Braque Francais Pyrenean Özellikleri ve Bakımı

Braque Francais Pyrenean Resimleri
Braque Francais Pyrenean kökeni Fransa'ya dayanan, oldukça özel bir köpek türüdür. İngilizcede "Fransız İşaretçi Köpek - Pirene Türü" olarak adlandırılır. French Pointer, Braque Francais De Petite Taille, Fransız Puanteri (Pyrenees tipi) olarak da tanınırlar. Bu cins, kısa ve zarif bir dış dünyaya sahip olup, Fransa ve İspanya sınırındaki zorlu Pirene Dağları'nda avlanmak üzere özel olarak yetiştirilmiştir. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Braque Francais, kısa tüylü işaretçi köpek ırklarının ortak atası olarak kabul edilir. Braque Francais Pyrenean, hem mükemmel bir av köpeği hem de zarif, sevimli harika bir ev arkadaşıdır. Hem avcı hem de aile dostu olarak mükemmel bir ırktır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
15 - 36 kg
Yükseklik
48 - 59 cm
Aile
İşaretçi
Menşei
İtalya
Menşei tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Braque Francais Pyrenean sevgi dolu, itaatkar, arkadaş canlısı, eğlenceli, oyun sever, zarif ve sevimli bir köpek olarak karşımıza çıkar. Mükemmel bir av köpeği olmasının yanı sıra harika bir ev arkadaşı, aile köpeğidir. Ailesine karşı son derece sevgi dolu ve sadıktır. İnsanlarla iyi ürünler kurarlar ve özellikle çocuklarla iyi geçinirler. Özellikle çocuklu aileler için mükemmel bir tercihtir, ancak ev içinde veya dışında küçük memelileri avlanmaya devam edebilirler. Kendinden küçük hayvanlara karşı avcılık içgüdüsü ile yaklaşması mümkün olduğu için dikkatli olunmalıdır. Diğer insanlarla, hayvanlarla, köpeklerle ise iyi geçinirler ve onların arkadaşlığını takdir ederler. Ailelerinin ilgisini çekme ve oyun oynama bayılırlar. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık kaygısı gelişebilirler.

Uygun, doğru şekilde eğitildiği zaman baskın bir tavır sergilemez ve uyumsuz bir köpek olmazlar. İtaatkar bir yapıya sahiptir ve sınıflandırmaları genellikle kolaydır. İyi bir eğitimle bu şekilde olmak, istenmeyen durumun önlenmesi ve olumlu gelişme teşviki için çok uygun bir adaydır. İnsanlarla etkileşim kurmak onlar için bir ihtiyaçtır. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ve sürekli insanlarla zaman geçirmeyi tercih ederler.

Braque Francais Pyrenean, güçlü bir avcı köpeği olmasına rağmen evcil hayvan olarak da harika bir tercihtir. İyi bir eğitim ve uygun sosyalleşme etkinlikleri ile mükemmel bir aile arkadaşı olabilirler. Karakter ve mizacının olumlu gelişmesinde sahibinin gösterdiği çaba, eğitimlerin yanında düzenli egzersiz ve insanlarla etkileşime de ihtiyacı vardır.

Tarih

Braque Francais Pyrenean, zengin bir tarihe sahip ve ilginç bir soya ağacına sahip olan özel bir köpek türüdür. Fransa ve İspanya sınırındaki zorlu, engebeli, kurak Pirene Dağları’nda avlanmak üzere özel olarak yetiştirilmiştir. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Braque Francais, kısa tüylü işaretçi köpek ırklarının ortak atası olarak kabul edilir. 15. yüzyılda bu yana varlığını sürdüren bu ırk hakkındaki bilgilere göre, avcılar tarafından özellikle av kuşlarının sürülmesine izin verilmesi ve işaretlenmesi için kullanılan eski tip silah köpeklerinin soyundan geliyor. 19. yüzyılın ortalarına kadar Braque Francais Gascogne köpek ırkı ile birlikte tek bir ırk olarak “Braque Francais” adı altında tanınmıştır.

Bu cins, zaman içinde farklı bir şekilde götürülerek başka ırklarla melezlenmiştir. Ancak 19. yüzyıl sonlarına gelindiğinde, orijinal Braque Francais ürününü korumak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu çabalarda iki ayrı ırk olarak keşfedilmiştir. Bu türün Gaskonya Tipi ve Pirene Tipi olarak iki ana türü vardır. Gascony tipi olarak bilinirken, daha büyük ve ağır yapıların özellikleri ve geleneksel silah köpekleri ile daha fazla benzerlik taşınması kabul edilirdi. Diğer tür ise Pirene tipi olarak adlandırılmış ve daha hızlı ve daha çevik bir versiyon olarak yetiştirilmiştir. Braque Francais Pyrenean ise daha küçük ve daha yaygın olanıdır. Irkın doğasında avcılık içgüdüsü yüksektir ve suyu çok sevdikleri görülmektedir. Geliştirildiği bölgede nazik, arkadaş canlısı, itaatkar yapısıyla ve daha küçük olması ve dağlık alanlarda çevik bir şekilde hareket edebilmesi insanlar tarafından tercih edilmişlerdir.

