Ibizan Hound Özellikleri ve Bakımı

Ibizan Hound Resimleri
İbiza Hound, tıpkı bir geyik benzeri zarafete ve onların niteliklerini yansıtan hareketlere, ifadeye sahiptir. Kıvrımlı vücut yapısı çevik ve dayanıklı ve çok hızlı yanıyla birleşerek çift süspansiyonlu dörtnala hareketlerini gerçekleştirmesini sağlar. İbizan, durduğu yerden başka bir yere, boyundan büyük yüksekliklere sıçrayabilen mükemmel bir köpektir. Zarif, hafif ve boyundan biraz daha uzun bir yapıya sahiptir. Kürkü sert, kısa veya tel saçlardan oluşabilir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği, Tazı
Ağırlık
20- 24 Kg
Yükseklik
55 - 70 Cm
Aile
Sighthound (Gezgin)
Menşei
İbiza
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
10- 14 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

İbiza Tazıları, bazı köpek severler tarafından “Beezers” olarak da adlandırılmaktadır. Sessiz, temiz, oyuncu, nazik, zarif ve kibardır. Genel olarak yumuşak huylu, soğukkanlı bir köpektir ve sessiz, sahibine sadık evcil hayvanlar olarak öne çıkarlar. Ibizan Hound ailesine ve sevdiklerine çok bağlı, sevgi doludur. Tüm hayatını, ailesine göre kurgulayabilecek bir ırktır. Aile üyelerine ve sevdiklerine karşı olan bağlılığı sorgulanamayacak kadar yoğundur. Yabancı kişilere karşı yaklaşımı ise bazı İbiza Tazılarının daha çekingen ve mesafelidir. İlk başlangıçta tanımadığı insanlara mesafeli, ilgisiz yaklaşır. Ancak bu yaklaşım utangaç ya da saldırgan bir tavır değildir. Sevdiklerini korumak için dikkatli davranırlar. Yabancı kişinin sevdiğine ve kendisine zarar vermeyeceğini anladığı zaman davranışları değişecektir.

Çocuklarla arası genel olarak iyidir ve çocuklara karşı nazik, duyarlı hareket ederler. Oyuncu kişiliğe sahip oldukları bilinir ve küçük çocuklara istemeden de olsa zarar verme ihtimaline karşı gözetimiz altındayken birlikte vakit geçirmeleri önerilir. Kedi, tavşan, köpek ve diğer evcil hayvanlarla anlaşır. Ancak kovalama oyunlarından hoşlanırlar ve kovalamanın eğlenceli olabileceğini düşündüğü hareket eden herhangi bir canlının ya da eşyanın peşinden koşabilirler. Bu yüzden erken aşamada sosyalleştirilmesi, diğer evcil hayvanlar ve insanlarla tanıştırılması gelişimlerini olumlu etkileyecektir. Aynı ortamda büyüdüğü ve yetiştiği kedilere karşı sıcak yaklaşırken, tanımadığı kediler için oldukça tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır.

Yeterli egzersiz yaptıkları, ihtiyaçları karşılandığı sürece, ailesiyle birlikte aynı evde yaşam sürerler ve apartman hayatına uyum sağlarlar. Yalnız başına, köpek kulübesinde yaşam sürebilecek bir ırk değildir. İnsanları severler ve tıpkı bir kedi kadar temiz olarak yaşadığı evin kurallarına uymaya çalışırlar. İç mekanlarda orta seviyede aktiftir ve günlük ihtiyaçlarını karşılaması için en azından büyük bir avlu onun için yeterlidir. Çok hızlı koştukları, koşmayı sevdikleri ve hareketli oldukları için bahçeli evlerde yüksek çitlere ihtiyacınız olacaktır. Hareketsiz durumdan, çok yükseğe zıplayacak seviyeye gelebildikleri için dikkat edilmesi, bahçede kontrol altında oyun oynaması ve tasma ile dışarıda gezdirilmesi önerilir.  Hızlı oldukları için kaçtıkları zaman yakalaması ve kontrol altına alınması zor olabilir.  Gördükleri ve ilgilerini çeken şeyleri avlamak isterler. Koşmayı sever ve yorulmadıkları sürece koşturmaktan, hareket etmekten kolay kolay sıkılmazlar.

