Köpekler Kedi Maması Yiyebilir mi?

3 Ekim 2023
187
Köpekler Kedi Maması Yiyebilir mi?

Köpekler, ara sıra atıştırmalık olarak veya acil durumlarda kedi maması (ıslak veya kuru) yiyebilir, ancak uzun süreli kedi maması diyeti, köpeğinizin sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedi ve köpeklerin farklı beslenme ihtiyaçları vardır ve özel evcil hayvan mamaları bu benzersiz beslenme gereksinimlerini hedef alır.

Veteriner hekimler, kilo alımını teşvik etmek için düşük kilolu yavru köpeklere belirli bir süre kedi maması verilmesini önerebilir. Bir evcil hayvan bakımı uzmanı, köpeğinizin diyetinde ilave proteine ​​ihtiyaç duyup duymadığını ve kedi mamasının evcil hayvanınızın sağlığı için en iyi seçenek olup olmadığını size bildirecektir.

Kedi Maması Köpekler İçin Zararlı mı?

Köpek sahipleri, köpeklerine düzenli olarak kedi maması vermekten kaçınmalıdır çünkü:

 1.Kedi maması sağlık sorunlarına neden olabilir. Kediler köpeklere göre daha fazla proteine ​​ihtiyaç duyar, dolayısıyla kedi mamasının protein içeriği daha yüksektir. Köpekler yalnızca kedi maması yerse pankreatit (pankreas iltihabı), karaciğer hasarı, obezite ve böbrek sorunları gibi yüksek proteinli sağlık sorunları açısından daha yüksek risk altındadırlar. Kedi maması ayrıca hassas mideleri olan köpeklerde mide-bağırsak rahatsızlığı, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına da neden olabilir.

2. Köpekler daha çeşitli bir diyete ihtiyaç duyarlar . Kediler “zorunlu etobur” iken, bu da et dışı gıdaların uzun vadede sağlıklarına zarar verdiği anlamına gelirken, köpekler hepçildir; et, sebze ve karbonhidratlardan oluşan dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Kedi maması et karışımından oluşurken, köpek maması sebze ve karbonhidrat içerir. Bir köpeğin beslenmesi yalnızca kedi mamasına dayanıyorsa hayati önem taşıyan besinleri kaçırır.

3. Sadece kedilerin ihtiyaçlarına yönelik besinleri içerir . Kedilerin vitamin ve minerallere köpeklerden farklı miktarlarda ihtiyaçları vardır; Kediler daha fazla niasine ihtiyaç duyar ve taurin ve arginin gibi amino asitler de dahil olmak üzere köpek ırklarının ihtiyaç duymadığı bileşiklere ihtiyaç duyar.

Köpeğiniz Kedi Maması Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeğinizi kedi maması ile besliyorsanız, birkaç günde bir bir kepçe köpek maması (veya ıslak köpek maması) ekleyerek ve bir kepçe kedi maması (veya ıslak kedi maması) çıkararak yavaş yavaş köpek mamasına geçin. Yavaş bir geçiş, köpeğinizin midesinin bu değişikliğe alışmasını sağlar ve ani yiyecek değişimiyle ortaya çıkabilecek mide rahatsızlığının önlenmesine yardımcı olur. Köpeğiniz, kedinizin mama kabından kedi maması çalarsa, evcil hayvanlarınızı farklı odalarda beslemeyi denemelisiniz.

Köpek Maması ile Kedi Maması Arasındaki Fark Nedir?

Köpekler omnivordur ve bu nedenle hem bitki bazlı hem de hayvan bazlı içerikleri içeren daha çeşitli bir diyet tüketebilirler. Kediler ise gerçek etoburlardır; yani yalnızca hayvansal protein yerler ve köpeklere göre daha fazla protein ve yağ gereksinimlerine sahiptirler.

Ek olarak, kedilerin diyetleriyle sağlanması için 11 esansiyel amino asit gerekirken, köpekler 10 amino asit gerektirir. Kedilerin ihtiyaç duyduğu ek amino asit taurindir.

Bu daha yüksek besin gereksinimlerini karşılamak için ticari kedi mamalarının, ticari köpek mamalarından daha yüksek protein, yağ ve taurin konsantrasyonları sağlaması gerekir. Bu, tüm ticari köpek mamalarının kediler için besin açısından yetersiz olduğu anlamına gelir .