Braque Francais Pyrenean, daha küçük boyutları olan cinstir ve genellikle Fransa’nın ülkeleri ve Pireneler bölgelerindeki bulunmuştur. Tarihsel olarak, bu cinsin 15. yüzyıldan beri diğer ırklarla melezlenerek Braque Francais Gascogne’den bağımsız bir hale getirilmeye çalışıldıkları bilinmektedir. Olası ataları arasında soyu tükenmiş olan Eski İspanyol İşaretçisi ve Güney Hound (Old Spanish Pointer ve Southern Hound) gibi ırklar da bulunmaktadır. Özellikle bu cinsin dağlık düzeninin esnek bir şekilde avlanabilmesi için daha küçük boyutlu olması tercih edilmiştir. .Bu rustik Braque Francais Pyrenean av köpeklerine ilgi arttı ve 20. yüzyılın başlarında ilk cins kulübü kurulmuştur. Braque Français’in her iki çeşidini de her biri için ayrı standartları belirleyerek desteklemeye karar verdiler.

Bugün Braque Francais Pyrenean, oldukça nadir bir ırktır ve Fransa dışında nadiren görülür. Ana vatanı olan Fransa’da Pirene Türü en popüler Fransız İşaret köpek türlerinden biridir ve ayrıca Kanada, ABD gibi bölgelerde de sadık takipçilere sahiptir.  Braque Francais Pyrenean, French Kennel Club tarafından kayıtlı ve uluslararası alanda FCI (Fédération Cynologique Internationale) tarafından tanınmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Braque Francais Pyrenean ırkının vücut yapısı iyi dengelenmiş, sağlam ve zarif bir görünüme sahiptir. Orta boylu bir köpektir. Göğüs geniş ve derindir. Sırtı düz ve kaslıdır. Av köpeği olarak fiziksel özellikleri köpeğin hareketli ve atik olmasını desteklemektedir.

Kafa

Braque Francais Pyrenean'ın başı, orta büyüklükte ve dengeli bir yapıya sahiptir. Burun kısmı yasıdır ve genellikle kahverengi veya siyah bir renge sahiptir. Alın hafif kemerlidir.

Kulaklar

Kulakları uzun, düşük konumlu ve orta büyüklükte olan Braque Francais Pyrenean'ın kulakları yuvarlak uçludur. Kulaklar kafaya yakın konumlanmıştır. Kulaklar kürkün rengine uygun olacak şekilde koyu renkte olabilirler.

Gözler

Braque Francais Pyrenean'ın gözleri genellikle büyük, oval ve kahverengi renktedir. Bakışlarında sevimli ve cana yakın bir ifade taşırlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Braque Francais Pyrenean'ın bacakları ince, düz ve kaslıdır. Ayakları yuvarlak toplu ve sıkıdır. Tırnaklar kısa ve genellikle koyu renktedir.

Kuyruk

Kuyruk orta uzunlukta, kalın kökten incelen sivri bir uca sahiptir. Kuyruk genellikle yukarıya doğru kalkık durmaktadır.

Tüy

Baque Francais Pyrenean'ın tüyleri kısa, sıkı yapısıyla tek katmanlıdır. Kürkleri parlak ve kendinden bakımlıdır. Tüylerinin bu yapısı dağlık ve kuraklık alanlarda da avlamaya uygun yapısını destekler.

Renk

Bu cinsin kürk rengi beyaz ve turuncu, portakal rengi tonlarında iki renk arasında değişmektedir. Bu iki renk genellikle belirli aralıklarla bulunur. Beyaz zemin üzerine turuncu lekeler kestane rengi-beyaz ya da koyu kestane rengi-beyaz leke, benekler veya işaretlerde yer alır.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Braque Francais Pyrenean  ırkının ortalama yaşam süresi 10- 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Braque Francais Pyrenean  ideal ağırlığı 15 – 36 kg, yükseklikleri ise 48 – 59 cm aralığında değişmektedir. Dişi Braque Francais Pyrenean  köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Braque Francais Pyrenean  boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Braque Francais Pyrenean genel olarak az ila orta derecede tüy dökmektedir. Düzenli tüy bakımı ile tüy problemleri daha da aza indirilir. Haftada bir ya da iki kez kürkünü parlak ve temiz tutmak, ölü tüylerden bedenini arındırmak için bedenini taramanız ve fırçalamanız yeterlidir.

 

 

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Braque Francais Pyrenean ırkı için Royal CaninProplanAcanaHillsN&DGimdogPedigreeBrit CarePro ChoiceOrijenSchesirDog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip mama ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Braque Francais Pyrenean cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Braque Francais Pyrenean  hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı içerikte olduğu belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Braque Francais Pyrenean  için uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Braque Francais Pyrenean  için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Braque Francais Pyrenean ’nun günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Braque Francais Pyrenean  yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Braque Francais Pyrenean  cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Braque Francais Pyrenean  ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Braque Francais Pyrenean  köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Braque Francais Pyrenean kısa ve sıkı tüylere sahip olduğu için bakımı nispeten kolaydır. Haftalık tarama veya fırçalama yapmanız tüylerinin sağlıklı, parlak ve bakımlı olması için yeterli olacaktır. Banyo ihtiyacının az olması da bakım sürecini kolaylaştırır. Düzenli tarama ve fırçalama kürkün temiz ve sağlıklı tutulmasına yardımcı olur ve aynı zamanda tüy dökülmesini kontrol altında tutar.

Braque Francais Pyrenean  yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Braque Francais Pyrenean  yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Braque Francais Pyrenean köpek ırkı bir doğumda ortalama 6 – 8 adet yavru dünyaya getirebilir. Braque Francais Pyrenean  ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Braque Francais Pyrenean  ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Bu cinsin kürk rengi beyaz ve turuncu, portakal rengi tonlarında iki renk arasında değişmektedir. Bu iki renk genellikle belirli aralıklarla bulunur. Beyaz zemin üzerine turuncu lekeler kestane rengi-beyaz ya da koyu kestane rengi-beyaz leke, benekler veya işaretlerde yer alır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.