Clumber Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Clumber Spaniel Resimleri
Clumber Spaniel, dikdörtgen şeklinde, büyük, kemikli, uzun ve alçak gövdeli bir köpektir. Derin göğüs yapısı, kalın kaşları ve güçlü kıçıyla geliştirildikleri ilk zamanlarda avlanırken dikenli ve kalın çalıların arasından geçmesinde kolaylık sağlar. Kürkü düz, yumuşak ve yoğun yapısıyla hava koşullarına karşı dirençlidir. Beyaz kürk rengiyle de sahibinin av sırasında köpeğini bulmasına yardımcı olur. Alçakgönüllü, sakin, sessiz, ailesine bağlı ve spaniel köpek ırkları arasında iyi bir avcı ve sportif köpek olarak insanların hayatında yer alırlar.
Enerji Seviyesi
Egzersiz Gereksinimleri
Oyun Kabiliyeti
Sahibine Şefkat
Köpeklerle Dostluk
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Yabancılarla Dostluk
Eğitebilirlik
Bakım Gereksinimleri
Sıcaklık Hassasiyeti
Ses
Bekçilik
Tür
Spor Grubu, Av Köpeği
Ağırlık
24-39 Kg
Yükseklik
43- 51 Cm
Aile
Gündoğdu, İspanyol
Menşei
İngiltere
Menşei Tarihi
1700'ler
Yaşam Süresi
10- 12 Yıl
Kişilik & Karakter Özellikleri

Clumber Spaniel, uysal, tatlı, alçakgönüllü, zeki, sessiz olmaya eğimli, iyi bir avcı ve hoş bir köpek olarak tanımlanmaktadır. Spaniel köpek türleri arasında iyi bir avcı olarak öne çıkmaktadır. Clumber Spaniel ırkının kendi istekleriyle hareket eden, bağımsız olmaya istekli ve kararlı bir cins oldukları da bilinmektedir. Spanyel köpek ırklarının kendi istediği şeyleri yapmak istemeleri ve bunun için inat etmeleri şaşırtıcı değildir. Sahibinin bu gibi durumlarda köpeğinin karakterini bilerek yönlendirmelerde başarılı olması gerekmektedir.

Clumber Spaniel ırkının çevresindeki insanlara karşı değişkenlik gösterdiği görülür. Kimisinin çekingen, mesafeli olduğu, kimisinin de herkese karşı sıcak ve sevecen olduğu görülmektedir. Yabancılara karşı ise mesafeli durmaları olasıdır. Ancak asla saldırgan değildir. Kibar, nazik yaklaşırlar ancak mesafelerini de koruyabilirler. Clumber Spaniel, aile içerisinde genel olarak herkesle iyi anlaşsa dahi daha çok bir kişiye kendini adar, bağlanır ve ona karşı iyi bir evcil hayvan olmaya çabalar. Sevdiklerinin, sahibinin isteklerini yerine getirmeye hevesli olurlar. Zeki, sevgi dolu ve arkadaş canlısı yapısıyla çocuklarla ve evcil hayvanlarla iyi anlaştıkları görülür. Evcil hayvanlar ile aynı ortamda yavruluk döneminden itibaren birlikte büyüdüklerinde daha iyi ilişki kurarlar. Alacakları iyi bir eğitim, sosyalleştirme ve sevgi dolu ortamda büyüme ile mükemmel bir aile köpeği olurlar.

