Lakeland Terrier Özellikleri ve Bakımı

Lakeland Terrier sağlam, kısa sırtlı, kare orantılı küçük bir köpektir. Lakeland Terrier, Cumberland Terrier, Fell Terrier, Patterdale Terrier, Colored Working Terrier, Westmorland Terrier gibi çeşitli isimleriyle de tanınmaktadır. Bacakları vücuduna göre oldukça uzundur. Uzun yapıdaki bacakları onları iyi, hızlı koşmasını, engebeli arazilerden geçmesini ve sağlam yürümesini sağlamaktadır. Derin ve dar gövdesi, onun küçük geçitlerden, alanlardan geçmesini kolaylaştırır. Lakeland Terrier'in yüz ifadesi, yoğundan, kararlı, neşeli ya da şeytani ruh hallerini yansıtır. Çift katmanlı, yumuşak astarı ve sert, sırım gibi olan dış kaplamaya sahiptir. İlk kez köpek sahiplenecek kişiler için karakter ve kişilik özellikleri, bakımı, eğitimi gibi unsurlardan dolayı çok önerilmez.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
6 - 8 kg
Yükseklik
33 - 38 cm
Aile
Terrier
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12 - 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Lakeland Teriyer cesur, cana yakın, oyuncu, uyanık, canlı, neşeli ve sevecen bir köpektir. Etrafını merak eder, araştırmayı, koşmayı kovalamayı ve bir şeylerle meşgul olmayı severler. Uğraşacağı bir şeyler olduğu zaman gün onlar için daha keyifli geçer. Kendinden emin, cesur, bağımsız ve inatçı yapısı vardır. Ancak bu özellikleri, sahibini memnun etme isteği ve sadık yapısıyla kontrol edilir bir seviyededir. Cesur olması demek, onların saldırgan, agresif ve kavgacı bir köpek değildir. İfadeleri ve yürüyüşleri gereği Lakeland Terrier ırkı asi ve başına buyruk sanılsa da bu bir ön yargıdır. Lakeland kavgayı başlatan, saldıran taraf olmaz ancak kavgadan da geri aldım atmaz.

Lakeland ailesine, sevdiklerine çok bağlıdır. Ailesiyle vakit geçirmekten, onlarla birlikte olmaktan keyif alırlar. Çocuklarla çok iyi anlaşır ve arkadaşlık kurarlar. Yabancılara karşı ilgisiz yaklaştıkları görülmektedir. Tanımadığı kişilerin onu yönetmeye çalışması köpeğin agresif hareketler sergilemesine ve havlamasına neden olabilir. Erken aşamada ve doğru şekilde eğitilir, sosyalleştirilirse diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Yavru iken kediler, köpekler ve hayvanlarla arkadaşlık kurması yetişkin olduklarında onlarla kavga etmesinin ve kovalamasının önüne geçecektir.

Lakeland, terrier köpek cinslerinin özelliklerini taşımaktadır. Meraklı, zeki ve eğlenceli bir dosttur.  Ondan ne istediğinizi kısa sürede öğrenecek yetenektedir. Bağımsız davranışlar sergilemek ve çevresini yöneten kişi olmak istemesi bu ırkta görülebilecek davranışlardandır. Ancak kesinlikle lider ve yönetici olmasına izin verilmemelidir. Küçük köpek sendromu geliştirmesi de mümkündür. Küçük bir ırk olduğu için aşırı sevgi, taviz ve iyi niyetli yaklaşım köpeğinizde davranış sorunlarına yol açabilir. Yavruluktan yetişkinliğe köpeğinize, uyması gereken davranışları, kuralları neler olduğunu anlatmalı ve izin verip vermediğiniz şeylerde sınırlarınızı çizmelisiniz. Eğer yönetimi ele geçiren, yönetimi alan bir köpek olursa alıngan, inatçı, kararlı olacak ve oyuncaklarını, yiyeceklerini ve hatta sevdiklerini her şeyden herkesten kıskanarak koruma eğiliminde olacaktır.

