Amerikan Tilki Tazısı (American Foxhound) Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Tilki Tazısı Resimleri
Dış görünümü ile ilk baktığınızda Beagle cinsi köpekleri andıran Amerikan Tilki tazısı, menşei Amerika Birleşik Devletleri bir ırktır. Amerikan Tilki Tazısı, İngiliz Tilki Tazısı'na göre daha hafif , bacakları daha yüksek, arka bacakları daha açılı ve bel üzeri de kemerlidir. Bu özellikler onların engebeli arazilerde daha fazla hız ve çevik olmasını sağlamıştır. American Foxhound, Foxhound adlarıyla da tanınırlar. Amerikan Tilki Tazısı hareket halindeyken melodik bir ses çıkarırlar. Orta uzunluktaki kürkü, sert yapıdadır. Evcil köpekler arasında olmamasına rağmen, ev içerisinde olduklarında iyi huylu, nazik, uyumlu ve arkadaş canlısı bir köpektir. Bahçede, kırsal kesimlerde ve arazilerde aktif bir av köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Av Köpeği
Ağırlık
18-30 Kg
Yükseklik
53- 64 Cm
Aile
Koku Köpeği, Tilki İzi Sürme
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1600'ler
Yaşam Süresi
11- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerikan Foxhound evcil köpekler arasında yer almamalarına rağmen karakter özellikleriyle ev içerisinde iyi huyludur.  Hoşgörülü, sabırlı, cana yakın , nazik ve yalvaran, masum bir ifadeye sahip olan sevimli gözleri onlara ayrı bir özellik katar ve insanların hayatında çeşitli özellikleriyle yer alırlar. Çok gösterişli bir köpek değildir ancak karakter özelliklerini ve görev bilinci yüksek bir köpek olması onları ön plana çıkartmıştır.

Amerikan Tilki Tazısı insanlarla ve köpeklerle çok iyi anlaşır. Sahibine ve sevdiklerine sadık, onlarla birlikte zaman geçirmekten hoşlanan bir köpektir. Ailesine ve sevdiklerine karşı çok bağlı bir köpektir. Uzun süre ailesinden uzak zaman geçirmekten ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Tanıdığı insanların yanı sıra, yabancı kişilerle de kısa sürede arkadaşlık kurarlar. Çocuklarla iletişimleri yüksektir. Küçük çocuklara karşı yüksek tolerans gösterirler ve iyi bir oyun arkadaşı olurlar.

Köpekler, kediler ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinen sosyalleşmeyi ve etkileşim kurmayı seven bir köpektir. Sıcakkanlı, arkadaş canlısı ve uyumlu bir köpek olması bakımını ve kontrol altında tutulmasını kolaylaştırır. Ancak yine de diğer evcil hayvanlarla iletişim kurarken gözetiminiz altında olmasına dikkat etmelisiniz. Amerikan Tilki Tazısı, insanlarla arkadaşlık kurmaktan ziyade, diğer köpeklerin arkadaşlığı için yetiştirilmiştir.  Sürü halinde avlanmaya alışkın oldukları için, köpek sürülerine insanlardan daha fazla bağlı olduklarını görebilirsiniz. Hatta Amerikan Tazısını bir aile köpeği olarak yetiştirmek ve aile hayatına alıştırmak için köpeğinize iyi bir eğitim vermelisiniz.

Amerikan Tilki Tazısı çok aktif, enerjik ve hareketli bir köpektir. Gün içerisinde fiziksel ve zihinsel egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu egzersiz beden sağlığı için gerekli olduğu kadar karakter gelişimi içinde gereklidir. Yeterli egzersiz yapmadıkları zaman depresif davranışlar sergilemeleri, mutlu, huysuz ve yıkıcı olmaları mümkündür. Uzun bacakları, narin bedeni ve hızlı yapısı onların muhteşem bir koşucu olmalarını sağlamıştır. Karakter özellikler ve fiziksel yapısının birleşimiyle dayanıklı bir avcı oldukları görülür.

