Köpeğimi Bebek Şampuanı ile Yıkayabilir Miyim?

4 Ağustos 2023
384
Köpeğimi Bebek Şampuanı ile Yıkayabilir Miyim?

İster nahoş koku bırakan bir şeye batırılmış olsun, ister çamur banyosu yapmış olsun, uzun bir yürüyüşten sonra ciddi derecede pis bir evcil hayvan ile eve döndüğünüzde mutlaka ona acil olarak banyo yaptırmak isteyeceksinizdir. Bu durumda da evcil dostunuzu temiz tutmanın en iyi yolu; köpekler için özel olarak formüle edilmiş temizlik ürünleri kullanmaktır. Peki köpek şampuanınız biterse ne olur, insanlar için üretilmiş şampuanı köpeğinizde kullanabilir misiniz? Böyle durumlarda köpeğinizde insan şampuanı kullanmak her zaman cazip gelir ama bunu yapmak ne kadar güvenlidir?

Veteriner hekimlere, köpek sahiplerinden evcil dostlarının bakımı için hangi ürünleri kullanmaları gerektiği, köpeklerini yıkamak için kullanılması gereken şampuanlarla ilgili sıklıkla sorular gelir. Tüm köpeklere vef tüm durumlara uyan tek bir cevap yoktur, çünkü her insan gibi her köpeğin de tüy yapısı, derisi vb. farklıdır ancak genel olarak; köpeklerin, insan veya bebek şampuanı kullanması doğru değildir. Zorunda kalındığı takdirde insan şampuanları ile yapılan bir iki banyo köpeğe zarar vermez ancak çok sık insan şampuanı kullanılırsa evcil dostunuzun tüyleri parlaklığını kaybeder ve tüy yapısı zarar görür. Banyo zamanı, köpeğinizin tercihlerine, onu nasıl yıkadığınıza ve kullandığınız şeyin onun cilt sorunlarını yatıştırıp, şiddetlendirmediğine bağlı olarak  köpeğiniz için harika bir deneyim ya da berbat bir deneyim olma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden mutlaka banyo faslına geçmeden önce bir köpeğe nasıl banyo yaptırılacağını öğrenmeniz gerekir. Köpeğinizin benzersiz deri ve tüy ihtiyaçlarına hangi hijyen ürünlerinin uygun olduğunu anlamak için onu gözlemleyip bu konuya biraz zaman ayırmanızı öneririz.

Köpeğimi Bebek Şampuanı ile Yıkayabilir Miyim?

Eğer ki elinizde en iyi köpek şampuanı yoksa ve köpeğinizin herhangi bir cilt sorunu yoksa, çamurlu bir acil durumda bebek şampuanına başvurmak zararlı olmayacaktır. Ancak, köpeğinizi düzenli olarak yıkamak için insan şampuanı kullanmamanız önemlidir, çünkü bu formüller  köpeğiniz için çok serttir ve cildinin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu doğal yağları minik bedeninden yok eder. Ayrıca bazı insan şampuanları ayrıca köpeğinizin cildini tahriş edebilecek ve alerjiye neden olabilecek yapay katkı maddeleri, boyalar ve parfümler içerir. Her köpek bir bireydir ve bir köpeğin bir şampuana, hatta bebek şampuanına bile alerjisi olması her zaman mümkündür.  İdeal olmasa da, bebek şampuanı ile tek seferlik bir banyonun köpeğinize herhangi bir zarar vermesi düşük olasılıklıdır.

Köpeğiniz İçin Bebek Şampuanını Ne Zaman Düşünmelisiniz?

Genel olarak, köpeğiniz için evcil hayvana özel bir şampuan satın almanız her zaman iyi bir fikirdir çünkü köpekler için özel olarak tasarlanmış şampuanlar, köpeklerin cildi için daha uygun bir pH’a sahiptir ve cilt/ tüy bakımını optimize etmek için bileşenler içerebilir.  Bu noktada yulaf ezmesi bazlı şampuanlar ve seramid içeren şampuanlar, pH, yapı ve mikroflora dahil olmak üzere insan cildinden farklı bir yapıya sahip olan köpek dostlarımızın cildi için ekstra nemlendirici olabilir. Köpeklerde birçok cilt durumunun tedavisinin ayrılmaz bir parçası olabilecek ilaçlı şampuanlar da vardır. Eğer ki evcil hayvanınızın bir cilt sorunu varsa , hangi şampuanın yardımcı olabileceği konusunda veteriner hekiminiz ile konuşup, teşhis etmenizi öneririz.

Bununla birlikte bebek şampuanları, cilt sorunu olmayan sağlıklı köpekler için biraz da olsa kabul edilebilir bir seçim olabilir.  Ancak yine de söz konusu evcil dostumuzu yıkamak olduğunda dikkat etmemiz gereken önemli noktalar vardır. Ne yazık ki, köpeklerin banyo sırasında gözlerinin kazara şampuana maruz kalması nedeniyle kornealarında ağrılı lezyonlar ve yanıklar gelişebilir. Bu durum, evde yıkanan köpeklerde olduğu kadar profesyonel köpek bakıcıları tarafından yıkanan köpeklerde de görülen bir durumdur. Banyo yaparken kıvranan, hareketli veya sallanan bir köpeğin, bu şekilde kazara yaralanma riski normal bir köpeğe oranla daha yüksektir.

köpek şampuan yıkama

Doğru Köpek Şampuanı Nasıl Seçilir?

