Brüksel Griffonu Özellikleri ve Bakımı

Brüksel Griffonu Resimleri
Brüksel Griffon kare orantılı, kalın, kaba tüylü ve kompakt yapılı bir köpektir. Brussels Griffon, Belgian Griffon adlarıyla ve Petit Brabancon, Griffon Belge, Griffon Bruxellois türleriyle de tanınırlar. Cins boyutuna göre iyi, güçlü kemiklere sahiptir. Orta seviyede harekete, kısa adımlarla hızlı sürüşe ve bir amaç doğrultusunda harekete sahiptirler. Brüksel Griffon küçük ve sağlam yapıda olmasının yanında akıllı ve canlı görünümleriyle de dikkat çeker. Karakter olarak, Brüksel Griffonları oldukça kendini beğenmiş, kendine güvenen ve benci tutumuyla hayatını süren bir köpektir. Neredeyse insani ifadelere sahip olduğunu düşündürür ve hayranlarının bu özeliği ile dikkatini çeker. Tüyleri sert, kaba veya pürüzsüz, kısa olabilir. Tüylerinde en belirgin ve farklı yapı başın çevresinde görülen daha uzun sert ve telli saçlarıdır. Brussels Griffon ‘u tanımlamak için “Maymun yüzü” ifadesi sıklıkla kullanılan bir terim olmuştur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Oyuncak Köpek, Süs Köpek
Ağırlık
3- 5 kg
Yükseklik
18 - 20 cm
Aile
Pinscher
Menşei
Belçika
Menşei Tarihi
1800' ler
Yaşam Süresi
12- 15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Küçük bir vücudu olan Brüksel Griffon insan benzeri, karmaşık karakterli, oyuncak köpek grubunda yer alan ve 10 sıradan köpeğe yetecek kadar kişiliğe sahip bir ırktır. Cesur, kendine güvenen, kendini beğenen ve kendisini ön planda tutmasıyla kendisiyle dolup taşan bir köpektir. Brüksel Griffon oyuncak köpek grubunda yer almasına rağmen, bazı özellikleri ve davranışlarıyla Terrier köpeklerine benzer karaktere sahiptir. Akıllı, neşeli, hareketli, oyuncu, sadık, sevgi dolu ve zaman zaman inatçı, yaramaz karakteri vardır. Sevimli yüz ifadeleri, farklı görünümleri ve karakter özellikleri Brüksel Griffon ırkının popüler olmasında etkili olmuştur. Zeki, özverili, komik ve bir o kadar da kendini beğenmiş bu köpekler yetişkinlerin hassasiyetle bakması gereken sevimli yol arkadaşıdır. İlk defa köpek sahibi olacak kişiler ve küçük çocuğu olan aileler için Brüksel Griffon uygun bir ırk değildir.

Brüksel Griffon bir bireydir ve tıpkı insanlar gibi değişken davranışları vardır. Brüksel Griffon ırkının mizaçları utangaçtan dışa dönüğe, enerjik ve mutludan içine kapanıklığa kadar birbirinden farklı, çeşitlilik gösterebilir. Ancak genel olarak köpeklerin çoğu, belirtilen özelliklerin tam ortasında davranışlara sahiptir.

Brüksel Griffon sevecen, sadık, hareketli ve şımarık davranışlarıyla sahibine çok iyi bir arkadaş olur. Ailesine, sevdiklerine çok bağlıdır, kendisini ailesine adamak Brüksel Griffon köpeğini mutlu eder. Sevgisi, neşesi ve komik davranışlarıyla ailesiyle birlikte zaman geçirmeye ve onların hayatına neşe katmaya önem verirler. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar, yalnız kalmaya düşük toleransları vardır. Uzun süre tek başına kaldığında ayrılık kaygısı yaşadığı, olumsuz davranışlar sergilediği, huysuz ve depresif olduğu görülür. Brüksel Griffon sahibinin gölgesi gibidir, her adımlarında peşindedir. Bu köpek ırkı kendisine fazla zaman ayıramayacak olan insanlar için iyi bir seçim değildir.

