Braque du Bourbonnais Özellikleri ve Bakımı

Braque Du Bourbonnais Resimleri
Brock-do-bor-bon-nay olarak telaffuz edilen ve Bourbonnais Pointer, Pointer of Bourbonnais, French Pointer, El Braco Du Bourbonnais isimleriyle de bilinen işaretçi köpek ırkıdır. Sakin ve nazik tavırlar sergileyen iyi bir avcı ve işaretçi olmasıyla tanınan ırkın boyutu nispeten küçüktür. Avcılıkla uğraşan aileler için ideal bir ev arkadaşı olarak tercih edilmektedir. Ailesine ve sevdiklerine olan bağlılığı ile bilinirler.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
15- 25 Kg
Yükseklik
48- 58 cm
Aile
İşaretçi
Menşei
Fransa
Menşei tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
13- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Braque Du Bourbonnais sadık, şefkatli, iyi huylu ve iyi bir av köpeğidir. Av bulma konusunda oldukça hırslı ve tutkuludur. Kendisine verilen göreve, av sahasındaki işleyişe kolayca adapte olur. Avlanırken tutku dolu olmasının yanı sıra oldukça temkinli, dengeli, işbirlikçi ve zeki davranışlar sergilerler. Çeşitli arazilere ve farklı oyunlara, etkinliklere olağanüstü bir uyum sağlarlar.

Braque Du Bourbonnais avcılık ruhunun yanı sıra ailesine, sevdiklerine karşı da oldukça sakin ve sevecen bir refakatçi köpektir. Evin içinde ailesiyle olmaktan oldukça mutlu olurlar ve ev içinde sakin davranışlar sergilerler. Bu ırkın ailesine olan bağlılığı çok yüksektir ve bundan dolayı sürekli sahibiyle birlikte olmak isterler, sahibini gittiği her yerde takip eder ve yanından ayrılmazlar. Her ne kadar av köpeği olsalar da günlük dışarı egzersizleri sonrası ailesiyle aynı ortamda yaşam sürmek isterler. Dışarıda köpek kulübesinde yaşaması beklenilmez, çünkü ailesinden uzak ve yalnız olduğu düşüncesi ile ayrılık anksiyetesi geliştirmesi mümkündür. Eğer uzun süre yalnız kalırsa da Braque Du Bourbonnais aşırı havlanma ve benzer olumsuz davranışlar sergilemesi de mümkündür. Bu yüzden uzun süre dışarıda çalışan ya da ev yaşantısı düzenli olmayan kişilerin sahiplenmemesi gereken bir ırktır.

Braque Du Bourbonnais çocukları sever ve onlarla iyi anlaşır ancak küçük yaşlardaki çocuklara fazla hareketli ve taşkın gelebilir. Bunun için küçük çocuklarla bir arada bulundukları zaman gözetim altında olması önerilir. Diğer köpeklerle iyi anlaşır. Ancak kendinden küçük ve memeli hayvanları av olarak görür ve bu yüzden avlanma içgüdüsüyle hareket edebilirler. Bunun için sosyalleştiği alanlarda dikkatli olunmalıdır.

Braque du Bourbonnais ailesiyle birlikte yaşam sürmelidir ancak bu ırk aktif ve hareketli olduğu için apartman hayatı için önerilmez. Geniş bir bahçede, istediği zaman girip çıkabileceği çitlerle çevrili güvenilir bir ortamda en iyi performansı sergiler. Günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı ve avcılık sporuna vakit ayırması sağlandığı sürece onlardan mutlusu olmayacaktır. Dışarıda özgürce dolaşmaya ihtiyaçları olsa da kesinlikle gün sorunda ailesiyle birlikte aynı evde olmak isterler. Kulübede yalnız kalmak istemezler.

Braque Du Bourbonnais eğlenceli, sadık, itaatkar, sevecen ve iyi bir avcı köpeği karakterinin aldığı eğitimler ve erken aşamada başlayan sosyalleştirme etkinlikleriyle daha da geliştirecektir.

