Yavru Köpek Gelişimi: 3-6 Aylık Dönem

18 Ocak 2023
2108
Yavru Köpek Gelişimi: 3-6 Aylık Dönem

Üç ila altı aylık dönem bir köpeğin hayatının en önemli aşamalarından biridir. Yavru köpek gelişimi bu süreçte hızla devam eder. Patili dostlarımızın  yürümeyi, oynamayı, yemek yemeyi ve diğer evcil hayvanlar ve insanlarla iyi geçinmeyi öğrendiği zamandır. Bu aşama hakkında bilmeniz gereken, daha önceki aşamalardan nasıl farklı olduğu, köpeğinizin yaşayabileceği değişiklikler ve yavru köpeğinizin mutluluğunu ve gelişimini sağlamak için atmanız gereken adımlar gibi birkaç şey vardır.

3 ila 6 Ay Arasında Yavru Köpek Gelişimi

Yavru köpekler köpek olmanın temellerini 3-6 ay arasındaki dönemde öğrenirler. Bu temellerden bazıları şunlardır;

  • Oynamayı, insanlarla ve arkadaşlarıyla sosyalleşmeyi ve seslerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeyi içerir. Ayrıca nasıl karar vereceklerini de öğrenirler.
  • İşitme ve koku alma duyularını geliştirirler. Ardından çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye başlarlar. Sonunda yürümeyi ve havlamayı öğrenirler.
  • Çiğneme, kuyruk sallama ve gece boyunca uyuma gibi davranışlar sergilerler yavaşça. Ayrıca ilk dişlerini çıkarmaya da bu dönemde başlarlar.
  • Anne ve yavru arkadaşları ile etkileşime devam edecektir. Ayrıca seslere, ışıklara ve harekete tepki verirler. Bu süre zarfında grup içindeki sosyal düzeni de öğrenirler.

3 ila 6 aylık yavru köpek gelişimi sırasında, gerekli tüm aşıları almış olmaları gerekir. İlk aşılar distemper ve parvovirüs gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Fiziksel Gelişim

Yavru Köpek Gelişimi

Köpek yavrusu gelişiminin birkaç önemli aşaması vardır. Yavrular hızla gelişir. Doğumda tamamen tüylü olarak doğarlar. Ayrıca beslenme ve bakım için tamamen anneye bağımlıdırlar. Yeni doğmuş bir köpek yavrusu gözleri ve kulakları kapalı olacaktır. Süt emmek için ağızları açık olacak ve ilk birkaç süt dişi çıkacaktır. Bu dönemde köpek yavrusu da insanlarla güçlü bağlar kuruyor. Yavru köpekler ses çıkaracak ve havlayabilir veya oynayabilir. Ek olarak, yavru köpekler altlıktaki diğer hayvanları tanımaya ve onlarla etkileşime girmeye başlayacaktır.

Yaşamın üçüncü ayında, köpek yavrusu ayağa kalkmaya ve oturmaya başlayacaktır. Bu aşamanın sonunda 42 yetişkin dişinin tamamı çıkmış olmalıdır. Yavru köpekler ayrıca iyi tasma davranışlarını da öğrenecekler. Bu süre zarfında, yavru köpekler iyi bir koku alma duyusu geliştireceklerdir. Yavru köpekler ayrıca mesanelerini kontrol etmeyi ve annenin yardımı olmadan idrar yapmayı öğreneceklerdir. Yavru köpekler ayrıca sıralama kavramına ilişkin güçlü bir kavrayış geliştirirler. Yavrularının diğer üyeleriyle etkileşim kurmayı öğrenecekler ve belirli seslere ve hareketlere tepki verecekler.

Katı gıdaya alıştıkları için beslenme süreleri genellikle bellidir. Ancak üç ya da dört öğün ile beslemeniz gerektiğini asla unutmamalısınız. Çünkü yavru köpekler çok çabuk acıkır. Her şeyi yeme ve çiğneme isteklerini bastırmak için çiğneme oyuncakları ve atıştırmalıkları verebilirsiniz. Altı aya ulaştıklarında, köpek yavrusu çok daha bağımsız hale gelir. Bu, evlerinin konforundan uzakta keşfetmeye başladıkları zamandır.

