Amerikan Water Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Su Spaniel Resimleri
American Water Spaniel, nispeten küçük yapısıyla pek çok yeteneğe sahiptir. Boyundan biraz daha uzun gövdesiyle sağlam ve kaslı yapılıdır. Kürkü tekdüze dalgalardan (marsel) oluşur ve yoğun bir astar ile buklelere kadar değişen yapıdadır. Kürkün bu kombinasyonu hava, su veya çalılara karşı köpeğin bedenini korur. Kulaklarının gösterişli bir şekilde saçlarla kaplı olduğu görülmektedir. Dengeli, güçlü ve kaslı yapısıyla karada ya da suda ilerleyebilecek, avlanabilecek ve ağzında büyük bir tazıyı taşıyabilecek yapıdadır. Adından da anlaşıldığı üzere American Water Spaniel tam olarak bir su aşığıdır. Çok yetenekli, çok yönlü çalışkan bir av köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek, Su Köpeği, Av Köpeği
Ağırlık
11- 20 kg
Yükseklik
38- 46 cm
Aile
Gundog, İspanyol, Spanyel, Spaniel
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1800’ ler
Yaşam Süresi
12 – 15 yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

American Water Spaniel neşeli, cana yakın, sevgi dolu, oyuncu, uysal, uyumlu, yüzmeyi ve avlanmayı seven çok yönlü bir ırktır. American Water Spaniel suya aşık, suyu seven bir cinstir. Sadece çok yönlü ve yetenekli bir av köpeği değildir. Irkın hassas, memnun etmeyi seven, enerjik ve eğlenceyi seven harika aile köpekleri olduğu da bilinmektedir. Karakter ve kişilik özelliklerinin iyi olması için köpeğin günlük fiziksel ve zihinsel egzersiz ihtiyacının karşılanması ve ailesi tarafından sevilmesi, ilgi görmesi de gerekir.

Amerikan Su Spanielleri karakter olarak hassastır ve sahibini memnun etmeye isteklidir.  Cana yakın olmasıyla tüm aile fertlerine yakın bağ kurmaktadır. Çocuklarla da oldukça iyi anlaşması sayesinde iyi bir aile köpeği olma özelliği taşır. Bazılarının oldukça çekingen olduğu görülmektedir. Yabancılara karşı ise mesafeli, biraz inatçı davranışlar sergileyebilirler. İyi bir aile dostu olsalar da diğer insanlara karşı temkinli olurlar. Genellikle evdeki diğer köpeklerle iyi anlaşır ancak bazı köpeklere karşı iddialı olabilirler. Bu yüzden yeni tanışacağı köpeklerle ve evcil hayvanlarla dikkatli bir şekilde etkileşim kurmalıdır. Her ne kadar arkadaş canlısı olsalar da evdeki tek hayvan olarak bakılması önerilir.  Cinsin havlama alışkanlığına sahip olduğu görülür. Bazılarının da oldukça mızmızlı ve nazlı olduğu bilinmektedir. Havlama özelliğiyle ve temkinli olmasıyla iyi bekçi köpeği olabilirler.

Amerikan Su Spanyeli, insanlarla arkadaşlık kurmak ister. Uzun süre evde yalnız bırakılır sıkılır ve sürekli havlayabilir. American Water Spaniel evde veya bahçede saatlerce yanız kalabilecek bir köpek değildir. Ailesiyle birlikte olmak, birlikte egzersiz yapmak ve vakit geçirmek isterler. Aile köpeği olarak, bir ortamda kendisine en çok vakit ayıran ve dikkatini veren kişiyle kurduğu bağ en güçlü olanıdır.

Özünde bir av köpeği olsalar da yumuşak karakteri ve eğitime yatkın zeki bir köpek olması nedeniyle aileler tarafından ev köpeği olarak da tercih edilir. American Water Spaniel ırkının günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığında ve uygun ortam olduğunda evde bakımı sağlanır. Zaten sevdiklerine olan bağı ve yalnız kalmayı sevmemesi sebebiyle de bahçede bakılmaya uygun bir cins değildir. Ev içinde barınmasının sorunsuz olması için günlük egzersizlerini yapması ve açık havaya çıkması gerekmektedir.

