Köpeklerde Ataksi Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

31 Aralık 2022
802
Köpeklerde Ataksi Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpekler tekrar tekrar tökezlediğinde, dengesini kaybettiğinde veya koordinasyonsuz göründüğünde buna ataksi denir. Beynin vücutla düzgün iletişim kurmadığının bir göstergesidir. Köpeklerde iç kulak , beyin veya omurgayı ilgilendiren birçok olası ataksi nedeni vardır . Bu sorunlardan bazıları tedavi edilemese de, sebebin belirlenmesi köpeğinizin yaşam kalitesini artıracak seçenekler sunabilir.

Bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin, böylece ortaya çıkarsa köpeklerde ataksi semptomlarını daha iyi tanıyabilirsiniz.

Köpeklerde ataksi nedir?

Ataksi terimi, sinir sistemi içindeki koordinasyonsuzluğu ifade eder. Baş, gövde veya dört bacağın hepsinde oluşabilir. Köpeğinizin sinir sistemindeki bir problemin neden olduğu koordinasyon eksikliğini tanımlayan bir terimdir. Ataksi her zaman altta yatan bir hastalık veya yaralanmanın belirtisidir. Ataksinin yaygın klinik belirtileri arasında sallanan bir yürüyüş, sendeleme, baş eğme, düşme ve daha fazlası bulunur. Tedavi programı, ataksinin yeri ve nedenine bağlı olacaktır.

Anormalliğin konumuna bağlı olarak köpeklerde üç tip ataksi vardır. Herhangi bir ataksi belirtisi fark ederseniz, köpeğinizin hemen bir veteriner tarafından kontrol edilmesini sağlamalısınız.

Köpeklerde Ataksi Tipleri

Proprioseptif Ataksi

Propriosepsiyon, hayvanın sinir sistemi uzuvlarının yerini belirlemede sorun yaşadığında ortaya çıkar. Genellikle denge kaybı, tökezleme, sallanma, uzuvları basamaklar arasında sürükleme ve yere düşme ile karakterizedir. Proprioseptif ataksi genellikle omurilik üzerindeki baskının bir sonucudur, genellikle bir tümör, şişkin intervertebral disk veya omurilik içindeki kanayan bir damardan kaynaklanır.

Serebellar Ataksi

Abartılı uzuv hareketleri ve kafa titremeleri olan köpekler, beynin ince motor hareketlerinden sorumlu bölgesi olan serebellumda bir bozukluğa sahip olabilir. Köpeklerde serebellar ataksi genellikle konjenital kusurlardan, inflamatuar hastalıklardan veya beyin tümörlerinden kaynaklanır.

Vestibüler Ataksi

Vestibüler ataksi, iç kulakta, köpeklerin vücut pozisyonlarını ve hareketlerini algılamasını etkileyen bir sorunu ifade eder. Vestibüler sendrom veya vestibüler anormallik olarak da adlandırılan bu durum, köpeğin dengesini bozar ve genellikle dengesizlik nedeniyle başın eğilmesi olarak görülen baş dönmesine neden olur.

Köpeklerde Ataksi Nedenleri

Ataksi her zaman altta yatan bir hastalık veya yaralanmanın belirtisidir. Aşağıdakiler dahil ataksiye neden olabilecek birçok durum vardır:

Omurga ve omuriliğe bağlı nedenler:

  • Omurilik dokusu kaybı ( dejeneratif miyelopati olarak adlandırılır )
  • Omurilikte bir “inme” ( fibrokartilaginöz emboli veya FCE olarak adlandırılır )
  • Omurga veya omuriliğin yapısal/gelişimsel anormalliği
  • Omurga veya omurilikteki tümörler
  • Omurlarda veya intervertebral disklerde enfeksiyon
  • Omuriliğin iltihaplanması
  • Omurilikte travma
  • Omurgada omurilik üzerinde baskıya neden olan dengesizlik
  • Omuriliği koruyan omurilik kanalının daralması

Ataksinin vestibüler nedenleri (iç kulak):

  • Orta veya iç kulak enfeksiyonu
  • Kesin nedeninin asla belirlenemeyeceği geriatrik vestibüler hastalık
  • Hipotiroidizm
  • Kulak veya kafatasındaki tümörler
  • Baş/kulak travması

Ataksinin vestibüler nedenleri (beyin sapı):

Ataksinin serebellar nedenleri:

  • Beyincikteki dejeneratif değişiklikler
  • Yapısal anormallikler (örneğin, serebellumun veya çevreleyen kafatasının az gelişmişliği veya malformasyonu)
  • Beyin tümörü
  • Beyinde enfeksiyon veya iltihaplanma
  • Metronidazol (bir antibiyotik) toksisitesi

Ataksinin diğer nedenleri:

köpeklerde ataksi

Köpeklerde Ataksi Belirtileri

Köpek ataksisinin en yaygın klinik belirtileri şunlardır:

  • Bir veya daha fazla bacakta zayıflık
  • Yürürken ayakları sürüklemek
  • Yürürken bacak bacak üstüne atmak
  • Abartılı bacak hareketleri
  • Sallantılı yürüyüş
  • Dengeyi sağlamada zorluk
  • Tökezleme ve/veya düşme
  • Geniş tabanlı duruş
  • Sallanma veya baş dönmesi
  • Titreme
  • Olağandışı göz hareketleri
  • Aşırı baş eğme
  • Sağırlık
  • Uyuşukluk, baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • İştah kaybı

“Ataksi” olarak adlandırılan koordinasyon eksikliği yavaş yavaş ortaya çıkabilir, ancak genellikle aniden ortaya çıkar ve köpeğinizin normal davranışından ayırt edilmesi kolaydır.

Bir köpeğin kendine özgü bir yürüme şekli vardır ve bu normal yürüyüş aniden değişirse, bu bir ataksi belirtisi olabilir. Bazen ataksi ile birlikte baş titremeleri ve nistagmus (gözlerin hızlı seğirmesi) de görülebilir.

Yürürken ayaklarını yere tam olarak koyamamak da ataksinin başka bir belirtisidir. Bu, bir köpeğin ayaklarını yaralamasına ve ayak parmaklarını yerde sürüklemesine neden olabilir. Ataksili bir köpek, ayaklarının tam olarak nerede olduğunu bilmekte güçlük çektiği için, onları ters çevirip üzerinde normal bir şekilde yürüyemez ve bu nedenle, yere sürtünürken ayaklara zarar verebilir.

Son olarak, ataksili bazı köpeklerde ayak yerleşimleri abartılmıştır. Bu, derinlik algısı sorunları olan veya bir adım attığını fark etmeyen ve yere ulaşmak için büyük, abartılı bir adım atan bir kişiye benzer.

Ataksi, altta yatan nedene bağlı olarak kademeli olarak ortaya çıkabilir veya aniden ortaya çıkabilir. Semptomlar bazı köpeklerde daha görünürken bazılarında daha hafif olabilir. Bazı durumlarda, durum ilerleyici olabilir ve zamanla kötüleşebilir.

Ataksi sadece altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğundan, buna neden olabilecek olası sorunları ortadan kaldırmak için köpeğinizi veteriner hekiminiz tarafından muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Ataksi Teşhisi

Ataksi, karakteristik hareket anormallikleri ile görüldüğünde kolayca tanımlanabilir. Veteriner hekiminiz durumu görür görmez tanıyacaktır. Veteriner hekiminiz muhtemelen size evcil hayvanınızın sağlık geçmişini, klinik belirtilerin başlangıcını ve durumdan önce olabilecek olayları sorarak başlayacaktır. Daha sonra veteriner hekiminiz, köpeğinizin akciğerlerini ve kalbini dinlerken hayvanın uzuvlarının ve omurgasının içeren bir fizik muayene yapacaktır. Köpeğin ataksisinin altında yatan nedeni belirlemek için nörolojik bir muayene yapmaya ve yürüyüşlerini, duruşlarını ve reflekslerini değerlendirmeye karar verebilirler.

Ataksinin beyni, omuriliği veya dengeyi sağlayan periferik vestibüler sistemi etkileyip etkilemediğini belirlemek için teşhis testi gereklidir. Standart testler arasında kan çalışması, idrar tahlili ve bir elektrolit paneli bulunur. Semptomlara bağlı olarak, veteriner hekiminiz şunları da önerebilir:

  • Kanser ve sistemik enfeksiyonu kontrol etmek için röntgen
  • Böbrek, karaciğer ve pankreas fonksiyonlarını kontrol etmek için karın ultrasonu
  • Laboratuvar analizi için beyin omurilik sıvısı (BOS) örneği
  • MRI veya BT taraması

Köpeklerde Ataksi Tedavisi

Köpekler için önerilen ataksi tedavisi, sinir sistemi bozukluğunun nedenine ve yerine göre değişir. Altta yatan sorun enfeksiyon veya iltihaplanmadan kaynaklanıyorsa, ataksi bir veteriner hekim tarafından reçete edilen ilaçlarla tedavi edilebilir. Köpekler, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve glikozdaki potansiyel eksiklikleri gidermek için ek beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Şiddetli enfeksiyon veya toksin yutma durumlarında, köpeğin daha yoğun bakım alması için hastaneye kaldırılması ve çeşitli serum ve antibiyotik tedavisi gerekebilir. Tümörlerin ve kanserin neden olduğu köpek ataksisinin tedavileri genellikle kemoterapi, radyasyon tedavisi ve gerekirse ameliyatı içerir.

Köpeklerde ataksinin potansiyel nedenlerinin uzun bir listesi vardır, bu nedenle durumun tedavi maliyetini tahmin etmek zordur. Bazı vakalar, gelişmiş teşhis ve bir uzman görüşü gerektirebilir.

Köpeklerde Ataksi Prognozu ve İyileşme

Bazı köpekler, ataksi tedavisinin ardından kaybolan dengelerini veya koordinasyonlarını geri kazanamayabilir, ancak çoğu normal yaşam sürdürebilir. Evcil hayvanınızın keskin köşelere çarpabileceği veya düşüp kendine zarar verebileceği yerleri kapatarak çevreyi daha güvenli hale getirmek önemlidir.

Köpeğin yaşam kalitesini iyileştirmek için ağrı yönetimi ve destekleyici bakım gerekli olabilir. Köpeğinize ataksi teşhisi konulursa, köpeğinizin iyileşme sürecini izlemek için veterinerinizle düzenli kontroller planlamalısınız.

Ne yazık ki, kalıtsal ataksi gibi altta yatan bazı nedenler tedavi edilemez. Bu vakaların çoğunda, köpekler sinir sistemi dejenerasyonu yaşarlar ve durum ilerledikçe semptomların kötüleşmesine yol açar. Evcil ebeveynler artık sevdiklerine iyi bir yaşam kalitesi sağlayamadıklarında, bazıları bir veteriner hekimler ötenazi yapmayı düşünebilir.

Köpeğinizin ataksisi varsa, tüm tedavi seçenekleriniz ve gerekli yaşam tarzı değişiklikleri hakkında veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

 

Sık Sorulan Sorular

Genellikle, altta yatan nedeni ortadan kaldırmak (örneğin bir tümör için ameliyat, kanser için kemoterapi ve radyasyon veya bir enfeksiyon için ilaç yoluyla) dengesiz yürüyüş ve koordinasyon sorunlarını giderir. Ancak bazen bu durum kalıcı olabilir.

Bazı türler nispeten sabit kalabilir veya hatta zamanla iyileşebilir, ancak çoğu yıllar içinde giderek kötüleşecektir. Kalıtsal ataksisi olan köpeklerde yaşam beklentisi genellikle normalden daha kısadır.

Genel olarak, kulak rahatsızlıkları veya toksinler nedeniyle ataksisi olan köpekler iyileşme eğilimindedir. Şiddetli kulak enfeksiyonları gibi diğer ciddi nedenler daha kalıcı olabilir. Köpeğinizin ömür boyu ataksi durumu varsa, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir.

Ataksi tedavisi kök nedenden etkilenecektir. Ağrı yönetimi, destekleyici bakım ve ortamın güvenli hale getirilmesi (örn. merdivenlere erişimin engellenmesi) ataksi tedavisinin köşe taşlarıdır. İyileşmenin ilerleyişini izlemek için düzenli yeniden değerlendirmeler planlanacaktır. Ataksinin bazı nedenleri iyileştirilemez ve bu köpekler tipik olarak ilerleyen ve sonunda ötenazi ihtiyacıyla sonuçlanabilecek klinik belirtiler yaşarlar.

Sorunun bulunduğu yere bağlı olarak potansiyel olarak birçok farklı ataksi nedeni vardır. Bu sebepler; beyinden, omurilikten, kandan, bazı enfeksiyonlardan veya zehirlenmeden kaynaklanabilir. Altta yatan nedenin kesin teşhis edilebilmesi için veteriner hekiminizin testler yapması gereklidir.

 

Nedeni ne olursa olsun ataksinin en yaygın belirtisi, köpeğin ayakları üzerinde çok dengesiz olduğu anormal bir yürüyüştür. Omurilik lezyonunda, köpek yürürken ayak parmakları yerde sürüklenerek ayak tırnaklarının uçlarını aşındırabilir. Vestibüler bozuklukta, gözlerin tipik olarak bir yandan diğer yana kayması gibi anormal hareketlerini görmek de yaygındır. Köpekler genellikle dik durma çabasıyla ayakları birbirinden ayrı dururlar. Vestibüler sendromda genellikle lezyonun olduğu tarafa doğru baş eğikliği olabilir. Ayrıca, vestibüler sendromda, köpek aslında ayakta duramayabilir ve lezyonun yan tarafına doğru yuvarlanabilir, bazen tekrar tekrar tamamen yuvarlanabilir. Ataksiye beyincikteki bir lezyon neden oluyorsa, köpek abartılı bir “kaz adımı” yürüyüşüyle ​​yürüyecektir.

Ne yazık ki, köpeğinizin ataksiden asla muzdarip olmayacağından emin olmanın kesin bir yolu yoktur, ancak olumlu sağlık alışkanlıkları ve rutin bakım, altta yatan bazı nedenleri önlemeye yardımcı olabilir.

Örneğin, sürekli temizlik yaparak kulak enfeksiyonlarını önleyebilir ve ev kimyasallarını ve reçeteli ilaçları ulaşamayacağı bir yerde tutarak kazara zehirlenme riskini en aza indirebilirsiniz . Ek olarak, köpeğinizin aşılarının güncel olduğundan, sağlıklı beslendiğinden ve yeterli fiziksel egzersiz yaptığından emin olmak, köpeklerde ataksinin bazı nedenlerini önlemeye yardımcı olabilir. Ne yazık ki, bir köpekte ataksinin asla meydana gelmemesini sağlamanın bir yolu yoktur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.