Irish Wolfhound (İrlanda Kurt Köpeği ) Irkı & Kişilik Özellikleri ve Bakımı

Irish Wolfhound Resimleri
Gözetleme köpeği olarak da bilinen İrlanda Kurt Köpeği büyük ve uzun yapısına rağmen ev köpekleri arasında yer almaktadır. İrlanda Kurt Köpeği, Irish Wolfhound, Cu Faoil adlarıyla da tanınırlar. Greyhound köpek cinsini andıran ancak onlardan daha güçlü ve kaba kaplamaya sahip olan bir ırktır. Büyük boylu, uzun yapılı olmaları cins için çok değerli değildir. Irkın en değerli özellikleri hız, güç ve boyut kombinasyonun birbirine uyumlu olmasıdır. Bu özelliklerin bir araya gelmesi İrlanda Kurt Tazısı'nın büyük avları alt etmesine olanak sağlayacaktır. Irish Woldhound büyük yapısına rağmen, kolay, aktif hareket eden, yürüyen ve zarif bir yapıya sahip bedenle inşa edilmiştir. Soğuk havalara ve neme karşı koruma sağlayan kaba kürkü, gözleri üzerinde ve çene altında görülen uzun, sırım gibi tüyleri vardır.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Tazı, Hound, Av Köpeği
Ağırlık
47- 69 Kg
Yükseklik
76- 89 Cm
Aile
Sighthound
Menşei
İrlanda
Menşei Tarihi
Eski Çağlar
Yaşam Süresi
6- 8 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Irish Wolfhound nazik dev olarak bilinmektedir. Her ne kadar büyük bir bedene sahip olsa da karakter ve kişilik açısından yumuşak huylu ve uysal tür olarak görülmektedir. İrlanda Kurt Köpeği genel olarak nazik, sakin, hassas, sabırlı, uysal, düşünceli, cömert, tatlı ve zekidir. Yumuşak mizacı, zekası ve nazik ruhu ile kendisine hayran bırakabilirler. İrlanda Kurt Tazısı ailesine oldukça düşkündür. İnsanlarla, sevdikleriyle vakit geçirmekten çok mutlu olurlar ve arkadaşlık kurmaya ihtiyaç duyarlar. Ailesiyle birlikte iken oldukça sakin, ağırbaşlı ve uyumlu davranışlar sergiler. Uyanık bir köpektir ancak şüpheci, agresif davranışlar sergilemezler.  Şüpheci ve yeri gelince agresif davranışlar sergilemedikleri için iyi bir bekçi köpeği değildir. Büyük bir köpek olduğu için yapısı gereği insanların korkmasına neden olabilir ancak karakter ve mizaç gereği sakin, arkadaş canlısıdır.

Ailesi ve sevdikleriyle iyi anlaştığı gibi büyük yapısına rağmen çocuklarla da iyi bir arkadaşlık kurar ve yalnız kaldıklarında onlara güvenebilirsiniz. Çocuklarla arkadaşlıklarında onlara zarar vermemek için çaba gösterirler. Yabancı kişilere karşı şüpheci ve asi yaklaşımları yoktur. Herkesi arkadaşça selamlar, iyi ilişki kurarlar. Ancak gerektiği zaman cesur davranabilirler. Evcil hayvanlar ve köpeklerle de erken aşamada tanıştırıldığı, eğitildiği ve sosyalleştirildiğinde iyi ilişki kuracaktır.

