Irısh Terrier (İrlanda Teriyeri) Özellikleri ve Bakımı

Irısh Terrier (İrlanda Teriyeri) Resimleri
Irish Terrier, Irish Terrier, Irish Red Terrier, Daredevil adlarıyla da bilinmektedir. Irish Terrier, şık ve zarif bir görünüme, orta derecede uzun bir gövdeye ve vücut şeklini asla gizlemeyen yoğun ve ince tüylere sahip orta boyutta bir köpektir. Sağlam yapılı ve özünde güçlüdür, hareket halindeyken oldukça esnek ve çeviktirler. Bu çok yönlü teriyer, çok çeşitli görevleri gerçekleştirmek için hız, dayanıklılık, çeviklik ve gücü bir araya getirir. Cinsin ifadesi doğası kadar yoğundur. Bilinen en eski Terrier ırkları arasında yer alan bu köpekler, doğru yuvayı bulduklarında harika bir aile üyesi olurlar. Av köpeği olmalarının yanı sıra polis ve ordunun yanında çalıştıkları ve iyi bekçi köpekleri oldukları da bilinmektedir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Av Köpeği, Bekçi Köpeği
Ağırlık
10- 13 kg
Yükseklik
43- 51 cm
Aile
Terrier
Menşei
İrlanda
Menşei tarihi
1700’ler
Yaşam Süresi
12- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Köpekler arasında, cüretkar olarak adlandırılan Irish Terrier atılgan, cesur, iddialı, azimli, uyanık, kendine güvenen, oyuncu, meraklı, bağımsız ve iradelidir. Bu cins aksiyon ve maceraya her zaman hazırdır. Genel olarak iyi huylu, uyanık, uyumlu sadık ve eğlenceli bir arkadaştır. Ancak harika özelliklerinin yanında zorlayıcı bazı özellikleri de vardır. Irish Terrier akıllı, bağımsız düşünür, aynı zamanda inatçı davranışlar da sergileyebilir. Terrier ırkının özelliklerini de benimsediği için Irlanda Teriyeri ile yaşamak her zaman kolay değildir. İyi eğitim aldığında, yaratılış özellikleriyle birlikte arkadaş, bekçi köpeği ve av köpeği olacaktır.

Sıkı ve tutarlı bir eğitim alarak daha iyi huylu bir cins olurlar. Sahibine ve ailesine karşı bağlılığı yüksektir. Genel olarak insanlarla iyi anlaşır. Irish Terrier oyunu seven, aktif çocuklar için de iyi bir arkadaş olduğu bilinmektedir. Koruma içgüdüsü yüksektir ve sevdiklerine değer vererek onları tehlikelere karşı güvende tutmak isterler. Baskın bir karaktere sahiptirler ve eğer sahibinin pasif kaldığını hissederse lider olma duygusuyla ön palana çıkabilirler. Bunu engellemek için köpek sahibi olarak kontrolü her zaman elinizde tutmalısınız.

İrlanda Teriyeri, diğer köpeklere ve küçük hayvanlara karşı saldırgan olabilir ve tehlikeli bir durumda kavga etmekten geri adım atmaz. Avcılık içgüdüsüne sahip olduğu için diğer evcil hayvanlarla olan arkadaşlığı her zaman kontrol edilmelidir. Yabancılarla arasına mesafe koyma eğilimindedir. Bu cins kovalamayı, koşmayı ve keşfetmeyi sever ve güvenli bir alanda günlük fiziksel ve zihinsel egzersize ihtiyaç duyar. Yeterli egzersiz yapması için imkan verildiğinde, Irish Terrier şaşırtıcı derecede iyi huylu ve ev içinde ağırbaşlıdır.

Havlama durumu kontrol altında tutulduğu ve egzersiz ihtiyaçları karşılandığı sürece İrlanda Terrier apartman hayatına uyum sağlayacaktır. Sahibini yeni bir şey, tehlike gibi durumlarda uyarma konusunda havlayan harika bir bekçi köpeğidir. Ancak bazı köpeklerin iyi bir eğitim almadığında, yavruluk döneminden itibaren aşırı “havlayacı” olması mümkündür. Karakter ve mizacının gelişimi sırasında havlamasını kontrol etmeyi öğretmelisiniz.

İster köpek yavrusu ister yetişkin olsun, Irish Terrier oynamayı sever, ancak onların oyun anlayışı sizinkinden farklı olabilir. Dergileri veya gazeteleri yırtmaktan, çöp kutularını veya çamaşır sepetlerini devirmekten ve yiyecek çalmak için mutfak tezgahına veya yemek masasına çıkmaktan hoşlanırlar. Ayrıca geçen arabalara ve bazen de bisikletlere havlamaları muhtemeldir. Küçük yaşlardan itibaren bu davranışlardan vazgeçilmeli ve iyi bir eğitim almalıdır. Ayrıca İrlanda Terrier’in kazmayı sever ve bahçeyi, çitlerin altını kazma eyleminde bulunabilirler. İyi eğitim alan ve yeterli seviyede sosyalleştirilen zaman İrish Terrier yaşadığı aileye, ortama uyumlu iyi huylu bir köpek olarak yaşam sürecektir.