Aile üyelerinin dışında, genel olarak herkesle iyi anlaşırlar. Ancak değişken davranışları ve huylarının olduğu her köpeğin aynı olmadığı da bilinmektedir. Yabancı insanlara yaklaşırlar, diğer köpeklerle, evcil hayvanlarla arası iyidir ve hatta kedilerle birlikte bakılabilir. Brüksel Grifonları eğlenceli, hassas yapılı ve ilgiyi seven bir evcil hayvandır. Bu özellikleriyle aile üyelerinin şımarık arkadaşı ve çocuğu olacaktır.  Hassas, küçük boyutta olması ve tahammül sınırının çok yüksek olmamasıyla birlikte Brüksel Griffon köpekleri küçük çocuklarla iyi anlaşamaz ve onlara karşı inatçı olabilirler. Küçük çocuklu aileler için uygun bir köpek ırkı olmadığı ifade edilmektedir. Brüksel Griffon genel olarak çocuklara düşkün değillerdir ve daha çok yetişkin insanlarla mutlu ve uyumlu yaşarlar.

Brüksel Griffonu hassas bir köpektir. Sert oyunlardan, istemediği anda yapılan sarılmalardan, kovalanmaktan ve birinin kucağında oturtulmaya zorlanmaktan hiç hoşlanmazlar. Brüksel Griffon’u köşeye sıkıştırıp, sevmek için çaba gösterirseniz ve köpeğiniz sıkıştığı yerde kaçacak alan bulamazsa, hırlayarak ısırmaya çalışabilir. Isırma davranışı saldırganlıktan daha ziyade, kendini koruma isteğiyle yaptığı bir davranıştır. Bu ve bunun gibi davranışlarından dolayı kendini koruyabilecek ve köpeğe nasıl davranması gerektiğini bilecek kişilerle yaşaması gerekir. Bazen zor bir köpek oldukları için ilk defa köpek sahiplenen kişiler için de çok doğru bir seçim olmayabilirler.

Brüksel Griffon ailesiyle birlikte yaşaması gereken, ev köpeğidir. Apartman yaşamına uyum sağlayacak uyumlu bir ırktır. Bahçesi olmayan bir evde de rahatlıkla bakılabilir. Kesinlikle bahçede, kulübede yalnız yaşayacak bir cins değildir. Griffon için en önemli şey daima sahibiyle, sevdikleriyle birlikte olabilmektir. Havlamayı severler, tırmanmaya meyillidirler ve kaçış konusunda usta olabilirler. Ev içerisinde ve dışarıda bu davranışlarını kontrol altına alabilmek için erken aşamada eğitim verilmesi gerekir. Brüksel Griffon’u ses seviyesi geniştir ve coşkuyla havlarlar. Bu özellikleri sebebiyle, çok iyi bekçilik yaparlar. Ancak bazen de gürültülü ev arkadaşı olurlar. Köpeğinizin daha sessiz ve sakin olması için yavru iken  “sessiz” komutunu vermeniz ve öğretmeniz tavsiye edilir.

İyi bir lider tarafından yetiştirilen, Brüksel Griffonu iyi huylu ve karakterli yetişkin bir köpek olarak karşımıza çıkmaktadır. Köpeğinizin karakterinin ve kişiliğinin belirlenmesinde içinde bulunduğu ortam, gördüğü sevgi ve aldığı eğitimler etkili olmaktadır. Bu yüzden köpeğinizi yetiştirirken, kendi davranışlarınıza da dikkat etmelisiniz. Ne istediğini bilen, girişken, oyuncu, sevgi dolu ve kolay eğitilebilen Brüksel Griffon’u insana benzeyen karakteriyle size iyi bir dost olacaktır.

