Irısh Water Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Irısh Water Spaniel Resimleri
Irish Water Spaniel, Spaniel Köpek cinsleri arasındaki en uzun ve büyük olan İspanyol köpeğidir. Ancak bir su köpeği olduğu için asla tekneye davet edilemeyecek kadar büyük olmaması gerekmektedir. Hem çeviklik hem de dayanıklı hem de atılgan olduğunu düşündüren orta büyüklükte güçlü bir gövdeye sahiptir. Irish Water Spaniel’in orta uzunluktaki vücudu, hafif dikdörtgen bir görünüme sahiptir. Yürüyüşleri pürüzsüzdür ve zemini iyi örtmektedir. Irkın ayırt edici özelliklerinden biri, vücutlarını kaplayan suya, havaya ve dikenlere karşı dayanıklılık gösteren, en zorlu koşullarda çalışmasına ve oynamasına olanak sağlayan çift katlı belirgin buklelerden oluşan kıvrık tüyleridir. Irish Water Spaniel köpeği uyanık, sevgi dolu, zeki ve sorgulayıcı ifadesi ile tanınmaktadır. İrlanda Su Spanyölü, Irish Water Spaniel, Shannon Spaniel, Rat-tail Spaniel, Whip-tail Spaniel adlarıyla da bilinmektedir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Köpeği, Su Köpeği
Ağırlık
20- 30 kg
Yükseklik
53-61 cm
Aile
Spanyel, Spaniel, Av Köpeği
Menşei
İrlanda
Menşei Tarihi
1800’ler
Yaşam Süresi
10- 13 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Irish Water Spaniels, hayattaki her şeyden zevk ve zevk aldığı etkinliklere büyük bir merak, şevk duyan bir ırktır. Yüzmek, koşmak, yürümek ve oyun oynamak bu ırkın en sevdiği etkinliklerdendir ve özellikleri onların daha da fazla egzersize ihtiyaç duymasına yol açar. Uyanık, canlı, zeki, meraklı, özverili ve oyuncu köpekler olarak bilinir. Kalbince bir palyaço olsalar da zaman zaman bağımsız davranışlar sergileyebilirler. İki farklı kişiliği bir arada barındırmasından kaynaklı lider kişinin yaklaşımı büyük önem taşımaktadır. Küçük yaştan itibaren alacağı eğitimler ve sosyalleştirme etkinlikleriyle daha iyi huylu ve uyumlu bir köpek olacaktır. Sabırlı, kararlı ve esprili bir sahip ile alacağı eğitimlerde en iyi noktaya gelmek için çaba gösterecektir.

Irish Water Spaniel, sahibine sadık ve sevdiklerini memnun etmeye istekli bir ırktır. Diğer Spaniel köpeklerinin aksine yabancılara karşı çekingen, mesafeli ve tedbirli olabilirler. Ancak kesinlikle utangaç ya da saldırgan değillerdir. Çocuklarla arası oldukça iyidir ve iyi arkadaşlık kurup, anlaşırlar. Eğitim alır ve erken yaşta sosyalleşirse diğer evcil hayvanlarla ve köpeklerle de iyi arkadaşlık kurarlar. Bağımsız davranışlar sergilemek ve hareket etmek onların ruhunda vardır. Bu yüzden sahibinin onun bu özelliğini kontrol etmesi ve eğitmesi gerekmektedir. Her ne kadar eğitilmesi kolay bir ırk olsalar da oldukça aktif ve bağımsız yanının etkisiyle ilk defa köpek sahiplenecek kişiler için önerilmez.

Irish Water Spaniel sahibinin çekingen, şüpheci ya da aşırı korumacı olduğunu yanı otoritenin kim olduğunu hissetmezse kendi kurallarını koymak isteyebilir. Köpek üzerinden iyi bir liderlik kuramayan sahibinin komutlarını reddederek kendi bildiğini yapmak isteyebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için köpek yetiştirme konusunda tecrübe sahibi kişilerin eğitmesi ve sahiplenmesi gereken bir köpektir. Yapısı ve karakteri gereği bahçeli bir evde daha mutlu ve özgür bir yaşam sürecektir. Ancak apartman yaşamında egzersiz ve diğer ihtiyaçları karşılanırsa da uyum sağlayabildikleri görülür. Genel olarak sessiz bir ırktır, gerektiği zamanlarda havlayarak iyi bir bekçi köpeği görevi üstlenirler. Hem itaat hem avlanma hem çalışkan yapısıyla çok yönlü bir köpektir. Mükemmel yüzücüdür ve çok iyi koku alan bir burna sahiptir.

Görsel olarak Poodle (Kaniş) ile benzerlik göstermesine rağmen, hem boyutları açısından hem de İrlanda Su Spaniellerinin başarılı avcılar olarak yetiştirilmesi kaynaklı farklılık gösterirler. Irish Water Spaniel bilinen en eski Spaniel ırklarından biridir. Ayrıca Whiptails veya Bog Dogs olarak da bilinirler. Büyük evlere, kalabalık aile ortamına uyum sağlar ve mükemmel aile köpekleri olarak bilinirler.

