Kerry Blue Terrier Özellikleri ve Bakımı

Kerry Blue Terrier Resimleri
Kerry Blue Terrier çok yönlü, atletik ve yetenekli bir ırk olarak çeşitli görevleri yerine getirebilecek köpek yapısına sahiptir. Mavi Kerry Teriyeri, Mavi İrlanda Teriyeri, Irish Blue Terrier gibi çeşitli adlarla da bilinirler. Kerry Blue Terrier iyi bir koşucu, sürüleri bekleyebilen, iz sürebilen, yüzebilen, yaşadığı evi kemirgenlerden koruyabilen ve sahibine sadık bir dost olabilen bir köpektir. Beden özelliklerine göre çok abartılı bir yapıda değildir. Güçlü, kemikli, kaslı ve kısa sırtlı dik durabilen, uzun bacakları olan terrrier özellikleri taşıyan bir köpektir. Kürkü yumuşak, oldukça yoğun ve dalgalı yapısıdadır. Dış görüşünde en dikkat çekici unsur mavi-gri renklerdeki kürküdür. AKC teriyer cinslerin arasında en büyük köpeklerdendir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier
Ağırlık
17- 21 Kg
Yükseklik
44- 51 Cm
Aile
Terrier
Menşei
İrlanda
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12–15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Teriyer köpek ırkları arasında yer alan Kerry Blue’nun karakter ve kişilik özellikleri çok çeşitlidir. Avcılık, hayvancılık özelliklerinden sadece eğlenceyi seven iyi bir arkadaş olmasına kadar çok yönlülüğe sahiptir.  Kerry Blue Terrier sahibine bağlı uyanık, becerikli, zeki, tetikte ve avcılık içgüdüleri gelişmiş olan bir cinstir. Her zaman çevresindeki seslere, olaylara karşı tetikte ve harekete hazır yapıda beklemektedir.

Ailesine, sevdiklerine karşı sevgi doludur. Çocuklar dahil olmak üzere çevresindeki insanlarla iyi ilişki kurarlar. Ailesiyle birlikte olmak, zaman geçirmek ve oyun oynamak Kerry Blue Terrier ırkının kendisini daha iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlar. Yabancı kişilere karşı koruyucu davranışlar sergilemesi mümkündür. Köpekler, küçük ve evcil hayvanlarla ilişkisi zaman zaman saldırgan ve pekiyi olmayabilir. Küçük köpekleri ya da evcil hayvanları av olarak gördüğü için tedbirli olmanız gerekmektedir. Köpeklerle arkadaşlık kurabilmesi ve daha iyi huylu olabilmesi için erken aşamada, henüz yavru iken eğitim alması ve sosyalleştirilmesi gerekir. Eğer eğitim almazlarsa agresif tavırlar sergilemeleri mümkündür.

Kerry Blue Terrier zekidir ve zaman zaman bağımsız davranışlar sergileyebilen bir köpektir. Sahibinin sözünü dinlemeye isteklidir ve iyi bir lider tarafından yetiştirildiğinde bağımsız karakterini kontrol altında tutmanız mümkündür. Kerry Blue Terrier atletik, dayanıklı ve enerjik bir köpektir ancak iyi bir bekçi köpeği olarak görevlendirilmek doğru değildir.

Kerry Blue Terrier enerjik, hareketli, atletik yapısından kaynaklı günlük olarak fiziksel ve zihinsel egzersiz yapması gerekir. Doğası gereği fiziksel ve zihinsel egzersiz ihtiyacını karşılayabilmesi için bahçeli bir evde yaşam sürmesi gerekecektir. Apartman yaşamına hareketli ve egzersiz ihtiyacı yüksek yapısıyla uyum sağlamakta zorlanabilirler. Ancak egzersiz ihtiyacını karşıladığınız ve eğitim verdiğiniz zaman uyum sağlayacağını görebilirsiniz. Kerry Blue Terrier koşmayı, oyun oynamayı, kovalamayı ve kazmayı sever. Bazılarının da havlamaya meyilli oldukları bilinir. Bu özelliklerde bir köpeğe sahip olmak istiyorsanız karakter ve kişilik özelliklerini iyi bilmeli ve yaşam ortamınıza uyum sağlayabilip sağlayamayacağını düşünerek adım atmalısınız.

