Barbado da Terceira Özellikleri ve Bakımı

Barbado da Terceira Resimleri
Barbado da Terceira, Portekiz'in Terceira adasında sığır gütmek ve çiftlik hayvanlarını korumak için geliştirilen orta büyüklükte bir köpek cinsidir. Sahibine sadık, akıllı ve arkadaş canlısı karakter özelikleriyle de iyi bir aile köpeği olmuştur. Bugünlerde American Kennel Club, Barbado da Terceira'yı Foundation Stock Service sınıfının bir parçası olarak resmen tanımaktadır. Barbado da Terceira Portekiz safkan köpeğidir. Hareketli, aktif ve sevgi dolu bir sahibe ihtiyaç duyarlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışan köpek
Ağırlık
21-30 kg
Yükseklik
48- 58 Cm
Aile
Sığır Köpeği, Bekçi Köpeği, Refakatçi Köpek
Menşei
Terceira Adası – Azorlar – Portekiz
Menşei tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Barbado da Terceira zeki, uysal, neşeli, sevgi dolu ve hassas bir karaktere sahiptir. Irkın sahibine sadık ve uyumlu yapısıyla eğitilmesi ve olumlu karakter özelliklerini geliştirmesi kolaydır. Aktif ve hareketli bir ırk olduğu için kendisine uyum sağlayacak bir sahibe ihtiyaç duyar. Barbado da Terceira uyumlu bir köpek olmasının yanında inatçı ve bağımsız davranışlar da sergilemesi mümkündür. Bunun önüne geçebilmek için sevgi dolu, otoriter bir lider olarak köpeğinizi eğitmeniz gerekir.

Barbado da Terceira yakın olduğu aile üyelerine, sevdiklerine karşı son derece güçlü bir bağ duyar. Ailesiyle arasında kuvvetli bir sevgi bağı vardır. Verdiği sevginin karşılığını almak, ailesinin ilgisini görmek isterler. Barbado da Terceira kendisine vakit ayıramayan, yoğun çalışan ve evde zaman geçirmeyen bir sahiple mutlu olmaz. Bu yüzden köpeğine zaman ayırabilecek kişilerin sahiplenmesi önerilir. Barbado da Terceira uzun süre yalnız kalmaktan mutlu olmayan, insan odaklı ve arkadaş canlısı bir köpektir.

Barbado da Terceira, çocukları sever ve onlarla iyi arkadaşlık kurar. Çocuklu ailelerinde sahiplenebileceği iyi bir köpek olarak kabul edilir. Ancak çok küçük çocuklarla oyun oynarken istemeden zarar vermesi muhtemeldir. Bunun için önlem olarak çocuklarla vakit geçirdiği zamanları denetlemeli, gözlem altında tutmalısınız. Barbado da Terceira, diğer köpeklere karşı agresif davranabilen ve zorbalık yapabilen bir ırktır. Bu nedenle evde başka bir köpek varsa, iki köpeğin iyi anlaşamayacağı bilinmektedir. Erken aşamada sosyalleştirildiğinde e iyi eğitim aldığında davranışlarında iyileşme olabilir ancak her zaman sosyalleştiğinde gözlem altında tutulması önerilir.

Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı zaman Barbado da Terceira apartman ortamına uyum sağlayabilir. Ancak esas iadeal yaşam alanı bahçesi olan bir evdir. Açık bir alanda dolaşmak, güvenlik önlemleri alınan bahçede özgürce hareket etmek köpeğinizi daha mutlu edecektir. Çalışan köpek ırkları arasında oldukları için aktif olarak hareket etmeye ihtiyaçları vardır.

Barbado da Terceira ırkının çevik, aktif ve dinamik yapısıyla ilk geliştirildikleri zamanlarda çiftlik hayvanlarını korumak, sığırları taşınmak ve sürmekte görev aldığı bilinmektedir. Zaman içerisinde fiziksel, karakter ve mizaç özellikleri iyi eğitim ve yeterli sosyalleştirmeyle desteklenen Barbado da Terceira köpeklerinin refakatçi, bekçi ve iyi bir aile köpeği olarak da yeni görevlerde yaşam sürmüştür. Günümüzde nadir bulunan bir ırk olarak sahiplenmenin, yavru bulmanın zor olduğu bilinmektedir. Bu yüzden yetiştiricilerin, köpek sahiplerin ırkın soyunun devam etmesi için gereken özeni göstermesi gerekir.

