Yavru köpeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri aldığından emin olmak, onun güçlü ve sağlıklı bir köpeğe dönüşmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Yavru köpekler ve yetişkin köpeklerin farklı beslenme ihtiyaçları vardır ve sonuç olarak, yavru köpeğinizi yaşam aşaması için formüle edilmiş eksiksiz ve dengeli bir mama ile beslemeniz önemlidir.
Bir köpek yavrusu yetiştiren herkes, onların sadece küçük yetişkin köpekler olmadığını bilir. Bu nedenle, yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden çok farklı beslenme gereksinimlerine sahip olması şaşırtıcı olmamalıdır. Aslında, kemik kırılması , kalp hastalığı veya kemik iliği sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarından kaçınmak için, yavru köpeklerin onlar için özel olarak formüle edilmiş diyetlerle beslenmesi son derece önemlidir.
İçindekiler
Evcil hayvan maması şirketleri, yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını destekleyen bir mamayı formüle ederken aşağıdaki bileşenlere özellikle dikkat eder:
Diyet proteini ve amino asitler, kas ve organ büyümesi için önemli yapı taşlarıdır. Yavru köpekler, yetişkin köpeklere göre proteinden daha yüksek oranda kaloriye ihtiyaç duyar. Bu, diyet bir yetişkin mamasıyla benzer bir toplam protein miktarına sahip olsa bile, bir köpek yavrusu mamasında proteinin diğer enerji kaynaklarına oranının çok önemli olduğu anlamına gelir.
Yağ , proteinlerin veya karbonhidratların iki katı kalori içerdiğinden, her zaman hareket halindeki köpek yavrusu için harika bir enerji kaynağıdır. Yavru köpeklerin belirli vitaminleri (yağda çözünen vitaminler olarak bilinir) emmeye yardımcı olacak kadar yağ almaları da önemlidir. Yavru köpek mamalarının yağ içeriği yetişkin köpek mamalarından daha yüksek olmalı, ancak obeziteye veya hızlı büyüme oranlarına neden olacak kadar yüksek olmamalıdır.
Omega-3 yağ asitleri, yavru köpeklerde beyin gelişimini, görüşü ve deri sağlığını destekler. Yavru köpekler sütten kesildikten sonra, artık anne sütünden alamadıkları için DHA (dokosaheksaenoik asit) gibi yağ asitlerini diyetlerinden, genellikle bir balık veya balık yağı kaynağından almaları önemlidir.
Kalsiyum ve fosfor gibi mineraller, köpek yavrusu iskelet gelişimi için gereklidir. Sodyum ve klorür kas ve kalp fonksiyonu için önemlidir. Genel olarak, yavru köpeklerin yetişkin köpeklerden daha fazla kalsiyuma ihtiyacı vardır, ancak büyük cins köpek yavruları fazla kalsiyuma veya uygun olmayan kalsiyum-fosfor oranlarına karşı çok duyarlı olabilir. Büyük cins bir yavru köpeğiniz varsa, daha büyük yavru köpekler için özel olarak hazırlanmış mamalarıyla beslemelisiniz.
Vitaminler, köpeklerin besinleri kullanmasına yardımcı olsa da, çoğuna yalnızca küçük miktarlarda ihtiyaç duyulur. Çoğu zaman, yavru ve yetişkin köpek mamalarında benzer miktarda vitamin bulunur. Dengeli bir diyetle beslerseniz, sağlıklı bir köpek yavrusu vitamin takviyesine ihtiyaç duymaz.
Kalori içeriği, gıdanın yağ, karbonhidrat ve protein içeriği ile doğrudan ilişkilidir. Yavru köpek mamasının kalori yoğunluğu genellikle yetişkin köpek mamasından daha yüksektir. Bununla birlikte, bir yavru köpeğin sahip olması gereken kalorinin, cinse ve hatta kişiye göre değişebilen bir sınırı vardır. Obezite ve iskelet deformasyonlarına neden olabilecek çok hızlı büyümediklerinden emin olmak için yavru köpeğinizin vücut durumunu ve büyüme hızını veteriner hekiminizle birlikte izlemeniz çok önemlidir.
Yavru köpek mamasının karmaşıklığı göz önüne alındığında, dengeli bir yavru köpek maması ararken bu bileşenleri doğrudan karşılaştırmanız zor olacaktır. Ancak bütün köpek mamalarının arkasında içeriğindeki besin değeri oranları yer almaktadır. Bunun dışında köpeğin yaşına ve boyutuna hatta bazı durumlarda ırkına göre özel ihtiyaçları için formüle edilmiş köpek mamaları bulunmaktadır.