Kerry Blue Terrier yavruluk döneminden itibaren iyi eğitilmesi ve sosyalleştirilmesiyle çok yönlü karakterini olumlu yönde geliştirecektir. Çiftlik hayatından şehir hayatına her alanda ve yerde sahibinin en iyi dostu olacaktır.

Tarih

Kerry Blue Terrier, İrlanda’nın güneyinde ve batısında ortaya çıkmıştır. İlk olarak Ring of Kerry şehrinde dikkat çekmiştir ve adını buradan almıştır. Kerry bölgesinde bu köpek en az bir yüzyıldır kara ve su üzerinden küçük av hayvanlarını, kuşları avlayan, koyun ve sığırları güden çok yönlü bir çiftlik köpeği olarak biliniyordu. Çok yetenekli olmalarına rağmen Kerry Blue Terrier İrlanda dışında uzun yıllar tanınmamıştı. ABD’ye ilk olarak ne zaman getirildiği bilinmemektedir. 1920’lerde İngiliz ve Amerikan şov sahnelerinde ortaya çıkmasıyla daha geniş bir kitleye yayıldı.

İrlanda Mavi Teriyeri, I. Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre önce ilk olarak İngiltere’de gösterildi ve ilk Kerries, savaştan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edildi. Kerry Blue Teriyerleri avcılık, hayvancılık ve polis/askeri görevler de dahil olmak üzere her köpek görevini yapmak için kullanıldı. Çok yönlü bir köpek olarak hayatlarını mütevazı bir popülerliğe sahip olarak sürdürdüler. “Irish Kennel Club” tarafından düzenlenen köpek şovlarında, Kerry Blue Terrier’in tavşan avcılığı ve porsuk yakalama testlerini başarıyla tamamladı. Bu testler sonucunda da Kerry Blue Terrier “Blue Devil”(mavi şeytan) takma adını aldı.

İrlanda bağımsızlık mücadelesi sırasında vatanseverler için bir maskot oldu. İlk geliştirilen köpek örnekleri biraz dağınıktı, ancak daha fazla üzerinde çalışmalar yapıldığında, ırk geliştirildiğinde bir araya toplandı ve popüler bir gösteri köpeği oldular. 20. yüzyılın başlarından itibaren gösteri ringinde en iyi köpekler arasında yer aldılar. 2000’li yılların büyük gösteri köpekleri arasında Mick adıyla Kerry cinsi yer aldı. Kerry Blue, tüm köpek ırkları içerisinde en çarpıcılarından biridir. Siyah tüyler ile doğarak 9 ay ve 2 yaş aralığına kadar mavi renk tüyleri ortaya çıkmaz. Beden özelliği ve gösterişli yapısıyla dikkat çekicidir.

Kerry Blue Terrier 1924 yılında AKC tarafından onay aldı ve 1948 yılında da United Kennel Club tarafından tanındı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kerry Blue Terrier, kaslı, orta derecede uzun bacakları olan kompakt yapılı ve orta boylu teriyer cinsi bir köpektir. Cins, adını dalgalı ve mavi kürkünden almıştır. Boyun orta uzunluktaki ve tepede hafif bir kemerli yapıyla konumlanmıştır. Boyun iyi yerleştirilmiştir ve arka omuzlara doğru kademeli olarak genişlemektedir. Boyun gergin ve gerdansızdır. Sırt kısa, düz ve hafif bir kıvrılma ile kısadır. Güçlü bir bele sahiptir. Göğüs derin ve orta genişliktedir.

