Köpeklerde Leptospiroz Korunma ve Tedavisi

4 Mart 2023
731
Köpeklerde Leptospiroz Korunma ve Tedavisi

Köpeklerde leptospirosis, kan dolaşımı yoluyla yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur. Köpekler, enfekte vahşi yaşamdan idrar içerebilecek olan su birikintilerinden veya göller ve nehirlerden leptospirosis alabilir. Köpek leptospirozu ciddi, yaşamı tehdit eden bir hastalık olabilir.

Nasıl yayıldığı, kimlere bulaşabileceği, köpeğinizin vücuduna ne yaptığı, nasıl tedavi edileceği ve köpekler için leptospira aşısı ile nasıl önleneceği dahil olmak üzere bilmeniz gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Köpeklerde Leptospiroz Nedir?

Köpeklerde Leptospirosis, Leptospira cinsindeki bakterilerin neden olduğu enfeksiyonun neden olduğu bakteriyel bir hastalıktır. Bakteri, enfekte hayvanların (genellikle fareler, rakunlar veya diğer vahşi hayvanlar) idrarı yoluyla yayılır ve durgun suda veya toprakta haftalarca aylarca hayatta kalabilir. Köpekler, durgun suda içerek veya yüzerek, organizmanın kontamine topraktan sağlam veya hasarlı deriye nüfuz etmesiyle, enfekte bir hayvan tarafından ısırılarak, yenerek veya enfekte idrarla kontamine olmuş yiyecekleri yutarak enfekte olabilir. Bir köpeğe bir kez bulaştıktan sonra, hastalığı en yaygın olarak idrarla mukoza zarlarına, yaralara, kesiklere veya ısırıklara temas ederek insanlara bulaştırır. Bağışıklığı baskılanmış kişiler hastalığa özellikle duyarlı olabilir.

Köpekler Nasıl Leptospiroz Olur?

Köpeklerde leptospirosis enfeksiyon oranı, en yaygın olarak sonbahar mevsiminde artmaktadır. Leptospirosis esas olarak subtropikal, tropikal ve ıslak ortamlarda ortaya çıkar.

Aşağıdaki gibi yerlerde daha yaygındır:

  • Durgun yüzey suyuna sahip ve vahşi yaşamın uğrak yeri olan bataklık/çamurlu alanlar
  • Yoğun sulanan meralar

Köpekler tipik olarak, enfekte bir hayvanın idrarıyla doğrudan temas yoluyla leptospiroza yakalanır. Derideki açık yaralar bu hastalığa yakalanma şansını artırabilir. Köpeğiniz yüzerse, suyun içinden geçerse veya enfekte su içerse ya da enfekte toprak veya çamurla temas ederse risk altındadır.

Köpek leptospirozu alma riski en yüksek olan köpekler şunları içerir:

  • Av ve spor köpekleri
  • Ormanlık alanların yakınında yaşayan köpekler
  • Çiftliklerde veya yakınında yaşayan köpekler
  • Bir kulübede zaman geçirmiş köpekler

Leptospiroz İnsanlara ve Diğer Evcil Hayvanlara Bulaşabilir mi?

Leptospira  spirochete  bakterisi zoonotiktir, yani enfekte bir hayvandan insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Çocuklar en çok enfekte bir evcil hayvandan bakteri alma riski altındadır.

İnsanlar ve evcil hayvanlar enfekte olabilir ve henüz semptom göstermezler. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızı tutarken özellikle dikkatli olacak ve size de aynısını yapmanızı şiddetle tavsiye edecektir. Koruyucu lateks eldivenler her zaman giyilmelidir ve tüm vücut sıvıları biyolojik olarak tehlikeli bir madde olarak işlem görecektir.

Köpeklerde Leptospiroz Belirtileri

Köpeklerde leptospiroz belirtileri değişir. Bazı enfekte köpekler herhangi bir hastalık belirtisi göstermez, bazıları hafif ve geçici bir hastalığa yakalanır ve kendiliğinden iyileşirken, bazıları ise ciddi hastalık ve ölüm geliştirir.

