Köpeklerde Taurin Kullanımı ve Eksikliği

14 Mayıs 2022
572
Köpeklerde Taurin Kullanımı ve Eksikliği

Taurin nedir?

Taurin, bir tür kalp hastalığı olan taurin eksikliğine bağlı oluşan dilate kardiyomiyopati gibi hastalıklarıı tedavi etmek için kullanılan bir amino asit besin takviyesidir. Aynı zamanda bir göz hastalığı olan retina dejenerasyonunu önlemede de etkilidir.

Taurin eksikliği daha sık  kedilerde ortaya çıksa da, Cocker Spaniel, Golden Retriever, Labrador Retriever, Newfoundlands, Dalmaçyalılar ve İngiliz Bulldoglarında da görülebilir. Taurin ayrıca genel kalp hastalığı için de etkili olabilir.

Diyet takviyeleri, vitaminler, mineraller, amino asitler, bitkiler, botanikler, enzimler ve probiyotikler gibi diyeti desteklemek için kullanılabilen maddelerdir. Piyasada birçok takviye satılsa da, veteriner hekiminiz tarafından yönetilmesi gereken biyolojik etkileri olan bileşenler içerirler. Yönergeleri etikettekilerden önemli ölçüde farklı olabileceğinden, kullanırken veteriner hekiminizin talimatlarını ve uyarılarını çok dikkatli dinlemelisiniz.

Köpeklerde Taurin ne kadar etkilidir?

Taurinin, taurin eksikliğine bağlı kalp hastalıklarının ve retinal dejenerasyonun tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Bu ilaç 1-2 uygulamadan sonra etkisini göstermelidir; ancak, tam etkilerin fark edilmesi birkaç hafta kadar sürebilir. Etkiler gözle fark edilmeyebilir ve bu nedenle ilacın işe yarayıp yaramadığını değerlendirmek için laboratuvar testleri yapılması gerekebilir.

Köpeklerde Taurin Eksikliği ve Dilate Kardiyomiyopati

Taurin eksikliği, kalp kasının inceldiği ve odacıkların büyüdüğü dilate kardiyomiyopati (DCM) adı verilen kalp rahatsızlığının bir nedenidir . Bu hastalık kedilerde de taurin eksikliğine bağlı olarak şekillenebilir.

Aşağıdaki köpek ırklarının Dilate Kardiyomiyopatiye yatkınlık gösterdiği bilinmektedir:

Araştırma devam ederken , DCM’nin başlangıcının diyetle, özellikle de tahılsız diyetlerle ilgili olduğuna dair teoriler vardır. Bununla birlikte, DCM’nin köpek mamasında genel bir taurin eksikliğinden mi yoksa taurin sindirimi, emilimi, metabolizması veya atılımı ile ilgili sorunlara neden olan diğer diyet faktörlerinden mi kaynaklandığı sorusu devam etmektedir.

köpeklerde taurin

Köpeklerde Taurin Eksikliğine Bağlı Hastalıklar

Taurin, kalp, gözün retinası  ve beyin dahil olmak üzere belirli dokularda yüksek konsantrasyonla vücutta dağılır. Fizik muayene ve laboratuvar sonuçları ile kalp hastalığı, retina hastalığı veya idrar problemlerinde, taurin eksikliğinden şüphelenilebilir.

Taurin Eksikliği ve Kalp Hastalığı

Fizik muayene, kan çalışmasına (örneğin, düşük kan taurin) dayanarak kalp hastalığından şüpheleniliyorsa, o zaman göğüs röntgeni,  elektrokardiyogram  (EKG) ve  ekokardiyografi (EKO) gibi hastalığın ciddiyetini değerlendirmek ve teşhis etmek için diğer tanı önlemleri tavsiye edilir.

Taurin Eksikliği ve Göz Sorunları

Benzer şekilde, veteriner hekiminiz tarafından yapılan bir fizik muayene sırasında retina hasarı (köpeğinizin gözlerinde problemler) bulunursa, kan-taurin konsantrasyonları değerlendirilmelidir.

Taurin Eksikliği ve İdrar Sorunları

İdrar tahlilinde sistein taşları/ kristalleri bulunursa, köpeğinizin amino asitleri metabolize etme sorunu olması muhtemeldir.