Tarih

Belçika’da geliştirilen Brüksel Griffon köpek ırkının ataları muhtemelen Affenpinscher ve Belçikalı sokak köpeği olarak bilinen Griffon d’Ecurie’dir (Kararlı Griffon). Griffon tipi köpekler Avrupa’da yüzyıllardır bilinmektedir. 1434 tarihli Van Eyck’in ünlü “Arnolfini Çifti” portresinde, Griff türünün uzak bir atasının yer aldığı görülmektedir. Portrede yer alan köpek günümüzdeki Griffon köpeklerinin düz yüzlü, asık dudaklı versiyonundan daha uzun namlusu olan, küçük bir grifon tipi köpektir.

Griff’in gerçek hikayesi 1800’lü yılların başında, Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlıyor. O zaman Griff, kabadayı bir fare köpeğinden bilmiş bir dizüstü bilgisayarı ve iyi bir arkadaş olarak yükselişine başladı. Brüksel’de, kendini beğenmiş ancak bir o kadar da komik tavırlarıyla, sürücüleri cezp etmesiyle ve iyi bekçi olarak hırsızları caydırmaktaki etkisine sahip olmasıyla Brüksel’de taksi bekçisi olarak popülerlik kazandı. Brüksel’deki arabacıları, ahırlarındaki fare ve küçük haşere popülasyonunu azaltmak için genellikle küçük terrier tipi köpekleri kullandılar. Kullandıkları köpekler tipik olarak “griffons d’ecurie” ya da “tel kaplı ahır köpekleri” olarak tanınan Affenpinscher benzeri köpeklerdi. Kullandıkları köpekleri daha da geliştirmek, daha farklı özellikler ve donanıma sahip olmaları için çeşitli haçlar denedi.

Brüksel Griffon köpek ırkının üremeleri hakkında yazılı hiçbir kayıt günümüze ulaşmamıştır. Brabancon adı verilen ve eski bir Belçika cinsi olan Pug, Griffonu, Affenpinscher ve minyatür Schnauzer, King Charles Spanyel, English Toy Spaniel ve hattaYorkshire Terrier ırkının melezlenmesiyle geliştirilmiştir. Belirttiğini bu köpeklerin Brüksel Griffon köpeklerinin, genetik karışımında önemli bir parça olduğu tahmin edilmektedir. 1800’lerin sonlarında Brüksel’e komşu olan Hollanda’da son derece popüler Pug köpekleriyle de çaprazlandı. Pug köpeklerinin melezlenmiş olmaları brakisefali kafa tipini, o zamanlar ve hala bazı ülkelerde Petit Brabancon olarak adlandırılan türün pürüzsüz kaplamalı tüylere sahip köpeklerini açıklamaktadır. Pürüzsüz olan tür başlangıçta kabul edilmedi, çünkü Griffon sırım gibi tüylere sahip bir ırktı.

Yorkshire Terrier ve English Toy Spaniel ile bu köpeklere ek karışımlar yapıldığına dair olan iddialar ve bunun sonucunda Brüksel Griffon’un kafa konfigürasyonuna bu çaprazlanmanın daha fazla katkıda bulunduğu belirtilir.  Affenpinscher boyu, telsi kürküyle ve King Charles köpeği de büyük, etkileyici gözleri, yuvarlak kafası ve çeneyle katkıda bulunmuştur. Pug ile çiftleştirilmesi de pürüzsüz görünümlü kürke sahip olmasını etkilemiştir. Tüm bu melezlenmeler sonucunda harika fare avcısı, insana benzer yüz ifadesi olan ve Brussels Griffon, Belgian Griffon ve Petit Griffon olmak üzere üç farklı yapıya sahip Avrupa’da “Griffon Bruxellois” olarak adlandırılan melez ırk ortaya çıkmıştır.

1870’li yıllar, Griff tarihinin dönüm noktası olarak görülür ve Belçika Kraliçesi ve Henrietta Maria’nın bir köpek sever olarak bu cinsi sevmesiyle başlar. Kraliyet himayesine girmesiyle, Griff’in geleceği güvence altına alınır. Kraliçe’nin saray mensupları ve üst sınıflar arasında önemli yere geldiler. Köpek sahipleri ve yetiştiriciler cinsi daha da geliştirmek, vücudunu küçültmek ve yüzü daha insansı hale getirmek için çalıştılar. Küçük köpekler hem soylular hem işçiler için evcil hayvanlar arasında popüler hale geldi. 1880 yılında ilk kez Brüksel’de sergilenmiştir. 1883 yılında Belçikalı yetiştiriciler Brüksel Griffon ırkı için belirli standartlar oluşturdu ve köpek gösterilerinde yer alması için hamle yaptılar.

