Dandie Dinmont Terrier Özellikleri ve Bakımı

Dandie Dinmont Terrier Resimleri
Terrier köpek türlerinden biraz daha farklı olan Dandie kompakt yapılı, küçük ve bol tüylü bir köpektir. Yüksekliğine göre gövde uzunluğu neredeyse iki kat daha fazladır. Orta uzunluktaki kuyruğuna doğru hafif bir eğriye sahiptir. Arka ayaklarının uzunluğu ön ayaklarına göre daha uzun yapıdadır. Ayaklarının bu yapısı onlara yürüyüşte ve zorlu alanlardan inişte kolaylık sağlamaktadır. Tüylerinin bir kısmı sert bir kısmı ise yumuşak saçlardan oluşmaktadır ve kendine özgü kürküyle dikkat çekerler. Baş bölgesindeki yumuşak ve ipeksi tüyler kafalarını olduğundan daha büyük göstermektedir. Kafa yapısındaki bu tüyler onların kararlı, ağırbaşlı, yumuşak ve bilge ifadesini geliştirmektedir. Kulak tüyleri de, kafasındaki tüylerle aynı özelliğe, yapıya sahiptir ve ek olarak kulak uçlarında püsküller görülür. Sevimli görünümü ve uyumlu karakteriyle ailesine sadık, sevecen bir köpektir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Terrier, Su samuru ve porsuk avı
Ağırlık
8- 11 kg
Yükseklik
20 - 28 cm
Aile
Terrier
Menşei
İskoçya ve İngiltere Sınır
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Dandie Dinmont hareketli, canlı, sevecen, cesur, eğlenceli, sahibine bağlı, sadık ve zeki bir köpektir. Tipik terrier köpek türlerinin özelliklerini taşırlar ve bağımsız, sert, cesur, korkusuz yapısıyla da karşımıza çıkarlar. Tanıdığı insanlara karşı şefkatli yaklaşırlar ve sevdiklerine karşı harika bir arkadaş olurlar. Yabancılara karşı ise biraz daha mesafeli ve şüpheci duruşları vardır. Erken aşamada sosyalleştirilse ve eğitim verilirse yabancı kişilere karşı yaklaşımlarında olumlu değişim görülür. Her yaştan insanla iyi anlaşan, sadık ve onurlu bir ev köpeği olur.

Birlikte büyüdüğü çocuklarla iyi anlaşırlar ve oyun arkadaşı olurlar. Köpeklere ve diğer evcil hayvanlara karşı yaklaşımları değişkendir. Garip köpeklere karşı gerektiğinde saldırgan olabilirler. Bazı erkek köpeklerin saldırganlık ve hırçınlık derecesi fazladır. Bu yüzden iki erkek köpeği bir arada tutmak ve serbest bırakmak tehlikeli olabilir. Diğer evcil hayvanlara karşıda çok arkadaş canlısı olmadıkları için sahibinin gözetimi altında sosyalleştirilmesi gerekir. Birlikte büyüdüğü evcil hayvanlar ve kedilerle iyi anlaştıkları görülür. Ancak inatçı, bağımsız, cesur ve korkusuz yanıyla sosyalleştiği ortamlarda yalnız bırakılmaması önerilir.

Küçük yapılarına göre oldukça büyük, sesli bir havlamaya sahiptir. Terrier ırkına karşı havladığını ya da tepki gösterdiğini görmeyebilirsiniz. Ancak gerektiği zamanlarda, güçlü ve derinden gelen sesleriyle havlamaktan geri kalmazlar. Genel olarak gerektiği zaman havlayarak, sahibini uyarmayı ve alarm görevi görmeyi severler. Sesini duyurduktan sonra ise havlamasına gerek olmadığını düşününce susarlar. İnatçı, bağımsız ve dominant karakterinin bir araya gelmesiyle zaman zaman sahibini zorladıkları görülür. Ancak eğitimi çok zor değildir, sadece emek ve çaba gerektirir. Sabırlı, tutarlı bir lider olduğunuz zaman eğitimlerini kısa sürede tamamlayabilirsiniz. İyi bir eğitim ile fazla havlamasının önüne geçebilir ve olası olumsuz davranışları daha yavru iken geliştirmesine engel olabilirsiniz. Sesli, uyarı havlamaları ve iyi bir eğitim ile sadık bekçi köpeği olurlar.

