Belçikalı Laekenois Özellikleri ve Bakımı

Belçikalı Laekenois Resimleri
Belçikalı Laekenois (Lak-in-wah) güçlü, çevik, hayat dolu, çalışkan, zeki ve Belçika'nın Malinois, Shepherd, Tervuren'e dört yerli çoban köpeğinden birisidir. Belgian Laekenois, Belgian Sheepdog, Chien de Berger Belge, Belçika Çoban Köpeği gibi çeşitli isimleriyle de tanınmaktadır. Bu dört köpeğin vücut ve mizaç olarak birbirlerine benzerlikleri bulunur. Ancak Laekenois kürk rengi, dokusu ve uzunluğu ile menşe bölgesi bakımından diğer çeşitlerden farklılık gösterir. Kırmızı veya açık kahverengi veya grimsi tonlarda gelen kaba, karışık kürkü onu farklı kılmaktadır. Laekenois dört köpek arasında en nadir ve farklı bir görüntüsü olanıdır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Çalışma Köpeği, Polis Köpeği, Çoban Köpeği
Ağırlık
24-29 Kg
Yükseklik
55 – 66 Cm
Aile
Çoban Köpeği
Menşei
Belçika
Menşei Tarihi
1959
Yaşam Süresi
12- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Belçika Laekenois zeki, güçlü, çevik, sahibini memnun etmeye istekli, koruyucu ve bölgesel davranan bir köpektir. Belçika Laekenois ailesine çok sadıktır. Ailesiyle zaman geçirmeyi çok severler. Belçika Laekenois ailesine, sevdiklerine bağlılığı yüksektir ve uzun süre yalnız kaldığında sıkılır. Yalnız kalma, ailesinden uzak olma ya da egzersiz yapmama gibi durumlar köpeğin olumsuz davranışlar geliştirmesine neden olur. Köpeğinizin iyi huylu, uyumlu bir karaktere sahip olması için gerekli özeni göstermelisiniz.

Koruyuculuk içgüdüleri güçlü olduğu için yabancılar karşı dikkatli, temkinli ve zaman zaman utangaç davranırlar. Ancak iyi tanıdığı, arkadaşlık kurduğu kişilere yaklaşımı oldukça sevecen ve arkadaş canlısıdır. Çocuklarla erken dönemde henüz yavru iken bir araya getirilirse iyi anlaşırlar ve arkadaş olurlar. Diğer köpeklere ve diğer küçük hayvanlara karşı ise çok sıcakkanlı değillerdir ve agresif davranışlar sergileyebilirler. Diğer köpekler, evcil hayvanlarla arkadaşlık ilişkisi kurmakta zorlanırlar ve gözetim altında sosyalleşmesi önerilir. Belçika Laekenois yavruluk döneminden itibaren eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidir. Irka yeterli seviyede özen ve emek vermeniz gerekir. Sizin ona verdiğiniz emeklerin karşılığını da mükemmel şekilde gösterir.

Belçika Laekenois çalışkanlığı ile tanınmaktadır. Çevik, zeki yapısıyla; başarılı bir iz sürücü, etkili bir bekçi ve harika bir aile köpeğidir. Çok yönlü, yetenekli ve dikkatli olan bu sevimli dostlar bekçi, koruma ve polis köpeği olarak çeşitli alanlarda başarıyla yer alabilirler. Çalışkan bir köpek olmasının yanında ırkın bu özelliklerini ev köpeği olarak sergilemesi de mümkündür. Aile köpeği olarak, sevdiklerini korumak, itaatkar davranmak ve sadık olmakta kişiliğini bir parçasıdır.

