Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Özellikleri ve Bakımı

Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested) Resimleri
Çin Tepeli en zarif köpek ırkları arasında, ince kemikli ve narin yapısıyla yer almaktadır. Chinese Crested, Chinese Hairless, Chinese Edible Dog, Chinese Ship Dog, Chinese Royal Hairless adlarıyla da tanınır. Tüysüz Çin Köpeğinin sadece baş (tepe), kuyruk (tüy), ayaklar ve bacakların alt kısımlarında yumuşak ipeksi tüyler bulunur. Benekli, pembe tenleri ve tepeli saçlarıyla Çin Tepeli Köpeğini başka bir cins ile karıştırmak mümkün değildir. Tüysüz bölgelerindeki derisi pürüzsüz ve yumuşaktır. 'Powderpuff' adı verilen orta yoğunlukta, uzunlukta, yumuşak ve ipeksi bir kaplaması ile gösterişli bir oyuncak köpeğidir. Sevgi dolu, eğlenceli, uyanık ve arkadaş canlısı karaktere sahiptir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Süs Köpeği, Arkadaş
Ağırlık
2- 5 kg
Yükseklik
28 - 33 cm
Aile
Primative (İlkel), Hairless (Tüysüz)
Menşei
Çin
Menşei Tarihi
1200’ler
Yaşam Süresi
13-18 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chinese Crested köpeği oyuncu, canlı, neşeli, uyanık, nazik, hassas ve narin yapılı eşsiz görünüme sahip olan kucak köpeğidir. Küçük, nazik yapısına ek olarak oldukça enerjik ve çevik bir cinstir. Sahibine bağlılığı yüksek, sadık, sevecen ve arkadaş canlısıdır. Sahibine, ailesine bağlı ve onların peşinden ayrılmadan yaşayabilirler. Tüysüz Çin Köpeği sevilmeyi, öpülmeyi ve sahibinin kucağında dinlenmeyi çok severler.

Tüysüz Çin Köpeği ailesine bağlı, sevdiklerini memnun etmeye isteklidir. Yalnız kalmaktan çok hoşlanmazlar ve uzun süre yalnız bırakıldığı zaman terk edilme korkusu yaşayarak, psikolojik olarak olumsuz etkilenirler. İnsanlarla birlikte zaman geçirmeyi severler. Sahibinin mükemmel yol arkadaşıdır.  Ancak yabancı kişiler ile kolay kolay iyi anlaşamaz, şüpheci yaklaşır ve kabullenmez. Yeni arkadaşlıklar kurması zaman alır ancak bir kez birisiyle iyi anlaştığı zaman sadık bir arkadaş olurlar. Diğer köpeklerle, evcil hayvanlarla erken aşamada bir araya getirildiğinde ve sosyalleştirildiğinde daha iyi arkadaşlık kuracaktır. Daha önce tanıdığı insanlara, hayvanlara karşı sevecen olarak eğitilebilir. Sürüsü olarak gördüğü gruba sıkıca bağlanır. İyi eğitilmez ve erken aşamada sosyalleştirilmezse yabancı insanlara karşı ısırma eğilimi gösterebilirler.

Sahibine bağlı olmasına rağmen zaman zaman inatçı ve bağımsız davranışlar sergiledikleri de görülür. Bu davranışları alacakları iyi bir eğitimlerken aşamada kontrol edilmelidir. Alacakları eğitim onların karakterinin iyi yönde şekillenmesine yardımcı olur. Liderinin köpeğinin olumsuz davranışlarını devam ettirmeyecek şekilde üzerinde otorite kurması gerekir.

Köpeğinizin üzerine çok fazla düşmeniz, küçük köpek sendromu geliştirmesine neden olabilir. Bu yüzden gereğinden fazla korumacı olmayın ve üzerine düşmeyin. Narin ve zarif yapısından dolayı her istediğini yapmanız ve ona dikkat etmeniz köpeğinizin kontrolü kendi eline aldığını düşünebilir. Tüysüz Çin Köpeğinin hırlaması, nesneleri şiddetli koruması, ısırma eğilimi gibi davranışlar göstermesi köpeğin sürü lideri olarak evde kontrol sahibi olmaya çalıştığı anlamına gelir.  Bu davranışlar, köpek sahibinin ideal lider davranışlarını sergilemeye başladığı zaman iyi yönde değişmeye başlar.