Cinsin aldığı kraliyet desteğinin ardından, uluslararası ilgi ve merak birlikte geldi. Griffs ırkı, İngiltere ve Amerika’ya ihraç edildi. Avrupa’yla birlikte Brüksel Griffon’u tüm kıtalara tanıtmaya başlandı. 1890’ların başlarında hem kaba, pürüzlü hem pürüzsüz kürke sahip Brüksel Griffonu  İngiltere’ye ihraç edildi. 1898 yılında köpekler İngiliz Damızlık Kitabı’na kabul edildi. Irkın standartları belirlenerek, ırkın geliştirilmesi ve takibi için kulüpler kuruldu.

1910 yılında AKC, ilk Brüksel Griffonu  tescil ettirdi. Brüksel Griffonları’nın sayısı pek çok Avrupa ırkında olduğu gibi 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında azaldı. 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde Griff nüfusunun büyük çoğunluğu yok olmuştu. Köpeklerin ana vatanı Belçika’da neredeyse Brüksel Griffonu  hiç yoktu. ABD ve İngiliz köpek meraklılarının, yetiştiricilerinin çabası, ilgisi ve özverisi türün ayakta kalmasını ve soyunu devam ettirmesini sağladı. Aksi halde Brüksel Griffonu köpek ırkı hayatta kalamayabilirdi.

1950’li yıllarda bir süre oldukça popüler olup kısa süre içinde popülerliğini kaybetmişti. 1990’ların sonlarında Jack Nicholson’ın “As Good As It ( Bende Bu Kadar) ” isimli görünmesiyle tekrar moda olmuş ve popülerlik kazanmış ancak yine de nadir bir ırk olarak kalmıştır. Bu köpekler üç farklı tür olarak bazı ülkelerde farklı renk ve adlar ile anılmaktadır. Kaba tüylü kırmızı köpekler Brüksel Grifonu, siyah kaba tüylü köpekler Belçika Griffon’u ve pürüzsüz tüylü köpekler de Petit Brabancon olarak adlandırılmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Brussels Griffon ırkının vücudu kalın, kare şeklinde ve sağlamdır. Vücuduna oranla büyük bir kafayla görünümleri tamamlanır. Oyuncak köpek grubunda yer alırlar. Basık, düz yüze sahiptir ve yüzündeki sakallarıyla dikkat çekerler. Gövde uzunluğu ve yüksekliği birbiriyle orantılıdır. Küçük köpek ırkları arasında yer alır ve göründüğünden daha güçlü, sağlamdır.

Kafa

Brüksel Griffon vücuduna oranla büyük ve yuvarlak bir kafaya sahiptir. Namlu çok kısadır ve geriye itilmiş gibi durmaktadır. Basık yüzü, kısa burnu ve dışa çıkıntılı gözleri vardır. Kısa burun siyah renktedir. Alt çene, üst çeneden daha uzun ve öndedir. Alt çenedeki dişler, ağız yapısının önde kapanmasıyla dışa doğru çıkıntılıdır. Köpeklerin dili de dişlerin arasından çoğu zaman dışarı doğru çıkıktır. Yüz ifadesinden dolayı bazı insanların bu köpekleri, maymun yüzüne kimilerinin de insana benzettikleri görülür. Ayrıca siyah ağızları ve bıyıkları onlara “sakallı köpekler” lakabını kazandırmıştır.

Kulaklar

Brüksel Griffon ırkının kulakları kırpılmış ya da doğal haline bırakılmış ve yüksek ayarlanmıştır. Doğal halinde bırakılan kulaklar yarı dik ve uçları göz üzerine doğru düşük şekildedir. Kırpıldığında ise kulaklar ayağa kalkarak, küçük ama dik bir noktaya gelir.

