Boykin Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Boykin Spaniel Resimleri
Boykin Spaniel, farklı zeminlere uyum sağlayabilen çevik, hızlı, avları yakalamak ve almak için geliştirilmiş orta boylu bir köpektir. Little Brown Dog adıyla da tanınırlar. Güçlü, çok ağır olmayan kemik yapısı ve yüksekliğine kıyasla daha uzun gövde yapısına sahiptir. Uzun, güçlü çenesi vardır. Düz ve hafif dalgalı olarak değişen, dışarıdaki elementlerden bedenini koruyan ve suyu iten orta uzunlukta tüylere, dış kaplamaya sahiptir. İyi, güçlü, zahmetsiz ve hareketli sürüşüyle yeni maceralara atılmaya hevesli köpek ırkları arasındadır. Avlanmayı, yürümeyi, yüzmeyi ve gezmeyi seven kişilerin sahiplenebileceği sevimli, arkadaş canlısı olan aile köpeğidir.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Sportif Köpek
Ağırlık
13- 20 Kg
Yükseklik
35- 46 Cm
Aile
İspanyol
Menşei
Amerika Birleşik Devletleri
Menşei Tarihi
1900’ler
Yaşam Süresi
10- 15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Boykin Spaniel uyasal, arkadaş canlısı, itaatkar, zeki, sadık, neşeli, eğlenceli ve yeni maceralara katılmaya hevesli bir köpektir. Sahibini memnun etmeye istekli, eğitilmesi kolay, yürümeyi, gezmeyi ve yüzmeyi seven ilk defa köpek sahiplenen kişilerin kolaylıkla bakabileceği bir ırktır.

Ailesine oldukça bağlı, onlarla birlikte olmaktan keyif alan, mutlu olan Boykin arkadaş canlısı ve sosyal bir köpektir. Sahibinin isteklerine karşılık verirler. Göz teması kurarak sanki sahibine “ ne yapmamı istiyorsun?” sorusunu sorar. Bir şeyler yapmak için beklenti içinde sahibinin, sevdiklerinin gözlerine bakarlar. Saldırgan bir köpek değildir. Çocuklarla arası iyidir ve iyi oyun arkadaşı olurlar. İyi eğitildikleri ve erken aşamadan itibaren sosyalleştirildikleri zaman diğer köpeklerle ve evcil havyanlar ile iyi anlaşırlar.

Çok havlamazlar ve günlük egzersiz ihtiyacı karşılandığı sürece iyi huylu ve uyumlu bir köpek olarak apartman yaşamına uyum sağlarlar. Onların mutlu olması, egzersiz yapması için küçük bir avlu yeterli olacaktır. Boykin Spaniel yeterli egzersiz yapmaz, yürümez ve gezmezse uyumsuz, huysuz ve olumsuz davranışlar sergileyebilir, mutsuz olabilirler.

Zeki, çevik, coşkulu, dayanıklı ve eğitilmeye uygun karakteri onların iyi huylu bir köpek olarak yaşam sürmesini desteklemektedir. Dostane kişiliği Boykin ırkının iyi bir evcil hayvan ve refakatçi olmasını sağlar. Boykin cinsinin iyi bir avcı ve iyi bir yüzücü olduğu da bilinmektedir. İyi koku alan burnuyla, sahada iyi performans sergilerler. Suya kolaylıkla girer, oyun oynar ve avlanabilirler. Bu yeteneklerine ek olarak harika bir ev köpeğidir.

Tarih

1900’lerin başında, Güney Carolina’nın Wateree Nehri’nde avcılık yapan kişiler, büyük tekneler ve daha küçük tekneler kullanıyormuş. Küçük teknelerin, küçük alanları bir adam ve bir köpeğin sığabileceği genişlikteymiş. Bunun için bu küçük teknelere sığabilecek, sadık ve küçük bir kurtarma köpeğine ihtiyaçları vardı. Boykin Spaniel köpeklerinin geliştirilme süreci bu şekilde, 1900’lerin başlarında ABD’de başladı. Güney Karolina’daki avcılar, karada ve suda avları getirebilecek, yüzme bilen, küçük bir köpek yetiştirmek istediler.

