Bracco Italiano Özellikleri ve Bakımı

Bracco Italiano Resimleri
Bracco Italiano asil ve ağırbaşlı görünümüyle, insanları seven ve arkadaş canlısı bir kişiliğe sahiptir. Sakin, zeki ve uyumlu bir ırktır. Eğitim söz konusu olduğu zaman kendi yollarına, başına buyruk davranışlar sergilemek isteseler de iyi bir eğitmenle bu durum sorun olmayacaktır. İtalyan İşaretçisi olarak da adlandırılan Bracco Italiano, İtalya'nın iki yerli av köpek cinslerinden biridir, diğer yerli av köpeği de Spinone Italiano'dur. Bracco uzun, köşeli kafası, derin göğsü, ciddi ifadesi, alçak ve kafasına yakın konumlanan sarkık kulaklarıyla tazı benzeri bir görünüme sahiptir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği
Ağırlık
24-40 Kg
Yükseklik
53-68 Cm
Aile
İşaretçi
Menşei
İtalya
MEnşei Tarihi
Eski Zamanlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bracco Italiano enerjik, zeki olan, neşeli, sevgi dolu, sakin ve uyumlu bir ırktır. İyi bir eğitimle ve lider ile mükemmel bir aile köpeği olurlar. Sevdiklerine bağlıdır ve ailesiyle bir arada vakit geçirmekten mutlu olurlar. Genel olarak yabancı kişilere, insanlara karşı da sıcakkanlı ve arkadaş canlısıdır. Ancak olağandışı bir durum olduğunda sahibini uyaracak davranışlar sergilerler. Çocuklara karşı genellikle sabırlı, sakindir. Her yaştan çocuk sahibi olan kişinin sahiplenebileceği bir ırktır. Ama bu durum Bracco Italiano’nun bebek bakıcısı olduğu anlamına gelmemelidir. Küçük çocuklarla her ne kadar iyi anlaşsalar da gözetimsiz şekilde yan yana bırakılmamalıdır. Bracco Italiano diğer köpeklerle iyi geçinmeye eğilimlidir. Erken aşamada birlikte yetiştirildiklerinde diğer hayvanlara karşı arkadaş canlısı tutumunu devam ettirir. Ancak hayvanları kovalamak, rahat bırakmamak için eğitildilerse kedileri ve diğer yaratıkları kovalayabilir. Evcil hayvanları, kuşları ve kendinden küçük canlıları her zaman av olarak görülebilir, bu yüzden onları birbirinden ayrı tutmak en iyisidir.

Bracco, genellikle avlanmayı sever. Gün içerisinde ailesiyle birlikte vakit geçirmek, aktif olarak hareket etmek ve etkinliklerde bulunmak ister. Avlanma duygusunu kontrol edebilmek için köpeğinizin gün içinde fiziksel ve zihinsel aktiviteler de bulunmasını sağlayabilirsiniz. Avlanma içgüdüsü kontrol edildiğinde Bracco mükemmel bir aile köpeği olacaktır. Hatta siz televizyon izlerken, kucağınıza sığamayacak boyutta olduğunu göz ardı edecek ve kanepede size en yakın konumda oturmak isteyecektir.

Aktif ve hareketli bir köpek olan Bracco’nun egzersiz ihtiyacını karşılamak ve mutlu bir yaşam sürmesi için kır evinde veya bahçeli bir aile evinde yaşam sürmesi sağlanmalıdır. Apartman dairesinde yaşamadı biraz zordur ve düzenli olarak her gün dışarı çıkartılması gerekmektedir. Aktif, hareket etmeyi ve spor yapmayı seven kişilerin sahiplenmesi gerekir. Yalnız kalmaktan ve sevdiklerinden uzak olmaktan hoşlanmaz. Düzenli olarak sahibiyle vakit geçirmez, ihtiyaçları karşılanmazsa rahatsız edici havlamaları, kazma eyleminde bulunması veya başka şekillerde yıkıcı davranışlar sergilemesi mümkündür.

Erken aşamadan itibaren iyi eğitildiği ve sosyalleştirildiği zaman zeki Bracco köpeği avcılık, geri getirme, koku alma yetenekleriyle çeviklik ve iz sürme gibi köpek sporlarında başarıyla görev alacaktır. Bracco Italiano arama kurtarma ve terapi köpeği olarak da farklı görevlerde çalışmıştır. Bracco, gösterişli ancak nazik, uyumlu ve arkadaş köpeği olarak tanımlanır. Çok yönlü karakteri ve birden fazla alanda görev alabilen yapısıyla şefkatli ve ailesine kendini adamış bir cinstir.