Leptospirosis belirtileri arasında ateş, titreme, kas hassasiyeti, hareket etme isteksizliği, artan susama, idrara çıkma sıklığında veya miktarında değişiklikler, dehidrasyon, kusma, ishal, iştahsızlık, uyuşukluk, sarılık (deri ve mukoza zarlarının sararması) veya gözlerde ağrılı iltihaplanma sayılabilir. Hastalık, karaciğer yetmezliği olan veya olmayan böbrek yetmezliğine neden olabilir. Köpekler bazen ciddi akciğer hastalığı geliştirebilir ve nefes almakta zorluk çekebilir. Leptospiroz, kanlı kusmuk, idrar, dışkı veya tükürüğe yol açabilen kanama bozukluklarına neden olabilir; burun kanaması; ve noktasal kırmızı lekeler (diş etlerinde ve diğer mukoza zarlarında veya açık renkli ciltte görülebilen). Etkilenen köpekler ayrıca şişmiş bacaklara (sıvı birikiminden) neden olabilir veya göğüslerinde veya karınlarında fazla sıvı biriktirebilir.

Leptospirozdan köpeğin maruz kalma öyküsü ve belirtilerine dayanarak şüphelenilebilir, ancak bu belirtilerin birçoğu başka hastalıklarda da görülebilir. Fizik muayeneye ek olarak, veteriner hekiminiz kan testleri, idrar testleri, radyografiler (röntgenler) ve ultrason muayenesi gibi bir dizi başka test önerebilir.

Leptospirosis ile enfekte köpeklerde görebileceğiniz belirtiler şunlardır:

Leptospiroz Köpeklerin Vücuduna Nasıl Saldırır?

Leptospiroz, bir köpeğin tüm vücuduna yayılır, karaciğerde, böbreklerde, merkezi sinir sisteminde, gözlerde ve üreme sisteminde çoğalır. İlk enfeksiyondan kısa bir süre sonra, köpeğinizde ateş ve kanda bakteriyel bir enfeksiyon gelişir , ancak bu semptomlar, antikorlar üretildiğinden kısa sürede düzelir.

Bu bakterinin organları ne ölçüde etkilediği, köpeğinizin bağışıklık sistemine ve enfeksiyonu tamamen yok etme yeteneğine bağlı olacaktır. O zaman bile  Leptospira spiroketleri  böbreklerde kalabilir, orada üreyebilir ve idrarı enfekte edebilir. Karaciğer veya böbrek enfeksiyonu, enfeksiyon ilerlerse hayvanlar için ölümcül olabilir ve bu organlarda ciddi hasara neden olabilir. Daha az gelişmiş bağışıklık sistemine sahip daha genç hayvanlar, ciddi komplikasyonlar açısından en yüksek risk altındadır.

köpeklerde leptospiroz

Leptospiroz İçin Risk Faktörleri

Köpeklerde leptospiroz için yaygın risk faktörleri arasında nehirlere, göllere veya akarsulara maruz kalma veya bunlardan su içme; kırsal mülklerde dolaşma (hastalık potansiyeli olan yaban hayatı, çiftlik hayvanları veya su kaynaklarına maruz kalma nedeniyle); arka bahçede olsa bile vahşi hayvan veya çiftlik hayvanı türlerine maruz kalma; ve kemirgenler veya diğer köpeklerle temas etme sayılabilir.

Köpekler, mukoza zarları (kesik veya sıyrık gibi herhangi bir yara içeren derileri) enfekte idrar, idrarla kirlenmiş toprak, su, yiyecek veya yatak takımları ile temas ederse, enfekte bir hayvandan bir ısırık yoluyla; enfekte dokuları veya karkasları yiyerek; ve nadiren üreme yoluyla enfekte olabilir ve leptospiroz geliştirebilir. Anne köpekten yavrulara plasenta yoluyla da geçebilir.

Köpeklerde Leptospiroz Teşhisi

Veteriner hekiminize, semptomların geçmişi, son aktiviteler ve bu durumu hızlandırmış olabilecek olası olaylar dahil olmak üzere köpeğinizin sağlığının kapsamlı olarak anlatmalısınız.  Sağladığınız bilgiler, köpeğinizin enfeksiyonun hangi aşamasında olduğu ve hangi organların en çok etkilendiği konusunda veteriner hekiminize ipuçları verebilir.