Davranış Değişiklikleri

Yavru Köpek Gelişimi

Bir köpek yavrusu yaşamının ilk 6 ayında, tasma takma ve kendine güven dahil olmak üzere bir dizi önemli sosyal beceri geliştirebilir. Bu, yavru köpeklerin çok fazla uyarılmaya ihtiyaç duyduğu bir zamandır. Aynı zamanda kendi kararlarını nasıl alacaklarını öğrenmeye başladıkları bir dönemdir.

Yavru köpekler bu aşamada daha sesli hale gelecektir. Ayrıca çevrelerinde gezinmek için koku alma duyularını kullanırlar. Yavru köpeğinizin bağımsız olmayı öğrenmeye çalışmasını izlemek korkutucu olsa da, olumlu davranışları pekiştirmek için iyi bir zamandır. Bu dönemde yavru köpekler gözetimsiz bırakılmamalıdır.

Bu aşamada, yavru köpeğiniz koklama, ayağa kalkma ve havlama gibi bazı temel davranışsal alışkanlıklar geliştirecektir. Bunların hepsi, yavru köpeğinizin gelişimi için önemli olan normal davranışlardır. Yavru köpeğinizi bunları yapması için cesaretlendirmek istiyorsanız, onu övebilir ve yaptıklarında ödüllendirebilirsiniz.

İyi bir kural, yavru köpeğinizi asla rahatsız bir duruma sokmamaktır. Bu, özellikle yavru iken doğrudur, çünkü enerji seviyeleri kendilerini aşırı zorlamalarına neden olabilir. Bunu halletmenin en iyi yolu, tutarlı bir komut dizisine sahip olmak ve uzun mesafeli koşu veya yürüyüşlerden kaçınmaktır.

Sağlık ve Bakım

Bir yavru köpeğin hayatının ilk 3 ila 6 ayı boyunca dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Bunlar, açlık, susuzluk ve varsa sağlık sorunlarının belirtilerini içerir. Bir veteriner, yavru köpeğinizi sağlıklı tutmak için bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir.

  • İlk olarak, yavru köpeklerle tecrübesi olan bir veteriner seçin. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden tavsiye isteyin. Temiz ve iyi yönetilen bir kliniği ziyaret etmek de iyi bir fikirdir.
  • Ayrıca sağlığından emin olmak için evcil hayvanınızı sık sık veterinere götürmeniz gerekecektir. Yavru köpeğinize aşılar ve diğer önleyici tedaviler yapabilirler. Örneğin, bir parvovirüs aşısı önerebilirler.
  • Yavru köpeğiniz yeterince büyüdüğünde, katı yiyecekler yemeye başlayacaktır. Bu yaş için özel olarak tasarlanmış yavru köpek mamalarını seçtiğinizden emin olun. Yavru köpeğinizi çok fazla beslemekten kaçının. Bu, ishale veya diğer gastrointestinal sorunlara yol açabilir.
  • Yavru köpeğinizin de sık sık suya ihtiyacı olacaktır. Her zaman taze, temiz su sağlayın. Yavru köpekler susadıklarında idrara çıkma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca derilerindeki ve tüylerindeki değişiklikleri izleyin. Tüylerinin inceldiğini fark ederseniz veya gözleri bulanıklaşırsa bir veterinere danışın.
  • Yavru köpeğinizi düzenli olarak tımar etmeniz de önemlidir.
  • Yavru köpeklerin üç ila altı aylıkken diş çıkarma evresinden geçmesi normaldir. Ağrılı bir süreçten geçiyorlar ve sahiplerinin diş çıkarma sorunu belirtilerine dikkat etmeleri önemlidir.
  • Yavru köpeğinize diş çıkarma döneminde yardımcı olmak için ona bir çiğneme oyuncağı alabilirsiniz. Bu, ağrıyan diş etlerinin neden olduğu rahatsızlığı hafifletecektir.
  • Ayrıca köpeğiniz için bir diş bakımı rutini başlatmak isteyebilirsiniz. Köpeğiniz diş ipi kullanamasa da dişlerini fırçalamak ağzı temiz tutar ve periodontal hastalıktan kaçınır. Köpek diş macunu kullanmak için iyi bir seçenektir. Yavru köpeğinizin dişlerini fırçalamanız önerilir. Bunu yapmak için yumuşak bir gazlı bez kullanın. Fırçalama için tatlı nokta, diş eti çizgisi ile diş arasındadır. Fırçalamayı bitirdiğinizde, yavru köpeğinize bir ödül verin.

