olan bu köpekler, bu tarihten itibaren tanınmaya başlamıştır. 200 yıl boyunca dış dünyanın bilmediği bu köpekler uluslar arası ticaret ile dış dünyayla tanışmıştır. Sonraki yıllarda, ilginin artması ve köpeklerin tanınmasıyla tüccarlar daha çok Japanese Chin’i getirerek köpekleri Avrupa, İngiltere ve Amerika’da satmışlardır. Amerika ilk Japon Chin sahipleri arasında başkan Franklin Pierce’te yer alır.

1800’lü yılların sonlarında AKC Japon Spaniel olarak ırkı tanımıştır. 1977 yılına kadar da “Japon Spanieli”  ismi kullanılır ve sonradan “Japanese Chin” olarak adlandırılır. İthalatların ilk yapıldığı dönemde köpekler, modern Japanese Chin’lerden daha büyüktü. Daha küçük ve kucak köpeği boyutlarında olması için İngiliz Toy Spaniel’lerle bazı çaprazlamaların yapılmış olması mümkündür. Köpeklerin popüler olduğu ve yoğun ithalatların yapıldığı dönem Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte sürekliliği sona erdirmiştir. Ancak cins zaten dünya genelinde güçlü bir dayanak ve yaygınlık kazanmıştı. Geçmişten günümüze varlığını sürdüren Japon Köpekleri Amerika’da mütevazı bir seviyede popülerliğini korur. Japonya’da ise günümüzde de en büyük popülerliğe sahip köpek ırkı olarak soyunu devam ettirir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Japon Spaniel 'in vücut yüksekliği ile gövde uzunlukları neredeyse aynıdır. Vücudunun en belirleyici, göze çarpan yanı basık ve geniş yüzüdür. Yumuşak, uzun, yoğun ve gösterişli tüyleri vardır. Boyun, omuz ve göğüs bölgesindeki bol yelesi ile kendilerine özgü bir güzelliğe sahiptirler.

Kafa

Japon Chin köpeklerinin kafası büyük, yüzü basık ve geniştir. Yuvarlak alın ve belirgin alın çıkıntısı vardır. Durak derindir. Namlu geniş ve kısadır. Burun kanalları kısadır. Ancak burun iri ve burun delikleri geniş yapıdadır. Siyah ve beyaz renkli köpeklerde burun siyahtır. Diğer renklere sahip köpeklerde ise burun rengi kürk üzerindeki leke ve desen renkleriyle birbirine uyumludur. Çeneleri büyüktür ve dişler birbirinin üzerine gelecek şekilde makas ısırığında ya da alt çene hafif önde olacak şekilde kapanır. Alt çenenin önde olduğu çene yapısında, ısırık yetersiz olabilir.

Kulaklar

Japon köpekleri kulakları kafatasının biraz altında yer alır. Küçük, sarkık ve birbirinden ayrı, mesafeli konumlanan kulakları ters V şeklindedir. Kulakları, tüm bedeninde olduğu gibi tüylerle kaplıdır.

Gözler

Japon Chin'nin geniş, basık yüzünde yer alan dışa çıkık, yuvarlak ve iri gözleri vardır. Badem şeklindeki gözleri siyah renk ve koyu tonlarına sahiptir. Geniş ve dışa çıkık olan gözleri iyi yerleştirilmiş ve derin olmalıdır. Aksi halde gözleri çok kolay zarar görebilir. Gözlerinde ve yüzünde onlara şaşkınlık ifadesi katan sevimli bir hava vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Japon Chin ırkının ince kemikli ön bacakları düzdür ve yere dik basar. Dirsekleri vücutlarına yakındır. Bu köpek ırkında küçük boyutlarda olanlar daha çok tercih edilir. Japon Spanieli kendinden emin, adımlarını yüksek atan ve zarif bir yürüyüşe sahiptir.

Kuyruk

Japon Chin köpeğinin sırtında kemerli olarak taşıdığı, yüksekte konumlanan, arkaya doğru uzanan kıvrık ve tüylü kuyruğu vardır.

Tüy

Japon Köpeği'nin çift katmanlı, orta uzunlukta, bol, düz ve ipeksi bir kürkü bulunur. Kafası, yüzü ve ön ayaklarının ön kısmında vücuduna göre daha kısa tüyler görülür. Boyun, omuz ve göğüs çevresinde orta uzunlukta yelesi vardır. Dokunulduğunda ipeksi bir yapısı olan tüylü kucak köpekleri arasındadır.

