Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

4 Şubat 2023
728
Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir?

Köpek ısırıkları yaygın olmasa da nadir de değildir. Bir köpek tarafından ısırılan yaklaşık beş kişiden birinin tıbbi bakıma ihtiyacı olabilir. Bazı durumlarda, ameliyat dahi gerekebilir. Köpekler çoğunlukla kendilerine çocukları seçerler. Bu nedenle köpeğin ısırması nasıl engellenir sorusunun yanıtını aile içindeki herkes bilmelidir.

Pediatrik popülasyonda köpek ısırmalarının yaygınlığını daha da azaltmak için ebeveynleri ve halkı çocukları köpek ısırığından korumanın önemi konusunda eğitmek önemlidir. Bu tür yaralanmalara sahip çocuklara güvenli ve etkili tedavi sağlamak için multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.

Köpek Isırması

Köpekler harika evcil hayvanlardır, ancak aynı zamanda agresiftirler. Sadece kendilerini savunmak için değil, çeşitli durumlarda ısırırlar. Bu her zaman iyi bir şey değildir. Yaralanma ya da ciddi sorunlara neden olabilir. Neyse ki, köpeğinizin ısırmasını önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Köpeklerin Isırma Nedenleri

Köpekler çeşitli nedenlerle insanları ısırır. En büyük neden korkudur. En sık görülen ısırma nedenleri dışında nadir de olsa bilinmesi gerekenler bulunmaktadır.

Diğer köpek ısırma nedenleri

  1. Hakimiyet kurma
  2. Tehdit hissetme
  3. Bölge koruma
  4. Zorlanma
  5. Dikkat Çekme
  6. Diş Çıkarma döneminde kaşıntı
  7. Sosyalleşme konusunda sorunlar
  8. Obsesif kompulsif bozukluk

Yetişkin köpekler, yavru köpeklerle aynı ısırma kapasitesine sahiptir. Bazı yaşlı köpekler acı çeken insanlara saldırabilirken, diğerleri bunalmış durumda. Bu koşullar köpek bilişsel işlev bozukluğunun bir işareti olabilir.

Kaynak Koruma

Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir

Kaynak koruma, bir köpek onun için çok değerli bir şeyi koruduğunda ortaya çıkan bir köpek davranışıdır. Bu kaynak bir insan, bir oyuncak, bir kemik hatta bir yiyecek olabilir.

Birçok köpek, kaynak koruma yeteneğine sahiptir. Ancak, sahipleri için bu bir sorun olabilir. Evin huzurunu kaçırabilir ve herkesin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Neyse ki, bu yaygın köpek davranışını önlemenin ve tedavi etmenin yolları var.

İlk olarak, koruma ve saldırganlık arasındaki farkı anlamak önemlidir. Kaynak koruma, normal bir köpek davranışı olsa da, düzgün şekilde ele alınmazsa tehlikeli olabilir. Köpeğinizin kaynakları koruduğundan şüpheleniyorsanız, sertifikalı profesyonel bir köpek eğitmenine danışmak en iyisidir.

Sorunu tedavi etmenin “en iyi” yöntemlerine gelince, duyarsızlaştırma iyi bir başlangıçtır. Duyarsızlaştırma sürecinde, kaynak ve yaklaşım arasında olumlu ilişkiler kurulur.

Başlamak için, köpeğinizin yeterince yiyeceği olduğundan emin olun. Birden fazla köpeğiniz varsa, her birine kendi mamasını vermelisiniz.

Bir sonraki adım, köpeğinizin oyuncaklarından bazılarını almaktır. Bu, köpeğinizin oyuncaklarıyla oynamakla ilgilenmediğinizi anlamasına yardımcı olacaktır.