Adil ve tutarlı bir eğitim verildiği ve iyi bir liderlik yapıldığı zaman Amerikan Su Spayeli hayat dolu, uyanık, arkadaş canlısı ve sadık bir köpek olacaktır. Gelişim ve yetiştirme süreci iyi olmazsa ırkın halde inatçı ve manipülatif olması mümküdür. İlk kez köpek sahibi olacak kişiler tarafından genel özellikleri sebebiyle tercih edilmektedir. Yetiştirmenize göre ırkın zorlu koşullarda, suda, ormanda avlanmak için ideal olduğu bilinmektedir. Enerjik ve aktif karakterli olan köpeğinizin mutlu, sağlıklı e iyi bir kişiliğe sahip olması için onunla birlikte vakit geçirmeli ve sevginizi göstermelisiniz.

Tarih

American Water Spaniel’in tam olarak ne zaman ve nerede, hangi ırkların çaprazlanmasıyla geliştirildiği net olarak kaydedilmemiştir. Amerikan Su Spanyeli bazı kayıtlara göre 1800’lü yılların ortalarında, ABD’nin Wisconsin eyaletinin Fox River ve Wolf River vadilerinde geliştirilmiştir. Güvenilir belgelere göre üreme kayıtları 1865 yılına kadar uzanmaktadır. Atalarının muhtemelen İrlanda Su Spanyeli, Curly Coated Retriever, Field Spaniel ve şu an nesli tükenmekte olan Eski İngiliz Su Spanyeli köpek ırklarını içermekte olduğu ifade edilir. Cinsin görünümü itibariyle Irish Water Spaniel’in daha küçük bir versiyonunu olduğu ve daha önceki versiyonları olan Northern, Southern ve Tweed Water Spaniel köpek cinslerinden türetilmiş olması da muhtemeldir. Hatta bazı teorilere göre, Büyük Göller bölgelerinde yaşayan Amerikan Kızılderilileri bu türün yaratıcıları olarak kabul edilmektedir. Amerikan su Spaniellerinin atası hangi ırktan olursa olsun bugün bildiğimiz Amerikan Water Spanyeli çok yönlü bir avcı dostudur.

Kökeni ne olursa olsun, American Water Spaniel köpeklerinin ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin orta batı kesimlerinde tanınabilir bir cins olarak insanların karşısına çıktı ve burada av arkadaşı olarak gözde olan köpekler arasında yer aldı. İlk zamanlarda American Brown Spaniel olarak adlandırıldı. Amerikan Su Spaniel’lerinin küçük yapısı, su geçirmez kürkü ve keskin burnuyla sert çalılıkların içerisinde bahar ayında avlanabilir ve karadan ya da sudan her tür av hayvanını yakalayabilirdi. Genellikle suya ya da karaya düşen birkaç kuşu işaretlemeden önce hepsini hatasız şekilde yakalayıp, avcıya ulaştırabilirdi.

İngiltere’de büyük retriever köpek ırkları popüler hale gelince, , American Water Spaniel ırkına olan ilgi yavaşça düşmeye başladı. Doktor F. J. Pfeifer bu ırkın azalan ilgi sonrasında, neslinin yok oluştan kurtulmasını sağladı. Doktor Pfeifer bu ırkın fanlarından birisiydi ve Amerikan Su Spanyelleri’ni üretip satarak bir ırk kulübü oluşturarak, ırkın standartlarının gelişmesine yardımcı oldu. Onun çabaları sayesinde Amerikan Su Spanyeli köpek cinsi yok olmaktan kurtuldu.

1920’de United Kennel Club, cinsi American Water Spaniel olarak tanıdı. 1940 yılında da Pfeifer’ın ilk köpeklerinden biri olan “Curly Pfeifer” (Kıvırcık Pfeifer), American Kennel Club tarafından tanınan ilk Amerikan Su Spanyeli oldu. 1940 yılında AKC tarafından ırk tanınana kadar, hiç kimse bu köpekleri avlanma yeteneğinden başka bir şey için yetiştirmeyi ve sahiplenmeyi düşünmedi.

AKC tarafından tanınması ve ırk standartlarının belirlenmesinin ardından bile, türün gücü hala daha tarlada, avcı olarak kaldı. Günümüzde bile American Water Spaniel ırkını evcil hayvan olarak gören kişi sayısı nadirdir. American Water Spaniel Club tarafından bu ırkın, muhtemelen 3.000’den fazla var olmadığını tahmin edilmektedir.