Aktif, egzersiz ihtiyacı yüksek ve havlamaya meyilli oldukları için apartman yaşamına uygun bir ırk değildir. Daha çok geniş bahçeli evlerde yaşaması ve geniş arazilere özgürce ulaşma imkanı olması gerekir. Yumuşak, uyumlu bir köpektir ancak özgürlükleri de bir o kadar önemlidir. Koku avcısı olarak bilinen Amerika Tilki Tazısı, bir kokuyu duyduğu zaman komutlara aldırış etmeden takip edecektir. Amerikan Tazısı karakteri ve avcı yapısının gelişmesi için açık havada, arazi ortamında yaşamalıdır. Ilıman iklim bölgelerinde evin dışında, korunaklı bir barınakta kalabilirler. Bahçe içerisinde baktığınız zaman keskin burnu, cesur yapısı ve güçlü sesi sayesinde Amerikan Foxhound iyi bir bekçi köpeği olur.

Havlamaya, yüksek ses çıkarmaya meyilli olmaları da şehir hayatına uygun bir köpek olmamasını etkilemiştir. Bu ses tazı köpek türünü sevenler için melodik bir sestir ve av sürecini güzel kılmaktadır. Ancak şehir hayatında komşular tarafından köpeklerin çıkardığı ses, rahatsız edici bulunabilir. Bağımsız, özgür ruhlu ve ses çıkarmayı seven köpeklerin ev içerisinde kontrolü zor olabilir. Bu yüzden Amerikan Tilki Tazısı şehir hayata uygun değildir. Kırsal kesimlerde dayanıklı, çalışkan ve iş ahlakı yüksek bir köpek olarak arazilerde yer alan avcılardır.

Amerikan Tilki Tazısı genel olarak uyumlu, tatlı bir köpektir ancak tazılarda yaygın olan bağımsızlık ve inatçılık özelliklerine de sahiptir. Bu yüzden eğitimlerine yavru iken başlamanız karakter özelliklerini, iyi huylularını geliştirmenizi kolaylaştıracaktır.  Amerikan Tazısı, insanlarla arkadaşlık kurmaktan çok köpeklerin arkadaşlığına ihtiyaç duyar ve sürülerine insanlardan daha fazla bağlı olurlar. Bu durum da insanların vereceği eğitimi zorlaştırmaktadır. Köpeğinizin aile hayatına alışması için onunla ilgilenmeli, sevginizi göstermeli ve eğitimi için doğru metotları uygulamanız gereklidir.

Amerikan Tilki Tazısı avlanma konusunda çok yeteneklidir. Hızlı, cesur ve enerjik özelikleriyle iyi bir savaşçıya dönüşürler. Av sırasında insanların çok az yönlendirmesine ihtiyaç duyarlar ve sahibinin istediği şekilde değil kendi yollarını tercih ederek avlanmaktan hoşlanırlar. Av içgüdüleri çok kuvvetlidir. Bir kokunun peşinden gitmek onların en keyif aldığı etkinliklerdendir. Bu yüzden ev eğitimi zordur. Güçlü koku alma yeteneği ile sevdiği ve tanıdığı kişileri kokularından da ayırt eder. Tanıdık insanların kokusunu aldığı zaman duyduğu sevinci, neşeli, heyecanlı ve mutlu hallerini istekleri ve emirleri zevkle yerine getirmesinde de anlayabilirsiniz.

Tarih

Amerika’ya İngiltere’den getirilen tilki kovalayan tazıların ilk kayıtları 1650’ye kadar uzanır. Amerika kıtasına giden Avrupalı kişilerden bazıları yanlarında tazılarını da götürmesiyle ırkın süreci başlamıştır. 1700’lü yıllara gelindiğinde, tazı sahibi olmak son derece popüler hale gelmişti. George Washington bile bu köpekleri favori ırklar arasında görmüş ve ilk Amerikan köpek yetiştiricileri arasında yer almıştı. Dış görünümü ile ilk baktığınızda Beagle  ve İngiliz Tilki Tazısı cinsi köpekleri andırmaktadır.

1700’lerin sonunda George Washington, bu erken tazıların torunlarını Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda birlikte savaştığı zengin arkadaşı Marquis de Lafayette’in kendisine hediye ettiği Fransız tazılarıyla çaprazladı. Mount Vernon bir sürü köpek götürerek, ithal ettiği İngiliz tazılarıyla kendi köpeklerini çiftleştirerek geliştirmeye çalıştı. Daha sonra da İrlanda, Fransa ve İngiltere’den yağılan ithalatlarla, getirtilen yerel tazılarla çiftleştirildi. Bu çiftleşmeler Amerikan Tilki Tazısı’nın şekillenmesine katkıda bulundu. Amerikan Foxhound soyağacı bu gelişmeler sonrasında Amerika’da 1850’den itibaren kaydedildi.

