Russian Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Russian Spaniel Resimleri
Russian Spaniel kahverengi - beyaz, kırmızı - beyaz, siyah - beyaz gibi farklı renk kombinasyonlarındaki tüyleri ve sevimli yüzüyle dikkat çekmektedir. Rus Spaniel, Rus Spanyel ve Rosyjski Spaniel gibi çeşitli adlarla da bilinir. Küçük boyutlu, arkadaş canlısı ve sahibine sadık yapısıyla verilen görevleri yerine getirmek için çaba gösterirler. Kararlı, oyun oynamayı seven, evine ve ailesine bağlı bir köpektir. Yalnız kalmayı sevmeyen ve terk edilme korkusu yaşayan bir ırk olduğu için düzenli ev hayatı olan kişilerin sahiplenmesi önerilmektedir. Sevdiklerine ve ailesine olan sadık ve güvenilir tutumuyla Rus Spaniel hakkında en güvenilir köpek ırkı olarak tabir eden hayvan severler mevcuttur.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spanyel, Av köpeği,
Ağırlık
9-16 Kg
Yükseklik
38- 45 Cm
Aile
Spanyel
Menşei
Rusya
Menşei Tarihi
3. yüzyıl
Yaşam Süresi
14-15 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Russian Spaniel sadık, eğlenceli, uysal, sevdi dolu, şefkatli, çalışkan ve etkileyici bir köpektir. Sahibine karşı olan bağlılığı ve yetenekleri ile benzersiz bir köpek olarak görülmektedir. Spaniel cinsi köpeklerden bağımsız olarak daha sevimli, etkileyici bulunmaktadır. Verilen görevleri yerine getirmek ve tamamlamak için kendini adarlar. Sahada etkileyici çalışmalarda bulunur ve iyi huylu bir evcil hayvan olmasının yanında bekçi köpeği olarak da görev alabilirler.

Güvenilir, sadık ve sevgi dolu olmaları onların sadece aile üyeleriyle ilişkisini değil çevresindeki insanlarla da ilişkinsin geliştirmesini sağlamaktadır. Çocuklarla arası oldukça iyidir ve birbirlerine iyi bir oyun arkadaşı olduklar bilinir. Yeni tanıştığı kişilere de başta çekimser davransalar da kısa sürede iyi anlaşır ancak bekçi köpeği özelliğine sahip oldukları için her zaman sahibi tarafından gözetim altında sosyalleşmesi önerilir.  Diğer kedi, köpek ve evcil hayvanlara dostça bir yaklaşım sergilerler. Ancak kuş ve kemirgenler gibi kuş hayvanları av olarak gördükleri için onlara karşı yaklaşımı pek arkadaşça değildir. Kendinden küçük hayvanları kovalama, avlama eğilimindedir.

Oyun oynamak, sevdikleriyle vakit geçirmek onlara çok iyi gelir. Genel olarak arkadaş canlısı tavır sergilerler ancak evine sık sık misafir gelmesinden, rutinlerinin bozulmasından hoşlanmazlar. Oldukça sosyal ve sıcakkanlı bir köpek olsalar da evlerini ve sahiplerini sık sık gelen misafirlerle paylaşmayı sevmezler. O yüzden köpeğiniz ve arkadaşlık, misafir ilişkileriniz arasında belirli bir düzene sahip olmanız gerekir. Russian Spaniel  yalnız kalmayı, evde tek başına vakit geçirmeyi sevmez. Uzun süre yalnız evde kaldığında terk edilme korkusu ve endişesi yaşarlar. Bu yüzden sosyal ve dışarı hayatı aktif kişilerden ziyade ev yaşamını seven ve düzenli bir hayatı olan kişilerin sahiplenmesi gereken bir cinstir.

Oldukça zeki ve eğitilmesi kolay bir köpektir. Karakter ve kişiliğiyle sahibinin sözünü dinleyen, kendini sahibine adayan yapısıyla öğretilen şeyleri başarıyla uygulamak için çaba gösterirler. Kendine güvenen, tutarlı davranan ve sevgi dolu bir otoriter bir liderle daha birçok iyi özellik geliştirirler. Rus Spaniel gün içerisinde düzenli egzersiz yaptığı zaman apartman hayatına da başarılı bir şekilde uyum sağlayabilir. Ev içerisinde de oldukça aktiftir oldukları için onlara küçük bir avlu yeterlidir.  Küçük boyutları, güzel görünümleri ve karakter özellikleri sebebiyle şehir hayatında, apartmanlarda bakılması kolay olduğu için daha çok tercih edilmektedir.