Belçikalı Laekenois, gün içerisinde yeterli egzersiz yaptığı sürece bir apartman dairesine uyum sağlayacak ve orada yaşayabilecektir. Ev içerisinde, iç mekanlarda genel olarak orta derecede aktif olurlar. Irkın bu yapısıyla apartman dairesinde ziyade ideal yaşam alanının orta büyüklükte, çitlerle çevrili bir bahçeli evdir. Özgürce dışarı çıkabileceği, sonrasında ailesiyle aynı evde birlikte kalacağı bir ortam Belçikalı Laekenois’i daha mutlu edecektir. Beden yapısı gereği serin ve ılıman iklimlere daha kolay uyum sağlarlar. Dışarıda, bahçede bir kulübede yaşayabilirler ancak karakteri gereği ailesine yakın olmak onların tercih ettiği yaşam tarzıdır.

Belçika Laekenois ırkında, diğer çoban köpeklerinde görülen tipik davranışlar; koşma, kendi çevresinde daireler çizme, insanların topuklarını ısırma, kovalama ve zahmetsizce etrafta hareket etme gibi davranışlar gözlenebilir. Bu davranışlar erken eğitimle düzenlenmeli, bu davranışları yapmaması öğretilmeli ve karakterinde olumsuz hareketler yer edinmeden olumlu davranışlarla değiştirilmelidir.  Ev köpeği olarak Belçika Laekenois sahiplenecekseniz de köpeğin davranışlarını gözlemleyerek; fazla çekingen, ürkek veya agresif köpekler tercih etmemelisiniz.

Belgian Laekenois kararlı, gözlemci, korumacı ve çalışkan bir köpektir. Onun bu özelliklerinin farkında olan tecrübeli bir köpek sahibi tarafından daha rahat bir şekilde yetiştirilecektir. Köpeğin kişilik ve karakter özelliklerini ona sahibinin nasıl davrandığı da etkilemektedir. O yüzden köpeğinize sabırla, tutarlı ve sevgi dolu bir eğitim verin. Hassas bir yanı olan Belçika Laekenois köpeğine sert yaklaşımlarda bulunmayın. Unutmayınız ki köpeğinizle olan iletişiminiz onun karakterini ve kişiliğini belirleyecek önemli unsurdur. Deneyimli bir liderin Laekenois ırkını idare etmesi, yetiştirmesi, eğitmesi, bakması kolay, keyifli bir süreç olacak ve bu arkadaşlık iki tarafı da mutlu edecektir.

Tarih

Belçikalı çoban köpeklerinden biri olan Belçika Laekenois, yaşadığı yer olan Laeken kasabasından adını almıştır. Belçikalı Laekenois, Belçika çoban köpeklerinin dört çeşidi arasında en nadide ve farklı görüntüye sahip olanıdır. Köpekler, Belçikalı Laekenois, Belçikalı Groenendael, Belçikalı Malinois ve Belçikalı Tervuren olmak üzere dört türdedir. Açık kahverengi, kaba tüylü köpeklere Laekenois adı verilmiştir. Tüm köpekler ortaya çıkışlarında ortak bir temeli paylaşmıştır. Belçikalı çoban köpeği ırkları içerisinde en eskisi köpeklerden olduğu düşünülmektedir ve başlangıçta Arvens şehrinde arazileri koruması için yetiştirilmişlerdir. Irkın kökenleri Orta Çağ’a dayanmaktadır. 1900’lü yılların başında melezlenmelerine izin verilerek ve ırk standartları belirlenmiştir.

Irkın geçmişinin orta çağa dayandığı ifade edilse de 1891 yılına kadar takip edilebilmektedir. Daha eskiye dair iyi sayılabilecek kayıtlar yoktur. 1891 yılında Belçika’da köpeklere meraklı olan Belçikalı insanlar tarafından yerli köpeklerin özelliklerini araştırmak için Belçika Çoban Köpeği Kulübü (Club du Chien de Berger Beige) kuruldu. Irklar sınıflandırıldı ve vücut, mizaç olarak aynı olan ancak kürk rengi, dokusu ve uzunluğu bakımından farklı olan bu yerli köpeğin özelliklerini tanımladılar. Köpekler özelliklerine göre farklı isimler aldılar.