Gözler

Griff'in dışa doğru çıkıntılı, büyük ve siyah renk gözlere sahiptir. Geniş uzun ve siyah kirpikleriyle bakışlarının farklı bir havası vardır. Gözleri, bakışları tıpkı bir insana benzeyen ve bir bakanın bir daha baktığı yapıdadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Brüksel Griffonları'nın düz kemikli ve orta uzunlukta bacakları vardır. Küçük yapısıyla narin dursalar da güçlü ve sağlam bir yapıya sahiptir.

Kuyruk

Brüksel Griffon cinsin de kuyruk yükseğe ayarlanmış ve genellikle kesilmiştir. Kuyrukları doğal halindeki uzunluğunun yaklaşık 1/3'ü kadar kenetlenir. Kuyruk kırpmanın yasak olduğu Avrupa'nın birçok bölgesinde bu işlem uygulanmaz.

Tüy

Brüksel Griffonları'nın tüyleri pürüzlü, rough (dalgalı) tipi ve pürüzsüz, smooth (düz) olmak üzere iki farklı tiptedir. Kaba ceket yoğun, dalgalı, orta uzunlukta ve sırımlıdır. Pürüzsüz görünümlü olanlar ise kısa, sıkı, parlak, düz tüyleri uzundur ve telsi yapıda değildir. Kısa paltoların bakımı daha kolaydır. Kaba tüylü olanlarında telsi ve yoğun tüyleri vardır ve bu tüyler kesinlikle ipeksi yapıda değildir. Tüyler ne kadar telsi olursa olsun kaba tüyleri asla düzensiz gözükmez. Kafa, göz, yanak ve çene çevresindeki tüyleri daha uzundur. Kaba-kızıl tüylü kırmızı köpekler Brüksel Grifonu, siyah kaba tüylü köpekler Belçika Griffon'u ve pürüzsüz, ince tüylü köpekler de Petit Brabancon olarak adlandırılmıştır Avrupa'daki showlarda, farklı yapıda ve renklerde olmasından dolayı ayrı ırklar olarak kabul edilirler.

Renk

Brüksel Griffon köpeklerinin kürk rengi kırmızı, siyah-kırmızımsı- kahverengi (belge olarak adlandırılır), siyah ve ten rengi, son olarak düz siyah şeklinde 4 renk çeşidinin tonlarıyla karşınıza çıkacaktır. Kürk renkleri: kırmızı (daha çok kırmızımsı kahverengi ve çenesinde yer alan sakal görünümünde siyah renkte tüyler bulunur), bej (yüzünde siyah bir maske vardır ve bıyıklarıyla birlikte kırmızı,kahve ve siyahın karışımı da görülür), siyah ve bronz (genellikle kürk siyahtır ama kafasında, çene altında, bacaklarında kırmızımsı kahverengi lekeler, işaretler bulunur) ve son olarak kürkleri tamamen siyah olabilir. Köpekler olgunlaştıkça çenesinde gri tüyler görünebilir. Ancak bu tüylerin beyaz renkte olması mümkün değildir. Amerikan standardına göre kızıldan siyaha tüm renkler ve ince tüylü olan kürk tipide kabul edilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan sağlıklı Brüksel Griffon yaşam süresi 12- 15 yıl arasında değişmektedir.

Brüksel Griffon cinsinin ideal ağırlığı 3- 5 kg, yükseklikleri ise 18 – 20 cm aralığındadır. Dişi ve erkeklerinin arasında .çok belirgin bir farklılık yoktur.

Brussels Griffon köpekleri oldukça az tüy döker. Yıl genelinde az tüy dökseler de mevsim geçişlerinde dökülmelerde artış olabilir. Ancak bu olağanüstü bir seviyede değildir.