LW “Whit” Boykin ve akrabaları, istedikleri yeteneklere sahip bir köpek üretmek için birkaç çaprazlama denediler. Whitaker Boykin, bataklıkta hindileri, ördekleri avlayabilecek özel av yeteneği olan bir köpek istiyordu. Avladığı kuşu getirdiğinde bota sığabilecek kadar küçük, su ve bataklık boyunca manevra yapabilen atiklikte, neşeli mizacı olan ve sadık aile köpeği özellikleri taşımasını istiyordu. Denemeler sonucunda istedikleri özellikteki köpeğe 1905’te Spartanburg Alexander White ismindeki arkadaşının, Güney Carolina’da kilisenin önünde başıboş bir şekilde dolaşan küçük kahverengi bir sokak köpeğini bulmasıyla başarıya ulaşıldı. Köpek kısa, kalın yapılıydı ve bunu yapısından dolayı “Dumpy” adı verildi. Köpek su ve av köpeği olarak başarılıydı. Alexander, köpeği Dumpy’yi Camden’da yaşayan arkadaşı L. Whitaker Boykin’e eğitmesi ve geliştirmesi için gönderdi.

Whitaker Boykin’e Dumpy köpeğinin yeteneklerinden etkilendi. Bu ırka benzer bir köpek aradılar ancak bulamadıkları için Dumpy ile çiftleştiremediler. Bunun yerine Chesapeake Bay Retriever, Pointer, Springer Spaniel, Cocker Spaniel ve American Water Spaniel gibi ırklar ile çaprazlandı.  Bu çaprazlamalar sonucunda buğun Boykin Spaniel olarak bildiğimiz sevimli köpekler ortaya çıktı.

Geliştirilen köpekler çok yönlülüğü, sürüşte, izlemede ve yüzmede yetenekli olmalarıyla tanındı.  Boykin köpeklerinin popülaritesi yıllarca doğduğu yer ile ve doğu sahilleri boyunca sınırlı kaldı. 2. Dünya Savaşı’ndan önce Güney Karolina’daki popülerliklerinin yanında savaştan sonra ABD dışında da popülerlik kazandı. Köpeklere artan talep, üreme standartlarının düşmesine ve Boykin Spaniel ırkının fiziksel durumunun zarar görmesine neden oldu. 1977 yılında üreme standartlarını sağlamak için Boykin’in akrabaları yerel bir veteriner olan Dr. Peter McKoy’la görüşerek Boykin Spaniel Topluluğu kurdu. Kurulan Boykin Spaniel Topluluğu günümüze doğru ulaşan dünya çapında üyeliğe sahip oldular.

1985 yılında Boykin Spaniel, Güney Carolina’nın resmi eyalet köpeği olarak kabul edildi ve 1 Eylül tarihini Boykin Spaniel Günü olarak kutladılar. Aynı yıl olan 1985’te United Kennel Club (UKC) tarafından da Boykin Spaniel ırkı tanındı.  AKC Sporting Group’a 2010 yılında dahil oldu. Boykin Spaniel, AKC kayıt numaralarının gösterdiğinden daha fazla popülerliğe sahiptir. Geleneksel olarak güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde arkadaşlık ypmaları için kullanılan bir köpektir. Boykin Spaniel karada, suda avlanma, yakalama yetenekleriyle, tekne sallamayan küçük köpek olmalarıyla ve tatlı, nazik, sevimli halleriyle insanların hayatında yer aldılar.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Boykin Spaniel, Cocker Spaniel köpeklerinden daha büyük ve uzun yapılıdır. Springer'lara göre daha kompakttır. Genel olarak Boykin, orta büyüklükte İspanyol köpek ırkları arasında, dayanıklı ve tipik bir Spaniel cinsidir. Omuz yüksekliği, vücut yüksekliğinden daha kısadır. Göğüs iyi gelişmiş, sırt güçlü ve düzdür. Kaslı, orta uzunlukta ve hafif kemerli bir boynu vardır. Yavaş şekilde eğimli omuzlarıyla birleşir. Bel kısa, kaslıdır.