Apartman yaşamına günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece uyum sağlayacak bir karaktere sahiptir. Ev içerisinde oldukça aktiftir ve hareketlilik ihtiyacının bir kısmını orada karşılayacaktır. Bunun için avlusuz, bahçesiz bir evde de belirli sürelerde dışarıya çıkartıldığı zaman bakılabilir. Lakeland Teriyerin kazmayı ve havlamayı sevdiği bilinmektedir. Bu davranışları erken aşamada alacağı eğitimle kontrol edilmelidir. Susması gerektiği yerde havlamaması gerektiği ve yapma komutlarını uygulamayı bilmelidir. Uyanık ve yüksek özgüveniyle iyi eğitim aldığı zaman iyi bir bekçi köpeği olabilir.

Lakeland yaramaz, neşeli, kararlı, tetikte, yoğun, yorgun, şeytani davranışlar sergileyen ve bu ruh halini yüzündeki ifadeye yansıtan bir ırktır. Atalarının koyunları, tilkilerden korumak, çiftliklere zarar verebilecek olan su samuru, porsukları engellemek ve haşereleri avlamak için kullanılmıştır. Bunun için yakalama-avlama yeteneklerini gelişmiştir ve bu amaç için kullanılmayacaksa davranışlarını iyi bir eğitimle törpülemek gerekir. Eğitim süresince ilk defa köpek sahiplenen kişilerin zorlanması mümkündür ve bu yüzden profesyonel eğitim desteği almanız gerekebilir.

Sabırlı, otoriter ve iyi bir eğitmen ile iyi yetiştirildiği zaman doğal içgüdüleri, atalarından gelen karakter özellikleri minimum seviyede olabilir. Köpeğinizin karakter ve kişilik özelliklerinin içinde bulunduğu çevreyle şekillendiğini göz önünde bulundurarak, köpeğinizin gelişimini olumlu şekilde etkilemeniz mümkündür. Hassas, komik, eğlenceli, oyuncu ve sevecen mizacı desteklenerek uyumlu bir arkadaş ve iyi bir bekçi köpeği sahibi olabilirsiniz.

Tarih

Lakeland Terrier anavatanı olan İngiltere’nin kuzey batısında dağlık bir bölge olan Göller Bölgesi’nden geliştirilmiş ve adını almıştır. Lakelands, Britanya’nın en eski terrier köpek ırkları arasında yer almaktadır ve tarihi geçmişi 1800’lere kadar dayanmaktadır. Cinsin tarihi geçmişi belgelenmemiş olmasına rağmen, Border Terrier, Bedlington Terrier, Dandie Dinmont Terrier, Fox Terrier ve günümüzde soyu tükenen Eski İngiliz Siyah-Taba Rengi Teriyer ile ortak atalara sahiptir. Galce Terrier ırkı ile de benzerlik gösterirler ancak onlara kıyasla Lakeland daha zarif bir iskelete sahiptir.

Göller Bölgesi, güzel tepeleri, dağları ile ünlü bir bölgedir. Çevrede birçok çiftçi olduğu gibi, “Herdwick” adı verilen nadir bir koyun ırkını yetiştiren Beatrix Potter adında bir İngiliz’de çiftlikte yaşıyordu. Bölgede bulunan büyük ve saldırgan olan “Westmoreland tilkisi” çiftlikteki hayvanlara zarar veriyordu. Tilkilerin ortaya çıkışı ve koyun sezonun başlamasının aynı zamana denk gelmesi bu zararı oldukça katlıyordu. Çiftlikte koyunların korunması, tilkileri kontrol etmesi için Lakeland Teriyeri yetiştiriliyordu.

Lakeland Terrier’ın görevi koyunları çala tilkileri bulmak, tilkiyi yuvasına kadar takip etmek ve yuvasında onu öldürmekti. Bu görevinin yanında engebeli alanlarda porsuk, tavşan ve sıçan gibi küçük hayvanların da avlaması için kullanılan çiftlik köpeğiydi.

Tilki avcılığı zaman içerisinde bir spor türü olarak görülmeye başlamıştır. Lakeland teriyerler da bu olayın bir parçası olarak daha da öne çıkmıştır. İngiliz Gölü bölgesinden ve Lakeland bölgesinden gelen köpekler Patterdale, Fell ve Elterwater Teriyerleri olarak tanımlandı. Cumberland, türün tam doğum yeri olarak kabul edilmesine rağmen, 1921 yılında sadece Lakeland Teriyerleri olarak tanındılar.

