Lowchen Özellikleri ve Bakımı

Lowchen Resimleri
Little Lion Dog, Löwchen ya da Küçük Aslan olarak adlandırılan bu safkan ırk, süs köpeği türleri arasında yer alır. Lowchen, yüksekliğinde biraz daha uzun gövdeye sahiptir. Güçlü, sağlam ve asla kaba olmayan yapısıyla kompakt küçük bir köpektir. Zahmetsiz, iyi uzanma ve sürüşüyle yürümektedir. Lowchen başını ve kuyruğunu kendinden emin bir şekilde, gururla taşır. Kürkü yoğun, uzun, yumuşak ve hafif ile orta derecede dalgalı yapıdadır. Löwchen tüyleri, geleneksel olarak tıpkı bir aslan süslemesiyle kırpılır. Löwchen'in biraz kısa, geniş kafatası vardır ve köpekler dikkatli, parlak ve canlı ifadesi ile dikkat çekerler. Oyuncu karakteriyle, sakin karakterinin birleşimiyle refakatçi köpek olarak uzun yıllar insanların hayatında yer almıştır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Olmayan, Süs Köpeği, Arkadaş Köpeği
Ağırlık
4- 8 Kg
Yükseklik
30- 36 Cm
Aile
Su Köpeği, Barbichon
Menşei
Fransa, Almanya
Menşei Tarihi
1500' ler
Yaşam Süresi
13- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Lowchen oldukça aktif, canlı, hareketli, meraklı, neşeli, sevecen ve hoşgörülü bir köpektir. Löwchen, insanların hayatında oyuncu ve sakin karakterinin birbiriyle mükemmel uyumu ve karışımıyla yer alır. Sessiz, sakin bir aile için iyi bir arkadaş olacaktır. Lowchen kendisini ailesine adamış ve ailesini memnun etmeye istekli olan, verilen komutlara duyarlı bir köpektir.

Aktif, eğlenceli ve bir o kadar da zeki bir köpektir. Ailesine bağlı ve onlarla birlikte zaman geçirmeyi seven bir ırktır. Uzun süre yalnız kalmaktan, tek başına vakit geçirmekten hoşlanmaz ve ailesini özler. Uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık korkusu yaşadıkları, gürültücü oldukları ve daha farklı olumsuz davranışlar sergiledikleri görülür. Bu yüzden Lowchen ırkını uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Çocuklu ailelerin sahiplenebileceği ideal köpeklerdendir. Çocuklarla arası çok iyidir. Eğlenceli, oyuncu bir köpek olduğu için çocuklarla birbirlerine iyi bir oyun arkadaşı olurlar. Genellikle köpekler ve diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar. Ancak her ihtimale karşı gözetim altında etkileşim kurmaları önerilir.

Lowchen zeki, girişken ve sosyal bir köpektir. Yeni şeyler öğrenmeye meraklı ve heveslidir. Verilen eğitimleri zeki olması nedeniyle hızlı ve kolay öğrenerek kolaylıkla tamamlarlar. Löwchen çabuk öğrenir ve eğitimleri kolay geçer. Oyuncak köpek ırklarında olan, ilk zamanlarda ev eğitiminde bazı sorunlar görülebilir. Ancak iyi, tutarlı ve sabırlı bir lider ile bu durum kolaylıkla atlatılır. Neşeli, eğlenceli, sadık ve sahibini memnun etmek isteyen davranışlarıyla insanların kalbini kolayca kazanırlar.

Aslan kesimi tüyleri, küçük yapısı Löwchen ırkını kırılgan bir kucak köpeği gibi gösterse de bu doğru değildir. Lowchen dayanıklı, güçlü bazen inatçı ve bir o kadar da kibirli bir köpektir. Özellikle erkek tüyleri diğer ev hayvanlarına, sahiplerine liderlik için kafa tutmaya bayılır. Gerektiğinde evini korumak ve karşı tarafa üstünlük taslamak için yoğun havlamalarıyla öne çıkarlar.