Tarih

Braque du Bourbonnais, eski bir köpek cinsi ve Fransa’da geliştirilen en eski işaret eden ırklardan biridir. 15. yüzyılda Fransa’nın Bourbonnais eyaletinde gelişen eski bir cinstir. “Braque” kelimesi,  “nişan almak veya işaret etmek” anlamına gelen Fransızca bir fiilden türetilmiştir ve İngilizce’ye “işaretçi” olarak çevrilmiştir. Cins, ilk olarak 1500’lerin sonlarında Fransız edebiyatında tanımlanmış ve o zamanlar bile keskin avlanma içgüdüleriyle biliniyordu.  Sağlam, sağlıklı bir görüntüsüyle iyi bir avcı köpeği olan bu ırkın kökenleri ise kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı araştırmacılara göre Braque Francais veya Large French Pointer ırkının Bourbonnais şehrine özgü av köpekleriyle çiftleştirilmesi sonucunda, ırkın melezlenmesiyle Braque Du Bourbonnais cinsinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Çok sayıda Fransız işaretçisi köpek ırkı vardır ve çoğu uzman, tüm bu ırkların aynı soydan, Fransız İşaretçisi veya Braque Francais’den geldiği konusunda hemfikir olunmaktadır. Fransa’da her işaretçi türü, geliştirildikleri bölgeye göre adlandırılır: Saint Germain’den Braque Saint Germain, Auvergne bölgesini temsilen Braque d’Auvergne ve orta Fransa’da bir bölge olan Bourbonnais eyaletinden Braque du Bourbonnais bu isimlendirmeler için sadece birkaç örnektir.

Bugün, Fransız yetiştiriciler, işaretçi, av köpeği ve iz süren köpek olarak eşit derecede mükemmel olurken, bir cins standardına bağlı kalan bir cins üretmeye çalışıyorlar. 1970’lerin başından bu yana, Bourbonnais köpek yetiştiricileri, türün hem konformasyonunda hem de saha performansında önemli ve hızlı gelişmeler kaydetti. 1800’li yıllarda, Fransız avcılar arasında belirgin açık kahverengi ve karaciğer desenleri ile kuyruksuz bir işaretçi olarak tanınmışlardı.

2. Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar Braque Du Bourbonnais ırkının popülerliğinde artış görüldü. Ancak Birinci Dünya Savaşı’ndan her ırk gibi Braque du Bourbonnais grubunu da etkilendi. Savaş sonrası bir grup özel yetiştirici, türü yeniden canlandırmak ve savaş öncesi önemini geri kazanmak için 1925’te ilk Club du Braque du Bourbonnais’i kurdu. 1930’da kulübün açılış bülteninde ilk cins standardı yayınlandı. Organizasyonun ve bu yetiştiricilerin çabalarına rağmen, 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla bu çabalar neredeyse yok edildi. Ek olarak, doğal olarak kuyruksuz bir köpeğe ve düz renk gerekliliklerine sıkı sıkıya bağlı kalmak, köpeğin performansından çok görüntüsüne öncelik verilen bir köpekle sonuçlandı. Sonuç olarak, birçok köpek yetiştiricisi bu türe olan ilgisini kaybetti ve 1963’ten 1973’e kadar hiçbir yavru kayıt altına alınmadı. 1970 yılında, Fransız bir avcı Braque Du Bourbonnais ırkının tükenme tehlikesi yaşayan neslini kurtarmak için çalışmalara başladı. Ancak Fransa genelinde yağılan kapsamlı aramaya rağmen safkan olan Braque Du Bourbonnais köpekleri bulamadı. Çalışmasını devam ettirebilmek için Braque Du Bourbonnais karışımı olan köpekleri tercih ederek ırkı yeniden canlandırabilmek için üreme programına dahil etti ve ırkın yeniden gelişmesi için çalışmalara başladı.

İkinci bir Club 1982’de Michel Comte tarafından du Braque du Bourbonnais, kuruldu ve 1985 yılında Fédération Cynologique Internationale’nin (FCI) Fransız şubesi Société Centrale Canine (SCC) tarafından resmen tanındı. Bu Club kenetlenmiş kuyrukları, noktaları kabul etti ve türün bilinen avlanma içgüdüleri yeniden tanıtıldı. Yeni cins standardı, 1991’de SCC ve FCI tarafından tamamen kabul edildi. Irk standartı daha sonra tercüme edildi ve 1998 yılında FCI web sitesinde yayınlandı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Braque du Bourbonnais zarif, kısa tüylü, kaslı, orta boylu bir işaret köpeğidir. Omuzları kaslı ve çıkıntılıdır ve bel seviyesinde hafif dışbükeylik vardır. Göğüs geniş, uzun ve derindir. Uzunluğu dirsek seviyesinin biraz altına uzanmaktadır. Üst çizgi düz, omuzları iyi tanımlanmış, sırt kaslı ve sıkıdır. Alt çizgisi ise arkaya doğru hafifçe kaldırılmıştır.

Kafa

Her yöne yuvarlatılmış, armut biçimli olarak da adlandırılan vücuda göre orantılı bir kafası vardır. Kafatasının ve namlunun eksenleri birbirine paraleldir veya öne doğru biraz farklıdır. Kaslı, sağlam olan boyun ve omuzların üzerinde konumlanmıştır. Durak orta derecede belirgindir. Burun geniştir, burun delikleri iyice açıktır ve kürk ile aynı renktedir. Burun köprüsü düz ya da çok hafif dışbükeydir. Güçlü, tabanda geniş ve kesik koni şeklinde namluya sahiptir. Çene ve ağız oldukça güçlüdür. Üst dudaklar alt dudakları gizler ancak çok kalın değillerdir.