Gıda ve Beslenme

Yavru Köpek Gelişimi

Yavru köpekler, yetişkinlerden farklı türde yiyecek ve beslenmeye ihtiyaç duyar. Olgunlaşmamış bir sindirim sistemine sahiptirler. Bu nedenle, beslenme ihtiyaçları sık sık değişir. Onlara doğru gıdaları ve besinleri sağlamak erken gelişimlerini destekler ve tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Yavru köpekler gün boyunca daha küçük öğünler yemelidir. Bu, büyüyen vücutlarının yüksek enerji taleplerini karşılamalarına yardımcı olur. Onları beslerken, kas gelişimi için gerekli olan yüksek kaliteli protein sağladığınızdan emin olun. Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarının bir kombinasyonu yağsız kas büyümesini destekleyebilir. Daha küçük beslemeler ayrıca gastrik dilatasyon-volvulus veya şişkinlik riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yavru köpeğinizi beslemenin birçok yolu vardır. Rehberlik için her zaman bir veterinere danışmalısınız. Veterineriniz tarafından önerilen bir diyet planını izleyerek yavru köpeğinizin uygun miktarda yiyecek aldığından emin olun. Yavru ödüllerinizi beslerseniz, onlar için doğru boyutta olduklarından emin olun. Altı aylık olana kadar çoğu yavrunun günde üç ila dört öğüne ihtiyacı olacaktır. Bu süreden sonra, çoğu yavru iki öğün ile doyacaktır. Ancak, yavru köpeğinizin bir gıda alerjisi varsa, ona özel bir diyet vermeniz gerekebilir. Daha büyük ırkların tam boyutlarını geliştirmeleri biraz daha uzun sürecektir. Çoğu büyük cins köpek yavrusu, 18 veya 24 aylık olana kadar fiziksel olgunluğa ulaşmayacaktır.

Eğitim

3 ila 6 aylık bir köpek yavrusu eğitimi söz konusu olduğunda, bilmeniz gereken birçok şey vardır. Yavru köpekler bu yaşta enerji toplarıdır, bu nedenle yavru köpeğinize yeterince egzersiz yaptırdığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca onları farklı kokular ve görüntülerle tanıştırmak isteyeceksiniz. Bu aynı zamanda onlara bazı temel komutları öğretmek için harika bir zamandır.

Temel komutlar “otur ve kal”ı içerir. Yavru köpeğinize yürümeyi de öğretebilirsiniz. Yavru köpeğinizi kısa yürüyüşlere çıkararak başlayın. Örneğin 6 aylık ise her gün en az 30 dakika almalısınız. Köpeğinizin ortalıkta dolaşmasını önlemek için tasma kullanmak iyi bir fikir olabilir. Ayrıca Bu yaşta, yavru köpeğinize lazımlık yapmayı da öğretmeye başlamalısınız. Lazımlık eğitimi kolay bir iş değildir, bu yüzden sabırlı olmak en iyisidir. Bu aşamada, yavru köpeğiniz de diş çıkarıyor olacak ve bu süreç sancılı olabilir. Bu nedenle, sert cezalardan kaçınmaya çalışmanız önerilir. Yavru köpeğiniz de sosyalleşme kavramıyla tanıştırılmalıdır. Bu, yeni insanlarla ve durumlarla daha rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır. Bunu yapmanın iyi bir yolu, onları yabancılarla olumlu bir şekilde tanıştırmaktır. Yavru köpeğinizi rahatsız durumlara zorlamak yerine, sizi arkadaş canlısı ve sevgi dolu biri olarak görmelerine izin verin.

Sıkça sorulan sorular

3 aylık yavru köpek oldukça enerji doludur. Bu nedenle iyi beslenmelidir. İyi bir diyet, yavru köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Yavru köpeğinizin yaşam evresine uygun bir köpek maması seçmelisiniz. Kuru ve yaş mama ikilisini birlikte vererek daha fayda kazanımı sağlayabilirsiniz. Öğün miktarı dört kez olmalıdır. Kuru köpek mamasının diş sağlığına olan olumlu etkileri göz önünde bulundurun ve su tüketimine önem verin. Patili dostunuzu düzenli olarak tartmanızı tavsiye ederiz.

Yavru köpeğinizi çok uzun süre yalnız bırakmak davranış sorunlarına yol açabilir. Bu özellikle genç bir köpek için geçerlidir. Uzmanlar, köpeğinizi bir seferde dört saatten fazla evde bırakmamanızı önerir.

