Patterdale Terrier Özellikleri ve Bakımı

Patterdale Terrier Resimleri
Patterdale Terrier sağlam, kısa sırtlı, kare orantılı küçük bir köpektir. Black Fell Terrier, Old English Terrier, Fell Terrier gibi çeşitli isimleriyle de tanınmaktadır. Derin ve dar gövdesiyle küçük geçitlerden ve alanlardan geçmesi kolaydır. Patterdale Terrier ılımlı bir terrier köpek türüdür. Engebeli zeminlere kolaylıkla tutunan bacakları, kaslı ve güçlü yapısıyla iyi bir avcı olarak yetiştirilmiştir. Çift katmanlı kürkü yumuşak astar ve sert, sırım gibi olan dış kaplamadan oluşur. Patterdale Terrier sevecen, sıcakkanlı ve bir nebze uyumlu bir köpek olsa dahi ilk kez köpek sahiplenecek kişiler için inatçı, bağımsız karakter özellikleri ve eğitiminin zaman zaman zorlayıcı olabilmesi gibi unsurlardan dolayı çok fazla önerilmez.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
4-6 Kg
Yükseklik
30-38 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1700’ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Patterdale Terrier cesur, cana yakın, oyuncu, kendinden emin, uyanık, canlı, neşeli ve sevecen küçük bir köpektir. Bu ırkın küçük bedeniyle büyük davranışlara sahip bir köpek olduğu da ifade edilir. Etrafını merak eder, araştırmayı, koşmayı kovalamayı, gizlendiğiniz eşyaları bulmayı, oyun oynamayı ve bir şeylerle meşgul olmayı severler. Gün içinde meşgul oldukları vakitlerde daha keyifli olurlar. Kendinden emin, cesur, bağımsız ve inatçı terrier köpeklerin karakter özellikleri bu ırkta da görülür. Ancak bu karakter özellikleri, sahibini memnun etme isteği ve sadık yapısıyla kontrol edilebilir. Cesur olması demek, Patterdale Terrier’in saldırgan, agresif ve kavgacı bir köpek olması değildir. İfadeleri ve yürüyüşleri gereği Patterdale Terrier ırkı asi ve başına buyruk bir cins sanılsalar da bu bir ön yargıdır. Patterdale Terrier kötü bir köpek değildir ve kavgayı başlatan, saldıran taraf olmaz. Ancak başka bir köpeğin ya da insanın kavgacı tutumuna karşı da kavgaya karışmaktan geri aldım atmaz.

Patterdale Terrier ailesine, sevdiklerine oldukça bağlıdır. Ailesiyle vakit geçirmekten, birlikte olmaktan mutlu olurlar. Çocuklarla iyi anlaşarak arkadaşlık kurabilirler. Yabancılara karşı ise kismen ilgisiz yaklaştıkları görülmektedir. Tanımadığı kişilerin köpek üzerinden etki kurmak istemesi  ve yönetmeye çalışması köpeğinizin agresif hareketler sergilemesine ve havlamasına neden olabilir. Erken aşamada ve doğru şekilde eğiti alır ve sosyalleştirilirse diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Yavruluk döneminde kediler, köpekler ve hayvanlarla arkadaşlık kurması sosyalleşmesi onların yetişkin olduklarında diğer hayvanlarla kavga etmesinin ve kovalamasının önüne geçecektir.  Ancak avlanma içgüdüsüne sahip olmasından dolayı hayatının her alanında küçük memeli hayvanlarla iletişim kurduğunda gözetim altında tutmanız gerekir.

Patterdale Terrier, terrier köpek cinslerinin özelliklerini taşımaktadır. Meraklı, zeki, eğlenceli, iyi bir aile köpeği ve dosttur.  Ondan istenilen davranışları, sahibinin beklentilerini kısa sürede öğrenecek yetenektedir. Bağımsız davranışlar sergilemesi, inatçı olması ve çevresini yönetmek istemesi bu ırkta görülebilecek davranışlardandır. Ancak kesinlikle Patterdale Terrier’in lider ve yönetici olmasına izin verilmemelidir. Bunun yanı sıra küçük köpek sendromu da geliştirmesi mümkündür. Küçük bir ırk olduğu için Patterdale Terrier aşırı sevgi, taviz ve iyi niyetli yaklaşım sonucu köpekte davranış sorunlarına yol açabilir. Yavruluktan yetişkinliğe geçen süreç içerisinde köpeğinize, uyması gereken davranışların, kuralların neler olduğunu anlatmalı ve uyması gereken sınırlar çizmelisiniz. Eğer yönetimi ele geçiren bir köpek olarak lider vasfını üstlenirse; alıngan, inatçı, kararlı olabilirler. Bundan kaynaklı olarak da Patterdale Terrier oyuncaklarını, yiyeceklerini ve hatta sevdiklerini her şeyden herkesten kıskanarak koruma eğiliminde bulunabilirler.

