Alman Puanteri (German Shorthaired Pointer)

Alman Pointer Resimleri
Alman Shorthaired Pointer çeviklik, güç, dayanıklılığın bir araya geldiği çok amaçlı, sportif ve çalışan bir köpektir. Yüksekliğinden biraz daha uzun, kare gövdesi ve kısa bir sırtı olan aktif bir ırktır. Alman Pointer’ı belirgin, temiz bir kafası, zarif hatları, güçlü, kaslı vücudu, atletik bir fiziği vardır ve kısa, sert kürke sahiptir. German Shorthaired Pointer, German Pointer (Shorthaired), Alman Pointer, Alman Puanteri, Deutscher, Kurzhaariger Vortsehund, Kurzhaar adlarıyla da tanınırlar. Ailesine çok bağlı, aktif, kolay eğitilen, sevgi dolu, nazik ve ideal bir arkadaş köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek
Ağırlık
20 - 32 Kg
Yükseklik
53 - 64 Cm
Aile
Gundog, Pointer, Av Köpeği
Menşei
Almanya
Menşei Tarihi
1600' ler
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Alman Pointer’ın zeki, nazik, neşeli, iyi huylu, nazik ve arkadaş canlısı bir köpektir. Çok enerjik, aktif, hareketli ve yeni şeyler öğrenmeye, uygulamaya, sahibini memnun etmeye heveslidir. Alman Pointer ırkı kesinlikle sıkılgan ya da maymun iştahlı değildir. Sahibine itaat etmek, onların sözünü dinlemek ve birlikte vakit geçirmekten mutlu olurlar. Yaşadığı aile ortamındaki herkesle iyi anlaşır ve her birini ayrı ayrı sever. Ailesine sıkı sıkıya bağlıdır ve sadık bir aile köpeğidir. Yalnız kalmaktan, ailesinden uzakta yaşamaktan hiç hoşlanmazlar. Uzun süre yalnız kaldıklarında, ayrılık korkusu yaşayabilir, huzursuz olabilir ve olumsuz davranışlar sergileyebilirler.

Küçük çocukların yaşadığı aile ortamına kolaylıkla uyum sağlar ve çocuklarla çok iyi anlaşır. Ancak küçük çocuklarla bir araya geldiklerinde aşırı gürültücü oldukları görülebilir. Yabancı kişilere karşı yaklaşımları tedbirli, mesafeli olur ve güven duyduktan sonra iyi anlaştıkları görülür. Kısa Tüylü Alman Pointer’in genellikle köpeklerle arası iyidir. Küçük evcil hayvanlara ve yabancı hayvanlara karşı ise avcı içgüdüleri sebebiyle daha farklı yaklaşırlar. Birlikte yetiştirilmediği, aynı ortamda büyümediği kendinden küçük hayvanlara karşı iddialı olabilirler. Alman Pointer ırkının bir avcı köpeği olduğu ve ailesi dışında insanlara mesafeli davranabileceği unutulmamalıdır.

Kısa Tüylü Alman Pointer havlamayı severler ve biraz gürültücü olabilirler. Apartman dairesinde uyum sağlayabilirler ancak kolaylıkla sıkılacakları için yaşam alanı için ideal değildir. Bahçeli bir ev Alman Pointer için ideal bir yaşa alanı olacaktır. Ancak bahçede uzun süre yalnız başına yaşayabileceğini düşünmeyiniz. Alman Puanteri ailesinden ayrı kalmak istemeyen, birlikte vakit geçirmeye ihtiyaç duyan bir ev köpeğidir. Bahçede zaman geçirdikten sonra sevdikleriyle birlikte aynı evde yaşamak isterler.

Alman Shorthaired Pointer oldukça hareketli, aktiftir ve günlük egzersiz yapmaya ihtiyaç duyar. Hem fiizksel hem de zihinsel olarak egzersiz yaptıktan sonra sahibinin yanında dinlenmeye ihtiyaç duyan hassas bir köpektir. Erkek Alman Pointer, dişilere göre daha dışa dönük ve agresif yapılı avcılardır. Dişi Kısa Tüylü Alman Pointer’ın daha az dominant olduğu görülür. Av için geliştirilen köpeklerin enerji düzeyleri köpek yarışmaları için geliştirilenlerden köpeklerde daha yüksek, daha hareketlidir.