Genç erkek Clumber Spaniel köpeklerinin holigan olması mümkündür. Bunun önüne geçebilmek için küçük yaşta sahibinin iyi bir liderlik etmesi gerekir. Aksi takdirde erkek Clumber Spaniel öne çıkmaya ve etrafındaki herkese, her şeye hükmetmeye çalışabilir. Ayrıca Clumber Spaniel yemek yemeği, buzdolabı, dolap karıştırmayı ve eşyaları çiğnemeyi çok sever. Bu sevdiği şeyler kötü alışkanlığa dönüşebilir ve size, çocuklarınıza zarar verebilir. Küçük çocukların elindeki yiyeceği alıp yiyebilir, en sevdiğiniz eşyanızı ısırıp, çiğneyebilir. Bunun önüne geçmek için kafes eğitimi verebilir ya da dolaplarınızı kapalı tutup, tezgah üzerinde yiyecek bırakmayabilirsiniz. Ancak bu davranışlara karşı tavrınızı koymaz, gülüp geçerseniz, köpeğiniz bunu alışkanlık haline getirebilir. Davranışların erken aşamada kontrol edilmesi ve ileride ciddi sorunlara dönüşmemesi için eğitim vermeniz gerekmektedir. Yapmaması gereken bir şey yaptığı veya çiğnememesi gereken bir şeyleri çiğnediğini zaman sakince bir şekilde uyarın ve kendi çiğneme oyuncağıyla ilgilenmesini sağlayın. Böylece köpeğinizin sevdiği davranışa engel olmadan onu farklı bir yere yönlendirmiş ve doğru olanın ne olduğunu göstermiş olursunuz. Karakterinin iyi yönde gelişmesi ve iyi huylar kazanması için de ona sert davranmamaya özen göstermelisiniz. Sahibinin kendisine sert davranması, onun daha inatçı ve asi olmasına neden olacaktır. Sert uyarılar yerine, kesin kurallar koyarak uymasını sağlayın.

Clumber Spaniel yeterli egzersiz yaptığı ve ihtiyaçları karşılandığı sürece, apartman hayatına uyum sağlayabilir. Şehir hayatında da onlara uygun etkinlikler, spor türleri bulunmalıdır. Büyük, geniş arazilerde sessizce çalışabilen bir av köpeğidir. Serin havalarda sahibiyle birlikte yürüyüşler yapmaktan ve oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Arazideki sessiz, çok havlamayan yapısı ev ortamında da devam etmektedir. Yaşadığı ortamda çok havlamaz, çevresine rahatsızlık vermezler. Sadece gerekli durumlarda, sahibini uyarmak ve olası bir tehlikeyi haber vermek için havlarlar.

Clumber Spaniel geniş bir bedene sahiptir ve gençliklerinde ne kadar hareketli olsalar da ve yaşlandıkça hareket etmeyi çok sevmedikleri bilinir. Bu yüzden sahibinin köpeği hastalandığı ya da yaşlandığı zaman onu kucağında taşıyabilecek güçte olması gereklidir. Clumber Spaniel avcı köpeği olsa da yetişkin bir köpek olduğunda artık eskisi gibi hareketli olmayacak ve sahibinin onu etkinliklere teşvik etmesi gerekecektir. İyi bir avcı köpeği olarak sülün ve bıldırcın avlaması için çok tercih edilir. Güçlü ve çevik bir köpek olarak suda vurulan avı da sahibine geri getirebilir. Avlanmayı seven iyi bir su köpeği olarak karşımıza çıkarlar. Clumber Spaniel av köpekleri arasına en alçakgönüllü, uysallar, sevecen, iyi huylu ve yetişkinliklerinde çok aktif olmamalarıyla bilinen eğlenceli bir köpek cinsi ve muhteşem bir ev arkadaşı olarak yaşam sürerler.

Tarih

Spaniel köpek cinsleri arasında en kilolu olan Clumber, 1700’lerin sonlarından itibaren bilinen en eski ırklardan biridir. Cinsin kesin hangi ırkların çiftleşmesiyle türediği bilinmemektedir. Clumber Spaniel ırkının gelişiminde kesin olmamakla birlikte yaşlı, ağır başlı bir ırk olan Alpine Spaniel ve alçak gövdeli Basset Hound’un ve St. Bernard’ın önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bazı araştırmacılar, erken Clumber tarihinin karmaşık bir folklor ve yanlış bilgi ağından dolayı kaybolduğunu yazmıştır. 1700’lerin sonlarında İngiltere, Nottinghamshire şehrinde onlara dair bazı izler bulunmuştur.