Tazıları, yerel köpeklerle çiftleşmelerinde amaçlanan bazı şeyler vardı. Köpek yetiştiricilerinin hedefi; Amerikan tazıların, İngiliz Tilki Tazı‘larından daha uzun, daha hızlı daha iyi koku alma yeteneği olan, Amerika’daki avcılık tarzına ve arazilerine daha iyi uyum sağlayacak köpekler yetiştirmekti.

Köpekler üst sınıfta dışında popülerliği Amerika Birleşik Devletleri’nde Kentucky ve Tennessee dağlarına da yayıldı. Dağlardaki avcılar tek başına bir tilkiyi bulma ve kovalama yeteneğine sahip daha hızlı hareket eden köpeği tercih ettiler. Daha sonra geyikleri kovalamak için de yetenekli olduklarını fark ettiler. Böylece köpekler, İngiliz  Tilki Tazısı’ndan daha düzenli hale geldi.

Köpekler, arasından en popüler olanı Walker türüydü. Bu türün soyu, George Washington Maupin’e satan bir köpek tüccarının geyik avından açldığı iddia edilen Tennessee Lead adlı bir köpekten geliyordu. Bu hızlı koşan, avcılıkta yetenekli olan tilki köpeğine yaptığı melezlemeler ve üremeler sonucunda  o zamana kadar görülen en iyi koşan köpeklerden bazılarını üretmişti. Daha sonra bu türden gelen köpeklere “Walker hounds” adı verildi. Diğer tazı türleri arasında Trigg, Goodman, July, Calhoun ve Hudspeth bulunur.

Bu köpekler üzerinde yağılan çalışmalar sonrasında ya koşan, arazi tazıları ya da gösteri tazıları olarak uzmanlaştılar. Birincisi rekabetçi davranan, saha deneme tazıları ve paket tazıları olarak daha fazla uzmanlaştı. Paket türü genellikle prototip Foxhound olarak kabul edildi. Bu köpekler çok hızlı, dayanıklı, iyi koku alan burnu, sürü üyesi olması, atlama, kovalama ve avlanma konusundaki başarısıyla öne çıktı.

1886 yılında Amerikan Foxhound, AKC tarafından tescil ediliyor. Kayıtlara göre bu ırk hiçbir zaman çok yüksek bir popülerliğe sahip olmamasına rağmen, AKC tarafından tescillenen en eski ırklardan biri oluyor. AKC kayıtlarına göre Foxhound’un çok az ilgi gördüğü yansıtılıyor. Düşük AKC kayıt numaraları, American Foxhound’un bahsedilen popülerliğini yalanlıyor. Amerikan Foxhound böylece kayıtlara göre Amerika’daki en popüler olmayan popüler ırklar arasında yer aldığı iddia ediliyor.

Bugünlerde bilinen dört çeşit Amerikan Tilki Tazısı karşımıza çıkıyor. Birincisi hız ve rekabet gücüyle tanınan saha tazılarıdır. İkincisi müzikal halleriyle, melodik sesleriyle bilinen ve tilkilerin peşinden yavaşça etrafı koklayarak giden yavaş çalışan tazılardır. Üçüncüsü “drag hounds” olarak adlandırılan ve gerçek av yerine yapay av peşinde yarıştırılan yarışçı tazılardır. Son olarak dördüncü ise avcıların at üzerinde avlanmaya gittikleri sırada sürü olarak kullandıkları sürü tazılarıdır. Genel olarak Amerikan Tilki Tazıları avlanma, iz sürme, çeviklik, dayanıklılık ve bekçilik gibi görevlerde yeteneklidir. Geliştirildiklerinde ve eğitildiklerinde üstün başarı gösterirler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Foxhound, safkan yetiştirilen Tazı köpekleri arasında bilinen en eski köpek ırklardan biridir. Kendinden emin, dayanıklı, güçlü, çevik ve sağlam atletik yapılı av köpeğidir. Amerikan Foxhound köpekleri, görünümleri itibariyle English Foxhound köpeğine benzeseler de onlardan daha hafif, daha uzun, daha iyi koku alma yeteneğine sahip, daha iyi kovalayan ve daha hızlı olan bir cinstir. Derin göğüs yapısı ve güçlü akciğerleri hızlı koşularında ve uzun av görevlerinde Amerikan Tilki Tazısı’na ekstra güç sağlar. Dayanıklı, çevik, hızlı, zarafeti ve zarifliğiyle iyi bir Tilki Tazısı , avcı ve bekçi olarak tanınırlar.