Havlamaya ve ulumaya eğilimleri vardır. Küçük bir bekçi köpeği olarak evini, sevdiklerini korumak ve tehdit algıladığı durumlarda havlarlar. Bu havlamaları, hırsızları ya da tehlikeli insanları korkutmaya yetmeyebilir ancak sahibine haber vermesi ve onları uyarması için yeterlidir. Güçlü ve kuvvetli havlayarak sahibini uykusundan uyandırır. Zaman zaman melodik bir ton ile havlayarak, şarkı söyler gibi sesler çıkardığı gözlemlenmiştir. Ona verilen bekçilik ve ev koruma görevini ciddiye alırlar. Sessiz bir köpek sahiplenmek istiyorsanız, çıkardığı sesler ile Tüysüz Çin Köpeği doğru bir tercih olmayabilir.

Tüysüz Çin Köpeği minyatür yapısıyla apartman hayatına uyum sağlamaktadır. Bahçeli ortamda yalnız başına yaşam süremezler. Dışarıda, gün içerisinde egzersiz yapması onların daha mutlu yaşam sürmesini sağlayacaktır. Küçük boyutta olduğu için kendinden büyük köpeklerin onları av olarak görmesi mümkündür. Bu yüzden küçük dostunuzun zarar görmemesi için hem bahçede yalnız bırakmayınız hem de dışarıda tasma ile gezdirmelisiniz.  Tüysüz köpek ırklarının en popüleri, narin yapılısı ve nadir bulunanı olan Çin Tepeli iyi bir dost, ev ve bekçi köpeğidir.

Tarih

Tüysüz Çin Köpeği ırkının kökenini net olarak izlemek zordur. Türün nasıl ortaya çıktığı konusunda sadece varsayımlar vardır ve kesin bilgiye ulaşmak zordur. Çin Tüysüz köpeklerinin mutasyon yoluyla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Eski zamanlarda Afrika’da yaşayan büyük tüysüz köpeklerin Çin’e getirildiği ve burada nesiller boyunca üreme sonrasında boyutlarının küçüldüğüne inanılıyor. Orta ve Güney Amerika’da bu köpeklerin yetiştirilmesine daha ağırlık verildiği görülmektedir. Tüysüz Çin Tepeli Köpeği hakkında en iyi varsayım, Afrika’da ortaya çıktığı ve 13. yüzyılda Çin’e getirilen istisna köpeklerden olmasıdır. Çinlilerin antik dünyanın iyi bir minyatür köpek geliştirme ustası olduğu; Shi Tzu ve Pekingese gibi iki farklı türdeki minyatür köpek ırkından da anlaşılmaktadır.

Her ne kadar Çin kökenli olduğu düşünülse de Tüysüz köpeklerin köklerinin Afrika veya Meksika kökenli olduğu da ifade edilir. Meksika Tüysüz Terrier ve Afrika Tüysüz Terrier köpekleriyle genetik benzerliğinin olduğu ve Çin ticaret gemileri ile Çin’e giriş yaptığı için bu bölgede popüler olduğu, Tüysüz Çin Köpeği adını aldıkları düşünülmektedir.

Tüysüz Çin Köpeği 1530’lu yıllarda açık denizlerde Çinli denizcilere eşlik etmiş ve veba salgınlarının olduğu zamanlarda hastalık taşıyan fareleri yakalamada ve avlamakta iyi olmasıyla ünlenmiştir. Çinli denizcilerinde  bu köpekleri, verimli yetenekleri için gemilerinde tuttukları ve yetiştirdikleri bilinmektedir. Denizcilerinde onları farklı limanlarda köpek meraklılarına satabilmek için yerel tüccarlarla görüşerek, ticaret yaptıkları söylenir. Böylece bu köpekler Türkiye, Mısır, Güney Afrika’nın egzotik limanlarına yayılmış. Muhtemelen Keşif Çağı sırasında Avrupalı ​​kaşiflerin aracılığıyla da Orta ve Güney Amerika, Asya ve Afrika’nın liman kentlerinde de Tepeli tip köpeklerin varlığı kayıt altına alınmış. Günümüzde de hala daha dünya çapında liman kentlerinde Tüysüz Çin Köpeği bulunmaktadır. Çin Gemi Köpeği adıyla da bilinmelerinin sebebi, dünyanın dört bir yanındaki limanlarda denizcilerle birlikte yaptığı seyahatlerdir.

Çinli denizcilerin yanı sıra Çin imparatorlarının da Tüysüz Çin Köpeği yetiştirmiştir. Eski isimlerinden birisi olarak kullanılan “Chinese Royal Hairless”ın buradan gelmektedir. Çinliler, Tüysüz Çin Köpeği’nin gemilerdeki görevinin yanında, sihirli şifa güçleri olduğunu da düşünmüşler ve ayrıca onları ısınmak içinde kullanmışlardır.