Büyük boyutta olmasına rağmen İrlanda Kurt Tazısı ailesine ve sevdiklerine olan bağlılığı ile bir ev köpeğidir. Apartman yaşamı için büyük bedeniyle ve egzersiz düzeniyle sizi zorlayabilir. Ancak bahçesi olan, müstakil bir evde içeride bakıldığında ya da apartmanda ihtiyaçları karşılandığında uyum sağlayacaktır. İrlanda Kurt Köpeğinin ailenin bir parçası olarak ailesiyle birlikte yaşaması, İnsanlarla birlikte olması gerekir. Köpek kulübesi gibi ortamlarda oldukça mutsuz olurlar ve bu yüzden bahçede bakılması önerilmez. İç mekânlarda genellikle sakindir. Ev içerisinde, dışarıda henüz küçükken bedeninin zarar görmemesi için merdivenlere ve sert zeminlere dikkat edilmesi gerekir. Egzersizlerini yapması ve rahatlaması için geniş bir bahçeye, koşabileceği alanlara ihtiyaç duyacaktır. Küçük alanlara, büyük bedeniyle sığamayacağı için kendisine uygun bir yaşam alanı sağlayabilecek kişilerin sahiplenmesi gerekir.

Bu dev ırk Irish Wolfhound biraz sakar bir cinstir. Fiziksel olarak gelişimi oldukça hızlıdır ve gelişimi için iyi bakılması, beslenmesi gerekir. Ancak zihinsel olarak yavaş olgunlaşır ve tamamen erginliğe ulaşması iki yıl alır. Bu dönemde köpeğinizin eğitimlerini vermeli ve onları sosyalleştirmelisiniz. Gelişim sürecinde yapacağını egzersizler, alacağı eğitimler ve iyi beslenme düzeni onların mutlu, sağlıklı ve iyi huylu bir köpek olarak yetişmesini sağlayacaktır.

Tarih

1500 yılında Irish Wolfhound’un Yunanistan’dan İrlanda’ya geldiklerine inanılmaktadır. Uzun tarihinin antik çağa kadar uzandığı ifade edilmektedir. İrlandalı Wolfhound köpek cinsinden ilk kez kesin olarak, MS 391’de Roma’da bahsedilmiştir. Cins, tarihsel olarak heybetli, güvenilir yapısı ve savaşma yeteneği ile ün kazanmıştır. İrlanda’da dev köpekler o kadar çok beğenilmiş ve sevilmiş ki, savaş ve dövüşlerdeki kahramanlığını anlatan birçok efsaneye konu olmuştur. Büyük tazılar genel olarak cesaret anlamındaki Cu olarak biliniyordu. Cinsin İrlandalı adı da bundan esinlenerek Cu Faoil olmuştu.

İrlandalı köpek severler tarafından genellikle av için tercih edilmişti. Benzersiz bir kurt ve İrlanda geyiği avcısı olarak zaman içerisinde ün kazandı. İlk geliştirilen köpeklerin 17. yüzyıldan kalma çizimlerine bakıldığında, modern İrlanda Kurt Köpeklerine çok benzediği görülüyordu. Etkileyici yapıda ve özellikteki tazılar geleneksel olarak yabancı soylulara veriliyordu. Hediye edilen 7 İrlanda Kurt Tazısı hakkında, Quintus Aurelius Symmachu “İrlanda’nın Büyük Tazıları” demiştir. O zamanlarda Roma İmparatorluğu Britanya Adaları’na ulaşmış ve bu köpeklerde onlarla birlikte uzun süre orada bulunmuştur. Dönemin soylu simgelerinden biri olan bu köpekler ve genellikle kraliyet armağanı olarak soylu kişilere verilirdi. İsveç, Danimarka ve İspanya’daki krallar ve soylular köpeğe sahip olan diğer kraliyet aileleri tarafından bu armağanlardan almışlar. Günümüzde soyu tükenmiş olan, omuza kadar yaklaşık 2 metre uzunluğundaki yırtıcı İrlanda geyiğini avlamak için bu köpekler kullanılırdı. Irish Wolfhound tazı köpeklerinin avladığı bu geyikler, dünya üzerinde bugüne kadar görülmüş en büyük geyik türü olarak bilinir.