Terrier köpekleri gibi Dandie Dinmont Terrier ırkı da oldukça akıllı ve kendine güvenen bir köpektir. Çok gergin, hırçın ve kavgacı bir karakteri yoktur. Kabadayılık yapıp, kavga başlatmaya çalışmaz. Ancak kavganın içerisinde kaldığı bir durumda, kavgadan da geri adım atmaz. Karşısındaki insanlara, hayvanlara kendi ve sevdiklerinin hayatı tehlikede olmadıkça saldırmaz. Kendinden küçük evcil hayvanları, hamster, tavşan, su samuru ve porsuk gibi hayvanları avlama isteğine sahiptir. Bu yüzden kendinden küçük hayvanlarla bir araya geldiklerinde ona çok fazla güvenmemelisiniz. Avcılık içgüdüsü sebebiyle hayvanları yakalamak için hamle yapabilirler.

Karakterinin iyi huylu, pozitif ve uyumlu gelişmesi için günlük ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Aktif yapısıyla hem çiftlik hayatına hem de yeterli egzersiz yaptığı sürece şehir hayatına uyum sağlar.  Avcılık için geliştirilen bu köpeklerin şehir hayatına ve apartman yaşamına uyum sağlaması için, günlük egzersiz ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Yeterli sosyalleşmez ve egzersiz yapmazsa huysuz, inatçı, çevresine zarar veren ve daha farklı olumsuz özellikler sergileyen bir köpek olarak karşımıza çıkabilir. Gün içerisinde açık alanda tasma ile yaptığı egzersizlerle, güvenli alanlarda tasmasız koşularıyla ev içerisinde orta derecede aktif olurlar. Orta büyüklüğe sahip bahçeli bir evde de keyifle yaşam sürerler.

Dandie Dinmont Teriyeri’nin küçük boyutu sebebiyle sahibinin aşırı korumacı yaklaşımı küçük köpek sendromu yaşamalarına neden olur. Bu da köpeğinizin karakterinde ileriye dönük istenmeyen davranışların gelişmesine, daha çekingen, kendine güvenmeyen, inatçı, korumacı, saldırgan, takıntılı, itaat etmekte zorlanan, ayrılık kaygısı geliştiren ve daha farklı bir çok soruna sahip bir köpek olmasına yol açabilir. Olumsuz Dandie Dinmont Teriyerin karakter özelliklerinden değildir ancak yanlış eğitim ve metotlarla geliştirmeleri mümkün davranışlardır. Bu yüzden köpeğinizi korumak, savunmak ve sevmek konusunda aşırıya kaçmadan kararında bir yol izleyiniz.

Dandie Dinmont Teriyeri ırkının iyi huylu, kontrollü, içgüdülerine kolay yenilmeyen ve olumsuz davranışlar geliştirmeyen bir köpek olarak yetiştirmek için çaba gösterin. İlk defa köpek sahiplenen kişilerin bazen zorlanacağı ancak iyi bir lider olmak için çabaladığı sürece emeklerinin karşılığını kesinlikle alacağı bir köpektir. Emeklerinizin, iyi eğitimlerinizin ve köpeğinizi sosyalleştirmenizin karşılığında harika bir avcı ve güvenilir, sadık bir dosta sahip olabilirsiniz.

Tarih

Dandie Dinmont Terrier, görünüş itibariyle en sıra dışı terrier köpeği olarak öne çıkmaktadır. Ancak özünde, kökleri itibariyle herhangi bir terrier özellikleri taşır. Dandie Dinmont olarak tanınan teriyer, yazılı belgelere göre tarihte ilk kez 1700’de ortaya çıktı. On sekizinci yüzyılda İskoçya ve İngiltere’nin sınır ülkesi olan Cheviot Tepelerinin çevresinde farklı bir terrier türü olarak kabul edildi. Sınır avcıları tarafından sahip olunan kaba ve yerli teriyer olarak tanımlandılar. Cinsin su samuru ve porsuk gibi dört ayaklı kaçak avcıları kovalamakta özellikle iyi olduğu söyleniyordu. Çiftçilere ve Çingenelere ait olan bölgede, köpekler su samurlarını, porsukları ve tilkileri çizip öldürmek için kullanılıyordu.

Bir zamanlar Dandie Dinmont köpekleri; Catcleugh, Hindlee veya Biber ve Hardal teriyerleri olarak da tanınırlardı. Bu köpeklerin en çok tanınanları, neredeyse tüm köpeklerine bazı tanımlayıcı sıfatlarla birlikte Biber ya da Hardal adını veren James Davidson’a aitti.  1814 yılında Sir Walter Scott’ın “Guy Mannering” adlı eserinde karakter olarak karşımıza çıkana kadar Dandie Dinmont Terrier ırkının özel bir adı yoktu.