1700’lü yılların başında Avrupalı gezginlerin Çin limanlarını ziyaret ettiği zaman, Çin ticaret gemilerindeki yolculuklarında Tüysüz Çin Köpeği’ne benzeyen o onlar olduğu düşünülen tüysüz köpeklerin olduğu Avrupalılar tarafından belgelenmiştir.19. yüzyılda Tüysüz Çin Köpeği ilk olarak Avrupalılar’ın resimlerinde ve baskılarında yer aldı. İlerleyen zamanlarda daha da popülerleşerek farklı ülkelerde de varlıklarını belli ettiler.

1800’lu yılların sonlarında cins, gazeteci Ida Garrett ve yetiştirici Debra Woods’un adındaki iki kadının çabalarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde kök saldı 1880’lerden itibaren neredeyse on yıl boyunca, Crested in America-Garrett’ı üretken yazı ve konuşmalarıyla tüysüz köpek türlerini popülerleştiren bir savunucu kitle oluştu. Bir avuç kendini köpek geliştirmeye adamış yetiştiricinin yardımıyla, Çin Tepeli köpeği hem Amerika’da hem de Avrupa’da yavaş yavaş artan bir hayran kitlesi kazandı. 1979′ yılında Amerikan Çin Tepeli Kulübü kuruldu. 1991 yılında da cins AKC Stud Book’a kabul edildi. Belli bir dönemin popüler köpek ırkı olan Tüysüz Çin Köpeği günümüzde nadir köpek ırkları arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tüysüz, benekli pembe tenleri ile tepelerindeki dikenli saç modeli, tüylü bacakları ve kuyruklarıyla dikkat çekerler. Tüysüz Çin Köpeğinin dış görünümleriyle başka bir ırkla karıştırılması mümkün değildir. Yükseklikleri 28- 33 cm aralığında olan minyatür, oyuncak bir köpektir. İnce kemikli, zarif ve narin yapılıdır.

Kafa

Tüysüz Çin Köpeğinin, başı üstten ve yandan bakıldığında kama şeklindedir. Hafif bir duruşa sahip namlusu vardır ve yanaklarına doğru güzelce incelir. Burun rengi, köpeklerin cilt ve kürk rengine göre koyu veya açık olabilir. Başının üzerindeki saçlarıyla oldukça farklı bir görünüşe sahiptir.

Kulaklar

Tüysüz Çin Köpeği ve Powderpuff cinsinin büyük kulaklar vardır. Kulakları kırpılmaz ve her zaman dik durur. Dik kulakları oldukça açıktır ve üzeri tüylerle kaplıdır.

Gözler

Tüysüz Çin Köpeği ve Powderpuff cinsinin badem şeklinde, iri ve kürk rengine uyum sağlayan gözlere sahiptir. Göz kenarlarında, kürk rengine göre çerçeveli bir geçiş vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Tüysüz Çin Köpeği küçük bedeniyle güçlüdür. Ayaklar ve bacakların alt kısımlarında yumuşak ipeksi tüyler bulunur. Küçük vücudu ve hassas yapısı sebebiyle eklem ve kemik sağlığı için sert zeminlerde ekstra dikkat edilmelidir.

Kuyruk

Tüysüz Çin Köpeğinin kuyruğu uzun, ince ve tüylüdür. Genellikle aşağıya doğru sarkmaktadır.

Tüy

Çin Tepeli Köpeğinin "tüysüz" ve "powderpuff" olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Tüysüz Çin Köpekleri pürüzsüz ve yumuşak bir deriye sahiptir. Powderpuff adı verilen türü ise orta yoğunlukta, çift katmanlı, uzunlukta, yumuşaklıkta ve ipeksi yapıda kaplamaya sahiptir. Çin Tepeli cinsinin ikisinin de gösterişli bir oyuncak köpeği olduğu görülmektedir. Tüysüz köpeklerde ayak bilekleri, başı ve kuyruk haricinde tüysüz cinstir. Benekli, pembe tenleri ve tepeli saçlarıyla Çin Tepeli Köpeğini başka bir cins ile karıştırmak mümkün değildir.

Renk

Tüysüz Çin Köpeği benekli, pembe ya da siyah deriye sahiptir. Derisinin herhangi bir renkte olması ve beneklerinin karışık, düz veya benekli olması mümkündür. Hem tüysüz hem de pudra renkli tüylere sahip köpeklerin tek bir doğumda dünyaya gelmesi mümkündür. Powderpuff köpeğinin kürkü maun, mavi, lavanta veya bakırın renk ve kombinasyonlarında görülebilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan ve sağlıklı olan Tüysüz Çin Köpeğinin ortalama yaşam süre 13- 18 yıl arasında değişiklik gösterir.