Öncelikle kullanılan şampuan ne olursa olsun, köpeğinizin kürkündeki tüm şampuanı iyice durulamak bu noktada çok önemlidir. Ayrıca köpekler ılık suya karşı daha hassas olduklarından banyo yapmak onlar için doğru su sıcaklığına ulaşılmadığı takdirde rahatsız edici bir deneyim olabileceğinden, köpeğinizi yıkamak ve durulamak için soğuk su kullanmak da önemlidir.

Köpeğinizi yıkarken en önemli şey köpekler için özel olarak geliştirilmiş bir şampuan kullanmaktır. Eğer ki evcil dostunuz enfeksiyon, egzama veya alerji gibi bir cilt rahatsızlığından muzdarip ise bu durumda, cilt durumunu yatıştırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olacak ilaçlı bir şampuan bulmak ve köpeğinizin cildine en iyi gelen şampuana yönelmek için veteriner hekiminize danışmanız gerekecektir. Bu noktada veteriner hekiminiz bu cilt hastalığını tedavi etmek  için özel olarak formüle edilmiş reçeteli bir şampuanı size önerecektir. Bununla birlikte, çoğu sağlıklı köpek için, herhangi bir reçetesiz köpek şampuanı, rutin banyo için iyi bir seçenek olabilir.

Cilt sorunları olmayan sağlıklı köpekler için uygun bir köpek şampuanı seçerken akılda tutulması gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle, köpek derisi ile insan derisinin aynı olmadığını asla unutmayın. Bu ayrım için en belirgin fark, bambaşka pH dengelerine sahip olmalarıdır. İnsan derisi asidik olan 5.5-5.6 arasında normal bir pH dengesine sahiptir. Öte yandan, köpeklerin nötr ve daha az asidik olan 6.2 ile 7.4 arasında normal bir pH dengesi vardır. Bu nedenledir ki insan kafa derisine yönelik hazırlanan şampuanlar, bir köpeğin pH’ını bozabilir. Bu bozulma tahrişe, kuru cilde ve kaşıntıya neden olabilir . Bu sorunların, sık sık yıkanan veya iyice durulanmayan köpeklerde ve ayrıca hassas cilde sahip köpeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Şampuan konusunda köpeğinizde kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir şampuanın içerik listesini daima okuyun ve bir köpeğin cildi için özel olarak formüle edilmiş şampuanları arayın. Örneğin eğer köpeğiniz kuru bir iklimde yaşıyorsa veya geçmişte kuru, pul pul dökülmüş bir cilde sahipse, nemlendirici bir şampuan düşünebilirsiniz.

Köpeğimi Ne Sıklıkla Yıkamalıyım?

Bu konu evcil hayvan sahipleri arasında yaygın bir sorudur ve iyi haber şu ki, köpeğinizi hiçbir yerde kendinizi yıkadığınız sıklıkta yıkamanıza gerek yoktur. Köpeğinizin derisi, insan derisinden çok daha az yağ üretir, bu nedenle, yalnızca pis koktuklarında veya kirlendiklerinde yıkanmaları gerekir. Aylık banyo, çoğu köpek için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır, ancak tüy tipine ve yaşam tarzına bağlı olarak köpeğinizin daha sık veya daha az yıkanması gerektiğini gözlemleyebilirsiniz. Veteriner hekiminiz tarafından özel olarak talimat verilmediği takdirde, köpeğinizi iki haftada bir defadan daha sık fazla yıkamayınız.

Köpeğim İçin Yanlış Şampuanı Kullandığıma Yönelik İşaretler Nelerdir?

Piyasada çok fazla köpek şampuanı varken bu konuda seçim yapmak oldukça zor olabiliyor. Her evcil hayvana uyan tek bir şampuan elbette yoktur, bu nedenle, herhangi bir sorun çıkmadığından emin olmak için banyo yaptıktan sonra köpeğinize göz kulak olmanız önemlidir. Köpeğiniz için yanlış türde şampuan kullanıyorsanız, aşağıdaki belirtilerden bazılarını gözlemleyebilirsiniz:

  • Cildin pembe veya kırmızı olması
  • Artan kaşıntı (yüzü etrafına sürtünme, patileri yalama veya vücutlarını sık sık kaşıma)
  • Cilt derisinin pul pul bir görüntü oluşturması
  • Kel yamalar görünmesi
  • Döküntüler veya belirli bölgelerde noktalar

Köpeğiniz, kullandığınız köpek şampuanına olumsuz bir tepki verdiyse ve yukarıdaki belirtilere benzer semptomlara sahipse mutlaka veteriner hekiminiz ile konuşun.

Teknik olarak evet, ancak bunu yapmaktan kaçınmak en iyisidir. İnsan şampuanı, köpeğe uygun bir pH’tan yoksundur. Daha fazla kimyasal ve parfüm içeren bu şampuanlar, bir köpeğin cildi için genellikle çok serttir. Köpeğinizin derisini ve tüylerini olabildiğince sağlıklı tutması için en iyi şampuan hakkında veteriner hekiminiz ile konuşun.

Sağlıklı köpeklerin çoğu, koku ve yağ birikimini en aza indirmek için her bir ila iki ayda bir banyoya ihtiyaç duyarlar. Ancak bu süre ırklara ve tüy cinslerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin; tüyleri yağlı olan köpekler (yani mesela Retrieverler) kokuyu azaltmak için birkaç haftada bir banyoya ihtiyaç duyabilirler.

Bu sorunun cevabı her köpeğe göre değişiklik gösterecektir ancak köpekler su sıcaklığına karşı daha hassas olduklarından dolayı köpeğinizi yıkamak ve durulamak için soğuk su kullanmak bu noktada büyük önem taşıyacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.