Köpeklerde Bronşit Tedavisi

15 Mart 2023
675
Köpeklerde Bronşit Tedavisi

Köpeklerde bronşit, bronşiyal hava yollarının iltihabı, doğada akut veya kronik olabilir. Kronik bronşit genellikle iki aydan uzun süren sürekli öksürük ile başvuran orta yaşlı köpekleri etkiler. Akut bronşit, her yaştan köpeği etkileyen, birden fazla enfeksiyöz ajanın neden olduğu ve şiddetli bir öksürük ile karakterize olan yaygın bir hastalıktır.

Bronşit, köpeğin öksürmesine, öğürmesine, ateşinin yükselmesine ve genel olarak kendini iyi hissetmemesine neden olur. Bronşit tedavisi genellikle, bakteriyel veya mantar enfeksiyonu olabilen yangı nedenine bağlıdır. Altta yatan sorun tedavi edilmezse bronşit kronik bir duruma dönüşebilir.

 Köpeklerde Bronşit Nedir?

Köpeklerde bronşit, bronşiyal hava yollarının (akciğerlerin içindeki alt hava yolları) iltihaplanmasını tanımlayan bir terimdir. Neredeyse her zaman trakea (nefes borusu) iltihabına karşılık geldiği için bazen trakeobronşit olarak adlandırılır. Bronşit ayrıca akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabilir. Genellikle bronşiyal enflamasyonu tetikleyen bir enfeksiyon gibi akut bir durum vardır, ancak solunum dokularının tedavi edilmeyen tahrişi nedeniyle durum kronikleşebilir.

Köpeklerde Bronşit Belirtileri

Köpeklerde, bazıları diğerlerinden daha yaygın olan çeşitli belirtiler bronşite eşlik edebilir. Bronşit kötüleştikçe belirtiler genellikle daha şiddetli hale gelir.

Öksürük, köpeklerde bronşitin açık ara en yaygın belirtisidir. Hapşırma, burun akıntısı ve göz akıntısı gibi belirtiler genellikle köpekte üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda ortaya çıkar. Ateş genellikle enfeksiyonu da gösterir.

Bronşit orta ila şiddetli olduğunda, köpeği uyuşuk ve egzersize tahammülsüz hale getirebilir. Nefes darlığı veya hızlı nefes alma da meydana gelebilir.

Köpekler, kendini iyi hissetmediğinde iştah genellikle azalır. Üst solunum yolu hastalıkları, köpeğin koku alma duyusunu etkileyerek, yiyecekleri daha da çekici hale getirebilir. Yemek yememek, bir köpeğin hastalıktan daha yavaş iyileşmesine neden olur ve bu da bir hastalık ilerlemesi döngüsüne yol açar.

köpeklerde bronşit

Köpeklerde Bronşit Nedenleri

Bronşit akut veya kronik olabilir. Bronşit dışındaki nedenlerle öksüren bir köpek, öksürüğün hava yolunda oluşturduğu iltihaplanma nedeniyle bronşite yakalanabilir. Bu genellikle önceden var olan solunum yolu hastalığı veya duman ve kimyasallar gibi solunan toksinlere maruz kalma nedeniyle öksüren köpeklerde görülür.

Köpeklerde birden çok faktör bronşite yol açabilir, örneğin:

  • Bulaşıcı hastalık (bakteriyel veya viral enfeksiyonlar; barınak öksürüğünden kaynaklanabilir )
  • Mantar enfeksiyonu
  • Solunan çevresel alerjiler
  • Akciğer kurtları
  • Trake çökmesi
  • Pnömoni (bir neden, eşzamanlı bir sorun veya ikincil bir sorun olabilir)
  • Kanser
  • Hava yolunda yabancı cisim
  • Anatomik deformasyonlar

Akut Bulaşıcı Bronşit

Akut bronşit vakalarına genellikle enfekte bir evcil hayvanla temasın ardından virüsler neden olur. En yaygın viral nedenler barınak öksürüğü, parainfluenza ve distemperdir. Stres, aşırı sıcaklıklar ve havalandırma gibi çevresel faktörlerin bu virüslere yakalanma riskini artırdığı görülüyor. Genç ve geriatrik köpekler genellikle daha şiddetli semptomlardan muzdarip olsa da, kronik bronşitten farklı olarak yaş yanlılığı yok gibi görünmektedir.