Tüysüz Çin Köpeği cinsinin yetişkin dişi ve erkeklerin ideal ağırlığı 2- 5 kg, yükseklikleri ise 28 – 33 cm aralığında değişmektedir. Minyatür bir köpek olduğu için kilosunun yükseklikleri ile orantılı olmasına dikkat edilmelidir.

Tüysüz Çin Köpeğinin vücudunda baş, ayak ve kuyruk kısımlarında yumuşak tüyler bulunur, diğer bölgeler tamamen tüysüzdür.  Uzun tüylü olan Powderpuff çeşidi de etrafa çok fazla tüy dökmezler. Var olan tüylerinin de çok fazla uzun süren bir bakımı yoktur. Haftada 1-2 kez taranması ve fırçalanması gereklidir. Birbirine dolaşmasını engellemek, güzel durması için şekillendirmek ve dökülmeyi azaltmak için uygun köpek tarağı ve fırçası ile bakımları yapılmalıdır.

Veteriner ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların Tüysüz Çin Köpeğine uygun yüksek kaliteli içeriğe sahip olan ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Doğru mama tercihinden sonra Tüysüz Çin Köpeğinin günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yiyecek vermeye özen göstermelisiniz. Hazır mamaları tercih etmek dışında zaman zaman Tüysüz Çin Köpeği evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de tüketebilir.

Tüysüz Çin Köpeği hazır mamaların yanında ev yemekleri, meyve ve sebzede yiyebilir. Ancak her ev yemeğini, sofra atığını ya da meyve, sebzeyi yemesi Tüysüz Çin Köpeği için uygun değildir. Pişmiş kemiklerden ve yüksek yağlı yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.  Sahibinin  Tüysüz Çin köpeklerinin neler yediği, içeriği faydalı ve evde hazırlanabilen yiyecekler hakkında bilgisinin olması gereklidir.. Tüysüz Çin Köpeği kesinlikle köpeği sadece sofra atıklarıyla da beslenmemelidir. Sağlıklı beslenmesi için Tüysüz Çin Köpeğinin küçük ırklarına özel üretilen yüksek kaliteli kuru veya yaş mamalarını ölçülü ve düzenli öğünler halinde yemesi gelişimleri için en iyi olandır.

Tüysüz Çin Köpekleri gelişimini tamamladıktan sonra bir sağlık sorunu yoksa çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek Tüysüz Çin köpeklerinin çiftleştirilmesi için en uygun zaman 15 ve 18 aydan sonrasıdır. Tüysüz Çin Köpeği ilk kızan döneminde ve yetişkinliğe adım atmadan çiftleştirilmemelidir. Çiftleştirme süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek için köpeklerin çiftleştirilmesi konulu blog yazısını inceleyebilirsiniz.

Tüysüz Çin Köpeği ve tüylü olan çeşidinin bakımı çok zor değildir. Uzun tüylere sahip olsalar da çok tüy dökmezler. Haftada 2 – 3 kez tarandıkları ve fırçalandıkları sürece tüyleri her zaman canlı ve bakımlı kalacaktır. Tüysüz Çin Köpeklerinin de deri bakımı düzenli yapılmalı ve bölgesel olan tüyleri zaman zaman taranmalıdır.

Tüysüz Çin Köpeği yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk bakımına, şeceresine ve daha farklı birçok etkene göre değişir. Tüysüz Çin Köpeği köpek fiyatı 4.000 TL ile 8.000 TL arasındadır. Tüysüz Çin yavru köpeğinin fiyatı satıldığı yere, satan kişiye ve farklı sebeplere göre artıp azalabilir. Türkiye’de bu fiyat aralığında olmasının sebebi çok bilinmeyen bir ırk olmasından kaynaklanmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Tüysüz Çin Köpeği tek bir doğumda 2- 5 yavru dünyaya getirebilir. Sağlığına, yaşına, doğum sayısına ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre doğan yavru sayısı değişiklik göstermektedir. Tüysüz Çin köpeğinizin hamilelik ve doğum sürecinde sağlığına, egzersizlerine ve beslenmesine ekstra dikkat etmelisiniz.

Tüysüz Çin Köpeği benekli, pembe ya da siyah deriye sahiptir. Derisinin herhangi bir renkte olması ve beneklerinin karışık, düz veya benekli olması mümkündür. Hem tüysüz hem de pudra renkli tüylere sahip köpeklerin tek bir doğumda dünyaya gelmesi mümkündür. Powderpuff köpeğinin kürkü maun, mavi, lavanta veya bakırın renk ve kombinasyonlarında görülebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.