İskoçya’nın önde gelen ve sevilen romancısı Sir Walter Scott, bu köpeklerinin hayranıydı. 1815 tarihinde yayınlanan “Guy Mannering” adlı romanında, bu köpeklerden etkilenerek, onları model alarak Dandie Dinmont adında bir karakter yarattığı biliniyordu. Kitabındaki hikaye içerisinde bahsi geçen köpeklerin Dandie Dinmont adında bir çiftçiye ait olduğunu yazmıştı. Scott, kurgusal Dinmont’u, bu türün gerçek yetiştiricisi olan James Davidson’a dayandırmıştır. Dandie köpek hayranları tarafından hala saygıyla anılmaktadır. Parlak gözlü, uzun sırtlı dünya köpekleri arasında, onu “büyük küçük köpek” olarak kitabında adlandıran Scott’un bu adlandırması sonucunda “Dandie Dinmont’un teriyerleri” olarak bilinmeye başladı. Zaman içerisinde Dandie Dinmont Terrier ırkı olarak tanındılar. Öncelikle kurgusal bir karakter için adlandırılan ve sonra kendisine isim verilen tek Terrier türü olarak kaldıkları görülür.

James Davidson tarafından ilerleyen zamanda yazılan bir mektup, tüm Dandies ırkının Tarr ve Pepper adlı iki köpeğinin soyundan geldiğini açıkladı. Bir zamanlar cins olarak bilinen, şimdi farklı ırklar olarak tanınan birkaç kısa bacaklı terrieri kapsayan genel Scotch Terrier ailesine dahil oldular. Dandie, 1873 yılında ise bu gruptan ayrı olarak tanındı. Dandie Dinmont yaşamının hiçbir döneminde aşırı derecede popüler olmadı. Daha az bilinen terrier köpeklerinden biri olmaya devam ettikleri görülmektedir.

1875 yılında İskoçya’da Dandie Dinmont Terrier Kulübü kuruldu ve köpekler için ırk standartları yazıldı. Kurulan bu kulüp, dünyanın en eski üçüncü ırk kulübü olarak bilinmektedir. İlk köpek yetiştiricileri, bu ırkın büyüklüğü ve ağırlığı konusunda aynı fikirde değildi. İlk zamanlarda Dandie Dinmont Terrier ırkı köpeklerin ağırlıkları 4.5 kilodan az ve ağırlığı 18 kilogramdan fazla olarak değişkenlik gösteriyordu. En sonunda bir uzlaşma sağlandı ve Dandie Dinmont Terrier ırkının ağırlıkların 6 – 11 kg arasında olması gerektiğine dair yazılı bir açıklama yapıldı. 1920’lerde ağırlıkları minimum 8 kiloya çıkarıldı ancak İngiltere dışında dünyanın her yerinde 1876’da kabul edilen, ilk yazılan standartlar uygulanmaya devam etti.1987 yılında İngiliz Kulübü ve diğer birçok köpek kulüp, standartlarda bazı kelime değişikliklerine başvurdu. Bugün, Kanada Dandie Dinmont Terrier Kulübü orjinal standartları rehber olarak kullanan dünyadaki tek kulüp olarak kaldı. Dandie Dinmont Terrier, 19. yüzyılın sonlarında İngiltere’de oldukça fazla popülerlik kazandı. Köpekleri çok seven Kraliçe Victoria da bir Dandie’ye sahipti.

2.Dünya Savaşı’na kadar Dandie Dinmont Terrier yetiştiren birçok büyük ve ünlü köpek çiftlikleri vardı. Ancak savaş zamanında köpek kulüplerin çoğu dağıldı. Hatta bazıları köpeklerin soyu yok oldu. Çünkü savaş sebebiyle ne köpekleri besleyecek kadar yiyecek vardı ne de onlara bakacak kadar tecrübeli insan. Savaştan sonra özel yetiştiriciler Dandie Dinmont Terrier ırkını kurtarabilmek için çok çalıştılar. Köpeklerin soyunun devam etmesi için çalışan kulüplerin en meşhurları arasında, İngiltere’deki “Bellmead Kennels” da vardı. Kulüp birçok gösteride ödül kazanan “Bellemad Delegate” isimli bir köpek yetiştirdi. Bu çiftlik 1990’ların başına kadar Dandie Dinmont Terrier yetiştirmeye devam etti. Sonra “Battersea Dogs Home”a satıldı.