Çok fazla havlamazlar. Sadece belirli durumlarda, sevdiklerini tehlikelere karşı uyarmak ve canının sıkıldığını ifade etmek için ses çıkarabilirler. Ayrıca çoğu tazı köpeğinden farklı olarak, bir şeyleri kovalarken ya da oyun oynarken havladıkları görülebilir. Çok yönlü bir köpektir ve çeşitli eğitimler alarak kendini geliştirebilecek karakterdedir. Zeki ve itaatkardır ancak zaman zaman inatçı oldukları da görülür. Hızlı öğrenirler ancak bazı durumlarda ısrarcı davranışlarla kendi bildiklerini yapmak isteyebilirler. Ailesine bağlı, kibar, eğlenceli, oyuncu, iyi bir ev arkadaşı ve av köpeğidir.

Tarih

İbiza Tazısı ile Firavun Tazısı muhtemelen aynı kökleri paylaşmaktadır. Bunun yanında Mısır mezarlarında tasvir edilen köpeklere, çakal tanrı Anubis’e esrarengiz bir benzerlik taşımasıyla öne çıkmaktadır. Firavunların zamanından kalan oymalar ve diğer eserler, İbiza Tazısı’na benzer köpeklerin 5.000 yıldır var olduğunu ve bilinen en eski köpeklerden biri olduğunu gösterir. Ancak bu varsayımların doğru olmadığı ilerleyen zamanlarda ortaya çıkmıştır. Genetik araştırmalara göre, günümüz İbiza Tazısının ve kuzeni Firavun Tazısı’nın eski bir ırktan yapılan rekonstrüksiyon olduğunu ve gerçekte soylarının binlerce yıl geriye uzanmadığını göstermiştir. Ibizan Hound ırkının menşei İspanya’nın İbiza Adası’dır. Geçmişinin 3000 yıl öncesinde kadar dayandığı kabul edilmektedir. Bu köpek ırkının İspanya’nın İbiza adasına muhtemelen en maceracı ve en çok seyahat eden Antik Fenikeli deniz tüccarlarıyla gittiği düşünülmektedir.

İbiza, çağlar boyunca Mısırlılar, Kartacalılar, Romalılar, Vandallar, Araplar ve en son olarak da İspanyolların himayesine girerek birçok hükümdar dönemine eşlik etti. İspanyol çiftçiler bu köpekleri avlanmak için yardımcı kullandı. Dış etkiyle oldukça az karşılaştıkları için, İbiza’nın köpekleri, diğer ırklara yapılan çaprazlamalardan fazla etkilenmemiştir. Adadaki zor koşullardan dolayı yetiştirilen köpekler arasından adalılar tarafından sıkı bir seçim yapılıyordu. Yalnızca en iyi tavşan avcısı olan köpeklerin üremesine ya da hayatta kalmasına izin veriliyordu. Tavşan avında inanılmaz hızlı olması nedeniyle özel olarak tercih edilen bir ırk olmuşlardı.