Laekenois’in asıl görevi, sürü ve sahibine ait eşyaları, bahçeyi hatta tarlalarda kuruyan çamaşırları korumaktı. Hevesli, çalışkan ve çabuk öğrenen köpeklerden olduğu için farklı görevlerde de yer aldılar. Köpekler polis ve asker köpeği olarak çalıştılar. Bunun yanında kısa sürede çalıştığı alanın dışında da popüler oldular. Zeki ve çok yönlü, çalışkan işçiler olarak tanınan bu köpekler yetenekleriyle kısa sürede diğer ülkelerde popülerlik kazandı. Narkotik, bomba tespiti, koruma, arama, kurtarma, itaat, çeviklik, izleme, gütme, kızak çekme, araba çekme ve körler için bir rehber ve engellilere yardımcı olmak üzere daha birçok alanda üstün yetenekleriyle öne çıkmışlardır.

Daha sonra I. ve II. Dünya Savaşları sırasında “haberci köpek” olarak görev yaptılar. Savaş sırasında diğer birçok köpek ırkında olduğu gibi, onlarında sayıları ciddi şekilde azaldı. Pek çok köpek yetiştiricisi, tipik Belçika Çoban Köpeği zekasını, tipini ve yapısını korurken, Laekenois ırkını eski haline getirmek için daha fazla çabaladı.

Laekenois günümüzde de hâlâ sürüsünü güder, korur ve halkını, sevdiklerini, sahibinin mallarını güvende tutar. 1959 yılından beri Belçika Çoban Köpeklerini ayrı ırklar olarak tanıyan tüm ülkelerde bir cins standardını bulunmaktadır. Ancak AKC nadir bulunan Laekenois köpek ırkını tanıyan ülkeler arasında yer almaz, ırkı tanımaz ve ırk standartlarını belirtmez. UKC de bu ırkın dört çeşidini, tek bir cins olarak kabul eder. Genel olarak ırkın farklı kürk türleri, yapısı ve rengi olsa da çoğu ülkede cins kulüplerinde dört köpeğin tümü aynı cins olarak kabul edilmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Laekenois sağlam ve orantılı bir vücut yapısına sahiptir. Irkın vücut tarifinde çoğu zaman kare tanımlaması yapılır. Gövde uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşittir. Belgian Laekenois, kaslı, yapılı, kıvrak, çevik, güçlü ve soylu bir görünüme sahiptir. Güçlü ve kaslı yapısı olmasına rağmen ağır bir görüntüleri yoktur. Göğüs çok geniş değildir, derin, eğimli ve dirseğe kadar uzanır. Göğüs kafesi, üst kısmı kemerlidir ve yanları düz olan kaburgalarla çevrilidir. Sırt ve bel bölgesi düz, geniş, güçlü kaslı ve kısa yapıdadır. Ense hafif kemerlidir. Boyun hafif uzun, kaslı ve gırtlak yoktur.

Kafa

Başın uzunluğuna orta genişlikte ve orantılıdır. Kafa buruna doğru daralır ancak sivrilmez. Alın yuvarlaktan daha düz şekildedir. Orta derecede sivri ağızlık, kafasının üst çizgisine paralel gelir ve incelir. İncelme sivrilme şeklinde değildir. Kafatası ve namlu yaklaşık olarak aynı uzunluktadır. Ağızlığın üst çizgisi düzdür, iyi bölünmüştür ve gözlerin altında belirgindir. Ağız açıkken köşelerden iyice geriye çekilir ve gözler ile aynı hizadadır. Çenesi iyi gelişmiş, güçlüdür ve makas ısırığında kapanır. Kesici dişlerin düz şekilde kapanması da kabul edilmektedir. Burun iyi açılmış delikleriyle siyah renklidir. Burun ve dudakların gergin olması gerekir. Ağız ve baş kısmı saçaklıdır ve köpeğe tüylü, yünlü bir görünüm katar.