Köpek parkları, pansiyonlar ve köpek barınakları gibi başka köpeklerle temas halinde olan evcil hayvanların hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Köpeklerde akut bronşitin bilinen nedenleri şunlardır:

  • Köpek adenovirüsü
  • Köpek gençlik virüsü
  • Köpek herpes virüsü
  • Parainfluenza virüsü
  • Bordetella bronşiseptik
  • Streptococcus zooepidemicus

Kronik bronşit

Evcil hayvan arka arkaya 2 aydan fazla öksürükten muzdarip olduğunda vakalar kronik olarak kabul edilir. Genellikle kronik bronşitin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdakiler hazırlayıcı faktörler olabilir:

  • Önceki solunum yolu hasarı, travma veya enfeksiyon
  • Sigara dumanı gibi solunan tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalma
  • Yaş
  • Kalp-damar hastalığı

Köpeklerde Bronşit Teşhisi

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın tam bir klinik muayenesini yapacaktır. Sonrasında diyetini ve geçmişini sizinle tartışacaktır. Veteriner hekiminiz, akciğer ve kardiyovasküler sağlığını belirlemek için evcil hayvanınızın akciğerlerini ve kalbini dinleyecektir. Solunum sırasında akciğer sesleri, veteriner hekiminize hastalığı teşhis etmede yardımcı olacaktır.

Bir köpeğin iki veya daha fazla ay süren ve başka bir hastalığa bağlanamayan inatçı bir öksürüğü varsa, özellikle röntgenler alt solunum yollarında iltihaplanma belirtileri gösteriyorsa, kronik bronşitten şüphelenilir.  Kesin tanı, transtrakeal yıkama veya bronkoalveolar lavaj olarak bilinen, köpeğin sakinleştirildiği ve mikroskop altında değerlendirmek için akciğerlerden sıvı örneklerinin alındığı bir prosedürle elde edilir.

Arkadaşınızın sert bir öksürüğü varsa ve diğer enfekte köpeklerle temas öyküsü varsa veya çevresel stres varsa, bu viral bronşite işaret edebilir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın göğüs kafesinin radyografilerini alması gerekebilir, bu bronşit belirtisi olabilecek bronş duvar kalınlaşmasını gösterebilir. Kullanılabilecek diğer teşhis araçları şunlardır:

  • Bronş tüplerini görüntülemek için bronkoskopi
  • Sitoloji ve mikrobiyoloji araştırmaları, durumun nedenini gösterebilecek bir bronşiyal yıkama kullanılarak da yapılabilir.

köpeklerde bronşit

Köpeklerde Bronşit Tedavi

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin bronşiti için uygun tedavi yöntemini önerecektir. Akut vakalarda, köpek iyileşene kadar tedaviye yalnızca kısa süreli ihtiyaç duyulabilir. Kronik bronşit, ilaçların sık sık ayarlanması ile sürekli tedavi gerektirebilir.

UYARI

Veteriner hekiminiz tarafından özel olarak önerilmedikçe asla reçetesiz satılan ilaçları kullanmayın. Diğer ilaçlarla etkileşime girebilir veya iyileşmeyi engelleyebilirler.