Hastalık ya da Yaralanma

Ağrı ya da acının köpeğinizin davranışını nasıl etkileyebileceğini bilmek önemlidir. Ağrı, yaralanma, hastalık veya sadece yaştan kaynaklanabilir. Veterineriniz, köpeğinizin ağrısına neyin neden olduğunu ve hangi tedavinin en uygun olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Patili dostunuz acı çektiğinde daha saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu sizi şaşırtabilir. Sevimli ve dost canlısı köpeğiniz birden adeta canavara dönebilir. Ağrı, köpeğinizi gergin ve stresli hale getirebilir, bu da daha yüksek bir saldırganlık düzeyine yol açabilir. Başka bir ısırık almamanız için köpeğinize ağızlık takmanızı tavsiye ederiz. Hastalık ya da yaralanma belirtileri;

  • Köpeğinizin gözleri, acı çekip çekmediğinin iyi bir göstergesi olabilir. Gözbebekleri daha küçük olacak ve gözlerin beyazları kan çanağı gibi görünebilir.
  • Bazı köpekler, onları evcilleştirmeye çalışan insanlara saldırabilir. Diğerleri acının farkında olmayabilir ve bunu saklamaktan mutlu olabilir.
  • Bir köpek acı çektiğinde, genellikle yemek yemeyi ve oynamayı bırakır. Ağrılı bir bölge ise ağzından su damlayabilir. Diğer belirtiler arasında kemerli bir sırt, sert duruş ve aktivitede azalma yer alır.

Korku

Köpek ısırmasının birkaç nedeni vardır, ancak en bariz olanı korkudur. Bir köpek korktuğunda, ısırıkla karşılık verir. Ancak, bu tür davranışlardan kaçınmanın ve köpeğinize sizden korkmamasını öğretmenin yolları vardır.

Yapılacak ilk şey, köpeğinizin ne zaman korktuğunu anlamaktır. Bu onların vücut dillerine bakarak yapılabilir. Örneğin, titriyorlarsa, sırtları kamburlaşıyorsa ve büyük gözbebekleri ile geniş bir göz sergiliyorlarsa korkmuş olabilirler.

Korku saldırganlığı için tedavi sunan çok sayıda veteriner hekim ve davranış uzmanı vardır. Sosyal geçmiş ve psikiyatrik geçmiş konularını belirlemek için size çeşitli sorular sorarlar. Veteriner hekiminiz, spesifik fobinizi tedavi etmek için ilaçlar ve davranış değişikliği önerebilir. Profesyonel bir eğitmenden de yardım isteyebilirsiniz. Köpeğiniz başkalarını ısırdıysa, olayın derhal halledilmesi önemlidir. Köpeğinizi veterinere götürmek, saldırganlığın fiziksel bir nedenini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Hayal Kırıklığı

köpek ısırması

Bazı köpekler, zor bir durumdan çıkış yolu bulamadıklarında hayal kırıklığından ısırmaya eğilimlidirler. Bir köpek kendini ısırdığında, bunun nedeni genellikle hayal kırıklığıdır. Bu davranış tuhaf görünse de gerçek sorunlara neden olabilir. Köpekler sinirli olduklarında daha yüksek bir uyarılma durumuna sahiptir ve bu da agresif davranışları tetikleyebilir. Neyse ki, köpeğinizin hüsran yani hayal kırıklığı ile başa çıkmasına yardımcı olacak yollar var.

Bir köpeğin kendini ısırmasını önlemek için işaretleri tanımanız gerekir. Köpeğinizin kendisini normalden daha fazla ısırdığını fark ettiyseniz, köpeğinizin ortamına yakından bakın. Bu, rutininizden bir mola vermek veya köpeğinizin eğlenmesi için yeni bir aktivite bulmak anlamına gelebilir.

Duruma bağlı olarak, daha fazla kötüleşmesini önlemek için köpeğinizi bir ağızlık takmanız gerekebilir. Ayrıca, uygun miktarda egzersiz yaptığınızdan emin olmalısınız. Her gün yürüyüşe çıkarmak iyi bir başlangıçtır.

Ayrıca köpeğinize bu zor zamanlarda yardımcı olması için bir profesyonelle çalışabilirsiniz. İyi bir köpek eğitmeni size bu davranışları tanımlamayı ve onlara nasıl davranacağınızı öğretebilir. Ne kadar çok bilirseniz, köpeğinize başarılı bir şekilde yardım etme olasılığınız o kadar artar.

Isırmak, en şiddetli hayal kırıklığı davranışlarından biridir, ancak köpeğinizin hayal kırıklığını ifade etmesinin tek yolu bu değildir. Köpeğiniz sürpriz bir arı sokması veya patisindeki bir diken nedeniyle de kendini ısırabilir.