Kafa

Amerikan Tilki Tazısı’nın kafası uzun, hafif kubbeli yapıda ve büyüktür. Uzun baş kısmı, hafif yuvarlaktır. Kafasının tüm vücudu ile orantılı bir büyüklüğe sahip olduğu görülür. Uzun namlu ve geniş, açık burun delikleriyle iyi bir koku avcısıdır. Çenesi çok güçlüdür ve dişleri makas ısırığında kapanır .

Kulaklar

Amerikan Foxhound'un geniş kulakları ve yüzü çevreler şekildedir. Kulakları yassı, düşük ve sarkık yapısıyla düz bir şekilde başın iki yanında konumlanır. Kendini kanıtlayan ve iyi bir avcı olan köpeklerin kulak uçları yuvarlanmıştır. Yuvarlanma işlemi, köpek yavru iken kulağın uç kısmından biraz kesilerek uygulanır. Yuvarlanmanın amacı köpeğin av sırasında uzun kulaklarının yaralanmasını engellemektir.

Gözler

Amerikan Tilki Tazısı birbirine eşit mesafede duran, iri ve belirgin gözlere sahiptir. Göz renkleri kahverengi ve ela olarak karşımıza çıkmaktadır. Sevimli, tatlı, nazik, masum ve yalvaran bir ifadeye sahip gözleri ve anlamlı bakışları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Amerikan Foxhound büyük, dayanıklı, güçlü ve estetik yapıda olan bir Tazıdır. İnce, uzun ve oldukça düz kemikli ön bacakları vardır. Arka bacakları ise kalçadan geriye doğru meyillidir. Ön ve arka bacaklarının bu yapısı onlara daha fazla hız, sürat ve çeviklik kazandırmaktadır.

Kuyruk

Amerikan Foxhound köpeğinin kuyruk özellikleri orta derecede yükseklikte konumlanmıştır. Kuyruk yapısal olarak arkaya doğru tam çevrilmemiş ve kuyruk ucu hafif yukarı doğru olan bir eğriye sahiptir.

Tüy

Amerikan Tilki Tazısı'nın tek katmanlı, kısa, düz ve sert yapıya sahip tüyleri vardır. Sert, dayanıklı ve orta uzunluktaki tüyleri köpekleri avlanma sırasında arazideki çalılara, bedenlerine gelen dikenlere ve oluşabilecek sıyrıkla karşı korumaktadır.

Renk

Amerikan Tilki Tazısı'nın birbirinden farklı renk ve tonlarında kürkü olabilir. En sık rastlanan ve tercih edilen kürk renkleri ise ten ve beyaz, altın ve beyaz, veya siyah ve beyazdır. Amerikan Foxhound kürk renk ve çeşitleri için “hiçbir Amerikan Tazısının kötü kürk rengine” sahip olmadığı ifade edilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapıla, sağlığına özen gösterilen Amerikan Tilki Tazısı (American Foxhound) yaşam süresi 11 ila 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu süre bir ortalamadır ve daha uzun yıllar yaşayan Amerikan Foxhound köpekleri görülmektedir.

Uzun bacakları, ince kemikleri, hızlı , hareketli yapısı ve masum bakışları, sarkık kulakları ile çok sevimli bir görüntüleri olan Amerikan tilki tazısı hem dişi hem erkek köpeklerin ağırlıkları ve yükseklikleri birbirine yakındır.

Dişi ve erkek Amerikan Tilki Tazısı ağırlığı 18 – 30 kilogram arasında, yükseklikleri ise 53 – 64 santimetre arasında değişiklik gösterir. Anatomik yapıları ince ve narin olsa da köpeklerin beslenme miktarı arttığında ve egzersiz düzeni azaldığında kolay kilo alabildikleri unutulmamalıdır. Doğru, sağlıklı ve yeterli beslenme ile birlikte düzenli egzersiz köpeğinizin sağlıklı olması için elzemdir.