Cins, 1934 yılında AKC tarafından kayıt altına alındı ve ırk standartları belirlendi. 1 Ocak 1995’te Lakeland Terrier United Kennel Club tarafından da tanındı. Geçmişten günümüze, kabul gördüğü standart özellikleriyle birlikte Lakeland Terrier gösterişli, güzel görünümü ve eşsiz şovmenlik yeteneğiyle gösteri halkasının önde gelen köpek ırklarından olmuştur. Hala daha çok çalışmaya devam eden en eski teriyer köpek ırklarından biri olarak yaşam sürmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Lakeland Terrier kare yapılı, küçük, güçlü, esnek ve sağlam vücuda sahiptir. Derin, dar ve oval gövdesi vardır. Göğüs dirseklere kadar uzanır ve kaburgaları iyi ayarlanmıştır. Parmak ucunda hareket ediyor gibi kibar bir görüntüsü vardır. Omuz yapısı arka kısmından daha belirgin ve yüksektir. Kısa, düz üst çizgiye sahiptir.

Kafa

Dikdörtgen yapılı, dengeli ve düz bir kafa yapısı vardır. Kafası köpeğin vücuduyla orantılı büyüklüktedir. Kafatası namlu ile aynı uzunlukta, hafif bir durma noktasıyla birleşmektedir. Durak belirgin değildir. Namlu güçlüdür. Burun siyah renktedir ancak kahverengi tüylü köpeklerde karaciğer renginde de olabilir. Hafif kemerli, güçlü, uzun ve zarif bir boynu vardır. Çenesi güçlü ve geniştir. Dişleri nispeten büyüktür ve beyaz dişler makas ısırığıyla kapanmaktadır.

Kulaklar

Lakeland ırkının küçük, v şeklinde ve kafasının üzerinde katlanmış, kıvrık kulakları vardır. Kulağın iç kenarı başın yanına yakın konumdadır.

Gözler

Gözleri oval ve orta derecede küçük yapılıdır. Kafatasına orantılı olarak konumlanmış ve geniştir. Karaciğer kürklü Lakeland köpeklerin gözleri koyu ela, badem rengi ve göz kenarları kahverengidir. Diğer renklerde kürke sahip olan köpeklerin ise gözleri koyu kahverengi ve kenarları siyahtır.

Bacaklar ve Ayaklar

Lakeland köpeklerinin güçlü, temiz, önden ya da yandan bakıldığında düz duran ön bacakları vardır. Ayakta durdukları ya da hareket ettikleri zaman diresek vücuda yakındır. Arka bacakları iyi açılı, kaslı ve güçlüdür. Ancak bacak açısı ön ve arka bacaklarda dengeyi etkileyecek kadar pürüzsüz, verimli ve zemin tutucudur. Eğimli, engebeli alanlara dayanıklıdır. Arkadan bakıldığı zaman kancalar birbirine paraleldir. Derin pedler, küçük, yuvarlak ve kompakttır. Hareket etmesi kolay, serbest ve kendinden emin yürüyüşü vardır. Ayakları ne içeriye ne de dışarıya doğru bakar. Dirsekler öne yakın, dizler tam arkada bulunur.

Kuyruk

Lakeland Teriyer cinsinin yüksekte ayarlanmış, kıvrık olmayan, genellikle kenetlenen ve dik olan bir kuyruk yapısı vardır. Köpeklerin kuyruğunun gösteri pozisyonundayken üst kısmı oksiput ile aynı seviyede olacak şekilde kenetlenmesi gerekir. Kuyruk her zaman başa doğru hafif bir eğri ile dik olarak taşınmaktadır. Kuyruğun arkaya kıvrılması hata olarak kabul edilir.

Tüy

Lakeland Terrier çift katmanlı tüy yapısına sahiptir. Üst katman tüyleri kalın, kaba ve serttir. Bu yapı onları zor şartlarda ve hava koşullarında koruma sağlamaktadır. Alt katman tüyleri ise cilde yakın ve yumuşak yapıdadır. Burun üzerindeki ve bacaklardaki tüyler uzun ve gevşektir. Ancak çok bol olmayacak şekilde, bu bölgedeki saçlar genellikle uzun kesilir. Gösterilerine katılacak bir köpeğe sahipseniz başı, kulakları, karnı, omuzları ve kuyruk arkasındaki tüyler kısa, pürüzsüz ve düz kesilmelidir. Bacaklarındaki uzun tüyler ona silindirik bir görünüm kazandıracaktır. Vücut tüylerinin uzunluğunda 1- 2.5 cm ve hafif dalgalı ya da düz olmalıdır. Yüzündeki tüyler kesilir ancak kafanın dikdörtgen yapısını korumak için gözlerin üzerindeki saçlar daha uzun bırakılır. Bu kırpılma şekliyle önden baktığınızda gözler belirgin ve yüz benzersiz bir ifadeye sahip olur. Gösteri köpeklerini kırpmak yerine tüylerinin elle soyulduğu da görülmektedir.