Destekleyici bakım

Bazı hayvanlar için gerekli olan tek şey destekleyici bakım olabilir. Evcil hayvanınıza mümkün olan en iyi gelişme şansını vermek için:

  • Çevresinde sigara dumanı gibi tahriş edici maddeler bulunmadığından emin olun
  • Bazı durumlarda, nebulizasyon kullanımı, salgıların gevşemesine yardımcı olmak için buhar terapisi için faydalı olabilir.
  • Evcil hayvanınızın dinlenmesine izin verin ve egzersizi sınırlayın
  • İyileşmesini desteklemek için mükemmel beslenme sağlayın
  • Temiz, sıcak ve hijyenik bir ortam sağlayın
  • Evcil hayvanınız obez ise, kilo verme, evcil hayvanınızın durumunu ve yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirebilir; veterineriniz devam eden bir diyet planını tartışabilir

İlaç tedavisi

Antibiyotikler: Bakteriyel enfeksiyon durumlarında, sürüntü örneğinin sonucu, veteriner hekiminizin köpeğiniz için en etkili antibiyotik tedavisini seçmesine olanak sağlayacaktır. 3-4 hafta antibiyotik tedavisi gerekebilir

Kortikosteroidler genellikle hava yolundaki şişliği ve iltihabı azaltmak için kullanılır ve öksürüğü en aza indirir. Bu ilaçlar sistemik olarak (ağızdan veya enjeksiyonla) verilebilir veya uzun süreli yönetim için bir inhaler reçete edilebilir. İnflamasyonu azaltmak için prednizolon gibi glukokortikoidler kullanılabilir, ancak bunun iştah artışı gibi yan etkileri olabilir. Bu ilacın aniden kesilmesi yerine azaltılarak kesilmesi hayati önem taşımaktadır.

Öksürük önleyiciler öksürüğü azaltabilir ve köpeği daha rahat hale getirebilir. Öksürüğün kendisi hava yolu iltihabını artırabileceğinden, öksürüğün azaltılması bir köpeğin bronşitten kurtulmasına yardımcı olabilir. Öte yandan, öksürüğün çok fazla bastırılması, köpeğin mukusu hava yolundan dışarı atmasını zorlaştırabilir. Veteriner hekimler genellikle hidrokodon ve butorfanol gibi öksürük baskılayıcıları reçete eder.

Bronkodilatörler hava yolundaki kasları gevşetebilir ve muhtemelen havanın daha serbestçe geçmesine yardımcı olabilir. Bu ilaçlar enjekte edilebilir, ağızdan uygulanabilir veya inhalan olarak verilebilir. Yaygın ilaçlar arasında albuterol, terbutalin ve teofilin bulunur. Teofilin gibi bronkodilatörler de evcil hayvanınız için faydalı olabilir, bunlar 2 haftalık bir deneme süresi boyunca verilebilir ve herhangi bir gelişme görülmezse kesilebilir.

Nebulizasyon, hava yolundaki salgıların incelmesine ve gevşemesine yardımcı olabilir. Nebulizasyon, köpeğin soluyabileceği ince bir tuzlu su püskürten bir makinenin kullanılmasını içerir. İlaç eklenmiş olabilir veya olmayabilir

Bronşitli Köpekler İçin Prognoz

Bronşit, bulaşıcı bir hastalık veya başka bir hava yolu bozukluğuna ikincil bir sorun olarak ortaya çıkarsa, aniden ortaya çıkabilir ve tedavi ile iyileşebilir. Çoğu durumda, bronşit, hava yollarının alerjileri veya aşırı duyarlılığı nedeniyle kronik, uzun süreli bir durumdur.

Köpeklerde Bronşit Nasıl Önlenir?

Köpeğinizin bronşitinin nedenine bağlı olarak, önlenebilir veya önlenebilir olmayabilir. Neyse ki, köpeğinizin bronşite yakalanma riskini en aza indirmenin yolları vardır. Ayrıca kronik bronşit alevlenmelerini azaltmak için ölçümler yapabilirsiniz.

Köpeğinizi, köpeklerde yaygın olarak köpek kulübesi öksürüğüne neden olan bir bakteri olan Bordetella bronşiseptika’ya karşı aşılamanız bronşiti önlemenin en önemli yoludur.