Ancak köpekler için, kedi mamasının daha fazla protein ve yağ içeriği, onu daha lezzetli, hoş kokulu ve dolayısıyla baştan çıkarıcı hale getirir ve bir köpeğin besin gereksinimlerini karşılamasına ve hatta aşmasına olanak tanır.

köpek kedi mama

Bir Köpeğin Kedi Maması Yemesi Güvenli mi?

Bir köpeğin ara sıra ikram olarak veya kendi yemeğinin yerine kedi arkadaşının yemeğini yemesi, ortalama yetişkin köpek için mutlaka “kötü” değildir.

Kedi Mamasının Köpekler İçin Güvenli Olduğu Durumlar

Aslında, kanserle mücadele eden ve kilo kaybı, kas erimesi ve iştahsızlık yaşayanlar gibi bazı köpekler için kedi maması birçok köpek mamasına ideal bir alternatif olabilir.

Kedi maması daha lezzetli olma eğilimindedir, porsiyon başına daha fazla kalori sağlar ve bu durumlarda evde hazırlanan birçok diyetle karşılaştırıldığında besin açısından daha dengeli bir seçenek sunar.

Benzer şekilde, kedi maması, peynir, tavuk veya fıstık ezmesi gibi yaygın olarak kullanılan ve temel olarak tek bir besin maddesinin konsantre miktarını sağlayan bazı insan gıdalarıyla karşılaştırıldığında daha sağlıklı, dengeli ikramlar veya eğitim ödülleri sağlayabilir.

Köpeklerin Kesinlikle Kedi Maması Tüketmemesi Gereken Durumlar

Diğer köpekler için, aşırı protein veya yağın ideal olmadığına dair altta yatan nedenler varsa, ara sıra bir ödül olarak bile kedi maması tüketmek sorunlu hale gelebilir.

Örneğin;

  • Gastrointestinal sistemi hassas olan bir köpek, kedi maması yedikten sonra kusabilir veya ishal olabilir çünkü mama çok zengindir.
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı olan bir köpeğin, bu organların en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için fazla değil, orta miktarda protein tüketmesi gerekir.
  • Obez bir köpek veya pankreatit gelişimine yatkınlığı olan bir köpek, kilo kaybını teşvik etmek veya pankreas iltihabını sınırlamak için daha az yağlı bir diyet tüketmelidir.

Tüm bu köpekler için, ister seyrek ister uzun süreli olsun, herhangi bir miktarda ticari kedi maması beslemek, sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebilir.

Veteriner Hekiminize Danışın

Yani kedi mamasının köpeğinizin sağlığı açısından ne kadar “iyi” veya “kötü” olduğu aslında köpeğinize bağlıdır. Çoğu sağlıklı yetişkin köpek için bu, artık köpeğinizin ara sıra kedi ikramına katılması konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.

Bununla birlikte, herhangi bir sorunuz varsa, herhangi bir miktardaki ticari kedi mamasının köpeğiniz için uygun olup olmadığı konusunda tavsiye almak için veterinerinize veya veteriner hekiminize danışmalısınız.

Sık Sorulan Sorular

Kedi ve köpeklerin besin gereksinimleri farklıdır. Her ne kadar benzer içerikler kullanılabilse de köpek ve kedi mamaları aynı tariflere göre formüle edilmemiştir . Köpek maması, kedilerin ihtiyaç duyduğu bazı temel besinler açısından eksik olacaktır. Diğer türlere yönelik az miktarda gıda tüketmek sorun teşkil etmemelidir
Hayır, köpekler kedi maması yiyebilir ancak düzenli olarak yememeleri gerekir. Köpekler aslında omnivor, kedilerin ise etoburdur. Bu, kedi diyetlerinin daha fazla protein ve et ürünlerine ihtiyaç duyduğu ve köpek diyetlerinin çeşitli et ve sebzelerden oluşması gerektiği anlamına gelir.
Çoğu zaman, eğer bir köpek yanlışlıkla kedi maması yerse, en kötü sonuç mide rahatsızlığı olacaktır . Köpeğinizin midesi bulanabilir, ishal olabilir veya dışkısı gevşek olabilir ve birkaç kez kusabilir. Ayrıca karın ağrıları da olabilir ve sorunun ciddiyetine bağlı olarak uyuşuk veya agresif görünebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.