Tarih

Barbado da Terceira ırkının kökleri, köpeklerin Azor adalarını oluşturan takımadalardan biri olan Portekiz’in Terceira adasına getirildiği 1500’li yıllara uzanmaktadır. Azorlar, Orta Atlantik’teki özerk adalarındandır. Başlangıçta, Barbado da Terceira köpeklerinin ataları, çiftlik hayvanlarını korumak, yabani hayvanları toplamak ve sığır gütmek gibi görevlerden sorumlu olan çalışan bir köpektir. İlerleyen zamanlarda, 20. yüzyılın sonlarına doğru cinsin sadık aile hayvanları olarak popülerlik kazandığı Portekiz’e getirildi bilinmektedir.

Cinsin kökeniyle ilgili bazı hipotezler vardır. En olası ifadeler, Barbado da Terceira ırkının Avrupa’da bulunan orta boy uzun tüylü çoban veya sığır köpeklerinden geldiği şeklindedir. Cins, Portekizliler, İspanyollar, Fransızlar, Belçikalılar, Flamanlar tarafından Azor adalarındaki yerleşim tarihi göz önüne alındığı zaman morfolojik olarak farklı olsa daAzor Sığır Köpeğine benzer bir köpek stoğundan gelmiş olabilir.

Barbado da Terceira köpek ırkı, Portekiz’de Portekiz Kulübesi Kulübü (CPC) tarafından 2004 Kasım’dan beri tanınandı. Direcção Regional do Desenvolvimento Agrário (Tarımsal Kalkınmanın Bölgesel Yönü) ve Azorlar Üniversitesi tarafından Barbado da Terceira’nın ilk geçici standardı 2005 yılında CPC Genel Kurulu üyelerine sunuldu. Barbado da Terceira, CPC tarafından tanınan 10. Portekiz safkan köpek ırkıdır. CPC ‘ ye göre; ırkın işlevsel, çalışkan bir köpek olarak bekçi köpeği görevinde kullanıldığı ve cana yakın karakteriyle de iyi bir arkadaş köpek olduğu ifade edilir. Ancak yine de FCI tarafından tanınmayan bir tür oldu. Bugünlerde American Kennel Club tarafından, Barbado da Terceira’yı Foundation Stock Service sınıfının bir parçası olarak resmen tanınmıştır.

Cinsin 20. yüzyılın sonunda Portekiz anakarasına getirilmesiyle, Barbado’nun bir evcil hayvan, çoban ve gösteri köpeği olarak popülaritesi Portekiz’de ve yurtdışında birçok yerde arttı. 2018 yılında ilk iki Barbado da Terceira, Terceira Adası’ndan ve Portekiz anakarasından alınarak ABD’nin Maryland eyaletine getirildi. Barbado da Terceira resmi olarak: Clube Português de Canicultura (Portekiz), Société Royale Saint-Hubert (Belçika), Société Centrale Köpek (Fransa), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, Nederland (Hollandaca) tarafından tanınmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Vücudun uzunluğu omuz yüksekliğinden biraz daha fazladır. Güçlü, sağlam ve orantılı bir vücuda sahiptir. Üst kraniyofasiyal eksenler birbirine paraleldir. Orta, iyi ve kaslı boyun yapılıdır. Başı onurlu destekleyen omuzlar iyi yerleştirilmiştir. Sırt geniş, ensek ve kaslıdır. Derin, geniş göğüs yapısı vardır.

Kafa

Orta büyüklükte, hafif kubbeli bir kafatasına sahiptir. Kafatasının uzunluğu güçlü, silindirik ve üst çizgisinde düz olan pahın uzunluğundan biraz daha fazladır. Çenesi iyi gelişmiştir. Dudakları sıkı, kalın ve iyi pigmentlidir. Dişleri güçlü, sağlam yapılıdır ve makas ısırığında kapanmaktadır. Kuru, yapışık bir cildi, yüzü vardır.

Kulaklar

Orta büyüklükte ve yükseklikte, üçgen şeklinde sarkık kulakları vardır. Kulakları kırık ve iyi tüylerle kaplıdır. Kulaklar tabanda kaldırıldığında öne doğru katlanmaktadır.