Araştırmacıların bir kısmı bu köpeklerin Fransa’dan İngiltere’ye gönderildiğini ifade etmiştir. Fransız Devrimi sırasında Duc de Noailles’ın ödüllü köpekleri ve diğer bütün köpeklerini kurtarabilmek için gemiyle İngiltere’deki Newcastle Dükü’ne göndermesi sonucu ırkın İngiltere’de görüldüğü söylenmektedir. Ancak bu bilgiyi destekleyecek oldukça az kanıt vardır. Ancak yinede Fransız Devrimi’nden bir yıl öncesinde, Newcastle Dükü’nün günümüzdeki Clumber Spaniel ırkı köpeklere oldukça çok benzeyen birkaç beyaz ve limon sarısı köpekle resmedilmesi kanıtlar arasında gösterilir. Bu köpekler, adını Dük’ün mülkü olan Nottingham’daki Clumber Park’ından almıştır. Newcastle Dükü ve bekçisi, dükün geniş mülkü olan Clumber Park’ında iri yarı bir İspanyol’u mükemmelleştirmiştir. Bugün bildiğimiz Clumber Spaniel ırkını şekillendiren kişide  Dük’ün av alanı bekçisi olan William Mansell’dir. Cinsin bilinen adı Fransız Devrimi zamanına kadar kullanılmamıştır. Bu durum Fransa Duc de Noailles’in İspanyol köpek kulübelerini Newcastle Dükü’nün İngiliz mülkü olan Clumber Park’a taşıdığına inanılana kadar sürmüştür.

Clumber Spaniel bölgedeki unvanlı aileler ve toprak sahibi İngiliz soylular arasında birçok kişinin gözdesi oldu. Usta bir av köpeği oldukları bilinirdi. Yavaş hareket etmesine rağmen, keskin burnuyla mükemmel bir şekilde avlanan bir cinsti.  Clumber ırkı köpekler soylular ve yüksek seviyedeki kişiler dışında sıradan insanların sahiplenmesi zor olan bir köpekti. Sadece belli bir zümre arasında sahiplenilmesine izin veriliyor ve popülerliğini caydırmak, sınırlamak için uygulamalar geliştiriliyordu. Yüksek statülere yakışan Clumbers, bu şekilde yetiştirilen ve bakılan en eski ırklar arasındaydı.

Clumber Spaniel, Dük’ün zamanından itibaren, Edward VII ve George V (o zamanda önemli bir Clumber yetiştiricisi) dahil olmak üzere İngiliz kraliyeti üyeleri arasında popüler olmuştur. Cins, sevenleri tarafından yaramaz, inatçı, sevecen ve eğlenceli olarak tanımlanmıştır. İngiliz soyluların aksesuarları olarak yanlarında yer almışlardır. İngiliz aristokrasisinin en parlak döneminde, spor sanatçıları ve portre ressamları için de popüler konular olarak görülmüştür. Bugün görülen ve o dönemde yapılan resimler, o zamandan beri türün değiştiğini ancak bu değişimin çok az olduğunu göstermektedir.

1800’lü yılların ortalarında düzenlenen ilk İngiliz köpek gösterileri için Clumber sahnedeki yerini almıştı. 1800’lü yılların sonlarında Amerika’ya Kanada yoluyla getirilmiş ve tanıtılmıştı. AKC henüz kurulmadan önce de Amerika’da Clumber Spaniel ırkı hakkında dikkatli şekilde çalışmalar yapılmış ve kitapları tutulmuştu. Clumber Spaniel ırkı, 1884’te AKC’nin kurulmasının hemen ardından, AKC’nin kaydedilen ilk dokuz ırkı arasındaydı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Clumber Spaniel uzun, kısa bacaklı, alçak yapılı, büyük başlı ve ağır kemikli güçlü bir kuş köpeğidir. Göğüs kısımları geniş ve derindir. Yere yakın, alçak yapılı ve ağır bir köpek olmalarına rağmen kolay hareket ettikleri bilinmektedir.

Kafa

Clumber ırkının kafası geniş, kare şeklinde ve iridir. Derin bir namlu, tanımlanmış bir duruş, belirgin alın çıkıntısı, kalın bir kaşa sahip masif bir köpektir. Büyük burun, bej, gül ve kiraz arasında değişiklik gösteren kahverengi tonlarındadır. Burun kısmı köpeklerin avı geri getirmesini kolaylaştıracak genişliktedir. Biraz sarkık, gelişmiş dudaklara sahiptir ve dişleri makas ısırığında kapanmaktadır.

Kulaklar

Clumber Spaniel’in kulakları sarkık ve yuvarlak uçlu üçgen şeklindedir. Asılı, sarkık kulakları, başın altına doğru yerleştirilmiş ve çeneye doğru gelmektedir. Kulakların iridir ve öne doğru düşük olduğu görülmektedir.