Russian Spaniel  her ne kadar ev köpeği olarak öne çıksa da av konusunda da yetenekli ve çok yönlü bir köpektir. Ancak fiziksel yapısı gereği çok soğuk, sert araziye küçük yapısı ve çabuk yorulması nedeniyle pek uygun değildir. İz sürme, bekçilik, bulduğu avı kaldırma ve vurulan avı geri getirmede başarı ile görev almakta ve sahibine yardımcı olmaktadır.  Russian Spainel’in karakteri ve çok yönlü çalışma alanıyla çok verimli bir köpek olarak görülmektedir.

Tarih

Russian Spaniel köpek ırkının menşei ülkesi Rusya’dır. Rusya topraklarındaki en genç köpek ırkları arasındadır. 1800’lü yıllarda İngiliz Cocker Spaniel ve İngiliz Springer Spaniel dahil olmak üzere av yeteneği gelişmiş birçok cins melezleştirilmiştir ve Rus Spanieli köpek ırkı ortaya çıkmıştır. Ancak bu çiftleştirmeler ve melezleme çalışmaları sorucunda tam bir standart ırk oluşumu için yeterli olmamıştır. 1930’lu yılların sonunda Russian Spaniel köpekleri henüz spesifik bir özellik göstermiyorlardı. Gerçek ırk standartları henüz belirlenmediği için henüz köpeklerin neye benzemesi gerektiği de tam olarak kesinleşmemişti. Daha sonra ırk üzerinde standardizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş ve günümüzde bilinen, kabul edilen formlarına getirilmiştir.

Russian Spaniel günümüzde tanınan yapısı ve görüntüsüyle, II. Dünya Savaşı sona erdikten sonra Rusya’da geliştirilmiş yeni bir köpek ırkıdır. Irk üzerinde ilk çalışmalar savaş öncesi dönemde İngiliz Cocker Spaniel ve İngiliz Springer Spaniel gibi ırkların melezlenmesiyle başlamış ancak istenilen sonuca tam anlamıyla ulaşılamamıştır. Russian Spaniel olarak adlandırılan ırk genel olarak Moskova, Sankt-Peterburg ve Sverdlovsk’da sahipleniliyordu.

Rusya’da popülerliği daha fazla olan bu ırk hakkında Rus hükümetinin isteği Russian Spaniel ırkının kendi geliştirildiği ülke sınırlarının dışında çok yaygınlaşmamasıdır. Buna ek olarak da AKC tarafından kabul görerek yozlaşan popüler köpek ırklardan biri olmamasıdır. Doğan yavrulardan biri Moskova’daki hükümet üyelerinden birinin ortak olmasıyla satılmış ve kayıtlar gizli tutulmuştur. Yavrular Sırp ve Yugoslavya’da güvenli olduğuna inanılan köpek yetiştiricilerine verilmiştir. Ancak  1999 NATO bombardımanında Sırbistan’ da en iyi damızlık erkek köpekler öldü. İyi köpeklerin bu korkunç gelişmelerle kaybedilmesi ve çok az sayıda kalmaları bu ırk için büyük bir felaket oldu.

I. Dünya Savaşı sona erdiği zaman Russian Spaniel ırkı köpeklerin ve Sovyetler Birliği’ne özgü diğer köpek ırklarının soyunda azalma oldu. Savaş bittikten sonra 1951 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ilk Russian Spaniel ırk standartları oluşturuldu. Çiftleşme kayıtları Russian Spaniel ırkına dair son 70-80 yıldır tutulmaktadır. Stalin döneminde gerçek Rus Spaniel sayısının yüzden daha az olduğu ifade edilir. 1980’lerde bu sayının neredeyse bir kaç düzineye düştüğü de eklenir. 1996’da Breznickev ailesi, Yeltsin tarafından bu ırkın koruması için yeni yollar bulmakla görevlendirildi. Bu amaçla birlikte mükemmel olduğuna inanılan bir erkek köpek California’daki bir Amerikan Cocker Spaniel üreticisine gönderildi. 1999 yılında da uygun bir dişi bulunup, California’ya erkek köpeğin yanına gönderme planı yapıldı. Böylece ırk melezlenecek ve gelecek yıllarda da varlığını sürdürecekti.

Sonuç olarak bu cinsin ırk standartları ilk olarak 1966’da, ikinci olarak 2000 yılında iki kez değiştirildi ve ortaya günümüzde tanınan Russian Spaniel köpekleri çıktı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Russian Spaniel küçük ama güçlü bir vücuda sahiptir. Kalbe geniş bir alan sağlayan vücudu sağlam göğüs kafesi ile güçlü ve uyumlu yapıdadır. Küçük, güçlü ve hafifçe uzun bir krup, kaslı bacaklarıyla sahalarda çalışabilen av yetenekleri olan sağlam bir ırktır.