Kafa

Kafa vücudun büyüklüğü ile orantılı uzunluktadır. Yandan bakıldığı zaman kafatası, namlu eşit uzunluğa sahip ve birbirine paraleldir. Orta genişlikteki kafatası düz olup, namluya doğru hafifçe sivrilir. Yanakları düz ve temizdir. Burun, burun delikleri geniş ve siyah renktedir. Dişleri makas ya da düz ısırıkla kapanır. Alt çene güçlüdür. Dudakları sıkı ve koyu renklidir.

Kulaklar

Kerry Blue Terrier ırkının küçük, V şeklinde, düğme kulakları vardır. Kulaklar köpeğin boyutuyla orantılı büyüklükte ve yükseğe konumlanmıştır. Kulağın üst kıvrımı kafatasının biraz üzerindedir ve yanaklara yakın şekildedir. Kulaklar köpek yavru iken gösteri standardına uygun olması için bantlanır.

Gözler

Kerry Blue Terrier ırkının orta büyüklükte, koyu veya koyu ela rengindedir. Gözler kafatası üzerinde birbirine mesafeli ve orantılı yerleştirilmiştir. Köpeğin bakışlarına keskin bir ifade katmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Kerry Blue Terrier ırkının ön bacakları düz ve orta uzunluktadır. Dirsekleri vücuda yakın ve hareket ederken iken serbesttir. Arka bacakları ise güçlü ve kaslıdır. Arka ayakların kemik, kas ve açısı ön ayaklar ile dengelidir. Köpek ayaktayken kısa ve güçlü bacakları yere dik, arkadan bakıldığında ise paralel şekilde iner. Ayakları yuvarlak, küçük, sıkı ve kemerlidir. Pedler çatlaksız, sert, sağlam ve yastıklıdır. Ayak tırnakları siyah renklidir.

Kuyruk

Kuyruk dik, orta uzunlukta ve yükseğe yerleştirilmiştir. Kuyruk orta uzunlukta demirlenir ve ne kadar düz olursa o kadar iyi olduğu ifade edilir. Kuyruğu yerleştirmenin Avrupa’nın birçok ülkesinde yasak olduğu bilinmektedir.

Tüy

Kerry Blue Terrier, tek katmanlı, yumuşak, yoğun ve dalgalı tüylü bir köpektir. Tüylerinin yoğun yapısına rağmen çok dökülmediği bilinmektedir.

Renk

Kerry Blue Terrier ırkının kürk rengi siyah ile çok koyu mavi, kahverengi tonları ve mavi gri tonları gibi seçeneklerle karşımıza çıkar. Kerry Blue Terrier köpek yavruları siyah veya siyaha yakın bir renkte doğarlar. Köpek olgunlaştıkça renk siyahtan çok koyu mavi, kahverengi tonları ve bunların karışımlarını içeren aşamalardan geçerek esas haline ulaşır. Köpek 18 aylık olana kadar tüyleri kademeli olarak bu renklerden geçer. Irkın her yaşında kafa, namlu, ayak ve kuyruk bölgesinde siyah ya da lacivert renklerin görülmesi normaldir. Ancak AKC tarafından 18 aylık süreci tamamlanan Kerry Blue Terrier köpeğinin koyu siyah kürkü varsa gösterilerde yer almasına izin verilmez.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Kerry Blue Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir .

Yetişkin erkek ve dişi Kerry Blue Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 17- 21 kg, yükseklikleri ise 44- 51 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Kerry Blue Terrier ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Kerry Blue Terrier köpeğinin sağlıklı ve formda olması için boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir. Kilo almaya orta derecede müsait bir yapısı olduğu için beslenmesine, egzersizlerine özen gösterilmelidir.

Kerry Blue köpek ırkının yumuşak, yoğun, dalgalı tüyleri yoğun olmasına rağmen oldukça az dökülmektedir. Tüylerinin matlaşmaması için haftada 2-3 kez taranması ve fırçalanması gerekir. Eğer bahçede ve doğa içerisinde daha fazla zaman geçiriyorsa tarama ve fırçalama sıklığı o oranda artacaktır. Kerry Blues, kürk özelliğiyle alerjisi olan kişiler içinde uygun bir köpek olarak kabul edilir.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Kerry Blue Terrier için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care , Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içerikteki köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Kerry Blue Terrier için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru ve hazır mamaları tercih ettikten sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak, aşırıya kaçmayacak şekilde öğünlerini belirlemelisiniz.