Tarih

Uzun bacaklı Irish Terrier, İrlanda’da ortaya çıkan ve en eski terrier ırklarından biri olduğuna inanılan bir köpek türüdür. Yaratılışı belgelenmemiştir. Ancak cinsin, tilki, su samuru ve diğer küçük hayvanları avlamak için kullanılan eski Siyah ve Tan Teriyerinden daha büyük, ve ırksal özellikleriyle buğday renkli bir teriyerden gelmiş olabileceği ifade edilmektedir. İrlanda Kurt Tazısına olan benzerliği, İrlanda Teriyerinin kısmen bu cinsten türetilmiş olabileceği varsayımına yol açmıştır. İrlanda Teriyerleri, diğer teriyer ırklarına göre daha uzun bir gövdeye ve daha uzun bacaklara sahiptir. Fiziksel ve karakteristik özellikleri takip edilerek ırkın en erken buluntuların 1700’lü yıllara kadar dayandığı belirtilmekle birlikte daha eski bir geçmişe sahip olabileceği de ifade edilmektedir. Hatta o döneme ait görseller, tablolarda bulunmaktadır. Erken İrlanda Teriyerleri, siyah ve ten rengi, gri ve brindle dahil olmak üzere çeşitli renklerde geliştirilmiştir. Bu renklerin yanı sıra, katı kırmızı renk 19. yüzyılın sonlarında türün ayırt edici özelliği haline geldi. İlk İrlanda Teriyeri 1875’te gösterildi ve 1880’lerde İngiltere’deki en popüler dördüncü cins oldu.

İngiltere’deki İrlanda Terrier Kulübü, 1889 yılında ırkın kulaklarının kesilmesini yasakladı. Bu karar da hararetli bir tartışmaya neden oldu ve sonunda İngiltere’de gösterilen tüm köpek ırklarında kırpılmış kulakların yasaklanmasına yol açtı. Cins, Amerika’da da oldukça popüler hale geldi ve 1920’lerin sonlarında en popüler 13. cins olarak sıralandı. I. Dünya Savaşı’nda da, cins bir haberci ve nöbet köpeği olarak hizmet ederek cesaretini ve başarılarını kanıtladı. Böylesine çok yönlü ve başarılı bir köpek olan Irish Terrier her dönemde en popüler teriyerlerden biri olmaya devam edecek gibi görünüyordu ancak sonuç böyle olmadı. Günümüzde İrlandalı, gösteri ringinde ve evlerde nadir bulunan köpeklerden biri olarak bilinmektedir.

Irkın Standardı 1870’lerde belirlenmiş ve Irish Terriers 1885 yılında AKC tarafından kayıt altına alınmıştır. İyi nitelikleri ile öne çıkan İrlanda Teriyeri’nin popülerliğinin zaman içinde yavaş yavaş azalması şaşırtıcı olmuştur. Çok özel gösteriler dışında neredeyse İrlanda Teriyeri nadiren olarak köpek gösterilerinde görülmektedir. Ancak 2007 yılında “Firehouse Dog” yani “Yıldız Köpek İşbaşında” filminde yer aldıktan sonra popülaritesi biraz daha artmıştır. Yüzlerce yıldır, Irish Terrier, İrlanda kırsalında çok yönlü bir çiftlik köpeği modeli olarak demirbaş olmuştur. İnatçı bir geveze ruha ve zekaya sahip bir köpek tek bir iş tanımıyla kontrol edilemez. Geçimlerini fare avcısı, bekçi köpeği, sürü ve aile koruyucusu, karada ve suda av arkadaşı olarak kazandılar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Irish Terrier, boyundan biraz daha uzun gövdeye sahip, orta boylu bir köpektir. Daha uzun ve yüksek olmasına rağmen oldukça güçlü bir terrier köpeği olan ırk, Tel Tüylü Tilki Terrieri'ne oldukça benzemektedir. İrlanda Teriyerleri, diğer teriyer köpek ırklarına göre daha uzun bir gövdeye ve daha uzun bacaklara sahiptir.

Kafa

Irish Terrier düz, uzun bir kafatasına ve sık sakallarla kaplı bir kafaya sahiptir. Uzun kafa kulakların arasında vücudun geri kalanıyla orantılı bir büyüklüktedir. Alın çıkıntısı profilden baktığınız zaman kendini çok az belli etmektedir. Burun rengi siyahtır. Sık sakallarla kaplı kafası, güçlü bir çeneyle birleşmektedir. Dişler makas ya da düz ısırık şeklinde buluşur.