Löwchen lider ruhludur. Fırsat verildiğinde evin kontrolünü eline geçirerek, sahibini ve çevresindeki insanları yönetmek isteyen karaktere sahiptir. Eğer Löwchen, bu imkanı bulursa çevresindeki insanlara evin sahibi ve lideri kendisiymiş gibi davranabilir. Lowchen, iyi bir lider tarafından eğitim almazsa güçlü, iradesi yüksek, kibirli ve sağlam yapılı sert karakterli bir köpek olarak yetişebilir. Köpeğinizin bu davranışları ve karakteri benimsememesi için ona liderin kim olduğunu göstermeniz, iyi bir eğitim vermeniz gereklidir.

Nazik, hassas ve duyarlı bir köpek oldukları daha korkusuz ve cesur yapısıyla da öne çıkarlar. Cesur, güçlü ve korkusuz yapısıyla iyi bir bekçi köpeğidir. Şüpheli durumlarda, sahibini havlayarak uyarır. Tehlikeli bir durum sezdiklerinde korumacı yapısıyla, küçük boyuna aldırış etmeden büyük köpeklere meydan okuyabilir. Bazı Lowchen köpekleri gerektiği durumlar dışında havlamaktan ve kazmaktan hoşlanır. Hiperaktif olmadıkları halde havlamak ve kazmak onların sevdiği davranışlardandır. Köpeğinizde havlama ve kazma alışkanlıkları varsa alacağı eğitim ile bu özellikleri kontrol edilir seviyeye indirilir.

Löwchen ırkı apartman hayatına, şehir yaşamına mükemmel bir şekilde uyum sağlayacaktır. İdeal yaşam alanı orta büyüklükte bir ev, apartman olduğu için onlar için sorun olmayacaktır. Ancak havlamaktan zevk almaları ve havlama ataklarına girmeleri komşularınız için problem yaratabilirler.  Köpeğinizin havlamaya olan eğilimini bilerek sahiplenmeli ve sonrasında köpeğiniz yavru iken kesinlikle sessiz olma komutunu öğretmeniz gerekir.

Ev içerisinde aktiflerdir, bahçesiz bir eve dışarıda günlük egzersizlerini yaptıkları sürece uyum sağlarlar. Lowchen ırkı günlük ihtiyaçları için dışarı çıkartılır ancak açık havada ya da bir köpek kulübesinde tek başına yaşayabilecek bir köpekler değildir. Dışarıda vakit geçirmekten zevk alsalar da akşam sahipleriyle aynı eve dönmek ve onlarla birlikte olmak ister. Ailesiyle birlikte olmak onları daha mutlu eder.

Tarih

Löwchen, Lerv-chun olarak telaffuz edilir ve “Küçük Aslan Köpeği” anlamına gelmektedir. Fransa’da cins “Le Petit Chien Lion” olarak da bilinir. Lowchen köpekleri üzerinde Almanya, Rusya ve Fransa, hak iddia etmiştir. Löwchen ırkının menşei, ilk ne zaman görüldüğü ve yeri belirsizdir. Tarihçiler tarafında bu konu uzun yıllar tartışılmış ve ortam bir noktada anlaşılamamıştır. Ancak kendine özgü aslan kesimi süslü tüylerine sahip Löwchen’e benzeyen köpeklerin, 16. Yüzyıl’daki Alman sanat eserlerinde bulunduğu belirtildiği gibi, 1400’lü yıllara kadar dayanan geçmişinin de olduğu söylenir. Löwchen, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya ve Rusya’nın yanı sıra Almanya’nın da dahil olduğu geniş bir alanda soylu kadınlar, insanlar ve diğer tüm sınıflar arasında popülerdi.

Löwchen ırkının kökenine dair çeşitli teoriler vardır. Kesin bilinen bir şey olmadığı için, tartışmaya açık bir konudur. Birinci teoriye göre, Lowchen Almanya, Belçika ve Fransa’yı içeren Kuzey Avrupa kökenli bir ırk olduğu şeklindedir. Löwchen ırkı köpeklerin Toy Poodle ile melez grubu içerisinde yer aldığı veya bu melez grubu içerisinde olan köpek ırklarından biriyle bağlantılı olduğuna inanılmaktadır. Farklı bir teoriye göre de, Lowchen ırkının kökeni Akdeniz’dir ve Bichon Friseile Havanese’yi içeren Bichon ailesinin üyeleriyle bağlantısı olduğu şeklindedir. Lowchen ırkının refakatçi köpek yapısı, Bichon soyundan geldiği düşünülür. Üçüncü teoriye göre Löwchen Rusya’dan ya da Tibet’ten gelmiştir.