Tarih

Irish Water Spaniel, en eski ve en eşsiz Spaniel köpeklerinden biridir. Geçmişinin 7. Yüzyıla kadar dayandığı ve gelişiminde birden çok köpeğin yer aldığı düşünülmektedir. 1000 yıl öncesine ait el yazmalarında Irish Water Spaniel ırkına benzer köpekler tasvir edilmiştir. 1100’li yıllarda Shannon Spaniel, Rat-Tail Spaniel, Whip-Tail Spaniel veya Irish Water Spaniel adlı köpeklerin varlığından da bahsedilmektedir. Irish Water Spaniel’e yapılan atıflar ise 1600’lü yıllara kadar uzanabilir ve bir zamanlar gösterişli ve asil yapısıyla Fransız Kralına Irish Water Spaniel cinsi köpeğin hediye edildiği söylenir.

Cinsin bir dönem farklı çeşitlerde var olup olmadığı veya birkaç benzer ırkın atası olup olmadığı bir spekülasyondur. Üzerinde anlaşmaya varılan şey,1950’lerden önce  İrlanda’da Irish Water Spaniel ırkına benzer Kuzey İrlanda, Güney İrlanda ve Tweed Spaniel cinslerinin olduğu şeklindedir. McCarthy’s Breed olarak da bilinen Güney İrlanda Spaniel, günümüzdeki modern köpeklerin nihai atası olarak kabul edilir. Pek çok köpek ırkı gibi, Irish Water Spaniel’in kökeni de tartışılıyor ve gerçek muhtemelen İrlanda’nın sisli havasının içersinde bir yerlerde yatıyor. Bugün bildiğimiz Irish Water Spaniel ırkının, bu türlerin her ikisinin birleşimiyle geliştirildiği ifade ediliyor, ancak en çok South Country tipine benzerlik gösterdiği görülüyor..

1830’lu yıllarda İrlanda’da ortaya çıkan bu köpeklerin çoğu, Justin McCarthy adlı bir adamın sahibi olduğu bir çiftlikte yetiştirilmiştir. Dublin’li bir sporcu olan Justin McCarthy, ırkı diğer çeşitlerinden uzaklaştırarak farklı ve tekrarlanabilir bir tür haline getirmek istedi. Justin, geliştirdiği bu ırkın üremesinin ana kaynaklarını asla açıklamadı ve öldüğünde bu bilgiyi de mezarına götürdü. Spekülasyonların çoğu, muhtemelen Portekizli balıkçılar tarafından İrlanda’ya getirilen Portekiz Su Köpeği ve ilk Barbet veya Kaniş tipi Fransız köpeklerinin melezlenmesi etrafında toplanıyor. Ayrıca o zamanlar İrlanda da geliştirilen köpeklerde aynı kürk tipine sahip iki farklı su spanyeli bulunuyordu. 1800’lerin ortalarında, Üretken baba Boatswain’in ortaya çıkması, tür üzerinde o kadar etkili olmuştur ki çoğu zaman modern İrlanda Su Spanielinin atası olarak kabul edilmiştir. Cinsin günümüzdeki halinin 1800’lerde yapılan bu çalışmalar sonucu ortaya çıktığı ifade edilir. Köpek Boatswain, ilk safkan IWS oldu. IWS’nin popülaritesi, Kuzey Denizi’ndeki soğuk sularla baş etmesi nedeniyle İngiliz ve İrlandalı sporcular arasındaki ünü hızla arttı. Zamanla ünü Amerika’ya yayıldı ve 1870’lerde Amerika’ya bir dizi köpek ithal edildi.

Irish Water Spaniel, 1800’lerin sonlarında hem İngiltere’de hem de Amerika’da gösteri halkasına girmiştir. İrlanda Su Spanyeli’nin ilk gösterimi, Birmingham’daki bir köpek gösterisi olmuştur. 1875’te Irish Water Spaniel  ABD’deki en popüler üçüncü spor köpeği olarak ünlenmiştir. 1899 yılında da ilk kez av alanında denemeler yapmıştır. Büyüleyici palyaço görünümüne ve usta olduğu su toplama yeteneklerine rağmen, Irish Water Spaniel artık gösteri ringinde nadiren görülüyor. Daha çok bir ailenin evcil köpeği olarak karşımıza çıkıyor. İrlanda Su Spanyeli günümüzde ana vatanı olan İrlanda’da aktif ve popüler bir köpek olarak hayatına devam ediyor. İrlanda dışındaki bölgelerde nadir bulunan bir köpektir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Irish Water Spaniel, İspanyollar arasında en büyük köpektir. Kare, büyük bir vücut yapısı vardır. Derin ama yüzerken rahat hareket etmesini sağlayacak şekilde hafif bir dar göğse sahiptir. Büyüklüğünden kaynaklı orta ve büyük köpekler arasında yer alır. Dayanıklı, güçlü ve sportif bir köpektir.

Kafa

Uzun, büyük, kare yapılı ve kavisli bir kafatası vardır. Derin ağızlığa sahiptir ve dişleri makas ısırığında ya da düz şekilde kapanmaktadır. Büyük bir burna sahiptir ve burun koyu ciğer rengindedir. Standart kahverengi kürke sahip Poodle’e benzeyen bir görüntüye sahiptir. Baş üzerinde buklelerden oluşan bir topuzu vardır.