Gözler

Clumber’in gözleri iri, derine yerleştirilmiş ve koyu kehribar renktedir. Kulaklarının öne düşmesi sebebiyle gözlerinin kapanması, tam gözükmemesi mümkündür.

Bacaklar ve Ayaklar

Clumber Spaniel’in kısa, güçlü bacakları vardır. Göğüs kısmının derin olduğu, ön bacaklarının düz bir şekilde yere bastığı bilinmektedir. Omuzları güçlü, sağlam ve adalelidir. Ayak tırnaklarından beşinci tırnağın kesimi sahibinin seçimine bağlıdır.

Kuyruk

Clumber’ın kuyruğu sahibinin tercihine ve yasal olarak kuyruk kesilmenin izin verilen ülkelerde kırpılmaktadır. Kırpılma işlemin yasak olduğu ülkelerde ise kuyrukları doğal halinde bırakılmıştır. Kuyrukları tüylüdür ve genellikle kısadır.

Tüy

Clumber Spaniel ırkının yumuşak, kalın, ipeksi, orta uzunluğa sahip, gövdesinin üzerinde yoğun ve düz bir şekilde uzan tüylere sahipti. Boyun kalındır ve boyun altındaki ağır tüyleri fırfırlı görünümdedir. Kulakları, bacakları ve göbek bölgesi orta seviyede tüylüdür ve daha uzun tüylere de sahip oldukları görülür. Köpek şovları için Clumber cinsinin hazırlanması, tüylerinin şekillenmesi kolaydır. Çünkü Clumber Spaniel ırkının arka bacakları, ayakları ve kuyruk tüylerini düzeltmek dışında doğal görünümünü bozmamak gerekir ve bu işlem çok zor olmayacaktır.

Renk

Kalın, düz, yoğun ve ipeksi tüylere sahip olan Clumber’in kürk rengi ağırlıklı olarak beyazdır. Beyaz renk üzerinde sarı, limon ve portakal rengi lekeler, desenler bulunur. Kürkündeki sarı, portakal rengi desenler genellikle gözlerin çevresinde, başında ya da kulaklarında görülür. Bazen burnunda, gözlerinin önündeki bölgelerde, bacaklarında, vücutta ve kuyruğun taban kısmında çiller vardır. Gösteri köpeği olarak yetiştirilen Clumber’in kürkünde daha az desen, leke ve işaret olması gerekir. Desenin, lekenin veya işaretlerin az ya da çok olması, köpeğin karakterinde, davranışlarında herhangi bir değişikliğe neden olmaz.

Sıkça sorulan sorular

Clumber Spaniel köpek ırkının ortalama yaşam süresi 10– 12 yıl arasındadır.

Yetişkin erkek ve dişi Clumber Spaniel köpeğinin ideal ağırlığı 24-39 kg, yükseklikleri ise 43- 51 cm aralığında değişmektedir. Cinsiyetlerine göre Clumber Spaniel ırkının boy ile kilosunun ideal aralıkta ve orantıda olması sağlıkları için önemlidir.

Clumber Spaniel orta ve yoğun seviyedeki tüyleri dökülmeye yatkındır. Tüy dökülmesi zaman zaman oldukça fazla olabilir ve hatta kar yağmış gibi etrafta beyaz beyaz uçuşurken karşınıza çıkabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için haftada 2- 3 kez tarama ve fırçalama işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir. Düzenli tarama ve fırçalama ile dökülen tüy miktarını kontrol altında tutabilir, tüylerinin daha bakımlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Veterinerler ve köpek yetiştiricileri Clumber Spaniel ırkı için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimdog, Purina, Felix, Brit Care gibi markaların yüksek kaliteli içeriğe sahip olan köpek mamalarını ve ürünlerini önermektedir. Köpeğiniz için uygun içeriğe sahip hazır mamaları tercih ettikten sonra Clumber Spaniel’ın günlük ihtiyacını karşılayacak ve aşırıya kaçmayacak ölçülerde öğünlerini belirlemelisiniz.