Kulaklar

Kulakları eşkenar üçgen şeklinde, yüksekte ve dik şekilde konumlanmıştır. Başın uzunluğu, köpeğin büyüklüğü ile orantılı kulaklar küçük ile orta büyüklük arasındadır. Kulağın içbükeyliği (konka) tabanda iyi kavisli yapıdadır. Kulağın tabanı, gözün köşesinden çizildiği varsayılan hayali bir çizginin altına inmez. Sarkık kulaklar Laekenois ırkında diskalifiye nedenlerindendir.

Gözler

Laekenois'in küçük, badem şeklinde koyu renkli gözleri vardır. Göz kapakları siyah renklidir ve bakışlarına bir derinlik katar. Göz kenarları açık renkli tüylerle kontrast oluşturur. Meraklı, canlı, zeki, sorgulayıcı ve tetikte duran bir ifadeye, bakışlara sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Belçika Çoban Köpeğinin sağlam ve güçlü bir iskelet yapısı vardır. Ön bacaklar düzdür, birbirine paralel ve dikey yapısıyla birbirine uyumlu hareket eder. Arkadan bakıldığında ön bacaklarının birbirine tamamen paralel olduğu görülür. Arka bölgeleri ağır görünmeden kaslıdır. Dizlerin kısa, geniş ve kaslı olması istenir. Yuvarlak ayakları, kedi ayağına benzemektedir. Ayak parmakları hafif oval, kavisli, kıvrık ve kompakt yapılıdır. Pedleri yoğun ve elastiktir. Tırnakları güçlü ve siyah tonlarında koyu renklidir. Arka çiy pençelerinin çıkarılması zorunlu değildir ancak olması tercih edilir. Zahmetsiz hareketleri, yorulmayan ve hareket etmekten keyif alan bir yürüyüşleri vardır.

Kuyruk

Laekenois'in kuyruk iyi ayarlanmış yapısıyla dizlere kadar uzanır ve orta uzunluktadır. Uzun kuyruk tabandan kalın başlar ve en azından dizin bitimine kadar incelerek uzamaktadır. Kuyruk sık tüylerle kaplıdır ancak belirgin bir tüylenme görülmez. Laekenois'in rahat ve keyifli olduğu zamanlarda kuyruk diz hizasında, ucu arkaya doğru hafifçe kıvrık olacak şekilde konumlanır. Hareket halindeyken ise, Laekenois'in kuyruğu daha yükseğe kaldırır ve kuyruğu merkez çizgisinden sapmadan uca doğru eğriyi vurgular şekilde tutar.

Tüy

Laekenois'in orta uzunlukta, kaba tel kaplaması ve vücudu 6 cm’den (2inç) fazla uzun olabilen tüylerle kaplıdır. Tüyler kıvırcık, sert, kaba yapılıdır ve uzunluğu 5 cm kadar ulaşabilir. Bu yapısından kaynaklı da düzensiz bir görünüm oluşabilir. Saç uzunluğu vücudun her yerinden fark edilir seviyededir. Gözlerin çevresindeki ve ağız kısmındaki tüyler aşırı değildir. Ancak sert, kaba sakallar ve ağızda bıyık bulunması bir zorunluluktur. Kuyruktaki kaba yapılı tüylerde belirgin bir tüylenme, ekstra tüy olmaz. Kuyruk tüyleri fırça benzeri bir görüntü oluşturur. İpeksi ve yumuşak saçlar ırk için istenmeyen bir yapıdır.