Tarih

Bracco Italiano köpek ırkı MÖ 4. ve 5. yüzyıllar gibi erken tarihteki tablolarda ve 14. yüzyıl Rönesans İtalya’sında modern Bracco’ya benzeyen köpek fresklerinde görülebilir. Beyaz-turuncu Bracco’nun Piedmont’tan geldiğine inanılırken, kır ve kahverengi köpeklerin ise Lombardiya’dan gelmiş olabileceğinden söz edilir. Dağlık arazilerde avlanan Piedmont köpekleri, bataklıkta, ovalarda çalışmak için yetiştirilen Lombard köpek cinslerinden daha hafif ve daha küçüktür.

Her iki köpek türünün de popüler av köpekleri olduğu ve Medici ve Gonzaga gibi soylu aileler tarafından yetiştirildiği bilinmektedir. Asıl görevlerinin, avı ağlara sürmek ya da kuşları veya şahin avcılarını, diğer avları yakalamaktı. Daha sonraları avcıların ateşli silahlar kullanmaya başlamasıyla birlikte, köpekler avı işaret etmek, yerini bulmak ve vurulduktan sonra geri getirmek için kullanıldı. Genellikle Fransa ve İspanya’daki asillere ve kraliyet beyefendilerine hediye olarak verilen bu köpekler, Avrupa’daki işaret eden köpek ırklarının ataları olabilir. Bracco Italiano, işaret eden köpek ırkların en eskilerinden biri olarak görülmektedir.

1800’li yılların sonunda,  Bracco Italiano nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı ve köpeklerin nüfusu azaldı. Yıllar geçtikçe, tazılarla çiftleşmesi ve kötü üreme sitemi işlerde çalışması için çok ağır yapılı köpeklerle melezlenmesi sonucu cins, çeşitli sağlık sorunlarından muzdarip oldu. Özenli damızlık seçimi ve bakımı, türün yeniden inşasına yardımcı olacak ilk adımdı. 1920’lerde, ırkın genetik çeşitliliğini korumak için türün iki varyasyonunun birleştirilmesine karar verildi. 1949’da İtalya’da kurulan Societa Amatori Bracco Italiano ırk üzerine çalışmalar yaptı. Societa Amitori Bracco Italiano adlı bir kuruluş ve Ferdinando Delor de Ferrabouc adlı bir İtalyan köpek yetiştiricisi, kısmen ırkın genetik çeşitliliği artırmak için iki tür köpeği birleştirdi. İtalyan konformasyon ırk standardı yayınlandığında, her iki cins türünün özelliklerini birleştirerek ilerledi ve bu da standart özellikler içinde belirgin bir değişkenliğe neden oldu. Cinsin standardı, bu tek belgede derlenmeden önce bir yüzyıldan fazla bir süredir mevcuttu ancak atılan adımla değişikliğe uğradı. Bu şekilde soyu azalan türü yeniden canlandırdı.  Cinsin standardı 1949 yılında yayınlandı ve Federation Cynologique Internationale 1956 yılında Bracco Italiano cinsini kabul etti. Günümüzde Bracco Italiano köpeğini İtalya’daki av ve iş köpekleri etkinliklerinde görebilirsiniz. Bracco Italiano, 1980’li yılların sonunda Birleşik Krallık’a getirildi, ancak Amerika Birleşik Devletleri, İtalyan İşaretçisini yaklaşık 1990- 1994 yılına kadar tanımadı.

1990’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ne ırk tanıtıldı. Çok yönlü bir av köpeği olarak atalarından gelen özelliklerini koruması ve mirasına sadık kalmasıyla öne çıktı.  2006 yılında United Kennel Club, Bracco Italiano cinsini tanıdı ve ırk standartlarını belirledi. Bracco Italiano Club of America, türün tam olarak American Kennel Club tarafından tanınmasına yardımcı olmak amacıyla çalışmalar yaptı.

AKC tarafından, Bracco 2001 yılında AKC’nin ırkı tanınmasına yönelik ilk adım olan Foundation Stock Service’e (AKC Vakfı Stok Hizmetine ) eklendi. 2005’de ilk ulusal “Toplantı” düzenlendi ve 2007 yılında Bracco Italiano Club of America kuruldu.  Bracco Italiano’nun 2010’dan beri AKC performansında ve eşlik eden etkinliklerde yer alarak rekabet etmesine izin verildi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bracco Italiano sağlam, güçlü ve çevik bir vücuda sahiptir. Gövde uzunluğu ile yüksekliği birbirine orantılıdır. İyi gelişmiş kasları, hızlı hareket eden yapısıyla çevik bir bedeni vardır.