Kızgınlık

Çocuklar hayvanlara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmelidir. Nasıl ki bir köpek sahiplenildiğinde onu pek çok konuda eğitiyorsak bir evcil hayvan sahiplenmesek de çocuklarımıza sevgi ve saygıyı öğretmemiz ve onlara örnek olmamız önemlidir. Aksi takdirde bir köpeği kızdırmamaları ya da onlar taş atmamaları gerektiğini anlamaz ve yetişkin olsalar dahi buna devam edebilirler. Köpekler de buna karşılık elbet ısırabilir. Bu biraz da koruma içgüdüsü ile de alakalıdır.

Ürkmek

Köpekler genellikle ürktüklerinde ne yapacaklarını şaşırırlar, bu da onların agresif davranmasına neden olabilir. Bir köpek tarafından ısırıldıktan sonra yapılacak en iyi şey sakinleşmek ve yarayı değerlendirmek için zaman ayırmaktır. Ayrıca aile üyelerinizle iletişime geçmek ve gerekirse tıbbi yardım almak isteyeceksiniz. Köpek davranışıyla ilgili en ilginç şeylerden biri, korkutucu bir duruma verdikleri farklı tepkilerdir. Stresli bir köpek ısırmaya çalışırken, yeni sahiplenilmiş bir köpek hırlayabilir.

Köpeklerin Oyun Oynarken Isırması

Köpekler oynarken genellikle ısırırlar. Bu davranış, oyun döngüsünün doğal bir parçasıdır. Ancak bazı köpek sahipleri, ısırmaya sebep oyunların miktarını en aza indirmeye çalışıyor. Ayrıca oyun zamanının fazla stresli hale gelmesini önlemenin yollarını arıyorlar. Köpeğiniz agresif davranış belirtileri gösteriyorsa, bir uzmana danışmalısınız. Köpeğinizi sinirlenmesine veya üzülmesine neden olan durumlardan uzaklaştırmak en iyisidir.

Agresif köpek ısırmasının nedeni, av sürüşleriyle ilgili olabilir. Av sürüşü yüksek olan bir köpeğin oynarken ısırması daha olasıdır. Ayrıca sert veya buruşuk bir ağızlıkları, dik kulakları veya geriye doğru kıvrılan bir kuyrukları olabilir. Köpeğiniz agresifse, eğlenceli bir kıstırma ile acı verici bir ısırık arasında ayrım yapmak zor olabilir. İnsanları kıstırmamak ve ısırmamak için köpeğinizin sosyalleştirilmesi gerekir.

Köpeğinizin diğer köpeklerle oynama şekli, ısırıp ısırmayacağı konusunda önemli bir faktördür. Örneğin, gütme köpekleri, diğer köpeklerin bacaklarını diğer cinslere göre daha fazla kıstırma eğilimindedir. Bunun nedeni, ısırma inhibisyonu geliştirmelerine yardımcı olmasıdır. Benzer şekilde, köpek yavruları ve diğer küçük köpeklerin kendilerini nasıl idare edeceklerini öğrendikçe kıstırmaları daha az olasıdır. Bu kıstırma alışkanlıklarını bir oyuncağa kanalize ederek evcil hayvanınızın bu davranışı azaltmasına yardımcı olabilirsiniz.

Köpeklerin Diş Kaşımak için Isırması

yavru Köpeğin Isırması Nasıl Engellenir

Diş çıkaran bir köpeğiniz varsa, muhtemelen sizi diş kaşıyıcı yapmasını nasıl engelleyeceğinizi merak ediyorsunuzdur. Çiğneme, yavru köpekler için özellikle hayatlarının ilk birkaç ayında normal bir davranıştır. Ancak sürekli ısırma zararlı olabilir ve bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Köpeğinizin sizi ısırmasını engellemenin en iyi yolu, çiğnediği nesneleri daha az çekici hale getirmektir. Bunu, nesneyi ağzından çıkararak veya ona başka bir şey vererek yapabilirsiniz. Yavru köpeğinize “bırak” komutunu öğretin. Bu, köpeğinizin bir şeyi bırakmasını istediğinizi bilmesini sağlayan basit bir komuttur. Yavru köpeğiniz bu komutu öğrenene kadar canı ne isterse onu çiğner ve sizi de ısırır.