İrlanda kanunlarına göre İrlanda Kurt Tazısı’na yalnızca krallar ve soylular sahip olabilirdi. Sahip olunan köpek sayısı da ünvanla doğru orantılıydı ve ünvana göre sahiplenilmesi gerekirdi. İrlanda mitolojisine göre, Finn MacCumhaill’in toplum içindeki saygın yerinin de etkisiyle, 500 İrlanda Kurt Tazısına sahip olduğu söylenir. 15. yüzyılda İrlanda’daki kurtlar kırsal bölgelere hakim olmaya ve ele geçirmeye başladı. Av konusunda büyük bir üne ve yeteneğe sahip olan İrlanda Kurt Tazıları(o dönemde “tazı” ismi verildi), kurtlar konusunda oldukça uzmanlaşmaya başladılar. 1700’lü yılların sonunda, avcılar ve köpekleri kurtların, diğer büyük hayvanların neslini tüketene kadar avlandılar. Kurtların soyunun tükenmesiyle, onları avlayan İrlanda Kurt Tazıları işsiz kaldı ve zaman içinde popülaritesi azaldı. Nesilleri neredeyse tükenme noktasına geldi. Yalnızca birkaç ailede av köpeği olarak değil, süs köpeği olarak tutuluyordu ve avcılık alanında köpekler çok nadir kullanılıyordu. Hem Irish Wolfhound ırkına avcılık yetenekleriyle ihtiyaç duyulmaması hem de soylu kişilere hediye olarak verilmesi ve belli bir kesimin yetiştirebilmesi gibi durumların etkisiyle 18. yüzyılda İrlanda bölgesinde İrlanda Kurt Köpeklerinin soyu tükenme tehlikesi yaşamaya başladı. Sonuç olarak Irish Wollfhound cinsinin köpeklerin sayısın da azalma görüldü.

  1. yüzyıla gelindiği zaman İrlanda Kurt Köpeklerinin İrlanda bölgesinde soyu neredeyse tükenmişti ve 1845 yılındaki kıtlıkta türü neredeyse yok etti. İrlanda Kurt Tazısı’nın köpeklerin efsanevi bir tazı mı, yoksa tasarım mı olduğunun tartışması bu dönem aralığında sürmüştür. Irkın popülerliğini kaybettiği ve soyu kurtarmak için çalışmalarda bulununcaya kadar arada geçen yaklaşık 100 yıl boyunca bu ırk hakkında herhangi bir kayıt ya da bilgi bulunmuyor. Kayıp ırk, 1800’lü yılların ortasında Binbaşı H. D. Richardson’ın dikkatini çekmiştir. İrlanda Kurt Tazısı ile İskoç Geyik Tazısı’nın benzer özellikler taşıdığı ve hatta aynı olduğunu düşündüren bir kitap yazmıştır. Sonrasında da o köpekleri baz alarak İrlanda Kurt Tazısı yetiştirme çalışmalarında bulunmuştur.

İrlanda Kurt Tazısı’nın diğer bir koruyucusu ve nesli yeniden devam ettirebilmek isteyen kişi İngiliz ordusu kaptanı olan George Augustus Graham olmuştur. 1862 yılında İrlanda’nın ulusal tazı örneklerini aramak için tüm ülkeyi dolaşmıştır. 1869 yılında Kaptan GA Graham, İrlanda’daki en son kalan ve gerçek Wolfhound olduğu düşünülen Bran adlı bir Irish Wolfhound’u (İrlanda Kurt Tazısı ) ile İskoç Geyik Tazı Köpeği üzerinde yaptığı çalışmalarla soyu tükenme tehlikesi yaşayan İrlanda Wolfhound’u diriltmek için adım atmıştır. Danua, Borzoi ve hatta Tibet Wolfdog gibi köpek cinslerine de zaman zaman çalışmalarında yer vermiştir. Irish Wolfhound ırkının standartlarını geliştirmek, belirlemek ve tanıtmak için hayatını adamıştır.