Kafa

Bracco Italiano yontulmuş kafasıyla güçlü bir görünümleri vardır. Uzun, köşeli kafası, derin göğsü, ciddi ifadesi, alçak ve kafasına yakın konumlanan sarkık kulaklarıyla tazı benzeri bir görünüme sahiptir. Uzun bir namlusu vardır. Orta uzunluktaki burnu, sarkık yanakları ve güçlü bir ağza sahiptir. Burun çok iyi koku almakta ve köpeğin av yeteneğine büyük katkı sağlamaktadır.

Kulaklar

Bracco Italiano uzun, sarkık ve ince tüylü kulaklara sahiptir. Kulaklarının öne doğru uzatıldığında burun ucuna doğru ulaştığı görülmektedir.

Gözler

Bracco Italiano ırkının gözleri birbirine eşit mesafeli, belirgin ve hafif çukur şekilde konumlanmıştır.

Bacaklar ve Ayaklar

Bracco Italiano köpek cinsinin güçlü ve yere sağlam basan ayakları vardır. Ön ayakları yere düz şekilde inmekte arka ayakları ise paraleldir. İyi bir av köpeği olmasını sağlayan, koşu yeteneğine sahiptir.

Kuyruk

Uzun, aşağıya doğru sarkan ve tabandan kalın başlayarak uca doğru incelen, ince tüylere sahip kuyruğu vardır. Kuyruk sevindikleri, mutlu oldukları ya da bir iz peşinde olduklar zaman yukarıya doğru kalkmaktadır. Kuyruk kırpmanın yasak olmadığı bazı yerlerde, kuyruk kırpılmaktadır. Yasak olan yerlerde ise doğal halinde bırakılır.

Tüy

Bracco Italiano kısa, parlak ve yoğun tüylere sahiptir. Tüylerinin ince yapısı çok fazla bakıma ihtiyaç duymamasını sağlar.

Renk

Bracco Italiano’nun kürk rengi düz beyaz, turuncu ya da koyu kehribar ile beyaz, kestane beyazı ve meşin (çilli) desenlere, işaretlere sahiptir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Bracco Italiano ırkının ortalama yaşam süresi 10- 14 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi Bracco Italiano ideal ağırlığı 24-40 kg, yükseklikleri ise 53-68 cm aralığında değişmektedir. Dişi Bracco Italiano köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Bracco Italiano boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

 

Bracco Italiano kısa, yoğun ve parlak kürkünün bakımı kolaydır. Haftada bir ya da iki kez kürkünü parlak ve temiz tutmak, ölü tüylerden bedenini arındırmak için bedenini tarayınız ve fırçalayınız. Bracco Italiano’nun baş, kulak, bacaklar ve ayakların ön kısımlarındaki saçlar genellikle daha ince bir dokuya sahiptir. Tüylerinin yapısına göre bakım uygulanması, taranması ve fırçalanması köpeğin daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Bracco Italiano ırkının  Royal CaninProplanAcanaHillsN&DGimdogPedigreeBrit CarePro ChoiceOrijenSchesirDog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip mama ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Bracco Italiano cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

Bracco Italiano hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı içerikte olduğu belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Bracco Italiano için uygun değildir. Sadece ev yemeklerini yemek Bracco Italiano için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Bracco Italiano’nun günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Bracco Italiano yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir..

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Bracco Italiano cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Bracco Italiano ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Bracco Italiano köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bracco Italiano kısa, yoğun ve parlak kürkünün bakımı kolaydır. Kısa yapıdaki tüyler minimum düzeyde bakım ile sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır. Tüylerinin yapısına göre taranması, fırçalanması, banyo ihtiyacının karşılanması, kırpılması ve göz, kulak, burun, ağız gibi bölgelerinin bakımlarının yapılması köpeğinizin daha bakımlı olmasını sağlayacaktır.

Bracco Italiano yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Bracco Italiano yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Bracco Italiano köpek ırkı bir doğumda ortalama 6- 10 adet yavru dünyaya getirebilir. Bracco Italiano ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Bracco Italiano ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir

Bracco Italiano’nun kürk rengi düz beyaz, turuncu ya da koyu kehribar ile beyaz, kestane beyazı ve meşin (çilli) desenlere, işaretlere sahiptir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.