Veteriner hekiminiz aşağıdakileri test etmek isteyecektir;

  • Kimyasal kan profili
  • Tam kan sayımı
  • İdrar tahlili
  • Elektrolit paneli
  • Floresan  antikor  idrar testi

Bakteri prevalansını incelemek için idrar ve kan kültürleri de istenecektir. Kan dolaşımındaki antikorların varlığını ölçerek vücudun enfeksiyona karşı bağışıklık tepkisini ölçmek için bir titre testi de yapılacaktır. Bu, Leptospira spiroketlerini ve sistemik enfeksiyon seviyesini  kesin olarak belirlemeye yardımcı olacaktır  .

Köpeklerde Leptospiroz Tedavisi

Akut şiddetli hastalığı olan köpekler   hastaneye yatırılmalıdır.

Sıvı tedavisi, dehidrasyonun herhangi bir etkisini tersine çevirmek için köpeklerde leptospiroz için birincil tedavi olacaktır . Köpeğiniz kusuyorsa, antiemetik adı verilen kusmayı önleyici bir ilaç  uygulanabilir ve yemek yiyememe veya yiyecekleri tutamama devam ederse köpeğinizi beslemek için bir  gastrik  tüp kullanılabilir.

Köpeğinizin ciddi şekilde kanaması varsa, kan transfüzyonu da gerekli olabilir.

Antibiyotikler, enfeksiyonun evresine bağlı olarak antibiyotik türü ile veteriner hekiminiz tarafından reçete edilecektir. Penisilinler ilk enfeksiyonlarda kullanılabilir, ancak bakteri taşıyıcılık aşamasına geldikten sonra ortadan kaldırılmasında etkili olmazlar. Kemik dokusuna daha iyi dağıldıkları için tetrasiklinler , florokinolonlar veya benzeri antibiyotikler bu aşamada reçete edilecektir.

Antibiyotikler en az dört haftalık bir tedavi için reçete edilecektir. Bazı antibiyotiklerin ciddi görünen yan etkileri olabilir, özellikle enfeksiyonu ortadan kaldırmak için sistemin derinliklerine inen ilaçlarda bu yan etkiler daha sık görülür.

Leptospirosis genellikle antibiyotik ve destekleyici bakım ile tedavi edilir. Erken ve agresif bir şekilde tedavi edildiğinde iyileşme şansı iyidir, ancak kalıcı böbrek yetmezliği veya karaciğer hasarı riski hala vardır.

Reçeteyle birlikte gelen tüm uyarıları okuduğunuzdan emin olun ve izlemeniz gereken endikasyonlar hakkında veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız. Veteriner hekiminize danışmadan köpeğinize asla ilaç vermemelisiniz.

Leptospirozdan İyileşen Köpekler İçin Evde Bakım

Köpeğiniz bir leptospiroz enfeksiyonundan kurtulurken, yapmaya hazırlıklı olmanız gereken birkaç şeyi burada bulabilirsiniz.

Sıkı Dinlenmeyi Sağlayın

Köpeğiniz, bu enfeksiyonun fiziksel travmasından kurtulurken sandık dinlenmesiyle sınırlandırılmalıdır. Veteriner hekiminize yemek zamanlarını ve lazımlık molalarını nasıl planlayacağını ve iyileşmeyi nasıl izleyeceğini sormalısınız.

Kendinizi ve Ailenizi Korumak İçin Önlem Alın

Köpeğiniz tedavi edilirken onu diğer evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutun. Köpeğinizi herhangi bir şekilde tutarken veya köpeğinizden gelen sıvı veya atık ürünleri tutarken lateks eldiven giyin.

Köpeğinizin idrarını yaptığı, kustuğu veya muhtemelen başka herhangi bir sıvı bıraktığı alanlar, iyot bazlı dezenfektanlar veya çamaşır suyu solüsyonları ile iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Temizlik işlemi sırasında eldiven ve maske kullanılmalı ve uygun şekilde atılmalıdır.