AKC tarafından İskoçya kökenli olan, Dandie Dinmont köpek ırkı 1886 yılında resmen tanınmıştır. Günümüzde Dandie Dinmont Terrier köpek ırkı nadir görülen ve en saf köpek türlerinden biri olarak nesli tükenmeye yakın bir ırktır. İngiltere’deki köpek kulübünün, nesli tükenme tehlikesi altında olan yerli köpek ırkları listesine Dandie Dinmont Terrier ırkını eklediği ve birçok köpek ırkının neslinin tükenmemesi için koruma çalışmaları yürüttüğü bilinmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dandie Dinmont Terrier ırkının vücutları yüksek olmaktan çok gövdesi uzun yapıdadır. Dandie Dinmont Terrier yere yakın, alçak gövdesi, kısa bacakları ve boyundan daha uzun yapısıyla dikkat çeken küçük bir Terrier köpeğidir.

Kafa

Dandie Dinmont Terrier köpeklerinin belirgin ipeksi, beyaz renkli ve dik tüylerle kaplı olan güçlü baş yapısı vardır. Büyük kafaları, vücudu ile orantılı bir yapıdadır. Kafatası kulakların arasında geniş konumdadır ve gözlere doğru incelmektedir. Namlu derin ve iyi tanımlanmış duruşa sahiptir. Burun orta derecede büyüklüktedir ve siyah renktedir. Yüzlerinde siyah geçişlerin olduğu bir maskeye sahiptir. Dişleri makas ısırığında kapanır ve Dandie köpeklerinin boyutuna göre iridir. Dudakları ise koyu renklidir.

Kulaklar

Dandie Dinmont Terrier köpeklerinin kulakları düşük, alçak, geniş ve sarkık yapısıyla kafanın iki yanında konumlanır. Kulaklarının tabandan uca doğru sivrileştiği görülür. Yanaklarına doğru sarkan kulaklarının uçları tüylüdür.

Gözler

Dandie Dinmont Terrier cinsinin büyük, iri, yuvarlak ve geniş gözleri ela renktedir. Gözlerinin çevresinde koyu renk çerçeveler görülür. Gözlerinde, bakışlarında parlak, zeka ve canlılık dolu ifadeye sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Dandie Dinmont Terrier ırkının uzun, alçak bir gövdesi ve kısa, kaslı, güçlü bacakları vardır. Bacakları kısadır ancak arka bacaklarının ön bacaklara göre biraz daha uzun olduğu görülür. Arka ayaklar ön ayaklara kıyasla daha uzun yapıdadır. Ayaklarının bu yapısı onlara yürüyüşte ve zorlu alanlardan inişte kolaylık sağlamaktadır.

Kuyruk

Kuyruk kökü kalın başlayarak, belli bir noktaya doğru sivrilmektedir. Kuyruk uzunluğu 20- 25 cm aralığındadır ve dikey bir kavisle, pala şeklinde kılıca benzemektedir. Orta uzunluktaki kuyruğuna doğru hafif bir eğriye sahiptir

Tüy

Dandie Dinmont Terrier ırkının kürkü yumuşak ve sert tüylerin karışımından oluşur ve çift katmanlıdır. Yumuşak, tüylü ve su geçirmez alt katman ile "gevrek" olarak nitelenebilecek üst katman tüylerinden oluşur. Tüy uzunlukları 5 cm’e yakındır. Üst katmanın 2/3'ü sert tüylerden, 1/3'ü yumuşak tüylerin karışımından oluşur ve bu karışım "gevrek" dokuyu kazanır. Vücudunun yan ve alt kısmındaki tüylerinin üst kısımlara göre daha yumuşak dokusu vardır. Baş ve kulak bölgesindeki tüyler ise daha yumuşak ve ipeksidir.

Renk

Sert ve yumuşak tüylerle kaplı vücutlarında en çok görülen renkler gri ve hardaldır. Gri kürkü mavimsi siyah ila açık gümüş grisi tonlarındadır. Hardal rengi ise kırmızımsı, soluk açık kahverengidir. Hardal renkte kürke sahip olan yavru Dandie Dinmont köpekleri koyu renkte tüylerle doğar, olgunlaştıkça kızıl tonlarına dönen, koyu kahverengi olan bir renk alır ve kremsi beyaza yakın renkte ibikleri bulunur. Gri yavrular da siyah ya da ten rengi doğar ve yetişkinlilerinde tıpkı gri Schnauzer köpekleri gibi gümüş, gri bir renge bürünür.