Evet, Kerry Blue Terrier hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Kerry Blue Terrier için uygun değildir. Sahibinin Kerry Blue Terrier cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Kerry Blue Terrier cinsinin sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı mamaları da belirli bir ölçüde tüketmelidir. Örneğin pişmiş kemiklerden, yüksek yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız ve insan gıdalarının, sofra atıklarının hepsini köpeğinize vermemelisiniz. Sadece ev yemeklerini yemek Kerry Blue Terrier için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler köpeğinizin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Kerry Blue Terrier köpeğinin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Kerry Blue cinsini olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirilebilirsiniz. Dişi ve erkek Kerry Blue ırkının gelişmesine, olgunlaşmasına ek olarak eklem, kemik sağlığı ve kızgınlık zamanı da çiftleştirilme dönemini etkilemektedir. Kerry Blue ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kerry Blue ırkının orta seviyede tüy döker ve haftada 2- 3 kez tarama, fırçalama işlemi öncelikli bakımları için yeterlidir. Kokusuz, çok dökülmeyen ve tüy hassasiyeti olan kişilerinde sahiplenebileceği bir cinstir. Banyo, tarama ve fırçalama işlemleri Kerry Blue Terrier ırkının bakımında kolay sayılabilir. Ancak köpeğinizin her ay ya da en fazla 4 ila 6 haftada bir kez tüylerinin düzenli şekillendirmesi gereklidir. Tüylerinin baş, boyun, kulak ve karın bölgesi tıraş edilmelidir. Tıraş işleminde ekstra özen gerektiği için köpek sahibi kendisi yapamayabilir. Bunun içinde köpeğinizi en azından altı ila sekiz haftada bir kez tam bir tımar işlemi ve köpeğinizin tüylerini temiz tutmak için köpek kuaförüne götürebilirsiniz.

Kerry Blue Terrier yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, tüy bakımına, şeceresine, yetiştiricisine, bulunduğu ülkeye ve birçok etkene göre değişmektedir. Kerry Blue Terrier köpek yavrusunun fiyat aralığı ırkın talep edilmesi ya da nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenlerle artıp azalarak farklılık göstermektedir. Kerry Blue Terrier köpek yavrusunun fiyatı yetiştirildiği ülkede ve farklı yerlerde değişiklik göstermektedir, bunun için net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Kerry Blue Terrier sahiplenirken fiyatından daha çok dikkat edilmesi gereken unsurun; köpeğin taramaları, testleri ve tüm kontrolleri yapılmış sorumlu bir yetiştiriciden alınmış olmasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Kerry Blue Terrier tek bir doğumda 4 ila 8 arasında yavru dünyaya getirebilir. Kerry Blue Terrier ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yılda bir kez doğum yapması ve olgunlaşma süreci sonrasında çiftleşerek hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaptıkları zaman doğan yavru sayısında düşüş olması muhtemeldir. Kerry Blue Terrier ırkının sağlık durumu, olgunlaşması, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olur.

  • Kerry Blue Terrier ırkının kürk rengi siyah ile çok koyu mavi, kahverengi tonları ve mavi gri tonları gibi seçeneklerle karşımıza çıkar.
  • Kerry Blue Terrier köpek yavruları siyah veya siyaha yakın bir renkte doğarlar. Köpek olgunlaştıkça renk siyahtan çok koyu mavi, kahverengi tonları ve bunların karışımlarını içeren aşamalardan geçerek esas haline ulaşır.
  • Köpek 18 aylık olana kadar tüyleri kademeli olarak bu renklerden geçer. Irkın her yaşında kafa, namlu, ayak ve kuyruk bölgesinde siyah ya da lacivert renklerin görülmesi normaldir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.