American Water Spaniel, bugün Amerika’da geliştirilen sadece iki spor köpek ırkından biri olmasına rağmen, AKC tarafından tanınan ırklar içerisinde en az bilinen köpekler arasındadır. Amerikan Su Spaniel’i, 1985 yılında Wisconsin Eyalet Köpeği olarak seçilmiş, resmi devlet köpeği olmuştur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Su Spanieli aktif, kaslı ve orta büyüklükte bir köpektir. Kıvırcık veya dalgalı tüyleri olan orta büyüklükte ve orantılı bir vücuda sahip sevimli bir cinstir. Vücudu fazla kompakt ya da kare değildir ve uzunluğu yüksekliğinden hafifçe fazladır. Vücut iyi gelişmiş, sağlam yapılı ancak çok sıkı bir birleşime sahip değildir. Derin bir döşü vardır ama aşırı geniş değildir. Kaburgaları iyi yaylanmıştır. Beli güçlü ve hafifçe kemerlidir. Belde kıvrılmış bir görünüm bulunmamaktadır. Kürkünün yapısı, rengi ve vücudun orantılı oluşuyla American Water Spaniel fiziksel özelliklerini oluşturmuştur.

Kafa

Başı vücuduyla orantılı büyüklükte, orta uzunlukta, oldukça geniş, yuvarlak ve dolgun yapıdadır. Hafif kare yapısıyla, keskinliğe eğilimi yoktur. Güçlü ve kaslı, gırtlaksız bir başı vardır ve başını onurlu, kendinden emin bir şekilde taşır. İyi bir koku alan burnu vardır. Burun delikleri yeterince geniş ve iyi gelişmiştir. Alın bölgesi kısa, düz saçlarla kaplıdır ve tutam ya da topuz içermez. İyi şekillenmiş, güçlü, düz beyaz dişlere sahiptir. Dişleri alttan ve üstten vurulan bir ısırıkla kapanır.

Kulaklar

American Water Spaniel uzun, geniş ve loblu, göz seviyesinin biraz üzerinde konumlanan kulaklara sahiptir. Kulakların burun ucuna kadar uzanan derisi ve sıkı buklelerle iyi örtülü olduğu görülmektedir.

Gözler

American Water Spaniel ırkı orta büyüklükte, birbirinden iyi ayrılmış, uzak, biraz yuvarlak, dışa çıkık veya içe çökük olmayacak şekilde gözlere sahiptir. Göz kapakları sıkıdır ve gözlerinin altında torbalanma yapmaz. Göz rengi ela, kahverengi veya kürkle uyumlu olacak şekilde daha koyu renkte olabilir. Sarı, limon göz rengi kabul edilmez ve diskalifiye nedeni olarak sayılır.

Bacaklar ve Ayaklar

American Water Spaniel omuzlardan eğimli, temiz omuzlara ve güçlü, iyi kemikli, kaslı, düz bacaklara sahiptir. Kaslı, uygun şekilde bükülen dizleri, güçlüdür. Dizler yuvarlak, keskin veya sivri değildir. İyi dengelenmiş, uyumlu ön ve arka bacakları vardır. Arkadan bakıldığı zaman arka ayaklarının neredeyse ön ayaklara paralel hareket ettiği görülmektedir. Bacakların çaprazlanması ya da birbirine müdahale etme eğilimi yoktur. Köpeğin büyüklüğü ve bacakları ile orantılı ayakları vardır. Ayak parmakları perdeli, iyi, kalın dolgulu ve yakından birleşmiştir. Ayaklarının perdeli yapısı köpeklerin iyi bir yüzücü olmasını desteklemektedir.

Kuyruk

American Water Spaniel’in orta uzunlukta, sallanan ve hafif kavisli bir kuyruğu vardır. Kuyruk sırt seviyesinin altında taşınmaktadır. Kuyruğun tabanından uç kısma doğru inceldiği ve uçlarının kadar tüylerle kaplı olduğu görülmektedir. Kuyruk kısmında orta uzunlukta tüyler bulunur.