Kafa

Russian Spaniel ırkının kafası vücudu ile orantılı, orta büyüklüktedir. Baş çevresi ipeksi tüylerle çevrilidir. Yüzünde burun üzerinden, ağız çevresine doğru bir maske hakimdir. Burun uzunluğu fazla değildir. Siyah burnu vardır ve bir avcı köpeği olarak iyi koku almaktadır. Çenesi makas ısırığında birleşmektedir. Baş ve kulak çevresindeki tüyler bedenide göre daha koyu renkli olmaktadır.

Kulaklar

Russian Spaniyel ırkının kulakları başın iki yanından aşağıya doğru uzanmaktadır. Kulaklarının uzun ve dalgalı tüylerle kaplı olduğu görülmektedir. Dalgalı kulak tüyleri uzun ve genellikle koyu renklidir

Gözler

Russian Spaniyel ırkının gözleri parlak, belirgin ve iridir. Beş ve çevresi ipeksi tüylerle çevrilidir. Tüylerin yoğunluğu köpeğin kış karında gözlerini ışıktan korumasına yardımcı olur. İri gözleri, zeki ve sevimli bakışlarıyla insanları etkilemektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Russian ırkının küçük vücudunu taşıyan sağlam, karlı ve güçlü bacakları vardır. Bacaklar yere düz şekilde inmekte ve kaslı yapısıyla emin adımlarla basmasını sağlamaktadır. Av yeteneğine sahip olan ırkını, koşmasına ve hızlı hareket etmesine yardımcı olacak güçtedir. Ayak yapıları da iri sağlam ve kalın tabanlıdır. Ayaklarında tüylenmeler görülmektedir.

Kuyruk

Russian Spaniel ırkının kuyruğu ırkın soğuk havalarda çalışmasını ve kuyruğun donmasını engellemek için kısa kesilmektedir. Kuyruk kesme ve kenetlemenin yasak olduğu ülkelerde ise kuyruğun doğal haline bırakıldığı ve kırpılmadığı görülmektedir. Doğal haline bırakıldığında orta uzunlukta olduğu görülür.

Tüy

Russian Spaniel orta uzunlukta, düz ve ipeksi bir kürkü sahiptir. Genel olarak düz tüyleri olsa da yer yer dalgalı tüyler de görülmektedir. Tüylerinin orta seviyede döküldüğü ve benekli yapısıyla dikkat çektiği bilinmektedir. Tüy uzunluğu baş, kulak, bacak arkası ve göğüs bölgesinde dalgalı tüyler, püsküller olarak yoğunlaşabilir. Baş bölgesindeki tüylerinin uzunluğu ve yapısı onların kışın avlanırken gözlerini parlak ışıktan korumaya yarar. Göğüs bölgesindeki tüylerde avlanırken sert zeminlerden derisine alabilecek zararı hafifletmekte ve beden ısısını korumaktadır.

Renk

Rus Spaniel köpek ırkının tüyleri genellikle koyu (siyah, kahverengi, kırmızımsı) kahverengi - beyaz, kırmızı - beyaz, siyah - beyaz gibi farklı renk kombinasyonlarında benekli ya da beyaz benekli yapıdadır. Koyu renkli tüy ırkta hakim olmalıdır. Katı, ana renk olarak üç renge kadar değişim uygundur. Tüy üzerinde renk geçişleri, benekler hakimdir. Baş ve kulaklardaki tüyler genellikle koyu renklidir. Tüyleri ve sevimli yüzüyle dikkat çekmektedir.

Sıkça sorulan sorular

Bakımları yapılan, sağlıklı bir Russian Spaniel ırkının ortalama yaşam süresi 14– 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir .

Yetişkin erkek ve dişi Russian Spaniel köpeğinin ideal ağırlığı 9- 16 kg, yükseklikleri ise 38- 45 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Russian Spaniel ırkının boy ile kilosunun farklılık göstermesi mümkündür. Russian Spaniel köpeğinin yemek yemeği çok sevdiği bilinmektedir. Kilo sorunu yaşamaması, sağlıklı ve formda olması için boy- kilo endeksinin ideal aralıkta olmasına dikkat edilmelidir.

Russian Spaniel ırkının orta uzunluktaki tüylerinin genel olarak orta seviyede tüy döktükleri görülür. Tüyleri kir ve su itici özelliğe sahiptir. Kürkünün sağlıklı ve bakımlı olarak kalması için haftada 1-2 kez taranması ve tıraş edilmesi gerekmektedir. Tarama ve fırçalama işlemleriyle ölü tüylerinin bedeninden uzaklaşmasını, parlak olmasını sağlayacaktır. Hem az dökülen tüyleri hem de kir ve su itme özelliği ile tüylerinin bakımı kolaydır.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Russian Spaniel için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Pedigree, Felix, Brit Care,Pro Choice,  Orijen, Schesir, Dog Chow gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Russian Spaniel için uygun içeriğe sahip, yüksek kaliteli kuru mamaları tercih ettikten sonra köpeğinizin günlük ihtiyacını karşılayacak, aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünleri belirlemelisiniz.