1870’li yıllarda ilk kez bir köpek gösterisinde Irish Wolfhound’un (İrlanda Kurt Tazısı ) sergilenmesiyle yeniden doğan Wolfhound hayvan severler için bir sansasyon etkisi yaratmıştır. Köpek gösterisinde yer alan cins ile günümüzdeki köpeklerin birbirine çok benzediği ve ırk standartlarının korunduğu görülmektedir. Sakin, onurlu, nazik bir dev olan İrlandalı Wolfhound, tüm AKC ırkları arasındaki en uzun köpektir. Bir zamanlar teke tek dövüşlerde bir kurdun korkusuzca icabına bakabilen, büyük avcılar olan Wolfhounds günümüzde ise en sakin ve uyumlu arkadaşlar köpeklerdendir.

Wolfhound’un Bununla birlikte, Güvenilir bir şekilde, İngiltere’nin yerli büyük köpeklerinin, uluslararası ticaretin ilk günlerinde bilinen dünya çapında takas edilen Orta Doğu’nun gezici tazılarıyla çiftleştirilmesiyle yaratıldıkları güvenilir bir şekilde söylenebilir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Irish Wolfhound kaslı, heybetli ve uzun bir köpektir. İrlanda kurt tazısı, dünya üzerindeki en uzun boylu köpeklerden arasındadır. Bazılarının küçük bir midillinin boyuna eriştiği görülmektedir. Fakat büyük bir yapıya sahip olmasına rağmen hareketleri rahat ve aktiftir. Dişiler, erkeklere kıyasla daha küçük yapılıdır. Dev boyutlu, zarif yapılı köpeklerin göğsü geniş ve derindir. Boynu uzun, güçlü ve kaslıdır. Kaslı karnı ve ince bir beli vardır.

Kafa

İrlandalı Wolfhound Tazı köpeğinin uzun kafası ve çok geniş olmayan bir kafatası vardır. Namlu uzundur, orta seviyede sivrileşmiştir. Vücudu ile orantılı kafa yapısına sahiptir.

Kulaklar

İrlandalı Tazı Köpeğinin küçük kulakları genellikle rahat olduklarında arkaya doğru konumlanmıştır. Sadece heyecanlandıklarında, mutlu olduklarında vb. anlarda kulaklarının yarım dik konuma geldiği, kısmen dikleştiği görülür.

Gözler

İrlanda Kurt Tazısı köpek ırkının gözleri yuvarlak, parlak ve kaba tüylerin arasında belirgin bir yapıdadır. Göz renginin kahverengi tonlarında olduğu görülmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

İrlandalı bir Wolfhound güçlü, uzun bacaklara sahiptir. Ayakları yuvarlak, büyük ve ayak parmakları da kemiklidir. Parmak yapısının kavisli olduğu görülür. Tırnakları sert ve kıvrıktır. Büyük bir tazı köpeği olmasına rağmen oldukça zarif hareketlerle aktif ve hızlı koşucudur.

Kuyruk

Irish Wolfhound köpek ırkının uzun, aşağı sarkan ve hafifçe kavisli bir kuyruğu vardır. Kuyruk ucunun kıvrık şekliyle aşağıya doğru tutturulduğu ve oldukça uzun olduğu görülür.

Tüy

Kaba, sert, salaş ve bakımsız bir görünüme sahip kürkü vardır. Yumuşak astarı ve sert dış kaplamasıyla çift kaplamalı kürke sahiptir. Tüyleri baş, vücut ve bacaklar bölgelerinde dokunulamayacak kadar sert yapıdadır. Gözlerin üzerinde ve çenenin altında tüyleri vücudundaki diğer bölgelerden daha uzundur. İrlanda Tazısının gücünü, zarafetini ve heybetini yansıtan bir görünümü vardır.

Renk

Irish Wolfhound ırkının kaba ve sert kürkünün renkleri gri, brindle, kırmızı, siyah, saf beyaz veya açık kahverengi dahil olmak üzere birçok renkte görülmektedir. 

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Irish Wolfhound ırkının ortalama yaşam süresi 6- 8 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Büyük yapısıyla maalesef kısa bir yaşam süresine sahiptir.