Clumber Spaniel hazır mama dışında sağlıklı ev yemeği, meyve ve sebze de yiyebilir. Ancak Clumber Spaniel beslenme düzeni, ev yemeği de yiyebildikleri düşünülerek sadece insan gıdaları ile beslenmek üzerine kurulmamalıdır. Sadece ev yemeklerini yemek Clumber Spaniel için yeterli değildir ve bu beslenme tarzına başvurulmamalıdır. Çünkü evde hazırlanan yiyecekler, meyve ve sebzeler Clumber Spaniel ırkının günlük alması gereken vitamin, mineral ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaya yetmeyecektir. Sahibinin Clumber Spaniel cinsinin neler yediğini ve evde hazırlanabilen sağlıklı yiyeceklerin neler olduğunu bilmesi gerekmektedir. Clumber Spaniel’in sindirim, alerjen ve şişkinlik gibi sağlık sorunun yaşamamak için sağlıklı ev yemeklerini de belirli ölçülerde tüketmesi önemlidir..

Gelişimini tamamlamış, sağlık sorunu olmayan Dandie Dinmont Terrier cinsi köpekler 18 ve 24 ayından itibaren çiftleştirilebilir. Dişi ve erkek Dandie Dinmont Terrier ırkının,  gelişmesine, eklem ve kemik sağlığına göre çiftleştirilme zamanı değişebilir. Sağlıklı Dandie Dinmont Terrier ırkının çiftleştirmesi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için köpeklerin çiftleştirilmesi adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Clumber Spaniel ırkının beyaz renkteki kürkü, hem rengi hem de yoğun yapısıyla önemli miktarda kir ve pislik tutabilir. Bunun köpeğinizi düzenli taramanız, yıkamanız ve zaman zaman tüylerini kırpmanız gerekebilir. Tarlada, bahçede yaşamıyor ve çalışmıyorsa yıkanma sıklığının çok fazla olması gerekmeyecektir ancak uzun süre ihmalde edilmemelidir. Tüy dökme özelliklerinin yanında salya akıttıkları da görülmektedir. Bu durumdan dolayı da bakımlarının düzenli yapılması, yüz ve ağız bölgesinin yıkanması dışında silinerek temizlenmesi ve nemli kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kafasındaki kıvrımları, kırışıklıkları nemli bir bezle silinmelidir. Kuru tutulmayan ve temizlenmeyen kırışıklıkları kötü kokmaya ve enfeksiyonel rahatsızlıklara neden olabilir. Sağlıklı yaşam sürmeleri için rutin olarak temizlik işlemlerinin yapılması gerekir. Bakım işlemleri çok zor değildir ancak özen istemektedir.

Clumber Spaniel köpek yavrusunun fiyatı yaşına, cinsiyetine, sağlığına, eğitimine, tüylerinin rengine, bakımına, şeceresine ve daha farklı etkenlere göre değişmektedir. Clumber Spaniel yavrusunun fiyat aralığı 10.000- 20. 000 TL arasında değişiklik göstermektedir. İnsanların ilgi göstermesi, talep edilen bir ırk olması ya da nadir bulunması, az ilgiyi görmesi gibi etkenler Clumber ırkının fiyatının artıp azalmasına neden olmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir köpek satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden köpek almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok köpek bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Sağlıklı, gelişimini tamamlamış yetişkin dişi Clumber Spaniel köpeği tek bir doğumda 2 ila 8 tane yavru dünyaya getirebilir. Clumber Spaniel köpek ırkının hamilelik ve doğum sürecinde sağlıklı yavrular doğurması için yılda bir kez hamile kalması ve hamilelik sürecinde bakımına özen gösterilmesi önemlidir. Clumber Spaniel’ın sağlık durumu, yaşı, hamilelik süreci, geçmiş doğumları ve çiftleştiği erkek köpeği sperm kalitesi doğurduğu yavru sayısında değişikliğe neden olmaktadır.

Kalın, düz, yoğun ve ipeksi tüylere sahip olan Clumber’in kürk rengi ağırlıklı olarak beyazdır. Beyaz renk üzerinde sarı, limon ve portakal rengi lekeler, desenler bulunur. Kürkündeki sarı, portakal rengi desenler genellikle gözlerin çevresinde, başında ya da kulaklarında görülür. Bazen burnunda, gözlerinin önündeki bölgelerde, bacaklarında, vücutta ve kuyruğun taban kısmında çiller vardır. Gösteri köpeği olarak yetiştirilen Clumber’in kürkünde daha az desen, leke ve işaret olması gerekir. Desenin, lekenin veya işaretlerin az ya da çok olması, köpeğin karakterinde, davranışlarında herhangi bir değişikliğe neden olmaz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.