Patterdale Terrier kazmayı ve havlamayı sever. Ev içerisinde mobilyalarınızı, bahçenizde toprağı kazabilir ve kıyafet dolabınızı açık bırakırsanız istediklerinde giysilerinizi dahi parçalayabilirler. Bu davranışları erken aşamada eğitim vererek kontrol etmeniz gerekir. Havlama konusunda da eğitim alarak susması gerektiği, havlamaması gerektiği yerleri öğrenmelidir. Yapma ve dur komutlarını uygulamayı bilmelidir. Uyanık, zeki ve yüksek özgüveniyle iyi eğitim aldığı zaman iyi bir köpek olurlar.

Patterdale Terrier apartman yaşamına günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığında uyum sağlayabilir.  Hareketli ve enerjik yapısıyla ev içerisinde, dışarıda oldukça aktiftir. Yeterli egzersiz yapmadığı zaman, hareketlilik ihtiyacının bir kısmını da evde karşılayacaktır. Bunun için avlusuz, bahçesiz bir evde yaşıyorsanız düzenli olarak her gün köpeğinizi dışarı çıkartmanız önerilir. Sert hava koşullarına karşı dayanıklı ve sağlam yapılı oldukları bilinir. Av sürüşlerine ve farklı etkinliklere katılarak enerjilerini atabilir ve karakter/ kişililik özelliklerinin olumlu gelişmesi sağlanabilir.

Patterdale Terrier koyunları tilkilerden korumak, çiftliklere zarar verebilecek olan su samuru, porsukları engellemek ve haşereleri avlamak için görevlendirilmiş ve kullanılmıştır. Bunun için yakalama-avlama yeteneklerinin ekstra iyi ve gelişmiş olduğu bilinmektedir. Eğer köpeğinizi yakalama ve avlama yetenekleriyle kullanılmayacaksanız bu davranışlarını iyi bir eğitimle törpülemelisiniz. İlk defa köpek sahiplenen kişilerin Patterdale Terrier cinsinin eğitimlerinde zorlanması mümkündür ve bu yüzden başlangıç eğitimlerinde, profesyonel eğitim desteği almanız önerilir.

Sabırlı, otoriter ve iyi bir eğitmen ile iyi yetiştirildiği zaman köpeğinizin doğal içgüdüleri, atalarından gelen istemediğiniz karakter özellikleri minimum seviyede olabilir. Köpeğinizin karakter ve kişilik özelliklerinin içinde bulunduğu çevreyle, vereceğiniz eğitimle şekillendiğini göz önünde bulundurarak, köpeğinizin gelişimini olumlu şekilde yönlendirmeniz mümkündür. Hassas, komik, eğlenceli, oyuncu, cesur, sıcakkanlı ve sevecen karakter ve kişilik özellikleri desteklenerek Patterdale Terrier’in uyumlu bir arkadaş ve iyi bir köpek olarak yetiştirebilirsiniz

Tarih

Patterdale Terrier, Büyük Britanya kökenli, geliştirilen siyah, pürüzsüz kaplamalı Fell Teriyerden türemiş bir köpek ırkıdır. Patterdale Teriyeri, esas olarak Kuzey İngiltere’nin zorlu ortamında geliştirilmiş ve adını ilk yetiştirildiği yer olan Patterdale’den almıştır. O dönemlerde birçok teriyer ırkının var olduğu görülmekte ve her bölgedeki teriyer ırknını veya köpek çeşidinin farklı soylardan geldiği bilinmekteydi. Bu köpekler dış görünüşleri yerine İngiltere’nin kuzeyindeki sert iklimlere, hava koşullarına dayanabilmelerine ve çalışma kabiliyetlerine göre yetiştiriliyordu.

Patterdale Terrier ırkının yaşam serüveni Lake District denilen bölgede, Foxhound köpek cinsini yetiştirme konusunda uzman Joe Bowman tarafından, bir tilkiyi yuvasına kadar takip edecek ve onu yuvasında avlayacak bir köpek yaratma amacıyla başlamıştır. Foxhound ırkı köpeklerin boyutu sebebiyle giremediği tilki yuvalarına girebilecek kadar ufak bir köpek tasarlamıştır. Bu köpekler dar tünellerin içine girip, küçük alanlarda tavşan ve tilki avlama konusunda usta olmuşlardır. Cesur ve iyi bir avcı oldukları bilinen bu köpekler “Fell Terrier” tipi köpek cinsinin soyundan gelmektedir.