Yetişkin erkek ve dişi Irish Wolfhound köpeğinin ideal ağırlığı 47- 69 kg, yükseklikleri ise 76-89 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Irish Wolfhound ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Kilo sorunu yaşamaması, sağlıklı ve formda olması için Irish Wolfhound’un boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.

Yıl boyunca orta seviyede tüy dökerler. Ancak ölü tüylerini yılda bir ya da iki kez bedeninden uzaklaştırmak için fırçayla taramalı, tüylerini çekerek koparmalı ve ayırarak temizlemelisiniz. Tüylerini tarama ve fırçalama işleminin dışında düzeltmek için ara sıra makasla kırpma ve kesme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Çene ve göz hizasındaki tüylerinin köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılamasına engel olmaması için görünümlerini bozmayacak şekilde kırpma yapabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Irish Wolfhound için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir,  Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip büyük ırklar için üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir.

  • Evet, Irish Wolfhound hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Irish Wolfhound için uygun değildir.
  • Irish Wolfhound ırkının sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı ürünleri ölçülü tüketmelidir. Örneğin pişmiş kemiklerden, yüksek yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalı ve sofra atıklarını fazla tüketmemelidir. Irish Wolfhound beslenmesinde, ev yemeği de yiyebilir ancak sadece ev yemeklerini yemek Irish Wolfhound için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır.
  • Sadece ev yemeklerini yemek Irish Wolfhound için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Irish Wolfhound ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecekti Sağlıklı beslenebilmesi için Irish Wolfhound köpeğinin, yüksek kaliteli büyük ırklar için üretilen kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Irish Wolfhound köpeğinizi olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirebilirsiniz. Dişi ve erkek Irish Wolfhound ırkının gelişme süreci 18- 24 ay aralığında tamamlanır. Köpeklerin olgunlaşmasına, eklem, kemik sağlığına ve kızgınlık dönemine göre çiftleştirilmesi için uygun zamanı tercih edebilirsiniz. Irish Wolfhound ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Irish Wolfhound köpek cinsinin bakımı kolay sayılabilecek türdedir. Yıl genelinde orta seviyede tüy dökerler. Yılda bir ya da iki kez kürkünün tamamen temizlenmesi için bedenini fırçayla taramalı, tüylerini çekerek koparmalı ve ayırarak temizlemelisiniz. Tarama ve fırçalama işleminin dışında düzeltmek için ara sıra makasla kırpma ve kesme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Banyo ihtiyacını da gerektiği durumlarda yıkayarak ve en az yılda iki kez olacak şekle karşılayabilirsiniz.

Irish Wolfhound yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, bakımlı olmasına, şeceresine, yetiştiricisine ve birçok etkene göre değişmektedir. Irish Wolfhound köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların ırka ilgi duyması, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenler sebebiyle farklılık göstermektedir. Irish Wolfhound yavrusunun fiyatı ne kadar sorusuna cevap olarak bu etkenlerden dolayı net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken köpeğin fiyatından ziyade;  Irish Wolfhound cinsini taramalarını, testlerini ve tüm kontrollerini yapmış sorumlu bir yetiştiriciden sahiplenmeye dikkat etmelisiniz.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Irish Wolfhound tek bir doğumda 2 ila 12 yavru dünyaya getirebilir. Irish Wolfhound ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için olgunluk sürecini tamamlaması gerekmektedir. Çok sık doğum yaptıkları zaman dünyaya gelen yavru sayısı daha az olabilir. Irish Wolfhound ırkının sağlık durumu, yetişkinliğe ulaşması, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı, sağlığı, doğum biçimi ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişiklik göstermesine neden olur.

Irish Wolfhound ırkının kaba ve sert kürkünün renkleri gri, brindle, kırmızı, siyah, saf beyaz veya açık kahverengi dahil olmak üzere birçok renkte görülmektedir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.