Renk

Japon Chin köpek ırkı, çeşitli kürk renkleriyle karşımıza çıkar. Kürkünde renkli yamalar ve beyaz renk bulunur. Kürk çoğunluğu siyah renk olmakta birlikte kızıl, sarı ve kaplan renkleri de görülebilir. Yamalar çoğunlukla siyah renktedir ancak kırmızı, limon, portakal, samur, ten rengi noktalar ya da siyah- beyaz veya brindle renkleri de olabilir. Japon Chin köpeğinde en çok görülen kombinasyonlar arasında siyah-beyaz, kırmızı-beyaz veya bronz lekelerle birlikte siyah-beyaz renkler olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı Japon Chin yaşam süresi 10- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Küçük ırk sınıflandırmasına dahil olan Japon Chin dişi ve erkeklerinin ağırlıkları 2 – 4 kilogram, yükseklikleri ise 20- 28 santimetre aralığındadır Boy ve kilosun ideal aralıkta olması sağlıklı ve formda kalmaları için gereklidir. Kilo almaya orta seviyede yatkınlıkları vardır, bu yüzden beslenmesine dikkat edilmelidir.

Uzun tüylere sahip olmalarına rağmen çok fazla tüy dökmezler. Dışarıdan bakıldığında çok tüy dökecekleri ve tüy bakımının zor olacağı düşünülür ancak durum bunu tersidir. Orta seviyede tüy dökerler ve haftalık düzenli tarama ile dökülmeler kontrol edilir seviyede tutulur.

Sağlıklı beslenmeleri, gelişimlerini tamamlayabilmeleri için yüksek kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekir. Japon Chin Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların köpek mamaları beslenme planında seçebileceğiniz ürünlerdir. Mamanın içeriğine, köpeğinizin yaşına uygunluğuna ve alerjen uyarılarına dikkat ederek köpeğiniz için en doğru seçimi yapabilirsiniz.

Evet, Japon Chin ev yemeği tüketebilir. Ancak evde hazırladığınız yiyecekler ve sofra atıkları günlük alması gereken besin değerini karşılama konusunda yetersiz kalabilir. Bu yüzden beslenmelerinde önceliğini yüksek kaliteli hazır köpek mamaları olmalıdır.

Bunun yanında yinede ev yemeği vermek isterseniz, pişmiş kemik ve yağlı yiyeceklerden durmalısınız. Bu gibi yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı beslenmesi için hangi yiyeceklerin köpekler için uygun olduğunu araştırmalısınız. Japon Köpeğini yüksek vitamin ve protein içeren mama ile besliyorsanız ev yemekleri konusunda daha seçici davranmaya çalışmalısınız.

Japon Chin gelişimlerini tamamladığı 18. Aydan sonra 2 yaşına kadar geçen süre arasında çiftleştirilmelidir. İlk kez çiftleştireceğiniz zaman köpeğinizin gelişimini takip etmeli ve sağlıklı yetişkin köpek olduktan sonra sürece başlamalısınız. Erken aşamada çiftleştirmeniz hem dişinin hem de yavrularının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Japon Chin uzun ve yoğun tüylerine rağmen bakımı kolay bir cinstir. Dışarıdan bakıldığında ilk aşamada bakımı zor sanılsa da orta seviyede dökülen tüyleriyle, fazla bakım ihtiyacı yoktur. Haftalık tarama ve fırçalama, gerektiğinde yapılacak banyo ve her köpeğin ihtiyacı olan tırnak, göz gibi standart bakımları vardır. Her köpekte olduğu gibi bakımı zor değildir ancak özen istemektedir.

Japon Chin köpeği yaşına, cinsiyetine, kürk rengine, eğitimine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişen fiyatlarla sahiplerini bulmaktadır. Japon Köpeği (Japon Chin) yavrusunun fiyatı 3.000 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir. Köpeğin satıldığı yer, satan kişi ve farklı etkenler köpeklerin geniş bir fiyat aralığında satılmasına neden olmaktadır. Belirtilen fiyatların farklı yerlerde artıp, azalması mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Dişi Japon Chin bir doğumda 1 ila 5 yavru dünyaya getirebilir. Tek bir doğumda dünyaya gelen yavruların sayısı dişinin yaşına, kaçıncı doğumu olduğuna ve çiftleştiği erkeğin sağlığına göre değişiklik gösterir. Japon Chin küçük ırklar arasında yer aldığı için doğan yavru sayısının fazla olması, doğum sırasında sezaryen olmasını gerektirebilir. Gebelik süreçlerinin sağlıklı ilerlemesi ve doğumlarının iyi geçmesi için hamilelikleri veteriner kontrolünde olmalıdır.

Japon Chin köpek ırkı, çeşitli kürk renkleriyle karşımıza çıkar. Kürkünde renkli yamalar ve beyaz renk bulunur. Kürk çoğunluğu siyah renk olmakta birlikte kızıl, sarı ve kaplan renkleri de görülebilir. Yamalar çoğunlukla siyah renktedir ancak kırmızı, limon, portakal, samur, ten rengi noktalar ya da siyah- beyaz veya brindle renkleri de olabilir. Japon Chin köpeğinde en çok görülen kombinasyonlar arasında siyah-beyaz, kırmızı-beyaz veya bronz lekelerle birlikte siyah-beyaz renkler olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.