Tüy

American Water Spaniel köpek cinsi çift katmanlı kürke sahiptir. Alt katman tüyleri yoğundur ve köpeği soğuk havalardan, su ve diken gibi derisinde çizikler oluşmasına neden olabilecek şeylerden korur. Dış katmandaki tüyleri ise düzgün dalgalar veya sıkı buklelerden oluşur. Yoğun tüyleri su geçirmez yapıdadır. Kıvrılma veya dalga miktarı, köpeğin vücudunun farklı bölgelerinde değişiklik gösterir. Alnında kısa ve düz tüyler, kuyruk ve bacaklarında orta uzunlukta tüyler vardır. Kürkünün doğal yapısı yağlıdır, bu yapısından dolayı duvarlarınız veya mobilyalarınızda yağlı lekeler bırakabilir.

Renk

American Water Spaniel koyu ciğer renginde, koyu kızıl, kahverengi veya koyu çikolata (bitter çikolata) renginde kürke sahip olabilir. Bazen ayak parmaklarında ya da göğsünde az miktarda beyaz renk bulunmasına izin verilir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir American Water Spaniel köpeğinin ortalama yaşam süresi 12 – 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir

Yetişkin erkek ve dişi American Water Spaniel’in ideal ağırlığı 11- 20 kg, yükseklikleri ise 38-46 cm aralığında değişmektedir. Dişiler erkeklere göre biraz daha kısadır ve ağırlıkları daha azdır. Dişi ve erkek American Water Spaniel’in boyu ile kilosunun ideal aralıkta olması sağlığı ve gelişimi için önemlidir.

Amerikan Su Spaniel’in yoğun tüyleri çok dökülmez. Mevsimsel olarak tüy dökülmesi mümkündür. İlkbahar aylarında diğer zamanlara kıyasla daha fazla dökülen tüyleri düzenli tarama ile kontrol edilir seviyeye gelecektir. Yaz aylarında, kürk daha seyrek yapıda olacağı için lastik uçlu bir iğne fırçasıyla şekillendirebilirsiniz. Yılın geri kalan zamanlarında ve özellikle tüy dökme mevsiminde astardaki ölü tüyleri temizlemek için daha ince bir fırça kullanabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri American Water Spaniel için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Brit Care, Pro Choice, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip, orta ırklara özel üretilen köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra American Water Spaniel Köpeği’nin günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

American Water Spaniel sağlıkları için uygun olan ev yemeklerini de yiyecektir ancak hiçbir zaman beslenme düzeni sadece insan gıdaları, ev yemekleri üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek American Water Spaniel için yeterli, sağlıklı değildir ve bu beslenme biçimine başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler American Water Spaniel’in günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. American Water Spaniel hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların yediği sağlıklı olarak belirtilen her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek American Water Spaniel çin uygun değildir. Köpek sahibinin American Water Spaniel için köpekler ne yer ve evde hazırlanan sağlıklı yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını öğrenmesi gerekmektedir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan American Water Spaniel cinsi köpekler 18. ve 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek American Water Spaniel’in gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişiklik gösterebilir. Sağlıklı American Water Spaniel köpeğinin çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

American Water Spaniel’in bakımı genel olarak kolaydır. Genel olarak köpek severler çok tüy dökülmesini ve profesyonel bir bakım ihtiyacının fazla olmasından endişe ederler. Ancak American Water Spaniel az tüy dökmesi, suya dayanıklı kürkü, banyo ihtiyacının ve profesyonel bakım ihtiyacının çok sık olmamasıyla bakımı kolay köpek ırkları arasında yer almaktadır.

Amerikan Su Spanyeli yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, büyüklüğüne, şeceresine, yetiştiricisine, yeteneklerine, bakımına ve daha farklı birçok etkene göre değişmektedir. American Water Spaniel yavru köpek fiyatı insanların ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması, az ilgi görmesi gibi farklı etkenlerden dolayı artıp azalarak değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Amerikan Su Spanyeli tek seferde 4-6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Amerikan Su Spanyeli ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için yılda birden fazla doğum yapmamalıdır. Sağlık durumu, yaşı, hamilelik dönemi, kaçıncı doğumu olduğu ve çiftleştiği erkek köpeğin sperm kalitesi gibi etkenler Amerikan Su Spanyeli’nin doğurduğu yavru sayısının artıp azalmasını etkilemektedir.

American Water Spaniel koyu ciğer renginde, koyu kızıl,  kahverengi veya koyu çikolata (bitter çikolata) renginde kürke sahip olabilir. Bazen ayak parmaklarında ya da göğsünde az miktarda beyaz renk bulunmasına izin verilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.