Kulaklar

Kulaklar göz hizasında ya da biraz yukarısında konumlanmıştır. Tabanda geniş başlayan, orta uzunlukta ve düz düşen kulaklara sahiptir. Kulakların doğal konumlarından, boğazın biraz daha altına uzandığı da görülebilir.

Gözler

Bourbonnais büyük, yuvarlak ve tüy rengine göre eladan koyu ya da koyu kehribar renginde (montun rengine bağlı olarak) gözlere sahiptir. Gözleri anlamlı, zeki ve nazik bir bakış sergilediği ifade edilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Ön kısımlar düz, iyi yapılandırılmış ve kaslıdır. Arka kısımlarıda çok belirgin kas kütleleri ile iyi bir kemik yapısına sahiptir. Kalça noktasından dikey bir çizgi ile iç diz noktasının önüne düşer. Ayaklar, sıkı ve kemerlidir. Ayak parmakları, yağsız pedlere sahiptir

Kuyruk

Bourbonnais ırkının kuyruk yapısı oldukça düşük, kısa veya doğal olarak yoktur.

Tüy

Bourbonnais çok kısa, ince ve yoğun tüylere sahiptir. Özellikle baş ve kulak kısmındaki saçlar daha kısa ve incedir. Arkadaki tüylerin biraz daha kalın, kaba ve bazen uzun olduğu görülür.

Renk

Bourbonnais cinsinin kürkün temel rengi beyazdır. Ancak üzerinde ciğer, açık kahverengi veya kahverengi olmak üzere farklı beneklerle karşımıza çıkar. Kürk üzerinde görülen lekelenme ile birlikte, güçlü ila orta derecede işaretlidirler. Kürk üzerinde beyaz alacalılık, kahverengi benekli veya açık kahverengi benekli şeklinde işaretler bulunur. Az sayıda desen kabul edilir ancak tercihen olmaması uygundur.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Braque du Bourbonnais ırkının ortalama yaşam süresi 13- 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Braque du Bourbonnais ideal ağırlığı 15- 25 kg, yükseklikleri ise 48- 58 cm aralığında değişmektedir. Dişi Braque du Bourbonnais köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi Bourbonnais’in ağırlığı 15 ila 22 kg aralığında iken erkek Bourbonnais18 ila 25 kg’dır. Boyları omuza kadar dişilerin 48 ila 56 cm iken, erkek Bourbonnais 50 ila 58 cm aralığındadır. Dişi ve erkek Braque du Bourbonnais boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Braque du Bourbonnais’in ince, yoğun, kısa bir tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Kısa ve genel olarak az tüylere sahip olduğu için yoğun şekilde tüy dökmezler. Minimum bakıma ihtiyacı olan tüyleri düzenli tarama ve fırçalama ile sağlıklı, parlak ve az dökülen bir yapıya ulaşacaktır. Ayrıca tüylerinin yapısına göre bakım uygulanması, taranması ve fırçalanması köpeğin daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Braque du Bourbonnais ırkının  Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip mama ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Braque du Bourbonnais cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Braque du Bourbonnais hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı içerikte olduğu belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Braque du Bourbonnais için uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Braque du Bourbonnais için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Braque du Bourbonnais’nun günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Braque du Bourbonnais yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir..

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Braque du Bourbonnais cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Braque du Bourbonnais ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Braque du Bourbonnais köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Braque du Bourbonnais’in ince, yoğun, kısa bir tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Kürkünün minimum bakıma ihtiyacı vardır ve bu da köpek sahibinin tüy bakımına daha az zaman ayırması anlamına gelmektedir. Banyo ihtiyacının çok sık olmaması, göz, kulak, burun, ağız gibi bölgelerinin bakımlarının her köpeğin bakım ihtiyacı ile eşdeğer olması da bakım sürecini kolaylaştırmaktadır.

Braque du Bourbonnais yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Braque du Bourbonnais yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Braque du Bourbonnais köpek ırkı bir doğumda ortalama 3 – 6 adet yavru dünyaya getirebilir. Braque du Bourbonnais ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Braque du Bourbonnais ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Bourbonnais cinsinin kürkün temel rengi beyazdır. Ancak üzerinde ciğer, açık kahverengi veya kahverengi olmak üzere farklı beneklerle karşımıza çıkar. Kürk üzerinde görülen lekelenme ile birlikte, güçlü ila orta derecede işaretlidirler. Kürk üzerinde beyaz alacalılık, kahverengi benekli veya açık kahverengi benekli şeklinde işaretler bulunur. Az sayıda desen kabul edilir ancak tercihen olmaması uygundur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.