Egzersiz yaptığı bahçenin çitlerle çevrili olması, güvenlik önlemlerinin alınması çok önemlidir. Zıplamayı, koşmayı çok sevdikleri için bahçe içerisinde bir açık ve imkan buldukları zaman dışarıya kaçabilirler. Yeterli egzersiz yapmazlarsa çok üzülür, huysuz olur, etraflarına zarar verebilir ve kötü davranışlar geliştirebilirler. Aktif yaşam süren, spor yapmayı seven kişilerle çok iyi anlaşırlar.

Nazik, uyumlu, itaatkar ve eğitime duyarlı olan Alman Pointer eğitilebilen köpek ırkları arasındadır. Avcılık, koruma ve bekçilik gibi alanlarda başarılıdır. Kendine verilen görevleri başarı ile yerine getiren çok yönlü bir köpektir.  Çok yönlü yapısı, uyumlu ve iyi huylu karakteriyle Alman Puanteri ayrıca iyi bir aile köpeğidir. Çok yönlü olmaları ideal bir özellik olsa dahi, çok aktif olmayan insanları bu hızlı ve hareketli ırkla uyum sağlaması zor olacaktır. Sadık ve koruyucu yapısıyla aile bireylerini korumak ve güvende olmalarını sağlam için çaba gösterir.

Tarih

Bu tip avcı köpeklerin ilk versiyonları çeşitli ırkların harmanlanmasıyla 17. Yüzyılda ortaya çıkmaya başlamıştır. Ancak günümüzdeki Alman Shorthaired Pointer köpekleri 19. yüzyılın ortalarından itibaren çok amaçlı av köpeği olmaları amacıyla geliştirilmiştir. Kısa Tüylü Alman Puanterleri işaret etme, yakalama ve takip yeteneklerinin bir araya geldiği çok yönlü av ırklarından birisidir.

Alman Kısa Tüylü Pointer İspanyol Puanteri, Hannover Hound ve Bloodhound köpek ırklarının melezlenmesiyle ortaya çıkmıştır. İspanyol İşaretçilerinin avı işaret etme, Hound ırkının koku avcısı olması gibi özellikleri sayesinde hem iz sürmede hem de işaret etmede yetenekli ağır bir tazıya benzeyen köpek geliştirilmiştir. Avcılar köpek geliştirirken özellikle iddialı karakterleri olan ırkları seçiyordu. Ancak itaatkar doğası, güçlü koku alma yeteneklerine ek olarak görünümlerine, zarafetine de önem verilmek istendi.

Köpek yetiştiricileri çok amaçlı av köpeği geliştirmek konusunda anlaşsalar da, bunun nasıl başarılacağı konusunda ortak bir fikre sahip değildi. Bunun sonucunda İngiltere’den ithal edilerek getirilen, puanter köpekleri kullanıldı. İngiliz İşaretçisi (English Pointer) ile yapılan bu çaprazlaşma tartışmalıydı, ancak türe daha şık bir görünüm kazandırmış ve burun yukarı olarak avlanma modu geliştirilmişti. Bazı geliştirilmesi gereken karakter ve fiziksel özelliklerde daha fazla üreme yaptırılarak ortadan kalktı. Tüm bu melezleme çalışmalarının sonucunda karada olduğu kadar suda da aktif olarak çalışabilen bir köpek yaratıldı. Hanover Kraliyet Evi’nden Prens Albrecht zu Solms-Braunfeld, köpek yetiştiricileri bu ırkın ilk örneklerini geliştirirken form, görsellik yerine işlevselliğe önem vermelerine teşvik etmiştir. Sonuç olarak zeki, sevgi dolu, uyumlu, arkadaş canlısı, atletik ve duyarlı bir av köpeği ortaya çıkmıştır.