Köpeğinizin yalnız kalmaya alışmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. İlk olarak, iyi eğitimli olduğundan emin olun. Bunu yapmak için yavaş başlayın. Her seferinde 10 dakika yalnız bırakarak, yavru köpeğinizin sizden ayrı olmaya alışmasını sağlayın. Siz yokken meşgul olması için ona güvenli oyuncaklar sunmayı unutmayın.

3 aylık köpek çok çabuk üşür. Henüz vücut sıcaklıklarını kontrol edemedikleri için soğuğa karşı savunmasızdır. Sıcaklık düştüğünde, genellikle titrer ve sıcaklık ararlar. Bazı yavru köpekler battaniyelerin, yastıkların ve ısıtıcıların altına girer.

Üç aylık bir köpek yavrusu soğuk algınlığına karşı bağışık değildir. Bunun birkaç nedeni var. . Yavru köpeğinizin soğuk algınlığı semptomları yaşadığından şüpheleniyorsanız, onu hemen bir veterinere götürün.

Köpeğinizin hipotermi geliştirmesini önlemenin en iyi yolu, soğuk sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmaktır. Köpeğinize bir battaniye veya sıcak su torbası sağlayabilir ve aşırı ısınmayı önlemek için evcil hayvanınızın davranışını izleyebilirsiniz.

6 aylık bir köpek yavrusu bir köpek ergen olarak kabul edilir ve ergen bir insanla aynı davranışların çoğunu sergiler.

6 aylık bir köpek yavrusu hala oyuncu olsa da, üç aylıkken olduklarından daha ve düşüncesiz olacaktır.Sonuç olarak, daha fazla sabır gerektirecektir. Ayrıca eğitim için takviyeye ihtiyaç olacak.

6 aylık köpek insan yaşına göre hesaplandığında 10 yaşında demektir. 10 yaşındaki bir kişinin yaptığı hareketleri kendi dünyalarında sergilerler.

6 aylık bir köpek yavrusu bir enerji topudur. Onları meşgul etmek zor olabilir, bu yüzden doldurulmuş veya yapboz oyuncaklarına yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Bazı köpek yavruları bu eşyaları sever ve bunları, yavru köpeğinize ihtiyacı olan egzersizi yaparken yormak için kullanabilirsiniz. Ayrıca 6 aylık köpek eğitimi için oyun şarttır. Yavru köpekler oyun ile daha etkili bir şekilde öğrenir.

Uyku söz konusu olduğunda, muhtemelen bir yavru köpeğin yetişkin bir köpekten daha fazla uykuya ihtiyacı olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bir yavrunun beyni hızlı bir gelişim sürecinden geçiyor ve vücudu en iyi durumda tutmak için fazla mesai yapıyor.

Genel olarak, bir köpeğin gece uykusu en az sekiz saat gerektirir. Öte yandan bazı yavruların dokuz hatta on kadar ihtiyacı olabilir. Bunun nedeni yavrunun sık idrara çıkmasıdır.

Bir köpeğin büyümesinde üç aşama vardır. İlk dönem yenidoğan dönemi olarak adlandırılır. Bir köpek yavrusu doğduğunda sağır ve kördür. Hızla büyür. Birkaç hafta içinde duyabilecek ve koklayabilecektir. 1. ayın sonunda görmeye başlar. 12 hafta sonra, bir köpek yavrusu diğer hayvanlarla nasıl sosyalleşeceğini öğrenmiş olacaktır.

İkinci aşama gençlik aşamasıdır. Yavru köpekler evdeki yerlerini öğrenmeye başlar. Ayrıca yavru arkadaşlarıyla nasıl etkileşim kuracaklarını da öğrenirler. Bu noktada daha bağımsız olacaklardır.

Üçüncü aşama duygusal aşamadır. Bu aşamada yavru köpekler daha iddialı hale gelir. Sonuç olarak, bölgesel olmaya başlayabilirler. Bir köpek korkarsa, aile için travmatik bir şekilde davranabilir. Bu davranışı azarlamaktan veya ödüllendirmekten kaçının. 24 aylık bir köpek yetişkindir. Bazı köpekler daha erken yetişkinliğe ulaşabilir. Irk farklılığı yetişkinlik döneminin belirlenmesinde etkilidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.