Fell Teriyer tipi köpek soyundan gelen Patterdale Teriyeri koyunlardan yırtıcı olan haşaratlara kadar geniş alanda avlanması ve kontrol etmesi için kullanıldı.  Koyunları çala tilkileri bularak, tilkiyi yuvasına kadar takip eder ve yuvasında onu öldürürdü. Bu görevinin yanı sıra engebeli alanlarda porsuk, tavşan ve sıçan gibi küçük hayvanları da avlaması için çiftlik köpeği olarak kullanıldı. Patterdale Terrier, günümüzde ise av köpeği olmak yerine daha çok evcil hayvan olarak beslenmektedir. Patterdale Terrier, 1 Ocak 1995 yılında United Kennel Club tarafından tanınmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Patterdale Terrier’in kare yapılı, küçük, güçlü, esnek ve sağlam vücuda sahip kompakt bir ırktır. Sıkı, esnek, dirsek hizasına doğru derin, orta genişlikte ve oval gövdeye sahiptir. Kare vücut ya da boyundan biraz daha uzun omuz yapısı görülmektedir. Parmak ucunda hareket ediyor gibi kibar ve nazik bir görüntüsü vardır.

Kafa

Dikdörtgen yapılı, dengeli ve köpeğin vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Başı önden bakıldığı zaman kama ya da yamuk şeklindedir. Kafatası namlu ile aynı uzunlukta ya da namlu kafatasından biraz daha kısadır ve hafif bir durma noktasıyla birleşmektedir. Namlu güçlüdür. Namlunun keskin veya zayıf görünmesi istenmez. Burun kırmızı olarak anılan, kahverengi bir tondadır. Çikolata/karaciğer rengi kürke sahip köpekler dışında siyah renktedir. Kaslı, güçlü, orta uzunlukta ve zarif bir boynu vardır. Boyun kısa ya da kalın bu ırkta kusur olarak görülmektedir. Çenesi güçlü, geniş yapıya sahiptir. Dişleri makas ya da düz ısırık ile kapanır.

Kulaklar

Patterdale Terrier ırkının küçük ila orta büyüklükte, v / üçgen şeklinde ve kafasının üzerinde katlanmış, kıvrık kulakları vardır. Kulak uçları gözün dış köşelerine doğru işaret eder.

Gözler

Gözleri kafa yapısına göre kare şeklinde konumlanmış ve oldukça geniştir. Gözlerin kafatasına orantılı olduğu görülmektedir. Toprakta çalışan bir köpek olduğu için gözlerinin çıkıntılı yapmaması ya da şişmemesi önemlidir Göz renginin tüy rengi ile uyumlu olduğu görülmektedir. Karaciğer kürklü Patterdale Terrier köpeklerin gözleri koyu ela, badem rengi olabilirken diğer kürk renklerine sahip olan köpeklerin ise gözleri koyu kahverengi ve göz kenarları siyahtır. Göz renginin mavi olması istenmez.

Bacaklar ve Ayaklar

Patterdale Terrier’in köpeklerinin güçlü, kemikli ve önden ya da yandan bakıldığında düz duran ön ayakları vardır. Ayakta durdukları ya da hareket ettikleri zaman dirsekler vücuda yakındır ancak serbestçe hareket edebilir. Arka bacakları da iyi açılı, kaslı ve güçlüdür. Köpek ayakta durduğu zaman kısa, güçlü arka bileklerin yere dik olduğu görülürken arkadan bakıldığında birbirine paraleldir. Ön ve arka ayak yapısıyla birlikte Patterdale Terrier eğimli, engebeli alanlara dayanıklıdır. Hareket etmesi kolay, güçlü, serbest ve kendinden emin yürüyüşe sahiptir. Ayakları hangi pozisyonda olursa olsun ne içeriye ne de dışarıya doğru döner ya da bakar. Ayakların kesişmediği ve birbirini engellemediği görülür. Dirseklerin konumu öne yakın iken dizler tam arkada bulunmaktadır.

Kuyruk

Patterdale Terrier cinsinin yüksekte konumlanmış, güçlü ve yukarıda duran bir kuyruğu vardır. Kuyruk arkada, aşağı doğru sarkık şekilde taşınmamaktadır. Kuyruğun kıvrık olmaya, dik yapıyla yukarıda durduğu görülmektedir. Kuyruğun arkaya doğru kıvrılması hata olarak kabul edilir. Kuyruğun yalnızca dörtte bir ila üçte biri çıkartılabilir ve kalan yapının güçlü olması gerekir.. Kuyruğun yerleşik veya doğal halinde olmasını arasında kesin bir tercih yoktur.