1800’lerin başında iki Deutsch Kurzhaar (Kısa tüylü Alman puanteri) Nero ve Treff, Alman Derbisinde diğer işaretçi köpek ırklarına karşı kendilerini ayırdılar. İlerleyen yıllarda torunlarının başarısı sayesinde, modern Shorthaired’in temeli olarak kabul edildiler. Kısa Tüylü Alman Puanteri 1800’lerin sonlarında Almanya’da, 1920’li yıllarda Amerika’ya gelen ilk Alman Shorthaired Pointer’i ile tanındı.

1.Dünya Savaşı tüm köpek ırklarının olduğu gibi Kısa Tüylü Alman Puanterleri’nin de üremelerini etkiledi. Savaş sona ererken birçok köpek yetiştirici altınlarını, sanat eserlerini sakladığı gibi Kısa Tüylü Alman Puanterleri’ni saklamıştı. Daha iyi bir koruma sağlamak amacıyla bazı yetiştiriciler en iyi köpeklerini Yugoslavya’ya gönderdi. Ancak Yugoslavya II. Dünya Savaşı’ndan sonra “Demir Perde”nin arkasında kalmıştı. Bundan dolayı Alman yetiştiriciler en iyi Alman Pointer köpeklerine ulaşamadılar. Sevdikleri, değer verdikleri ırkı sınırlı bir gen havuzu aracılığıyla yeniden inşa etmekle karşı karşıya kaldılar. Irkı tekrar inşa etmek uzun bir zaman aldı. Zor da olsa sonuç olarak günümüzdeki bu harika köpeklere, birer evcil hayvan ve avcı dostu olarak çok yönlü karakter özelliklerine sahip şekilde ulaşıldı.

Alman Shorthaired Pointer, 1930’yılında AKC tarafından tanındı. Irk, kısa sürede içerisinde her şeyi yapabilecek, çok yönlü tek bir köpek isteyen avcılar için ideal köpek olarak ün kazandı. Alman avcıların geliştirdiği ve 1800’lerden itibaren kullanılan bu çok yönlü kuş köpeğini mükemmelleştirdiler. O kadar başarılı oldular ki bugüne kadar Alman Shorthaired Pointer rekabetçi av etkinliklerinde en çok kazanan köpek türleri arasında yer alır ve çok yönlü köpek ırkı olarak birçok alanda başarıya ulaşmaya devam eder.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Alman Shorthaired Pointer, standart Pointer köpeklerine göre biraz daha küçüktür. Alman Kısa Tüylü Pointer orta boy ve büyük boy arasında yer alan çok yönlü bir köpektir. Yüksekliğinden biraz daha uzun, kare gövdesi ve kısa bir sırtı olan aktif bir ırktır. Alman Kısa Tüylü Pointer zarif başı, derin göğsü, orantılı vücudu, atletik ve ince yapısı olan başarılı bir av köpeğidir. German Shorthaired Pointer ırkı hızlı, kaslı, çevik, atletik, güçlü ve oldukça dayanıklı olan fiziksel yapısıyla tanınmaktadır.

Kafa

German Shorthaired Pointer köpek ırkının başı vücutla genel olarak orantılıdır. Zarif şekilde konumlanan kafa hafif yuvarlak, biraz geniş ve kemerlidir. Namlunun uzunluğu, kafatasının uzunluğu ile aynı olmalıdır. Namlu yandan bakıldığında, hafif bir duruş ile biraz uzundur. Burun büyük ve uzundur ancak sivri değildir. Geniş burun delikleri vardır ve burnu kahverengidir. İngiliz Pointer ırkının aksine occipital kemik ya da alın çıkıntısı çok belirgin değildir. Alman Pointer’in dişleri makas ısırığında kapanmalıdır.

Kulaklar

German Shorthaired Pointer köpek ırkının yukarıdan konumlanmış, başa yapışık şekilde duran, geniş ve aşağıya doğru sarkan kulakları vardır.