Kıvrak, hızlı tazılar İbiza’daki engebeli arazi şartlarına muhteşem görme ve duyma becerilerini kullanarak oldukça iyi şekilde uyum sağladılar. Tavşan ve yaban tavşanı avladılar. Bu görevlerinden ve adadaki zorlu yaşam şartlarına uyumlarından sonra beceri, azim ve sabırlı yapısıyla İbiza dışında da tanınmaya başladılar. İbiza’daki uzun yaşamlarının ardından 1956’da “Hannibal” ve “Certera” adındaki iki tazı Albay Consuelo Seoane tarafından Rhode Island’a ithal edilerek dışarıya açıldılar. 1950’lerde ilk defa İbiza Tazısı Amerika’ya geldi. Dayanıklı yapısıyla, atalarından gelen özelliklerini çok değiştirilmeden yetiştirilmeye devam edildi. Amerika’da çarpıcı görünümü dikkat çekti, ancak yinede İbiza Tazısı yaygın bir evcil hayvan olarak yayılmadı. 1979 yılında AKC’nin Ibizan Hound ırkını tanınmasıyla yavaş yavaş popülerlik kazandı. Kazandığı popülerliğe rağmen Ibizan Hound nadir köpek ırklardan biri olarak yer aldı ve günümüzde de nadir bir ırk olarak hayatlarına devam ederler.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Ibizan Hound köpeğinin vücut yapısı ince kemikli ve narindir. Sırt yapısı düzdür. Boyun kısmı uzun, ince ve hafif kemerlidir. Göğüs bölgesi uzun ve derindir. Cinsin zarafetli yapısı onları geyik benzeri bir köpek olarak tanımlanmasına neden olmuştur.

Kafa

Uzun, ince ve dar kafa yapısına sahiptir. Bir noktaya doğru sivrilen uzun namlusu ve koni görünümünde başı vardır. Boynu hafif kemerli ve uzun yapıdadır. Uzun, ince yüz tipiyle dikkat çekerler. Çok küçük bir durağa sahip oldukları görülür. Burun pembe ve ten rengi tonlarındadır. Dişlerini makas ısırığında kapanır ve güçlü bir çenesi vardır.

Kulaklar

İbiza Tazısının kulakları büyük, dik ve sivridir. Büyük ve ses karşı duyarlı olan kulakları sürekli hareket etmeye yatkındır.

Gözler

Ibizan Hound ırkının küçük, karamel ya da açık kehribar rengi gözlere sahip olduğu görülmektedir. Kulaklarının iyi duyduğu gibi gözleriyle de takip ederek avlandığı bilinmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

İbiza Tazısının ön bacakları düzdür. Hızlı yapısıyla bilinen bu ırkın kıvrak ve uzun bacaklı olduğu görülmektedir. Birinci sınıf sprinterler ve sıçrayan köpekler olarak da ünleri vardır.

Kuyruk

İbiza Tazısının uzun, ince aşağıya doğru sarkan, uç kısmı hafif kıvrık olan ve uç kısmında beyazlık bulunan kısa tüylere sahip olan kuyruğu vardır. Av sırasında kuyruğu havaya kalkarak ucundaki beyazlık ile arazide fark edilebilirler.

Tüy

Ibizian Hound köpek ırkının 3 çeşit tüy yapısı vardır. En yaygın olarak tüylü kürke sahip Ibizan Tazısı görülmektedir. Ancak düz tüylünün yanı sıra uzun tüylü ve tel tüylü gibi çeşitli kürklere sahip olabilirler. Uzun tüylü Ibizan Tazısı diğer çeşitlere göre daha nadir görülmektedir. Tüylü kürke sahip olan tür, diğer iki çeşitte göre daha yumuşak dokulu, daha uzun ve pürüzlü saç katına sahiptir.

Renk

Birbirinden farklı üç çeşit kürke sahip olabilen İbiza Tazısının kürk rengi de farklılık göstermektedir. Beyaz/kahve, beyaz /kırmızı, beyaz/ten, düz beyaz ya da düz kahverengi gibi tek renkli veya iki renkli olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüyleri kahveden ten rengine doğru ana ve ara renklerle uyumlu bir bütünlüğe sahiptir. Burun ve göz kenarlarında tabe rengi lekeler ve geçişler olabilirken, siyah renkli kenarlar bulunmamalıdır.