Kafa

Boykin Spaniel cinsi, Spaniel tipi bir kafaya sahiptir. Baş geniş, üstü düz ve yanları ile arkası hafif yuvarlaktır. Yukarıdan bakıldığı zaman namlunun genişliği kafatasının genişliğinin yarısıdır. Yandan bakıldığında burun kemiği düzdür. Namlu ile kafatasının birleştiği noktada pozitif bir kırılma vardır ve kafatası ile namlunun üst çizgileri paraleldir. Burun ucundan, kafatasının taban kısmına kadar olan uzunluk ile boyun uzunluğu yaklaşık olarak aynıdır. Geniş, açık ve karaciğer renginde burun deliklerine sahiptir. Güçlü, beyaz renkteki dişleri makas ısırığında kapanır. Alt kesici dişler, üst kesici dişlerin arkasında kapanır ve üst dudaklar alt çeneyi kaplar. Dudaklar kesinlikle sarkık ya da abartılı büyük değildir.

Kulaklar

Boykin büyük, uzun, dalgalı tüylerle kaplı yüksek konumlanmış, sarkık kulaklara sahiptir. Kulaklarının göz hizasının biraz üzerinde ve yuvarlak uçlara sahip olduğu görülmektedir. Başa yakın konumlanan kulaklar, uç kısmından tutulduğunda burun ucuna kadar uzanır. Amerika’da kulaklarının kırpılması yasaldır ve köpek sahibinin tercihine bırakılmıştır. Ancak United Kennel Club, bazı ülkelerde kulak, kuyruk kırpma ve yerleştirme uygulamalarının yasak olduğunu ifade etmektedir. UKC kulak kırpma ya da doğal haline bırakma uygulamalarında cezalandırma ya da etkinliklerde diskalifiye etme yapmamaktadır.

Gözler

Boykin Spaniel ırkının gözleri belirgin, birbirinden ayrı ve oval şeklindedir. Kürkün rengine göre uyum sağlayan ve değişen sarı veya kahverengi tonlarında gözlere sahiptir. Gözleri, bakışları uyanık ve zeki bir ifade barındırır.

Bacaklar ve Ayaklar

Boykin Spaniel ırkının göllerinde ve bataklıklarında çalışmasına uygun olan ağ parmakları vardır. Patileri iyi bir yüzücü olan Boykin köpeğinin perdelidir. Önden bakıldığı zaman bacakları düz, kemikleri güçlü ve kaba değildir. Ön bacaklar gövdenin altına yerleşmiştir. Kaslı ön ayakları dengeli bir duruşa sahiptir. Arka ayakları da güçlü ve düz yapıdadır. Aşırı yüksek arka ayaklar hata olarak görülmektedir. Ayaklar hafif oval, dolgulu ve sağlamdır. Genel olarak bacakları, ayakları vücut ölçüleri ile uyumludur. Hızlı, hareketli, dengeli ve zahmetsiz bir yürüyüşleri vardır.

Kuyruk

Boykin ırkının kuyruk yapısı genellikle sabitlenmekte, kenetlenmektedir. Köpeğin kuyruğunu kırpma ve yerleştirme işleminin 3 ile 7 günlükken kuyruğun içte birini bırakacak şekilde yapılması gerekir. Kuyruk spaniel tipidir. Yatay, biraz yukarıdadır. Ancak kesinlikle dikey ya da arkaya doğru kıvrılmamış olmalıdır.

Tüy

Boykin çift katmanlı, düz veya dalgalı orta uzunlukta ve su geçirmez yapıda kürke sahiptir. Kısa tüyler ve bacaklarda hafif uzun tüyler kabul edilmektedir. Ancak kaba, ser ve aşırı kıvırcık tüyler Boykin ırkında hata olarak görülmektedir. Avcılar, köpeklerin avlanma yeteneklerine kürk yapısından daha çok önem verirler ancak köpek gösterilerinde ırk standartlarına uygun olması gerekir.