Sıkça sorulan sorular

Dandie Dinmont Terrier köpek ırkının ortalama yaşam süresi 12– 15 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Dandie Dinmont Terrier köpeğinin ideal ağırlığı 8-11 kg, yükseklikleri ise 20 – 28 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Dandie Dinmont Terrier boy-kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olmasına sağlıkları için dikkat edilmelidir

Dandie Dinmont Teriyer çok az tüy döktükleri için bakım ihtiyaçları kolay olarak değerlendirilir. Çok az ya da neredeyse hiç tüy dökmemelerine rağmen düzenli bakım ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Haftada 1-2 kez tüylerinin taranması ve fırçalanması ölü tüylerden arındırılması, daha sağlıklı, parlak tüylere sahip olması için yeterlidir. Az tüy döktükleri için tarama ve fırçalama ihtiyaçlarını ertelemeniz, onların tüylerinin keçe gibi olmasına, renginin matlaşmasına neden olabilir. Tüylerinin düzgün bir görünümde olması için uzun tüylerini başparmak ve işaret parmağınızı kullanarak günlük olarak diğer tüylerinden ayırabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Dandie Dinmont Teriyer ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip olan köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için uygun içerikteki hazır mamaları tercih ettikten sonra Dandie Dinmont Teriyer ırkının günlük ihtiyacını karşılayacak ve fazlaya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini belirleyin. Zaman zaman hazır mamaların dışında Dandie Dinmont Teriyer evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketebilir.

Dandie Dinmont Teriyer hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Dandie Dinmont Teriyer için uygun değildir. Sahibinin Dandie Dinmont Teriyer cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Dandie Dinmont Teriyer’ın sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunun yaşamamak için sağlıklı ev yemeklerini de belirli ölçülerde tüketmesi uygundur. Dandie Dinmont Teriyer beslenme düzeni, ev yemeği yedikleri için sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Ev yemeklerini yemek Dandie Dinmont Teriyer için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Dandie Dinmont Terrier cinsi köpekler 18 ve 24 ayından itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Dandie Dinmont Terrier ırkının,  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Dandie Dinmont Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dandie Dinmont Teriyer çok az tüy döktükleri için bakım ihtiyaçları kolay olarak değerlendirilir. Çok az ya da neredeyse hiç tüy dökmemelerine rağmen düzenli bakım ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Haftada 1-2 kez tüylerinin taranması ve fırçalanması ölü tüylerden arındırılması, tüylerinin doğal görüntüsüne zarar vermeyecek şekilde tıraş bakımının yapılması gerekir. Belirli aralıklarla tüylerinin uzamasına, şeklinin bozulmasına göre kırpılması ve şekillendirilmesi gerekir. Genellikle gösteri köpeklerinin tüylerinin şekillendirilmesine daha fazla önem verilmektedir. Kırpıldıkları zaman tüylerinin karakteristik dokusunu ve rengini kaybetme ihtimali her zaman vardır.

Dandie Dinmont Terrier köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna, eğitimine, tüylerinin rengine, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Dandie Dinmont Terrier yavrusunun fiyat aralığı değişkendir ve insanlar tarafından ilgi görmesi, talep edilmesi ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenler bu aralığın dışında da artıp azalmasına neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Dandie Dinmont Terrier köpeği tek bir doğumda 3 ila 6 tane yavru dünyaya getirebilir. Dandie Dinmont Terrier köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için yılda bir kez hamile kalması ve bakımına ekstra dikkat edilmesi gerekir. Dandie Dinmont Terrier’ın sağlık durumu, yaşı, geçmiş doğumları ve çiftleştiği köpeğin sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısında etkili olmaktadır.

Sert ve yumuşak tüylerle kaplı vücutlarında en çok görülen renkler gri ve hardaldır. Gri kürkü mavimsi siyah ila açık gümüş grisi tonlarındadır. Hardal rengi ise kırmızımsı, soluk açık kahverengidir. Hardal renkte kürke sahip olan yavru Dandie Dinmont köpekleri koyu renkte tüylerle doğar, olgunlaştıkça kızıl tonlarına dönen, koyu kahverengi olan bir renk alır ve kremsi beyaza yakın renkte ibikleri bulunur. Gri yavrular da siyah ya da ten rengi doğar ve yetişkinlilerinde tıpkı gri Schnauzer köpekleri gibi gümüş, gri bir renge bürünür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.