Kulaklar

Irish Terrier kulaklar V şeklinde, öne doğru kıvrık ve kısa tüylere sahiptir. Kulaklarındaki tüylerin rengi vücuttaki tüy renginden daha koyudur. Bir İrlanda Teriyerinin kulakları bazen doğru şekle ulaşması için baş üzerine toksik olmayan özel bir deri yapıştırıcısı ile yapıştırılır. Tüm köpekler de buna ihtiyaç duyulmaz ve eğer gösteri köpeği olarak göstermeyecekseniz gerekli bir işlem değildir.

Gözler

Irish Terrier küçük, koyu renk gözlere sahiptir. Küçük gözlerin üzerinde gür kaşları vardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Irish Terrier ırkı, orta boylu, kaslı ve zarif bir köpektir. Hareketleri güçlüdür ve ayaklarını oldukça sağlamdır. Ön bacakları düz, uzun, adaleli, kaslı ve güçlüdür. Arka bacakları iyi açılıdır ve güçlü, kaslı yapıdadır. Ayakları orta büyüklükte ve yuvarlak ve avlanmalarına uygun tasarlanmıştır. Ayaklarında, kürklerinin altında kalın bir pedi vardır. Bu özellikleriyle Irish Terrier, hareketli, dayanıklı ve iyi bir koşucudur.

Kuyruk

Irish Terrier kuyruğu doğal haline bırakılmaktadır ya da doğal uzunluğun yaklaşık 1/4'ü oranında kesilerek kenetlenir. Ancak kuyruğun ¾ oranında kesildiği ve dik taşındığı da görülebilir. Kuyruk kesmek ve kenetlemek Avrupa'nın çoğu yerinde yasa dışıdır, bu yüzden daha çok doğal haline bırakılır.

Tüy

Irish Terrier sert görünümlü, telsi ve kısa tüylü bir kürke sahiptir. Kürk çift katmanlıdır ve soğuk, nemli havalara dayanıklıdır. Dış kürkün altında daha yumuşak bir alt katman bulunur. Kalın, pürüzlü, sırımsı kürk vücuda yakındır ve ceketin altında daha yumuşak bir astarı vardır. Uzun bıyıkları ve sakallı bir ağzı olan bir köpektir. Tüyleri birbirine çok yakındır ve parmaklarınızla ayırmaya çalışsanız bile derisini görebilmek zordur.

Renk

İrlanda Terrier kızıl, katı parlak kırmızı, açık kırmızı, altın kırmızısı, altın, buğday veya buğday kürk renklerine sahiptir. Kürk tek renklidir Bazen göğsünde küçük bir beyaz leke yer alabilir. Yavrular siyah doğar ve daha sonra renk değiştirirler.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir İrlanda Terrier ırkının ortalama yaşam süresi 12-15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi İrlanda Terrier ideal ağırlığı 10- 13 kg, yükseklikleri ise 43- 51 cm aralığında değişmektedir. Dişi İrlanda Terrier köpekleri, erkeklere kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek İrlanda Terrier boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Irish Terrier’ın tüy dökme miktarı oldukça azdır, bu nedenle hipoalerjenik özelliğe sahip olduğu da ifade edilir. Ancak, düzenli bakım ve temizlik, köpek tüylerinin parlak ve sağlıklı kalmasını sağlar. Bu sevimli köpeği evde beslemek isteyenler için, düzenli bakım ve yeterli egzersiz, sağlıklı ve mutlu bir ev arkadaşı olmasını sağlayacaktır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Irish Terrier ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip orta büyüklükteki köpek ırkları için üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Irish Terrier cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz. Zaman zaman hazır mamaların dışında Irish Terrier evde hazırlanan, sağlıklı insan gıdalarını da tüketmesini için verebilirsiniz.

Irish Terrier hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Köpek sahibinin Irish Terrier köpekler ne yer ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Irish Terrier ırkının sindirim, alerji, cilt sorunu ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için dikkat edilmelidir. Irish Terrier kimi zaman ev yemeği de tüketebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Irish Terrier günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Irish Terrier yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan İrlanda Terrier’i cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek İrlanda Terrier’i ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı İrlanda Terrier’i köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

İrlanda Terrier’i kısa, yoğun ve parlak kürkünün bakımı kolaydır. Kısa yapıdaki tüyler minimum düzeyde bakım ile sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır. Tüylerinin yapısına göre taranması, fırçalanması, banyo ihtiyacının karşılanması, kırpılması ve göz, kulak, burun, ağız gibi bölgelerinin bakımlarının yapılması köpeğinizin daha bakımlı olmasını sağlayacaktır.

İrlanda Terrier’i yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. İrlanda Terrier’i yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi İrlanda Terrier’i köpek ırkı bir doğumda ortalama 4-6 adet yavru dünyaya getirebilir. İrlanda Terrier’i ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması önerilmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler İrlanda Terrier’i ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

İrlanda Terrier kızıl, katı parlak kırmızı, açık kırmızı, altın kırmızısı, altın, buğday veya buğday kürk renklerine sahiptir. Kürk tek renklidir Bazen göğsünde küçük bir beyaz leke yer alabilir.  Yavrular siyah doğar ve daha sonra renk değiştirirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.