Tüy

Patterdale Terrier çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Üst katman tüyleri kalın, kaba, uzun ve serttir. Bu yapı onları kötü hava koşullarında korumaktadır. Alt katman tüyleri ise cilde yakın, yoğun ve yumuşak yapıdadır. Burun üzerindeki ve bacaklar bölgesindeki tüyler gevşektir. Kürkte iki çeşit olarak düz, dalgasız veya hafif dalgalı bir yapı görülmektedir. Gösteri köpeklerinin başı, kulakları, karnı, omuzları ve kuyruk arkasındaki tüyleri ise kısa, pürüzsüz ve düz kesilmelidir. Vücut tüylerinin uzunluğu ise 1- 2.5 cm ve hafif dalgalı ya da düz olmalıdır. Yüzündeki tüyler kesilir ancak tercih edilen tarz kafanın dikdörtgen yapısını korumak için gözlerin üzerindeki saçların daha uzun bırakılması şeklindedir. Bu kırpılma yöntemiyle önden bakıldığında köpeğin gözleri daha belirgindir. Gösteri köpeklerinin tüylerini kırpmak yerine daha çok elle soyulduğu da görülmektedir.

Renk

Patterdale Terrier cinsi tek renk ya da farklı renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Kürk rengi siyah, kırmızı, ciğer/çikolata, boz, siyah ve ten rengi ve bronz tonları olabilir. Yavru Patterdale Terrier köpekleri genellikle koyu renk, siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe kürk rengini değiştirir. Siyah kürkte biraz açık tüylerin görülmesi ya da kırmızı, ten renginden pas rengine kadar tüylerin değişebilmesi ırkın kürk rengindeki çeşitliliği gözler önüne sermektedir. Kürk üzerinde albinizm yani beyaz renk istenmez. Gösteri köpeklerinde kürkte beyazlık görülmesi albinizim bulunması, diskalifiye nedeni olarak görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Patterdale Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Patterdale Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 4-6 kg, yükseklikleri ise 30- 38 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Patterdale Terrier köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Patterdale Terrier çok tüy dökmezler, ancak düzenli tarama yapılmadığı zaman eşyalarınız üzerinde tüylerini görmeniz mümkündür. Tüy dökülmesini kontrol edilir seviyede tutmak için haftada bir ya da iki kez tarama ve fırçalama yapmanız gerekmektedir.  Ölü tüylerini bedeninden uzaklaştırmak için tarama ve fırçalamaya ek olarak yılda içerisinde isteğe bağlı olarak kırpma işlemi de yapabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Patterdale Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Patterdale Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Patterdale Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Patterdale Terrier için uygun değildir. Sahibinin Patterdale Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Sadece ev yemeklerini yemek Patterdale Terrier için yeterli değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Patterdale Terrier köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Patterdale Terrier, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Patterdale Terrier cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Patterdale Terrier ırkının  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Patterdale Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Patterdale Terrier bakım sürecini ve işlemleri çok zor değildir. Tüy kırpma işleminde daha önce tecrübeniz varsa gerektiğinde kendiniz de yapabilirsiniz. Eğer bu konuda başarısızsanız profesyonel bakım için köpek kuaförlerine gidebilirsiniz. Bakımları birçok köpek ırkına göre Patterdale Terrier cinsinde kolaydır ancak özen istemektedir. Gösteri köpeği olarak Patterdale Terrier bakımında ise biraz daha emek ve çaba gerekmektedir.

Patterdale Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. Patterdale Terrier yavrusunun fiyat aralığı insanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Patterdale Terrier tek bir doğumda 2 ila 4 yavru dünyaya getirebilir. Patterdale Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için çok sık doğum yapmaması ve gelişimini tamamladıktan sonra hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaparsa doğan yavru sayısı ortalamanın altında kalabilir. Patterdale Terrier ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olmaktadır.

  • Patterdale Terrier cinsi tek renk ya da farklı renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Kürk rengi siyah, kırmızı, ciğer/çikolata, boz, siyah ve ten rengi ve bronz tonları olabilir. Yavru Patterdale Terrier köpekleri genellikle koyu renk, siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe kürk rengini değiştirir. Siyah kürkte biraz açık tüylerin görülmesi ya da kırmızı, ten renginden pas rengine kadar tüylerin değişebilmesi ırkın kürk rengindeki çeşitliliği gözler önüne sermektedir.
  • Kürk üzerinde albinizm yani beyaz renk istenmez. Gösteri köpeklerinde kürkte beyazlık görülmesi albinizim bulunması, diskalifiye nedenidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.