Çiğneme oyuncakları, yavru köpeğiniz için iyidir çünkü diş çıkarma ağrısını hafifletmesine yardımcı olurlar. Yavru köpeğinizin kendine zarar vermemesi için donmuş diş çıkarma oyuncakları bile var.

Köpeklerde Agresyon

Köpeklerde saldırganlık yani agresyon, evcil hayvanınız için stres kaynağı olabilecek bir şeydir. Bölgesel ve yırtıcı saldırganlık, acıyla ilgili saldırganlık ve sahiplenme dahil olmak üzere yaygın olarak görülen farklı saldırganlık türleri vardır. Köpeğinizin hangi türü yaşadığını ve onu hafifletmek için ne yapılması gerektiğini bilmek önemlidir.

Bölgesel saldırganlık, köpeğin evinin dışındaki insanlara veya hayvanlara yönelik bir tür köpek saldırganlığıdır. Ayrıca meydana gelme nedenleri çeşitlidir. Bazı faktörler arasında erken sosyalleşme eksikliği, yüksek düzeyde stres veya tıbbi bir durum yer alır.

Köpeklerde sahiplenici saldırganlık çok ciddi bir sorun olabilir. Bazı köpekler sahiplerine, diğer evcil hayvanlara ve hatta insanlara karşı saldırganlık gösterir. Semptomlar hırlamadan ısırmaya kadar değişebilir. Neyse ki, bu yaygın sorunu önlemek ve üstesinden gelmek için atabileceğiniz adımlar var.

Ağrı ile ilgili saldırganlık, köpeklerde ağrıya bağlı saldırganlık, altta yatan bir ağrı sorunu olduğunda ortaya çıkabilir. Bu hayvanlar, başkalarıyla etkileşime g, irmek konusunda isteksiz olabilir ve kendilerine dokunulduğunda agresif davranırlar. Eğer bir köpek sahibiyseniz ve evcil hayvanınızın agresif davrandığını düşünüyorsanız, veterinerinize danışmalısınız.

Köpek Isırmaları Nasıl Önlenir?

köpek ısırması nasıl önlenir

Her yıl meydana gelen köpek ısırıklarının sayısı göz önüne alındığında, köpeğinizle ilgili riskli durumlardan nasıl kaçınacağınızı bilmek önemlidir. Çevrenize göz kulak olmak ve köpek davranışını nasıl okuyacağınızı öğrenmek, yaralanmayı önlemenin iki yoludur.

Köpeklerin çeşitli kişilikleri vardır. Bazıları rahattır ve etrafta olmaktan keyif alırlar, ancak diğerleri biraz daha agresif olabilir. Bu, her zaman böyle davranacakları anlamına gelmez, ancak vücut dillerine dikkat etmek iyi bir başlangıçtır.

Köpeğinizin sadece sevgi dolu bir aile hayvanı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak tedbiri elden bırakmamanın önemli olduğu zamanlar vardır. Köpeğiniz aşırı endişeli veya stresliyse, ısırması muhtemeldir.