Sıkça sorulan sorular

İbiza Tazısı köpek cinsinin ortalama yaşam süresi 10– 14 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Ibizan Hound köpeğinin ideal ağırlığı 20- 24 kg, yükseklikleri ise 55 – 70 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre İbiza Tazısının boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Bakımları düzenli yapıldığı sürece orta seviyede tüy dökerler. Yoğun bir tüy dökme durumu yoktur. Telsi tüylü İbiza Tazısının tüy uzunluğu 2.5 cm ila 7.5 cm arasındadır ve vücudunun geneline oranla en uzun tüyleri arka kısmında bulunur. Kürk tipi uzun, kısa ya da telsi her ne olursa olsun zorlayıcı bir bakımı yoktur.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Ibizan Hound ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriği olan köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için sağlıklı içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Ibizan Hound’un günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini belirlemelisiniz.

Ibizan Hound hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Ibizan Hound için uygun değildir. Sahibinin Ibizan Hound cinsinin neler yediğini ve evde tüketebileceği sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ibizan Hound’un sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarını yaşamaması için sağlıklı ev yemeklerini de belirli ölçülerde tüketmesi gerekir. Ibizan Hound köpeğinin beslenme düzeni ev yemeği de yiyebildikleri için, sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Ibizan Hound için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Ibizan Hound ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Ibizan Hound, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Ibıza Tazısı cinsi köpekler 18 ve 24 ayından itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Ibıza Tazısı ırkının,  gelişmesine ve vücut sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Ibıza Tazısı ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilir ve veterinerinize danışarak bilgi alabilirsiniz.

Kürk tipi uzun, kısa ya da telsi her ne olursa olsun zorlayıcı bir bakımı yoktur. Telsi tüylü Ibiza Tazısının tüy uzunluğu 2.5 cm ila 7.5 cm arasındadır ve vücudunun geneline oranla en uzun tüyleri arka kısmında bulunur. Tüylerinin bakımlarını ara sıra fırçalama ve tarama işlemlerini yerine getirerek karşılayabilirsiniz. Haftalık bakımlarını, 1-2 kere fırçalama işlemlerini ihmal etmediğiniz sürece kürkünün sağlıklı görünümünü korumasını sağlarsınız.  Bakımları düzenli yapıldığı sürece orta seviyede tüy dökerler. Yoğun bir tüy dökme durumu yoktur.  Ölü tüylerini bedeninden uzaklaştırmak, tüylerin etrafa dökülmesini önlemek ve daha bakımlı olmasını sağlamak için taramanız, fırçalamanız yeterli olacaktır. Tüylerinin dökülmesinde artış gözlemlendiği durumlarda, tarama sıkılığını arttırabilir, besleyici vitaminler verebilir ve gerektiği zaman banyo yaptırabilirsiniz.

İbiza Tazısı cinsinde köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüylerinin rengine, bakımına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişebilir. Ibizan Hound yavrusunun fiyat aralığını net olarak belirtilemese de 5.000 TL ile 20. 000 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsanların bu ırka ilgi göstermesi, talep edilen bir köpek olması ya da nadir bulunması gibi etkenler İbiza Tazısının fiyatının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi İbiza Tazısı bir doğum sırasında 6 ila 12 tane yavru dünyaya getirebilir. İbiza Tazısı ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için yılda bir kez hamile kalması ve hamilelik sürecinde özenle bakılması gerekir. İbiza Tazısının sağlık durumu, yaşı, gelişimi, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısını etkilemektedir. Belirtilen aralıklar bu etkenlere göre değişiklik gösterir.

Birbirinden farklı üç çeşit kürke sahip olabilen İbiza Tazısının kürk rengi de farklılık göstermektedir. Beyaz/kahve, beyaz /kırmızı, beyaz/ten, düz beyaz ya da düz kahverengi gibi tek renkli veya iki renkli olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüyleri kahveden ten rengine doğru ana ve ara renklerle uyumlu bir bütünlüğe sahiptir. Burun ve göz kenarlarında tabe rengi lekeler ve geçişler olabilirken, siyah renkli kenarlar bulunmamalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.