Gözler

German Shorthaired Pointer köpeklerinin badem şeklinde, orta büyüklükte ve koyu kahverengi, siyah gözleri vardır. Alman Shorthaired Pointer köpeğinin gözleri onların neşeli karakter özelliklerini yansıtırcasına coşku ve samimiyetle parlar.

Bacaklar ve Ayaklar

German Shorthaired Pointer köpekleri hem karada hem de suda onları güçlü, hızlı ve dayanıklı kılan bacaklara ve ayaklara sahiptir. Uzun, ince ve atletik yapılı bacaklara sahiptir. Kompakt ayakları perdeli yapıdadır. Ön ayaklarındaki çiy pençelerini çıkarabilirler. Alman Shorthaired Pointer’in sağlam ve şık yapıdaki perdeli ayakları onların iyi bir yüzücü olmasına yardımcı olur.

Kuyruk

German Shorthaired Pointer köpeğinin kuyruğu yasal olarak ülkelerde kırpılmıştır. Kuyruk, uzunluğunun yaklaşık olarak %40'ına yakın kısmı kenetlenmiştir. Kuyrukları yerleştirmenin yasak olduğu birçok Avrupa ülkesinde kuyruğun doğal haline bırakıldığı görülmektedir. Kuyrukları da tüm bedenindeki tüy yapısına sahiptir.

Tüy

Kısa Tüylü Alman Pointer köpeği tek katmanlı, kısa, sık, kalın, sert, düz ve parlak bir kürke sahiptir. Derisi, cildi oldukça sıkıdır. Tüyleri su geçirmez özelliğe sahiptir. Baş, kulak bölgelerindeki tüylerin daha kısa, yumuşak ve ince olduğu görülür. Kuyruğun alt tarafından, arka bacaklara yani kalçaların arkasındaki tüyler ise biraz daha uzundur.

Renk

Kısa Tüylü Alman Puanteri'nin kürk rengi karaciğer, ciğer ve beyaz lekeli, benekli renk ve kombinasyonlarına sahip olabilir. Bu ana renklerin dışında kahverengi, katı ciğer (kırmızımsı kahverengi), siyah, beyaz veya siyah-beyaz renkte tüylerde görülebilir. Kürk üzerinde çok sayıda desen ve yama ile kendine özgü görünüme sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Alman Kısa Tüylü Puanteri köpeklerinin bakımları düzenli yapıldığı ve sağlıklı oldukları sürece 10- 14 yıl ortalama yaşam süresine sahiptir.

  • Amerikan Kennel Club tarafından yetişkin erkekler ve dişi Alman Pointer için ideal ağırlığı 20 – 32 kg, yüksekliği ise 53 – 64 cm aralığında olarak belirlenmiştir.
  • Dişilerin ideal aralığı 20 – 27 kg, yükseklikleri ise 53 – 58 cm aralığındadır. Erkeklerin ağırlığı, 25-31 kg, yükseklikleri ise 58 – 64 cm aralığındadır. Köpeğinizin ideal kilosunda olmasını sağlamanız sağlıkları için önemlidir.

German Shorthaired Pointer ırkının kısa, kalın ve su geçirmez kürkünün bakımı kolaydır. Yıl genelinde oldukça az tüy dökerler. Haftada 1- 2 kez tımar eldiven ya da kısa uçlu bir fırça ile taranması ve fırçalanması yeterli olacaktır. Mevsim geçişlerine bağlı olarak tüy dökülmelerinde belli dönemlerde artış gözlemlenir. Bu zamanlarda haftada 3-4 kere tarama ve fırçalama yapabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli Alman Kısa Tüylü Puanter köpek ırkına uygun ve özel üretilen ürünlerini önermektedir. Köpeğinizin uygun içerikte, hazır mamaları tercih ettikten sonra Alman Kısa Tüylü Puanter’in günlük ihtiyacını karşılayacak ölçülerde yemek vermelisiniz. Hazır mamaları tercih etmenizin yanı sıra zaman zaman Alman Kısa Tüylü Puanter evde hazırlanan, sağlıklı insan yiyeceklerinden de yiyebilir.