  1. Köpeğinizin insanları ısırmasından endişe ediyorsanız, köpek ısırıklarını nasıl durduracağınızı öğrenmeniz önemlidir. Köpekler oyuncu hayvanlardır, ancak bazıları saldırganlaşabilir. Köpeğinizin ısırmasını önlemenin en iyi yolu onu eğitmektir. Ayrıca aşılarını güncel tutmalı ve düzenli olarak veterinere gitmelisiniz.
  2. Yemek, uyku ve dinlenme zamanlarında köpekleri sevmekten kaçınmalısınız. Bu sizin yıllardır evinizi paylaştığınız dostunuz dahi olsa yalnız kalıp ellenmek istemeyebilir.
  3. Köpeğinizin ya da köpeklerin vücut dilleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda sizi ısırma eylemine başvurup başvurmayacağınızı anlayabilirsiniz. Örneğin; uyuyan ve rahatsız edilmeyen bir köpeği sevmek için rahatsız etmeden önce; size doğru arkadaşça kuyruk sallayıp sallamadığına bakın. Hırlama, havlama gibi çıkardıkları sesler onu rahatsız ettiğinizin göstergesidir. Ayrıca dik bakışlar ve diş gösterirse koşmadan ve asla köpeğin gözlerine bakmadan ortamı terk etmeye çalışın. Köpeğinize ısırdığı için asla ceza vermeyin.
  4. Isırma davranışını engellemek için köpek diş ipleri, çiğneme oyuncakları ya da atıştırmalıkları alabilirsiniz. Her doğru davranış için onu ödüllendirdiğinizde ısırma eylemini terk edecektir.
  5. Isırıklar acı vermese de yanlış olduğunu göstermek için köpeğinize o yokmuş gibi davranmalısınız. Onu sevmeden, onunla iletişim kurmadan bir saat kadar durmalısınız. Sizi ısırmadığında ona Aferin diyerek en sevdiğini oyunu oynamayabilirsiniz.
  6. Uzman desteği köpek ısırması sorununu engellemek için yapılacak en doğru karardır. Çünkü köpeğinizin neden ısırdığını size söylerken ne yapmanız gerektiğini de daha net bir şekilde anlatabilir.
  7. Riskli oyunlardan kaçınmalısınız. Isırma eylemi olan köpeklerle koşturma ya da halat çekme gibi oyunlar oynanmamalıdır.

Sıkça sorulan sorular

Isıran bir köpeğiniz varsa, onu durdurmanın birkaç yolu vardır. Davranışı görmezden gelebilir, evcil hayvanınızı ısırmaması için eğitebilir veya bir veteriner davranış uzmanına götürebilirsiniz.

Köpeğinizi eğitmenin en iyi yolu, uygun davranışı ödüllendirmektir. İyi bir köpek eğitmeni, yavru köpeğinizin ısırmasından kurtulmanıza yardımcı olacak araçlara sahip olacaktır. Bazı eğitim yöntemleri arasında uzaklaşmak, yavruyu bir durumdan uzaklaştırmak ve yüksek sesle hayır demek yer alır.

Köpek ısırması, köpek yavrusu gelişiminin normal bir parçasıdır. Ancak, bazı yavru köpekler bu sorunu yetişkinlikte de devam ettirir. Neyse ki, bu davranışı durdurmak için atabileceğiniz adımlar var.

İlk olarak, köpeğinizin ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Köpeğiniz için bir çıkış sağlamalısınız.

Köpek ısırması oldukça acı verici olabilir. Köpeğin sizi neden ısırdığına ve büyüklüğüne bağlı acı hissedebilirsiniz. Örneğin yavru köpekler diş kaşıma için ısırır, bazı köpekler oynarken yanlışlıkla ısırır ve bazıları da bile isteye canınızı yakmak için ısırır. En sonuncusu en tehlikelisidir. Yaranız çok ciddi olabilir ve ameliyat gerektirebilir. Bu sorun nedeni ile ne yazık ki ölen insanlar bulunmaktadır.

Köpeğiniz sizi ısırırsa, profesyonel bir köpek eğitmeni bulmanız önemlidir. Bu profesyoneller, köpeğinizin neden agresif davranışlar sergilediğini anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca güvence de sağlayabilirler.

Durum iyileşene kadar köpeğinizi bir oda veya kafeste de tutabilirsiniz. Bu, köpeğe sakinleşmesi için zaman verecek. Daha sonra köpeğin kendini güvende hissedebileceği başka bir yere taşıyabilirsiniz.

Sizi ısırmanın eşiğinde olan bir köpek, birkaç agresif duruş sergileyecektir. Bunlar arasında korkaklık, vücudun sertleşmesi ve kuyruğun kaldırılması yer alır. Ayrıca dişlerini ve sert bakışlarını gösterirler.

Başka bir uyarı işareti, köpeğinizin düşük bir hırıltı göstermesidir. Buna, çıplak dişler eşlik edebilir. Köpeğiniz sizi ısırmak üzere olduğu konusunda uyarmaya çalışıyor.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.