Göğüs ve hava yoluna baskı uygulayabilecek ve köpeğinizin derin nefes almasını zorlaştırabilecek aşırı vücut yağını azaltmak için köpeğinizin ağırlığını yönetmalisiniz.

Hava yolunun iltihaplanmasını önlemek için solunan tahriş edici maddelere maruz kalmayı azaltmalsınız. Buna duman, toz, polen, kokular, kimyasallar, küfler, aerosoller ve rahatsız edici görünebilecek diğer her şey dahildir.

Herhangi bir köpek, kronik form da dahil olmak üzere bronşit geliştirebilir. Bununla birlikte, küçük köpek ırklarının kronik bronşit için daha büyük bir risk altında olduğu görülmektedir. Köpeğiniz birkaç günden fazla öksürüyorsa, yardım için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Köpeklerde Bronşitin İyileşmesi

Köpeğinizin prognozu, bronşitin altında yatan nedene ve tedaviye ilk tepkisine bağlı olacaktır. Evcil hayvanınızın dikkatli bir veteriner hekim gözetimine ve düzenli tekrar ziyaretlere ihtiyacı olacaktır. Semptomlar kötüleşirse, köpek arkadaşınızın derhal bir veteriner hekim tarafından görülmesi önemlidir. Enfeksiyöz bronşit oldukça bulaşıcı olduğundan, evcil hayvanınızın hastalık süresince diğer hayvanlardan uzak tutulması önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Viral bronşit genellikle destekleyici tedaviyi takiben düzelse de, bazı durumlarda zatürree gibi durumlara yol açabilir. Kronik bronşit için sürekli tedavi ve yönetim genellikle gereklidir. Evcil hayvanınıza en iyi bakımı sağlamak için, bu durumdan muzdarip olabileceğinden şüpheleniyorsanız bir veteriner hekimle iletişime geçmeniz önemlidir.

 

Köpek kulübesi öksürüğü, köpeklerde bulaşıcı bir bronşit için kullanılan geniş bir terimdir . Sık sık sert bilgisayar korsanlığı nöbetleri ile karakterizedir. Çok sayıda farklı virüs ve bakterinin neden olduğu, köpekler enfekte köpeklere maruz kaldığında kasılır.

Nemlendiriciler, havayı nemli tutarak kronik öksürüğü yatıştırmanın mükemmel bir yoludur. Emrinizde bir nemlendiriciniz yoksa, banyo kapısı kapalıyken köpeğiniz için sıcak bir duş almayı deneyebilirsiniz – tüm bu buhar bronşiyal tüpleri temizlemeye yardımcı olur ve mukusun akciğerlere yerleşmesini engeller.

 

Bronşitli köpeklerin ıslak, kuru veya korna şeklinde öksürüğü olabilir. Bazı durumlarda, evcil hayvan ebeveynleri öksürüğü öğürme veya kusma ile karıştırabilir, bu nedenle veterinerinizin yararı için davranışın kısa bir videosunu çekmeniz yararlı olacaktır. Köpeğinizin öksürüğü önemsiz görünse de, bir soruna işaret ediyor olabilir.

Akut bronşite neden olan en yaygın virüsler köpek kulübesi öksürüğü, grip ve distemperdir. Şans eseri, köpeğiniz bu virüslerin her birine bir veteriner hekim tarafından aşılanabilir. Akut bronşite ayrıca bakteriyel enfeksiyonlar, alerjiler, parazitler veya solunum yolu tahriş edici maddelerin solunması neden olabilir.

Artan solunum hızı, ateş, nefes alırken hırıltı, öksürme/öğürme sonrasında aşırı mukus üretimi veya köpüklü tükürük, güç solunum gibi belirtiler gösteriyorsa köpeğiniz bronşitten müzdarip olabilir. Köpeğinizi veteriner kliniğine götürmeniz gerekecektir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.