Kökenine dair teoriler ve gerçek ne olursa olsun, Lowchen ırkı köpeklerin insanlara eşlik etmesi, amacıyla refakatçi köpek olarak geliştirilmiştir. Bunun dışında geçmişte kemirgen avcısı, korkusuz yapısıyla küçük bir bekçi köpeği olarak da kullanılmış oldukları bilinir. Diğer bilinen başka bilgi ise 7’den 70’e her yaşta insanın Lowchen’e köpeklerine ilgi duyduğu, sahiplendiği ve bu köpeklerin çiftliklerde, soyluların kalelerinde her sınıftan insanın evinde bulunduğudur. Yüzyıllar boyunca dünya genelinde sanat eserlerinde tasvir edilmiştir. Löwchen köpeklerinin görünümünün en az 500 yıldır değişmediği bilinmektedir. Günümüzdeki görünümlerinde ise yüzyıllar önceki halinden bazı farklılıklar vardır.

Geleneksel aslan süslemesi ifadesinde bahsedilen köpeklerin tıraş şeklidir. Lowchen köpeklerin tüyleri kürkün son kaburgadan arka kısım dahil olmak üzere diz eklemine kadar kısa kesilir. Ön bacaklar da dirsekten hemen paçanın üstüne kadar kırpılmalıdır. Ayaklarındaki tüylerde kırpılır, kuyruğun yaklaşık yarısı kırpılır ve kuyruk ucunda bir miktar tüy bırakılır. Tüylerindeki herhangi bir uzun saç şekilsiz bırakılmaz.

Yıllar içerisinde Löwchen’in popülerliğinde azalma yaşanmıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru yalnızca birkaç tane Lowchen köpeği kalmıştı. 1897’de Madelaine Bennert adlı köpek yetiştirici, Löwchen neslinin tükenmemesi için adım atmış ve çaba göstermiştir. I. ve II. Dünya Savaşı’nın olduğu dönem bütün köpek ırkları için zorlu bir dönem olmuştu. Ancak bu dönem koşullarına rağmen ırkın soyunun korunmasında başarılı olundu. Madam Bennert, savaş bittikten sonra ırkı koruma çabalarını tekrar başlattı. Savaş yıllarından sağ çıkabilmiş Löwchen ırkı köpekleri aramak için harekete geçti. Aramalar sonucunda köpeklerini satın aldığı Dr. Hans Rickert ve birkaç Löwchen köpek sahibinin de yardımıyla ırkın kurtarılması sağlandı.

1960’lı yıllarda, türün sayılara tehlikeli sınırlara düştü. İki köpek yetiştiricinin çabasıyla, Almanya’dan birkaç akraba köpek İngiltere’ye getirildi. Az sayıları nedeniyle, köpekler yoğun bir şekilde melezlendi. Gelişmeler sonrasında Amerika’da olduğu kadar İngiltere’deki çalışmaların sonucu da cinsin temelini oluşturdu.

1968 yılında İngiltere’ye getirildikten ve yapılan çalışmalar sonrasında The Kennel Club ( KC) tarafından ırk resmen tanındı. 1996 yılında da Lowchen, AKC Çeşitli köpek sınıfına girdi. 1999 yılında ise “Sportif Olmayan Grubun” bir üyesi olarak kabul edildi ve günümüzde bilinen yerini aldı. Günümüzde, nadir köpek ırkları arasında olmasına rağmen Löwchen’in geleceği garanti altına alınmıştır

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Küçük Aslan olarak da tanınan Lowchen, yüksekliğinde biraz daha uzun gövdeye sahip olan güçlü, sağlam ve asla kaba olmayan yapısıyla kompakt küçük bir köpektir. Bedeni kürk aslan görünümüne benzeyen kürk yapısıyla dikkat çekmektedir.