  • Evet, Russian Spaniel hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak insanların tükettiği sağlıklı her yiyeceği ya da meyve, sebzeyi yemek Russian Spaniel için uygun değildir. Sahibinin Russian Spaniel cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gereklidir.
  • Russian Spaniel ırkının sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşamaması için sağlıklı ürünleri ölçülü tüketmelidir. Örneğin pişmiş kemiklerden, yüksek yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalı ve insan gıdalarını, sofra atıklarını fazla yememelidir.
  • Sadece ev yemeklerini yemek Russian Spaniel için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Russian Spaniel ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecekti Sağlıklı beslenebilmesi için Russian Spaniel köpeğinin, yüksek kaliteli kuru veya yaş köpek mamalarını ölçülü şekilde tüketmesi uygundur.

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan dişi ve erkek Russian Spaniel köpeğinizin olgunlaşma sürecine bağlı olarak çiftleştirebilirsiniz. Dişi ve erkek Russian Spaniel ırkının gelişmesine, olgunlaşmasına, eklem ve kemik sağlığına ve kızgınlık dönemine göre çiftleştirilme dönemi farklılık göstermektedir. Russian Spaniel ırkının sağlıklı bir şekilde çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Russian Spaniel ırkının orta uzunluktaki tüyleri kir, su itici özelliğe sahiptir ve genel olarak orta seviyede tüy döktükleri görülür. Hem az dökülen tüyleri hem de kir ve su itme özelliği ile tüylerinin bakımı kolaydır.  Sağlıklı ve bakımlı bir kürke sahip olması için haftada 1-2 kez taranması ve tıraş edilmesi gerekmektedir. Tarama ve fırçalama işlemleriyle ölü tüylerinin bedeninden uzaklaşmasını, parlak olmasını sağlayacaktır. Russian Spaniel’in kısa tüylerinin olduğu bölgelere kıyasla uzun, dalgalı ve saçaklı olan tüylerinin ekstra bakıma, taramaya ve kısaltılmaya ihtiyaç duydukları bilinmektedir.

Rus Spaniel yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüy rengine, bakımlı olmasına, şeceresine, yetiştiricisine ve birçok etkene göre değişmektedir. Russian Spaniel köpek yavrusunun fiyat aralığı insanların ırka olan ilgisi, talep etmesi ya da ırkın nadir bulunması ve az ilgi görmesi gibi etkenlerle yükselip azalarak farklılık göstermektedir. Russian Spaniel yavrusunun fiyatı 1.500 ila 10.000 aralığında değişmekle birlikte net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Köpek sahiplenirken köpeğin fiyatından ziyade;  köpeğin taramaları, testlerini ve tüm kontrollerini yapmış sorumlu bir yetiştiriciden sahiplenmek dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Russian Spaniel tek bir doğumda 4 ila 6 arasında yavru dünyaya getirebilir. Russian Spaniel ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi için yılda bir kez doğum yapması önerilir. Küçük köpek ırkları arasında olduğu için, kesinlikle olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra çiftleştirilmelidir. Çok sık doğum yaptıkları zaman dünyaya gelen yavru sayısında belirtilen minimum sayıdan daha az muhtemeldir. Russian Spaniel’in sağlık durumu, olgunlaşması, yaşı, hamilelik süreci, doğum sayısı, doğum biçimi ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğan yavru sayısının değişmesine neden olur. Küçük köpek ırkları arasında yer aldıkları için gebelik ve doğum sürecinin veteriner kontrolünde olması önemlidir. Gerektiğinde doğumda sezaryen işlemine başvurulabilinir.

  • Rus Spaniel köpek ırkının tüyleri genellikle koyu (siyah, kahverengi, kırmızımsı) kahverengi – beyaz, kırmızı – beyaz, siyah – beyaz gibi farklı renk kombinasyonlarında benekli ya da beyaz benekli yapıdadır.
  • Koyu renkli tüy ırkta hakim olmalıdır. Katı, ana renk olarak üç renge kadar değişim uygundur. Tüy üzerinde renk geçişleri, benekler hakimdir. Baş ve kulaklardaki tüyler genellikle koyu renklidir.  Tüyleri ve sevimli yüzüyle dikkat çekmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.