Renk

Laekenois kürk rengi siyah kaplamalı açık kahverengiden mauna kadar bir yelpazeyi içerir. Tüylerinin açık kahverengi, buğday rengi, kızılımsı kahverengi, kırmızı, siyah ve taba rengi veya krem rengi olması mümkündür. Yüz bölgesinde siyah bir maske oluşmasını sağlayan tüyler bulunabilir. Kürkün açık kahverengi kısımları kuru, kaba ve hafif keçeleşmiş bir yapıya sahiptir. Bu kısımların görüntüsünün kaba fakat kıvırcık olmaması gerekir. Vücudun kuyruk ve etekler gibi alt kısımları krem, gri veya açık bej rengindedir. Göğüste küçük veya orta derecede beyaz bir lekeye izin verilir. Ayak parmaklarının uç kısımları beyaz olabilir. Ağızda beyaz ya da gri buzlanma kabul edilebilir. Bu bölgeler dışında başka yerlerde beyaz işaretler istenmez. Irkın ağızlık ve kuyruk kısmında kömür izleri olan, siyah dışındaki kaba tüyleri vardır. Kuyruk tipik olarak daha koyu bir renge sahiptir. Laekenois ırkının karakteristik olarak büyüdükçe kürkünün daha koyu hale geldiği görülür. Kürkün karakteristik olarak çift pigmentli yapısından dolayı her bir tüyün ucu kararmıştır. Olgun erkek Laekenois köpeklerinde bu kararmalar omuzlarda, sırtta ve kaburgalarda daha belirgindir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Laekenois ırkının ortalama yaşam süresi 12- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

 

Yetişkin erkek ve dişi Laekenois köpeğinin ideal ağırlığı 24-29 kg, yükseklikleri ise 55 – 66 cm aralığında değişmektedir. Laekenois’un boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlıklı bir gelişim için önemlidir. Erkek Laekenois’un boy uzunluğu dişilerden daha fazladır. Erkeklerin 60-66 cm, dişilerin ise 55-61 cm aralığında boylarda olduğu görülmektedir.

Laekenois’in yoğun, kaba ve sert tüylerinin düzenli olarak bakıma ihtiyacı vardır. Yıl genelinde çok tüy dökmezler ancak mevsim geçişlerinde tüy dökülmesinde artış gözlemlenebilir. Bu dönemlerde tarama sıklığını arttırarak dökülmeyi en az seviyeye indirebilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Belçika Laekenois için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, büyük ırklar için üretilen özel köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir.

Evet, Belçika Laekenois hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek büyük bir köpek olan Belçika Laekenois için uygun değildir. Köpek sahibinin Belçika Laekenois için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Belçika Laekenois büyük bedeni alerji ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. Sadece ev yemeklerini yemek Belçika Laekenois için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Belçika Laekenois ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Belçika Laekenois yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmelidir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Laekenois cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Laekenois ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Laekenois köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Laekenois’in kürk bakımı genel olarak kolaydır Yıl boyunca az tüy dökmesi, su geçirmeyen kürk yapısından dolayı çok sık yıkanmasına gerek olmayışı ve yılda iki kez tıraş edilmesinin yeterli olması vb. etkenlerle birlikte ırkın kürk ve genel bakımı sahibini zorlayacak derece değildir.

Laekenois yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, çalışkanlığına ve daha farklı birçok etkene göre değişir. Laekenois’un yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi, yetenekleriyle öne çıkması, eğitim durumu ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Laekenois tek doğumda 6- 10 arasında yavru dünyaya getirebilir. Laekenois ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Laekenois’un doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasını etkilemektedir.

 

 

Laekenois kürk rengi siyah kaplamalı açık kahverengiden mauna kadar bir yelpazeyi içerir. Tüylerinin açık kahverengi, buğday rengi, kızılımsı kahverengi, kırmızı, siyah ve taba rengi veya krem rengi olması mümkündür. Yüz bölgesinde siyah bir maske oluşmasını sağlayan tüyler bulunabilir. Vücudun kuyruk ve etekler gibi alt kısımları krem, gri veya açık bej rengindedir. Göğüste küçük veya orta derecede beyaz bir lekeye izin verilir. Ayak parmaklarının uç kısımları beyaz olabilir. Ağızda beyaz ya da gri buzlanma kabul edilebilir.  Bu bölgeler dışında başka yerlerde beyaz işaretler istenmez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.