Brussels Griffon ırkı küçük köpeklere uygun içeriğe sahip yüksek kaliteli köpek maması tüketmelidir. Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların ürünleri beslenmeleri için ideal olacaktır. Yemek yemeyi sevdikleri için tükettikleri mama miktarına dikkat edilmelidir.

Brussels Griffon, evet ev yemeği yiyebilir. Ancak köpeklerin tüketmesi gereken ve sağlıklı olan ev gıdalarını yemeleri uygundur. Pişmiş kemik ve yağlı yiyecekler sindirim ve sağlık sorunlarına neden olabileceği için tüketmemelidir. Ağırlıklı olarak yüksek kaliteli hazır mama yemeleri ve ev yemeklerini ara sıra tüketmeleri gerekir.

Gelişimlerini tamamladıktan sonra çiftleşmesi gerekir. 18 aydan sonra 2 yaşına kadar gelişim durumlarına ve olgunluk çağına girmelerine göre veterinerinize danışarak, onunda uygun görmesiyle çiftleştirebilirsiniz. Erken çiftleştirmeniz sonucu anne köpeğin ve yavruların sağlık sorunu yaşaması muhtemeldir.

Brussels Griffon oldukça az tüy döken ve bakımı bu açıdan kolay bir ırktır. Ancak tüy dökmesinin az olması düzenli bakıma ihtiyacı olmadığı anlamı taşımaz. Tarama ve fırçalama, belirli aralıklarla tıraş ve kirlenmesine bağlı olarak banyo ihtiyaçları vardır. Bakımları zor değildir ancak özen istemektedir.

Brüksel Griffonu köpek fiyatları yaşına, cinsiyetine, eğitimine, kürk rengine, sağlık durumuna ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir.  Brüksel Griffonu yavru fiyatları 600 TL ile 9000 TL arasındadır. Bu fiyat aralığı köpeği satan kişiye, satıldığı yerer be daha farklı sebeplere göre değişiklik göstererek artık azalabilir.  Maalesef ki sağlık sorunu olan köpekleri sahiplendirirken satabilmek için fiyatları ederinin altına çekilerek, köpek sahiplenmek isteyen kişileri yanıtlan kötü yetiştiriciler vardır. Köpeğin fiyatından daha çok sağlığının nasıl olduğuna ve genetik ya da herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığına dikkat ediniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Brüksel Griffon tek bir doğumda 1 ila 3 adet yavru dünyaya getirebilir. Doğan yavru sayısı, dişinin sağlığından, yaptığı doğum sayısına ve erkeğin sağlık durumuna göre birçok sebepten değişiklik gösterir. Bu ırk küçük yapısı gereği zor yavrular. Hamileliğinin ve doğumunun sağlıklı geçebilmesi için veteriner kontrolünde takip edilmesi gerekir. Doğumlarının sezaryen işe doğum yapmaları gerekir. Bu ırkın yavrularında ölüm oranı yüksektir. O yüzden doğum sürecinin iyi yönetilmesi gerekir.

Brüksel Griffon köpeklerinin kürk rengi kırmızı, siyah-kırmızımsı- kahverengi (belge olarak adlandırılır), siyah ve ten rengi, son olarak düz siyah şeklinde 4 renk çeşidinin tonlarıyla karşınıza çıkacaktır. Kürk renkleri:

  • kırmızı (daha çok kırmızımsı kahverengi ve çenesinde yer alan sakal görünümünde siyah renkte tüyler bulunur),
  • bej (yüzünde siyah bir maske vardır ve bıyıklarıyla birlikte kırmızı,kahve ve siyahın karışımı da görülür),
  • siyah ve bronz (genellikle kürk siyahtır ama kafasında, çene altında, bacaklarında kırmızımsı kahverengi lekeler, işaretler bulunur) ve son olarak kürkleri
  • tamamen düz siyah olabilir. Köpekler olgunlaştıkça çenesinde gri tüyler görünebilir. Ancak bu tüylerin beyaz renkte olması mümkün değildir. Amerikan standardına göre kızıldan siyaha tüm renkler ve ince tüylü olan kürk tipide kabul edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.