Kulaklar

Irish Water Spaniel'in uzun kulakları, alçak ve başa yakın şekilde konumlanmıştır. Uzun kulaklar gevşek ve sarkık buklelerle, dalgalı tüylerle kaplıdır.

Gözler

Irish Water Spaniel küçük, badem şeklinde ve kahverengi gözlere sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakların ön bölümü düz ve kuvvetlidir, arka ayaklar ise omuz hizasından biraz daha yüksektir. Perdeli ayaklar yuvarlak yayılıyor, tüylerle kaplıdır. Yüzücü bir ırk olduğu için ayakları yuvarlak, perdeli yapılı ve tüylerle kaplıdır.

Kuyruk

Kuyruk alçak konumlanmıştır ve sırt ile aynı seviyededir. Kuyruk fare kuyruğuna benzetilir ve tüysüzdür.

Tüy

Irish Water Spaniel’in, çift katmanlı kürkü kıvırcık ve sert tüy yapısına sahiptir. Kürk su geçirmek özelliktedir. Vücut uzun, gevşek buklelerle kaplıdır ve yüzü kuyruğu daha kısa tüylüdür. Kıvırcık dış katmanların altında en soğuk sularda bile ısı izolasyonu sağlayarak koruyan iç tüy katmanları, yoğun bir astarı vardır. Baş üzerindeki tüy tutamı, öne düşerek köpeğin gözlerini kapatır ve korur. Baş üzerideki buklelerinden bir topuza sahiptir. Uzun kulakları da dalgalı tüylerle kaplıdır. Kürk yapısıyla Poodle köpeğine benzer ancak daha farklı yapılıdır.

Renk

Irish Water Spaniel’in düz kahverengi, kıvırcık ve sert tüy yapısına sahiptir. Kürk rengi her zaman koyu karaciğer rengi ve tonlarındadır. Yaşlanma nedeniyle zamanla tüyleri grileşebilir ancak bunun haricinde kürkünde beyaz bir nokta bulunmaması istenmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Irish Water Spaniel ırkının ortalama yaşam süresi 10- 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir

İrlanda Su Spanyeli, Spanyel köpek ailesinin en uzun boylu üyesidir. Yetişkin erkek ve dişi Irish Water Spaniel ideal ağırlığı 20- 30 kg, yükseklikleri ise 53- 61 cm aralığında değişmektedir. Dişi Irish Water Spaniel köpekleri, erkek köpeğe kıyasla biraz daha küçüktür. Dişi ve erkek Irish Water Spaniel boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

İrlanda Su Spanyeli yoğun tüylere sahip olsa da çok fazla tüy dökmezler. Tüy dökme seviyesi düşük olan bu ırkın tüylerinin dolaşmaması, keçelenmemesi ve paspaslar oluşturmaması için iyi bir bakıma ihtiyacı vardır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Irish Water Spaniel ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Irish Water Spaniel cinsinin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz

Irish Water Spaniel hazır mama dışında sağlıklı olan ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Köpek sahibinin Irish Water Spaniel’in köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir. Irish Water Spaniel ırkının sindirim, alerji, cilt sorunu ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamamasına dikkat edilmelidir. Irish Water Spaniel kimi zaman ev yemeği de tüketecektir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları ve ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Irish Water Spaniel günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sağlıklı beslenebilmesi için Irish Water Spaniel’in yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Irish Water Spaniel cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Irish Water Spaniel ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı Irish Water Spaniel köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz

Irish Water Spaniel’in kıvırcık kürkünün güzel ve sağlıklı görünmesi için haftada iki ya da üç kez fırçalanması ve taranması gerekmektedir. Tüy dökme seviyesi düşük olan bu ırkın tüylerinin dolaşmaması, keçelenmemesi ve paspaslar oluşturmaması için rutin bir bakım düzenine ihtiyacı vardır. Tüylerinin düzenli taranması ile kirden arındırmayla birlikte banyo ihtiyacı azalacaktır.

Irish Water Spaniel yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, karakterine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, sorumlu yetiştiriciye, avcılığına, yeteneklerine ve daha farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Irish Water Spaniel yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesine, talep etmesine, yetenekleriyle öne çıkmasına, eğitim durumuna veya nadir bulunan köpek ırklarından biri olmasına, az ilgi görmesine göre artıp azalarak değişir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Irish Water Spaniel köpek ırkı bir doğumda ortalama 4- 12 adet yavru dünyaya getirebilir. Irish Water Spaniel ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için çok sık doğum yapmaması gerekmektedir. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Irish Water Spaniel ırkının dünyaya getirdiği yavru sayısını etkilemektedir.

Irish Water Spaniel’in düz kahverengi, kıvırcık ve sert tüy yapısına sahiptir. Kürk rengi her zaman koyu karaciğer rengi ve tonlarındadır. Yaşlanma nedeniyle zamanla tüyleri grileşebilir ancak bunun haricinde kürkünde beyaz bir nokta bulunmaması istenmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.