Renk

Lakeland Terrier cinsi tek renk ya da farklı renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Kürk rengi mavi, siyah, ciğer, kırmızı ve buğday sarısı, gümüş gibi düz renkler ve grizzle, siyah-ten, boz-ten, kızıl-mavi, sable, brindle tonları olabilir. Grizzle rengi farklı miktarlarda siyah, mavi veya karaciğer ile karıştırılmış kırmızı ya da buğday rengin karışımıdır. Yavru Lakeland köpekleri genellikle koyu renk, siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe renk değiştirirler.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Lakeland Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Lakeland Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 6- 8 kg, yükseklikleri ise 33- 38 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Lakeland Terrier köpeğinin boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Lakeland Terrier köpekleri yıl genelinde çok fazla tüy dökmez. Düzenli tarama, fırçalama, tüylerini kırpma ve banyo yaptırmanız tüylerin daha da az dökülmesini sağlayacaktır. Tüy dökülmesini kontrol edilir seviyede tutmak için günlük tarama ve fırçalama yapmanız gerekmektedir. Tüylerini tarama işleminde 20- 30 dakika vakit ayırmanız gerekebilir. Eğer düzenli taramaz, bakımlarını yapmazsanız eşyalarınız üzerinde, yerlerde uçuşan tüyleri görmeniz mümkündür. Eski tüylerini bedeninden uzaklaştırmak için tarama ve fırçalamaya ek olarak yılda iki, üç kez tüylerini kırpmanızda ya da elle bedeninden ayırmanız önerilir.

Lakeland Terrier ne yer? Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Lakeland Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip küçük ırklara özel köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Lakeland Terrier günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Evet, Lakeland Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Lakeland Terrier için uygun değildir. Sahibinin Lakeland Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Lakeland Terrier zaman zaman ev yemeği de yiyebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Lakeland Terrier için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Lakeland Terrier köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Lakeland Terrier’in, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Lakeland Terrier cinsi 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Lakeland Terrier ırkının  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Lakeland Terrier’in çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Lakeland Terrier ırkının kürkü düzenli taramaya, fırçalamaya, tıraş edilmeye ve banyo yapmaya ihtiyaç duymaktadır. Bakımı bazı köpek ırklarına göre daha fazla uğraş gerektirmektedir. Belirli aralıklarla köpek sahibinin yaptığı bakımların yanında profesyonel bakımda yapılması gerekmektedir. Çok tüy dökmezler, eski tüylerini bedeninden uzaklaştırmak için tarama ve fırçalamaya ek olarak yılda iki, üç kez tüylerini kırpmanızda önerilir. Tarama ve fırçalama işlemlerinden sonra vücutlarındaki kiri ve fazla yağları almak için bedenini havlu ile ovalamalısınız. Bu bakımları yapmanız köpeğinizin daha rahat hissetmesine, temiz ve sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.

Lakeland Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, şeceresine, yetiştiricisine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Lakeland Terrier yavrusunun fiyat aralığı insanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenler nedeniyle artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Lakeland Terrier tek bir doğumda 3 ila 5 yavru dünyaya getirebilir. Lakeland Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için çok sık doğum yapmaması, ideal yaşta hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaparsa doğurduğu yavru sayısı ortalamanın altında kalabilir. Lakeland Terrier ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkeğin sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olmaktadır.

Lakeland Terrier cinsi tek renk ya da farklı renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Kürk rengi mavi, siyah, ciğer, kırmızı ve buğday sarısı, gümüş gibi düz renkler ve grizzle, siyah-ten, boz-ten, kızıl-mavi, sable, brindle tonları olabilir. Grizzle rengi farklı miktarlarda siyah, mavi veya karaciğer ile karıştırılmış kırmızı ya da buğday rengin karışımıdır. Yavru  Lakeland köpekleri genellikle koyu renk, siyah tüylerle doğar ve büyüdükçe renk değiştirirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.