Sistinüri , aşağıdakiler gibi belirli ırklarda daha yaygındır:

Bununla birlikte, herhangi bir köpekte mevcutsa, potansiyel olarak taurin eksikliğine neden olabilen amino asit emilim bozukluğunu gösterebilir.

Köpeklerde Taurin Eksikliği Teşhisi

Veteriner hekimlerin öncelikle, semptomların bir listesi ve beslenen diyet de dahil olmak üzere köpeğinizin sağlığının kapsamlı bir geçmişine ihtiyacı olacaktır. Ardından, veterineriniz köpeğinizin tam bir fiziksel muayenesini yapacak ve aşağıdakiler dahil olmak üzere rutin kan tahlili yapacaktır:

  • Tam kan sayımı (Hemogram)
  • Biyokimyasal kan tahlilleri
  • İdrar tahlili

Taurinin kan konsantrasyonları, eksikliğin muhtemel olup olmadığını belirlemek için bir laboratuvar tarafından ölçülebilir. Köpeklerde kan-taurin konsantrasyonları için “normal” aralıklar vardır, bu nedenle ölçülen konsantrasyon bu aralıktan düşükse taurin eksikliği muhtemeldir.

köpeklerde taurin

Köpeklerde Taurin Eksikliği Tedavisi

Taurin eksikliğinin tedavisi sırasında evde iyi bakımı gereklidir. Semptomların şiddetlenmesini önlemek için tüm ilaçları ve takviyeleri veteriner hekiminizin önerdiği doz ve sıklıkta kullanmalısınız. Kalp hastalığı durumunda, köpeğinizin evde stressiz bir ortamda uygun şekilde dinlenmeye ihtiyacı olacaktır.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizdeki tedavi yanıtını izlemek için kontrol muayeneleri planlayacaktır. Çoğu köpek tedaviye iyi yanıt verirken, bazı hayvanlar taurin takviyesine tamamen yanıt vermeyebilir ve daha fazla tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Köpeklerde Taurin Uygulaması

Taurin tablet, sıvı, kapsül veya toz şeklinde ağızdan verilir. Yemekle birlikte veya yemeksiz verilebilir, ancak yemekle karıştırılması uygulamayı kolaylaştırabilir. Aç karnına doz verildiğinde kusma meydana gelirse, sonraki dozları yiyecekle birlikte verin. Sıvı formları dikkatlice ölçülmelidir.

Evcil hayvanıma Taurin vermeyi unutursam ne olur?

Bir dozu atlarsanız, hatırladığınız zaman verin, ancak bir sonraki dozun zamanına yakınsa, kaçırdığınız dozu atlayın ve bir sonraki programlanmış zamanda verin. Sonrasında normal doz programına geri dönün. Evcil hayvanınıza asla bir seferde iki doz vermeyin veya fazladan doz vermemelisiniz.

Köpeklerde Taurinin Yan Etkkileri

Taurin, köpeklerde iyi tolere edilmektedir. Ağız yoluyla doz verildikten sonra potansiyel olarak küçük kusma meydana gelebilir. Karaciğer ve böbrek hastalığı olan köpeklerde dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Taurin ile bilinen herhangi bir ilaç etkileşimi yoktur; bununla birlikte vitaminler, bitkisel terapiler ve takviyeler, reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçların yanı sıra birbirleriyle etkileşime girme potansiyeline sahiptir. Veterinerinize evcil hayvanınızın aldığı herhangi bir ilaç ( tüm vitaminler, takviyeler veya bitkisel tedaviler dahil ) hakkında bilgi vermeniz önemlidir.

Evcil hayvanınız bu ilacı alırken yapılması gereken özel bir takip yoktur. Veteriner hekiminiz, ilacın çalıştığından emin olmak için evcil hayvanınızı izleyebilir. Mümkünse, veteriner hekimini tam kan taurin düzeylerini izlemek isteyebilir.

Etiketteki saklama talimatlarını izleyin. Saklama önerisi yoksa tabletleri, kapsülleri ve tozu oda sıcaklığında, ışıktan ve nemden koruyarak saklayın.

Veteriner hekiminiz köpeğinizde taurin eksikliği teşhisi koymadığı sürece köpeğinize taurşn takviyesi yapmanıza gerek yoktur.

Taurin et, balık ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur ve ayrıca besin takviyesi olarak da mevcuttur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.