Bir köpek maması şirketi, mamasının yavru köpekler için eksiksiz ve dengeli olduğunu iddia etmek istiyorsa, mamasını minimum büyüme ve üreme standartlarına göre formüle etmelidir. Ayrıca, bazı mamalar tüm yaşam evrelerine göre formüle edilmiştir. Bu, mamanın hem büyüme hem de yetişkin bakımının minimum standartlarını karşıladığı anlamına gelir. Bu iddialar, ya gıda üzerinde laboratuvar testleri ile ya da hayvanlar üzerinde bir beslenme denemesi yapılarak doğrulanır. Beslenme denemelerinden geçmiş bir diyet her zaman tercih edilir. Büyük cins bir yavru köpeğiniz varsa, büyük köpekler için formüle edildiğinden emin olmalısınız.
Bazı mamalar, hem büyüme hem de yetişkin bakımı için standartları karşılar. Bu diyetler, tüm yaşam evreleri için formüle edildiklerini belirtecektir. Bu mamalar, büyüme için minimum standartlara göre formüle edildiğinden, küçük cins veya orta cins köpek yavrularını beslemek için uygundur. Bununla birlikte, bu diyetler birçok yetişkin köpek için çok yüksek kalorili olabilir ve büyük cins yavru köpekler için uygun olmayabilir, bu nedenle bunu veteriner hekiminizle görüşmeniz faydalı olabilir. Yavru köpeğinizin özel ihtiyaçları için uygun beslenmeyi sağlamak, onları uzun ve sağlıklı bir yaşam için hazırlayacaktır.
Yavru köpeğiniz için mama seçerken bilmeniz gereken iki köpek maması besin değeri profili vardır. Biri “büyüme ve üreme” (yavru köpekler ve hamile veya emziren köpekler için formüle edilmiş bir mamanın adıdır). Diğeri ise “yetişkin bakımı”dır (yani yetişkin köpekler için formüle edilmiştir). Köpeğinizin yaşam aşamasına uygun bir mama aldığınızdan emin olmak için mutlaka almadan önce etikete bakmalısınız.
Yavru köpeğinizi büyüme ve üreme için formüle edilmiş (genellikle daha yüksek kalorili) geleneksel bir köpek mamasıyla beslerseniz, olgunluğa eriştiğinde istenmeyen kilo alımını önlemek için onu yetişkin bir bakım köpek mamasına geçirmeniz gerekecektir. Eşsiz beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kişiselleştirilmiş bir yetişkin köpek mamasını da düşünebilirsiniz. Yavru köpeğinizin dışarıdan tamamen büyümüş görünmesi, içeride büyümesinin durduğu anlamına gelmez. Çoğu köpek 12 aya kadar olgun değildir. Dev ırklar 24 aya kadar tam olarak olgunlaşmayabilir.
Genellikle yavru köpekler, cins boyutları için olgunluğa eriştiklerinde yetişkin mamasına geçiş yapmaya başlarlar. Ancak bu çok değişkendir. Kemikleri, dişleri, organları vs. yaptığı için yavru bir yetişkin mamasını beslemek için acele etmemek önemlidir. Her şeyde olduğu gibi, genellikle bir şeyi inşa etmek onu sürdürmekten daha fazla kaynak gerektirir. Bu nedenle, yavru köpeğinize yetişkin bakım köpek maması veriyorsanız, bu kritik ilk aylarda ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri alamıyor olabilir.
Etiket, içindeki köpek mamasının “tüm yaşam evreleri” için formüle edildiğini söylüyorsa, bu, hem büyüme, üreme hem de yetişkin bakımı standartlarını karşıladığı anlamına gelir. Başka bir deyişle, büyüyen yavru köpeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içeren bir mamadır ve yavru köpeğiniz yetişkin bir köpek olduğunda yeni bir mamaya geçmek zorunda kalmazsınız. Yine de bu tür bir mama kullanmadan önce veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.
Genel bir kural olarak, yetişkin köpeklerin yüksek kalorili yiyeceklere ihtiyacı yoktur, ancak bazı istisnalar vardır. Bazı son derece aktif köpekler, yavru mamalarındaki yüksek kalori değerlerinin üstesinden gelebilir. Bazı mama etiketleri, içindeki mamanın “tüm yaşam evreleri” için formüle edildiğini belirtir, ancak genellikle yetişkin köpekler için uygun şekilde formüle edilmiş mamaları beslemek en iyisidir. Köpeklerin beslenme ihtiyaçları yavru köpeklerden farklıdır ve ihtiyaç duydukları besinleri almaları önemlidir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar