Köpeklerde Atopi (Atopik Dermatit) Tedavisi

22 Temmuz 2023
1318
Köpeklerde Atopi (Atopik Dermatit) Tedavisi

Köpeklerde Atopi nedir?

Köpek atopik dermatiti (KAD), en sık çevresel alerjenlere karşı oluşan antikorlar ile ilişkili, karakteristik klinik özelliklere sahip, genetik olarak aktarılabilen ve kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Köpeklerin tahminen %10 ila %15’inde bulunan atopik dermatit, yalnızca tahriş edici bir kaşıntıya ve deride kızarıklıklara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda birçok başka ikincil semptoma da neden olur. Bunlar, kulak enfeksiyonlarını, bakteriyel cilt enfeksiyonlarını ve bu kaşıntıyı kaşımaya çalışan köpeklerin kendi kendine travmasıyla şiddetlenen diğer cilt sorunlarını içerebilir. Teşhis zor olabilir, ancak bir alerji bulunduğunda, tedaviler genellikle semptomları yönetmeye yardımcı olabilir. Köpeklerde atopi veya atopik dermatit, solunan çevresel bir alerjene karşı alerjik bir tepkinin neden olduğu kaşıntılı deridir. Atopi, köpeklerde pire alerjisinden sonra en yaygın ikinci alerjidir.

Köpeklerde Atopi Belirtileri

En yaygın belirti aşırı kaşınmadır ve bunun yoğunluğu köpekler arasında değişiklik gösterebilir ve ayrıca zamanla değişebilir. Kaşıntı genellikle ilgili alerjenleri yansıtan mevsimsel bir bileşene (vakaların %40-75’i) sahiptir, ancak yıl boyunca devam eden bir durum haline gelebilir.

Köpekler dirseklerinin arkasını kaşıyarak, ayaklarını yalayarak ve çiğneyerek, yüzlerini ovuşturarak ve tırmalayarak tepki verirler. Başlangıçta deri normal görünür ancak zamanla kaşıma ve yalama sonrası tüy dökülmesi olabilir. Köpeğin yaladığı veya tırmaladığı cilt bölgeleri kırmızı görünebilir ve bu noktalardaki tüylerin tükürük lekesi nedeniyle kahverengi bir rengi olabilir.

Durum ilerledikçe, cilt bölgeleri koyulaşabilir ve kalınlaşabilir. İkincil enfeksiyonlar ciltte döküntüler olarak ortaya çıkabilir – genellikle karında, ön bacakların arkasında ve kuyruğun tabanı çevresinde.

  • Etkilenen cilt bölgelerinde kaşıntı, sıklıkla yüz, kulaklar, ayaklar, koltuk altları, ön bacaklar ve karın
  • Kızarmış cilt lekeleri
  • Etkilenen cilt bölgelerindeki lezyonlar
  • Etkilenen bölgelerde kabarık sivilceler veya şişlikler

Köpeğinizin atopi kaşıntısını durdurmak için kendi kendine travma geçirmesinden kaynaklanan ikincil semptomlar şunları içerebilir:

Köpeklerde Atopi Nedenleri

Köpeklerde atopik dermatitin başlıca bir nedeni vardır, o da alerjenlere maruz kalmaktır. Bazı ırklar atopik dermatite yatkın olabilir. Bunlar şunları içerir:

Köpeklerde Atopinin Teşhisi

Atopinin teşhisi zor olabilir çünkü semptomlarının çoğu parazitler, gıda alerjileri, pire alerjileri ve mikrobiyal enfeksiyonlar gibi diğer durumlara özgüdür. Sonuç olarak, atopik dermatit tanısı genellikle bu diğer durumların dışlanmasıyla bağlantılıdır. Semptomların köpeğinizin 3 yaşından önce başlayıp başlamadığı, mevcut semptomlar ve tıbbi geçmiş gibi birçok faktör dikkate alınır.

Çevresel bir alerjiden şüpheleniliyorsa, alerji testi iki yoldan biri olabilir. İntradermal test, köpeğinizin alerjisi olduğu anlamına gelen bir yanıt üretip üretmediğini görmek için köpeğinizin cildine az miktarda farklı alerjen enjekte etmeyi içerir. IgE alerji testi olarak da adlandırılan bir serolojik test, bir kan örneğinde belirli bir alerjeni belirleyebilen belirli antikorların varlığını arayacaktır.

Köpeklerde Atopik Dermatit için Teşhis Kriterleri

  • 3 Yaştan önce ortaya çıkma
  • Ev içinde yaşama
  • Ayak önlerinin etkilenmesi
  • Kulak uçlarının etkilenmesi
  • Kulak marjinlerinin etkilenmemesi
  • Lumbo-sacral bölgenin etkilenmemesi
  • Lezyonsuz kaşıntı
  • Kortikosteroidlere cevap veren kaşıntı

Atopik dermatit üzerine bir çok araştırma ve çalışma yapmış olan favrot ve ekibinin koymuş olduğu bu kriterlerin 5 tanesi pozitif ise favrota göre bu köpek %80 ihtimal ile atopiktir.

köpeklerde atopi

Köpeklerde Atopinin Tedavisi

Atopik dermatit, genellikle tedavi edilemeyen ömür boyu süren bir durum olabilir. Ancak semptomları tedavi etmenin ve köpeğinizin alerjik tepkisini azaltmanın birçok yolu vardır. Tedaviler genellikle, destekleyici tedavilerle birlikte bir ana temel tedavi gibi sonuçlarını güçlendirmek için kombinasyonlar halinde yapılır.

  • KAD’yi tedavi ederken temel hedef, deride meydana gelen hasarı minimalize etmek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için kaşıntıyı hızlı ve güvenli bir şekilde durdurmak olmalıdır.
  • İki aşamadan oluşan kaşıntı tedavisinin aktif olan ilk aşamasında akut alevlenmeleri kontrol altına almak için; kortikosteroidler, oklasitinib, lokivetmab gibi etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Proaktif kaşıntı tedavisinde ise idame tedavi ile alevlenmelerin önlenmesi ve kaşıntısız dönemin uzatılması amaçlanmaktadır.

Tedavi, evcil hayvanınızın alerjik reaksiyonuna neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Reaksiyon atopiye bağlıysa, alerjik reaksiyona genetik yatkınlık, örneğin hiposensitizasyon tedavisi uygulanabilir. Veterineriniz, evcil hayvanınıza hassas oldukları alerjenlerin enjeksiyonlarını yapacaktır. Bu, köpeklerin %60-80’inde kaşıntıyı azaltır, ancak bir iyileşme görmek yaklaşık olarak 6 aydan bir yıla kadar sürebilir.

Veteriner hekiminiz kaşıntı önleyici ilaçlar önerebilir. Bunlar ya günlük bir hap (Apoquel) ya da her 4-10 haftada bir verilen bir enjeksiyon (Cytopoint) olarak mevcuttur. Bunların yanı sıra, alerjiden kaynaklanan cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek için sıklıkla antibiyotik veya antifungal ilaçlara ihtiyaç duyulur.

Ek olarak, ilaçlı veya reçeteli güçlü şampuanla düzenli banyo yapmak , evcil hayvanınızın rahatını büyük ölçüde artırabilir ve cilt enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Şampuan ve diğer topikal tedaviler, gelecekteki cilt enfeksiyonlarının riskini veya şiddetini azaltmak için idame tedavisi olarak da kullanılabilir.

Temel Tedaviler

İmmünoterapi semptomların hafiflemesine neden olabilecek tek tedavidir ve nadir durumlarda muhtemelen alerjiyi tedavi edebilir. Bu, bağışıklık sisteminin o alerjene karşı toleransını artırmak için artan alerjen seviyelerine sahip çoklu enjeksiyonları veya damlaları içerir. Bu tedavi, mevsimsel atopik dermatiti olan köpekler için en iyi sonucu veriyor gibi görünüyor. Çok nadir durumlarda anafilaksi meydana gelebilir.

Siklosporin, reddi önlemek için organ nakillerinde en sık kullanılan bir ilaçtır. Alerjisi olanlar için, bağışıklık sistemini modüle etmeye yardımcı olabilir. Bir immünosüpresif ajan olarak siklosporin, immün hücrelerin aktivasyonlarını inhibe ederek semptomlara neden olan alerjik yanıtı durdurur. Bu ilacın yan etkileri ishal ve kusmayı içerebilir.

Kortikosteroidler:Köpeklerde atopik dermatitte sistemik glukokortikoid tedavisi, inflamatuar hücrelerin sayısının azalmasını sağlar. Ayrıca glikokortikoid tedavisi, hem akut hem de kronik kutanöz inflamasyonu ve kaşıntıyı etkili bir şekilde kontrol eden inflamatuar aracıların üretiminin de azalmasını sağlar. Köpeklerde depo şeklinde uygulanan uzun etkili kortizon tedavisi Cushing, Şeker hastalığı, Karaciğer hastalıkları riski nedeniyle önerilmez.

Oklasitinib: Köpeklerde kaşıntıya neden olan interlökin (IL)-31 sitokinini inhibe eden bir  ilaçtır. Atopili köpeklerde aktif tedavide, deri lezyonlarını ve kaşıntıyı azaltmak için günde iki kez  ağızdan olarak 14 gün kullanılır Devam tedavide ise aktif tedaviyi takiben günde 1 kez uygulama ile 14 gün daha kullanımı tavsiye edilir.

Lokivetmab:Lokivetmab, atopik dermatitli köpeklere subkutan enjeksiyon yoluyla 2.0 mg/kg dozda uygulanır ve en az bir ay sürmesi beklenen etkinliğe sahiptir. Diğer antiprutik ajanlara kıyasla bu ilacın avantajları, etkisinin hızlı başlaması, daha seyrek dozlanabilir olması, kullanımında yaş sınırlaması olmaması ve diğer ilaçlarla uyumlu olmasıdır.

Destekleyici Tedaviler

Spesifik bir alerjen tanımlanmışsa, atopik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu maruz kalmanın önlenmesi veya sınırlandırılmasıdır.

Atopi kaşıntısını kontrol etmek çeşitli şekillerde yapılabilir. Kulak enfeksiyonları için otik kortikosteroidler, topikal hidrokortizon veya triamsinolon spreyler veya oral steroidler gibi antipruritik ilaçlar reçete edilebilir. Oral antihistaminikler gibi Omega esansiyel yağ asitleri de önerilebilir.

Banyo yapmak sadece kaşıntıyla mücadele etmekle kalmaz, aynı zamanda cilt bariyerini iyileştirerek daha az alerjenin içeri girmesine neden olur. Şampuanlar kullanın ve antimikrobiyal, antibakteriyel, kaşıntı önleyici ve seramid içeren saç kremlerinde bırakın.

Tedavi ayrıca mikrobiyal ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi ikincil durumların tedavisini de içermelidir. Bu nedenle antibiyotikler veya antifungal ilaçlar reçete edilebilir.

Köpeklerde Atopinin Kontrolü

Ne yazık ki, atopik dermatit nadiren remisyona girer veya kendiliğinden düzelir. Tedavi başladıktan sonra, veteriner hekiminiz tedavinin etkinliğini belirlemek ve ilaç etkileşimlerini kontrol etmek için köpeğinizi her 2-8 haftada bir görmelidir.

Ardından, evcil hayvanınızın kaşıntısı daha kontrollü hale geldikçe, kontroller için 3-12 ayda bir veteriner hekim muayenehanesine getirilmesi gerekecektir. Uyanık kalmak ve köpeğinizin ilk kaşıntı belirtisinde tedavi görmesini sağlamak çok önemlidir.

Tedavi edilmezse, alerjiler bir köpeğin kişiliğini değiştirebilir – sürekli kaşıntı ve hayal kırıklığı, köpeklerin insanlardan çekinmesine veya dokunulduğunda saldırgan olmasına neden olabilir. Bu, özellikle alerji semptomlarının bir parçası olarak kulak enfeksiyonu olan köpekler için geçerlidir . Kronik kulak enfeksiyonları da sağırlığa yol açabilir .

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın alerjilerinin tetikleyicisini bulursa, bu tür alerjenlerden en iyi şekilde nasıl kaçınabileceğiniz konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Kaşıntı , vücudun etkilenen kısımlarını kaşıma, aşırı yalama, çiğneme veya ovma ile ortaya çıkan Atopinin ana semptomudur . En sık etkilenen bölgeler yüz, kulaklar, patiler, bilekler (el bileği) ve ayak bileği (diz) eklemleri ve karnın alt kısmıdır.
Atopinin ilk belirtileri tipik olarak 3 yaşından önce ortaya çıkar . En sık etkilenen ırklar Labrador ve Golden Retrieverler, İngiliz Setterler, Alman Çoban Köpekleri, Boxerlar, Lhasa Apso’lar, Kanişler, West Highland White, Cairn, Fox ve Jack Russell teriyerleridir ancak diğer tüm cinsler de etkilenebilir.
Çevrede alerjen olarak bilinen maddelere verilen bir reaksiyon sonucu oluşur ve ömür boyu süren bir durumdur. Tedavisi olmasa da etkili tedavi, köpeğinizin yüksek bir yaşam kalitesi sürdürmesine yardımcı olabilir.
Atopik dermatit (atopi) ile köpeğin bağışıklık sistemi, kusurlu bir cilt bariyeri nedeniyle cilde giren havadaki bir alerjene aşırı tepki verir . Alerjilerin diğer nedenleri arasında pireler, belirli diyet bileşenleri, belirli maddelerle cilt teması ve cilt bakterilerine veya mayalarına karşı aşırı duyarlılık yer alır.
Atopi, alerjenlere karşı alerjik bir reaksiyondur ve kaşıntı, hapşırma, aşırı deri yalama ve baş sallama gibi semptomlara neden olur . Bazı köpek ırkları alerjik deri reaksiyonlarına özellikle yatkındır; ancak, tüm köpekler ve kediler alerjiden muzdarip olabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.