Amerikan Tilki Tazısı orta seviyede tüy döken köpek ırkları arasındadır. Kısa tüyleri, yıl genelinde çok fazla dökülmez ve bakımı zor olmaz. Haftada 1-2 kez tarama ve fırçalama yapmanız yeterlidir. Mevsim geçişlerinde tüy artışı gözlemlenebilir ve bu dönemlerde tarama sıklığını dökülme seviyesine göre arttırabilirsiniz. Genel itibariyle Amerikan Tilki Tazısı az tüy döken ve bakımıyla sahibini yormayan bir köpektir.

Amerikan Tilki Tazısı sağlıklı, iyi ve yeterli beslenmeleri için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Brit, Purina, Felix, Brit Care gibi yüksek kaliteli mama üreten markaların ürünlerini köpeğinize verebilirsiniz. Mama tercih ederken köpeğinizin yaşına, cinsine, alerjen durumuna ve sevdiği içeriklere göre seçimlerinizi yapmalısınız. Yemek yemeyi seven bir ırk olan Amerikan Foxhound için mama tüketiminde porsiyon ve öğünlerine dikkat etmelisiniz.

Amerikan tilki tazısı ev yemekleri tüketebilir. Ancak narin ve ince bedeni hazır mama yerine ev yemekleri ile beslemek istediğiniz de seçici davranmalısınız. Köpeklerin tüketmesi yasak olan ev yemeklerini vermemeli, sağlıklı ve köpekler için faydalı ev yemeklerini, sofra atıklarını ölçülü bir şekilde köpeğinizle paylaşmalısınız.

Gün içerisinde hem mama hem de ev yemeği vermekten kaşınmalı, eğer veriyorsanız kalori hesaplaması yapmalısınız. Ancak kesinlikle sadece ev yemekleri il köpeğinizi beslememelisiniz. Amerikan Tilki Tazısının günlük ihtiyaç duyduğu besin değerlerini ev yemekleri karşılamak için yeterli olmayacaktır. O yüzden öncelikli tercihiniz yüksek kaliteli, proteinli köpek mamaları olmalıdır.

Amerikan Tilki Tazısı’nın ilk kez çiftleşmesi için en uygun dönem yetişkinlik dönemine girdikleri ve gelişimlerini tamamlandıkları zamandır. Yetişkinlik dönemine girmeden çiftleştirilmesi sonucunda dişinin ve yavruların sağlık sorunu yaşaması mümkündür.

Orta derecede tüy döken, kısa tüyleri ile fazla bakıma ihtiyaç duymayan bir köpektir. Banyo ihtiyaçları çok sık değildir ve gerektiğinde yıkanması yeterlidir. Genel olarak sahibine bakım konusunda zahmet vermezler. Amerikan Tilki Tazısı bakımı kolay ve zahmetsiz köpek ırkları arasındadır.

Amerikan Tilki Tazısı köpeklerinin fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, aldığı eğitimlere ve şeceresine göre değişiklik göstermektedir. Amerikan Tilki Tazısı karakter özellikleriyle ve fiziksel yapısıyla bir çok köpek severin gözdesidir. İyi bir avcı olan, akıllı, neşeli ve sahibine düşkün Amerikan Tilki Tazısı (American Foxhound) yavrusunun fiyatı 600 TL ile 9000 TL arasında değişmektedir. Fiyat aralığının farklı olmasının sebebi köpeğin satıldığı yer, satan kişi ve daha farklı sebeplere göre belirlenmekte ve artıp azalmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı dişi Amerikan tilki tazısı cinsi her bir doğumda 5 – 7 arasında yavru dünyaya getirebilir. Sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için yetişkinlik dönemine girdikten sonra çiftleştirilmesi ve çok sık doğum yapmaması gerekir. Doğan yavru sayısı, dişinin yaşına, sağlık durumuna ve çiftleştiği erkek köpeğin sağlığına göre değişir.

Amerikan Tilki Tazısı’nın birbirinden farklı renk ve tonlarında kürkü olabilir. En sık rastlanan ve tercih edilen kürk renkleri ise ten ve beyaz, altın ve beyaz, veya siyah ve beyazdır. Amerikan Foxhound kürk renk ve çeşitleri için “hiçbir Amerikan Tazısının kötü kürk rengine” sahip olmadığı ifade edilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.