Kafa

Löwchen'in biraz kısa, geniş kafatası ve basık bir yüzü vardır. Başını kendinden emin ve gurulu bir şekilde taşır. Nispeten geniş olan namlıları, kafatasıyla aynı uzunlukta veya daha kısadır. Burun ucunun rengi genellikle siyahtır.

Kulaklar

Löwchen cinsinin orta uzunlukta, sarkık ve bol tüylü kulakları vardır. Düşük kulakları, neredeyse namlu hizasına gelmektedir ancak kafa ve boyun bölgesindeki tüyler ile bir bütün oluşturmakta zaman zaman belirginliği tam anlaşılmamaktadır.

Gözler

Lowchen köpeğinin yuvarlak, koyu renkli gözleri onlara zeki ve uyanık bir ifade katmaktadır. Bol saçlı yüzlerinde gözleri belirginliğini ve derin yapısını korumaktadır. Parlak, neşeli, canlı ve dikkatli hallerini bakışlarıyla anlaşılmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Nazik ve kibar yapısının yanı sıra güçlü, sağlam ve kompakt yapılı bir köpektir. Zahmetsiz, kendinden emin adımları vardır ve iyi sürüşe sahiptir. Geleneksel aslan görünümü kırpılma tarzından dolayı arka bacakların cilde yakın kırpılır. Ön bacaklarının dizinde yukarısı ve arka bacaklarının son kaburgadan dizine kadar tüylerinin kırpıldığı görülür. Ayaklarının üzeri tüylü bırakılır.

Kuyruk

Lowchen ırkının vücuduyla orantılı, orta uzunluktaki kuyruğu yüksek konumlanmıştır. Kısa ve orantılı vücudunda kuyruğunun yarısı tüysüz, kuyruk ucuna doğru bir kısmı tüylü olarak karşımıza çıkar. Kuyruktaki tüysüz kısım cilde yakın kırpılır.

Tüy

Löwchen ırkının çift tabakalı, yoğun, dalgalı ve uzun tüyleri vardır. Orta yumuşaklıkta olan dalgalı tüyleri, kesinlikle kıvırcık şeklinde değildir. Genellikle tüyleri kırpıldığında “aslan görünümüne” benzeyecek şekilde işlem yapılır. Aslana benzetmek için kırpılan Lowchen’in arka kısmından arka bacakları, kuyruğun vücuda yakın olan kısmı ve ön bacakların bir bölümdeki tüyler kırpılır. Kürk kırpılmadığı ve doğal haline bırakıldığı zaman uzun, oldukça yoğun tüyler görülür.

Renk

Lowchen köpek ırkının en popüler kürk rengi beyaz, siyah ve sarıdır. Genel olarak bu renklerin tonları ve farklı kombinasyonlarıyla karşımıza çıkarlar. Ana renklerin üzerinde beneklerin, işaretlerin olduğu da görülür. Çeşitli renkleri bulunan, aslan görünümündeki havalı kürkünün altında Lowchen güçlü, sağlam ve dengeli bir köpektir.

Sıkça sorulan sorular

Löwchen köpek ırkının ortalama yaşam süresi 13- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

  • Yetişkin dişiler ve erkek Löwchen köpeklerinin arasında çok fazla kilo ve yükseklik farkı yoktur.
  • İdeal ağırlıkları 4- 8 kg, yükseklikleri ise 30- 36 cm aralığında değişmektedir.
  • Dişilerin ağırlığı 5- 7 kg, erkeklerin de 6-8 kg arasında değişkenlik göstermektedir. Genellikle belirtilen aralığın dışına çıkmazlar.

Löwchen çok az tüy dökerler. Bakım ihtiyacı tüy dökülmesini azaltmaktan ziyade kürkünün daha güzel, sağlıklı ve zarif durması için yapılır. Düzenli taranmaz ve fıçılanmazsa uzun tüylerinin olduğu yerlerde karışıklıklar oluşabilir. Belirli aralıklarla profesyonel bakıma ihtiyaçları vardır.