Gözler

Barbado da Terceira orta büyüklükte, oval biçimli, yatay konumlanmış gözlere sahiptir. Zeki, anlamlı bakan gözleri baldan koyu kahverengi renklidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dik, geniş kemikli, iyi kaslı bacaklara sahiptir. Güçlü dirsekler vücuda yakındır. Ön bacaklar yere dikey iner, pasterns hafif eğimlidir. Omuzlar iyi gelişmiş ve eğiktir. Uyluklar iyi gelişmiş ve kaslıdır. Arka uzuvlar iyi açılıdır ve büyük bir itme kapasitesine sahiptir. Bacakları uzundur. Oval, kemerli ve birbirine yakın ayakları vardır.

Kuyruk

Orta ila düşük konumlanmış kuyruğa sahiptir. Üçüncü omura kadar kısaltılmış ya da diz hizasını geçmeyecek, orta boyuttadır. Dinlenme halindeyken köpeğin kuyruğu aşağıya doğru sarkmaktadır ve kıvrılır. Kuyruk ucunda tüylenme görülebilir.

Tüy

Barbado da Terceira'nın ceketi uzun, gür, ne düz ne de kıvırcıktır, hafif dalgalı olmalıdır. Vücudun her yerinde bol astar olması gerekir. Kürk güçlü, yoğundur ancak kaba değildir. Başın her yerinde, namluda ve gözlerin önüne düşen kısımlarında bol tüyler görülür. Çene bölgesinde de sakallara sahiptir. Uzuvlarda, ayak parmakların aralarında da tüyler görülür.

Renk

Barbado da Terceira'nın siyah, açık kahverengi, sarı ve gri karışımından oluşan kürke sahiptir. Kürkün, göbek ve kuyruk ucunda beyaz benekler olabilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Barbado da Terceira ırkının ortalama yaşam süresi 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Barbado da Terceira ideal ağırlığı 21-30 kg, yükseklikleri ise 48-58 cm aralığında değişmektedir. Dişi köpeklerin ağırlığı 21-25 kg iken erkeklerin 25-30 kg olduğu ifade edilir ve dişiler, erkek köpeklere göre biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Barbado da Terceira boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Irkın çok tüy dökmediği bilinmektedir. Çok fazla tüy dökmediği için tüylerde dolaşmayı önlemek için tarama ve fırçalama işlemlerinin yanında gerekli bölgelerde tüylerinin, saçlarının kesilmesi ve kırpılması gerekmektedir. Düzenli olarak tüyler kırpılmazsa yetişkin tüyleri uzayarak, dökülmeye başladığında, dökülen tüylerin genellikle yeni tüylere takıldığı ve boyun bölgesinde düğümlere neden olması mümkündür. Bu durumların önüne geçebilmek için tarama ve fırçalamanın yanında düzenli kırpma işlemi de yapılmalıdır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Barbado da Terceira ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Barbado da Terceira cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Evet, Barbado da Terceira’nın hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Barbado da Terceira’nın için uygun değildir. Köpek sahibinin Barbado da Terceira’nın için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Köpeğinizin beslenme düzeni sadece insan gıdalarını, ev yemeklerini yemesi üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Barbado da Terceira için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Barbado da Terceira’nın günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Barbado da Terceira’nın yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Barbado da Terceira cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Barbado da Terceira ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Barbado da Terceira köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Barbado da Terceira orta düzeyde bakım yaparak ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Kürkünün sağlıklı ve bakımlı olması için haftada birkaç kez fırçalamanız ve taramanız yeterlidir. Çok fazla tüy dökmezler. Tüylerinin taranması ve fırçalanması yanında kırpma işlemlerini uygulayarak dökülme ve dolaşma ihtimali azaltılacaktır. Çok sık yıkanmaya ihtiyaçları yoktur. Genel itibariyle kürk bakımı kolay ve sahibini çok zorlamayacaktır.

 

Barbado da Terceira yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Barbado da Terceira yavru köpek fiyatı insanların ırka gösterdiği ilgiye, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna ya da nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Barbado da Terceira ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Barbado da Terceira ırkının doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir.

Barbado da Terceira’nın siyah, açık kahverengi, sarı ve gri karışımından oluşan kürke sahiptir. Kürkün, göbek ve kuyruk ucunda beyaz benekler olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.