Renk

Boykin Spaniel ırkının karaciğer, kahverengi renginden bitter çikolata rengine doğru değişiklik gösteren tüylere sahiptir. Göğüs bölgesinde az da olsa beyaz bir nokta görülebilir. Ancak aşırı beyazlık, albinizim köpeklerde hata olarak görülür.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Boykin Spaniel ırkının ortalama yaşam süresi 10– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Yetişkin erkek ve dişi Boykin Spaniel köpeğinin ideal ağırlığı 13- 20 kg, yükseklikleri ise 35- 46 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Boykin Spaniel ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Boykin Spaniel köpeğinin sağlıklı ve formda olması için boy- kile endeksinin ideal aralıkta ve orantıda olması gerekir.

Boykin Spaniel köpek cinsi orta yoğunlukta tüy dökmektedir. İlkbahar aylarında dökülen tüy miktarında artış olmaktadır. Bu dönemde tarama ve fırçalama sıklığını arttırmanız gerekebilir. Orta uzunluktaki tüylerinin matlaşmasını önlemek, tüylerinin bakımlı ve parlak olmasını sağlamak için haftada 1 ya da 2 kez fırçalamanız, taramanız yeterli olacaktır. Tarama işlemi ve fırçalamayla kiri, dökülen tüylerini bedeninden uzaklaştırabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Boykin Spaniel için Royal Canin, Pro Plan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care, Pro Choice, Pro Line, Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Boykin Spaniel için uygun içeriğe sahip, kaliteli hazır mamaları tercih ettikten sonra Boykin Spaniel’in günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz..

Evet, Boykin Spaniel hazır mamaların dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de tüketebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı olan her yiyecek, meyve ve sebzeyi yemek Boykin Spaniel için uygun değildir. Sahibinin Boykin Spaniel cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu öğrenmesi gerekmektedir. Boykin Spaniel sindirim ve şişkinlik, alerji gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı yiyecekleri belirli bir ölçüde tüketmelidir. Boykin Spaniel aralıklarla ev yemeği de yiyebilir ancak beslenme düzeni sadece insan gıdaları üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Boykin Spaniel için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Sağlıklı beslenebilmesi için Boykin ırkının, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi gerekir.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Boykin Spaniel cinsi 18. – 24. aydan itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Boykin Spaniel ırkının gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına ve kızgınlık zamanına göre çiftleştirilme dönemi değişiklik gösterebilir. Boykin Spaniel ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Boykin’in orta uzunluktaki kürkü minimum düzeyde bakıma ihtiyaç duymaktadır. Tüylerinin matlaşmasını önlemek, tüylerinin bakımlı ve parlak olmasını sağlamak için haftada 1 ya da 2 kez fırçalamanız, taramanız yeterlidir. Genel olarak temiz bir ırk olduğu için çok sık yıkanması gerekmez. Kulak, göz, burun ve ağız bakımı gibi klasik bakımlarının da yapılması da bakım sürecinin bir parçası olmalıdır.

Boykin Spaniel yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, tüy bakımına, şeceresine, yetiştiricisine ve birçok etkene göre değişmektedir. Boykin Spaniel köpek yavrusunun fiyat aralığı hayvan severlerin ırka ilgi göstermesi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi nedenlerden dolayı artıp azalarak farklılık göstermektedir. Bunun için Boykin Spaniel yavrusunun fiyatı için net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken en önemli şeyin köpeğin fiyatından ziyade; taramalar, testler ve tüm kontrolleri yapılmış sorumlu bir yetiştiriciden alınmış olmasıdır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Boykin Spaniel tek bir doğumda 5 ila 7yavru dünyaya getirebilir. Boykin Spaniel ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için yılda bir kez doğum yapması ve gelişimini tamamladığı zaman çiftleşerek hamile kalması gerekir. Çok sık doğum yaptıkları zaman doğurduğu yavru sayısında düşüş olması muhtemeldir. Boykin Spaniel ırkının sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olur.

Boykin Spaniel ırkının karaciğer, kahverengi renginden bitter çikolata rengine doğru değişiklik gösteren tüylere sahiptir. Göğüs bölgesinde az da olsa beyaz bir nokta görülebilir. Ancak aşırı beyazlık, albinizim köpeklerde hata olarak görülür.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.