Lowchen Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların ürettiği yüksek kaliteli, küçük ırklara uygun köpek mamalarını yiyebilir. Kilo alma eğilimi gösterdikleri için yiyeceklerinde miktara dikkat edilmelidir. İnsanların tükettikleri yemekleri de yemek isteyeceklerdir ve köpeklere uygun olan ev yapımı yiyecekleri verirken hazır köpek maması porsiyonu da ona göre tekrar belirlenmelidir.

  • Lowchen ev yemeği tüketebilir. Ancak her ev yemeğini yemesi onlar için uygun değildir. Sahibinin küçük köpek ırklarının tüketebileceği, içeriği faydalı ve güvenli olan evde hazırlanan yiyecekler hakkında bilgisinin olması ve bu yiyeceği de belli bir ölçüde vermesi çok önemlidir.
  • Sadece ev gıdaları ile beslenmemesi gerekir. Ev yiyecekleri günlük alması gereken vitamin, mineral ve köpeklerin ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamakta yetersizdir. Bu yüzden sağlıklı beslenmesi için önerilen yüksek kaliteli kuru mamalardır.

Lowchen gelişimini tamamladıktan ve yetişkin bir köpek olduktan sonra çiftleşmesi uygundur. 18 aydan, 2 yaşına kadar geçen sürede ilk çiftleşmesini gelişim ve sağlık durumuna göre yapabilirsiniz. Lowchen  ırkının soyunun tükenme tehlikesi altında olduğu bilinmektedir. Soyu devam ettirmek için bir yıl içerisinde birden fazla doğum yapması için dişiyi çok fazla çiftleştirmemelisiniz. Aksi halde dişi Lowchen köpeklerinin ve doğan yavrularının sağlığı tehlike altına girer. Soyun devamını sağlamak için, yanlış bir yol izlemeyin ve köpeğinizin sağlığını tehlikeye aymayın.

Lowchen  bakımı zor olmayan bir ırktır. Çok az tüy dökmesi, banyo ihtiyacının sık olmaması bakımı kolay köpek ırkları arasında yer almasını sağlamaktadır. Ancak kürklerinin aslan görünümünde olmasını istiyorsanız bakımı konusunda daha özenli olmanız gerekir. Tüylerinin tıraşlanması, doğru şeklin verilmesi için profesyonel bakıma ihtiyaçları vardır. Eğitimi kolay ırklar arasında olduğu için ilk defa köpek sahiplenecek kişilerde Lowchen ırkını yetiştirmekte zorlanmayacaktır.

Süs köpekleri arasında yer alan Lowchen ırkının fiyatı taşıdığı özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Lowchen dış görünüşünün güzelliği, kürk rengi, eğitimi, sağlık durumu, cinsiyeti, yaşı ve şeceresine göre farklı fiyatlarda sahiplerini bulur. Lowchen yavrusunun fiyatı ortalama olarak 5.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiklik gösterir. Belirtilen fiyatların köpeğin satıldığı yere, satan kişiye göre artıp azalması mümkündür. Lowcen köpek ırkı en pahalı köpekler arasında ön sıralarda gelmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Lowchen  yetişkin dişileri, küçük yapılarına rağmen tek bir doğumda 3 – 6 adet yavru doğurabilir. Doğan yavru sayısı dişinin sağlık durumuna, kaç kez çiftleştiğine ve kaçıncı doğumu olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Lowchen  ırkının soyu giderek azaldığı ve tükenme tehlikesi yaşadığı için çiftleşmesi ve yavrulaması için çalışmalar yapılmaktadır. Ancak yıl içerisinde birden fazla doğum yapması dişiye zarar verecektir. Bu yüzden soyun devamını sağlamak için, yanlış bir yol izlemeyin ve dişilerin sağlıkları tehlikeye atmayın.

Lowchen  köpek ırkının en popüler kürk rengi beyaz, siyah ve sarıdır. Genel olarak bu renklerin tonları ve farklı kombinasyonlarıyla karşımıza çıkarlar. Ana renklerin üzerinde beneklerin, işaretlerin olduğu da görülür. Çeşitli renkleri bulunan, aslan görünümündeki havalı kürkünün altında Lowchen güçlü, sağlam ve dengeli bir köpektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.