Alman Kısa Tüylü Puanter hazır mama dışında ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak her ev yemeğini ya da meyve, sebzeyi yemek Alman Kısa Tüylü Puanter için uygun değildir. Sahibinin Alman Kısa Tüylü Puanter köpek cinsinin neler yediğini, sağlıklı olan ve evde hazırlanan yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir. Sağlıklı ev yemeklerini tüketirken de aşırıya kaçılmaması ve ölçüyle verilmesi gerekir German Shorthaired Pointer köpeklerinin sadece insan gıdalarını tüketmesi sağlıklı beslenmeleri için yeterli olmayacaktır. Evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Alman Pointer köpeğinin günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan diğer değerleri karşılamak için yeterli değildir. Sağlıklı beslenme sürecinde, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde yemesi önerilir.

Alman Kısa Tüylü Pointer köpekleri gelişimini tamamladığı, bir sağlık dönem sorunu bulunmadığı 15 ve 18 aylık olduktan sonra, uygun bir zamanda çiftleştirilmelidir. Dişi ve erkek German Shorthaired Pointer köpeklerinin çiftleştirilmesi gereken zaman gelişimlerine göre farklılık gösterebilir. Ancak her ne olursa olsun ilk kızan döneminde köpeğinizi çiftleştirmeyiniz. Gelişimlerine ve sağlık durumlarına göre çiftleştirilme zamanları 2 yaşına kadar farklılık göstererek devam eder. Daha detaylı bilgilere ulaşmak için köpeklerin çiftleştirilmesi hakkındaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

German Shorthaired Pointer ırkının kısa, kalın ve su geçirmez kürkünün bakımı kolaydır. Yıl genelinde oldukça az tüy dökerler. Ancak mevsim geçişlerine bağlı olarak tüy dökülmelerinde belli dönemlerde artış gözlemlenebilir. Normal dönemlerde haftada 1-2 kez tüylerini taramanız yeterken, yoğun dökülmelerin olduğu zamanda haftada 3-4 kere tarama ve fırçalama yapabilirsiniz. Çok sık yıkanması gerekmemektedir. Beden bakımlarının kolay olduğu gibi iyi bir lider ile eğitim süreçleri de kolaylıkla tamamlanacaktır.

German Shothaired Pointer yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, kürk  rengine, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterecektir. Çok yönlü, uyumlu ve fonksiyonel bir ırk olduğu için en çok avcıları ve her gruptan insanın ilgi gösterdiği köpek cinslerindendir. German Shorthaired Pointer fiyatı 4.000 TL – 10. 000 TL aralığında değişiklik göstermektedir. Köpeklerin ilgi görmesi, talep edilmesi ya da ilgi görmemesi fiyatların artıp azalmasına ve değişmesine neden olur.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, dişi Alman Puanteri tek bir doğumda 8- 12 yavru dünyaya getirebilir. Alman Pointer cinsinin yıl içerisinde sağlıklı yavrular doğurabilmesi için bir den fazla doğum yapmaması önerilir. Alman Puanteri köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde kontrollü ilerlemeli, beslenmesine ve köpeğin sağlığına ekstra dikkat edilmelidir. Köpeklerin sağlık durumuna, yaşına, yaptığı doğum sayısına, boyutuna ve erkek köpeğin sperm kalitesine göre doğurduğu yavru sayısı değişiklik göstermektedir.

  • Kısa Tüylü Alman Puanteri’nin kürk rengi karaciğer, ciğer ve beyaz lekeli, benekli renk ve kombinasyonlarına sahip olabilir. Bu ana renklerin dışında kahverengi, katı ciğer (kırmızımsı kahverengi), siyah, beyaz veya siyah-beyaz renkte tüylerde görülebilir.
  • Kürk üzerinde çok sayıda desen ve yama ile kendine özgü görünüme sahiptir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.