Ailenizin Leptospirosis Testi Yapması Konusunda Doktorunuzla Konuşun

Son olarak, evde başka evcil hayvanlarınız veya çocuklarınız varsa, Leptospira bakterisi bulaşmış olabilirler ancak henüz semptom göstermiyor olabilirler. Ailenizin bakteri varlığı için test yaptırması faydalı olabilir. Leptospira bakterilerinin, tedaviden ve enfeksiyondan bariz bir şekilde kurtulduktan birkaç hafta sonra idrar yoluyla yayılmaya devam edebileceğini unutmayın .

Leptospiroz’dan Korunma

Enfekte bir evcil köpek sizin ve aileniz için düşük bir enfeksiyon riski sunsa da, yine de bazı riskler vardır. Köpeğinize leptospiroz teşhisi konduysa, kendinizi korumak için aşağıdaki önlemleri alın:

  • Veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen antibiyotikleri uygulayın.
  • Köpeğinizin idrarıyla temastan kaçının.
  • Köpeğiniz evinizde idrarını yapıyorsa, bölgeyi ev tipi bir dezenfektanla hızla temizleyin ve idrarla cilt temasını önlemek için eldiven giyin.
  • Köpeğinizi, durgun sudan veya insanların veya diğer hayvanların erişebileceği alanlardan uzağa idrarını yapmaya teşvik edin.
  • Evcil hayvanınıza dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Hastaysanız veya insanlarda leptospirosis ile ilgili sorularınız varsa, doktorunuza danışın. Hamileyseniz veya bağışıklığınız zayıfsa (ilaçlar, kanser tedavisi, HIV veya diğer durumlar nedeniyle), tavsiye için doktorunuza danışın.

köpeklerde leptospiroz

Köpeklerde Leptospiroz Önlenmesi

Şu anda mevcut aşılar, leptospirozu etkili bir şekilde önler ve köpekleri en az 12 ay korur. Risk altındaki köpekler için yıllık aşılama önerilir. Köpeğinizin olası Leptospira bakteri kaynaklarına maruz kalmasını azaltmak, enfeksiyon olasılığını azaltabilir.

İşte köpeğinizi leptospirozdan korumaya yardımcı olabileceğiniz birkaç farklı yol.

Köpekler için Leptospirosis Aşısı

Köpekler için leptospirosis aşısının evcil hayvanınız için uygun olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminize danışın. Köpekler için lepto aşısı, yalnızca belirli leptospirosis türlerini kapsar, bu nedenle her durumda etkili olduğu %100 garanti edilmez.

Leptospirosis yeterince teşhis edilmiyor, bu nedenle bölgenizdeki köpekler için lepto aşısı hakkında güncel öneriler hakkında veteriner hekiminiz ile konuşmanız gerekmektedir.

Köpeğiniz Girmeden Önce Kulübeleri Araştırın

Köpeğinizi bir kulübeye yerleştirmeden önce kulübeleri inceleyin; kulübe çok temiz tutulmalı ve kemirgenlerden arındırılmış olmalıdır (kemirgen  pisliği arayın ).

 

Sık Sorulan Sorular

Hastalığı alan köpeklerde ilk olarak; ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, şiddetli zayıflık ve depresyon, kas ağrısı gibi bellirtiler görülmektedir.

Leptospiroza neden olan bakteriler, enfekte hayvanların idrarı yoluyla yayılır ve suda veya toprakta haftalarca aylarca yaşayabilir. İnsanlara ve hayvanlara kontamine idrar, su veya toprakla temas yoluyla bulaşabilir.

Düzenli olarak dışarı çıkan herhangi bir köpek potansiyel olarak bu hastalığa yakalanma riski altındadır. Leptospirosis aşısı şu anda köpekler için yapılması zorunlu olan aşılar sınıfında olmasa da ,sadece arka bahçedeki tuvalete gitmek için bile sık sık dışarı çıkan tüm köpekler için şiddetle tavsiye edilir.

Doğru ve agresif tedavi ile leptospirozlu köpeğinizin hayatta kalma oranı oldukça yüksektir, ancak böbrek veya karaciğer fonksiyonları kalıcı olarak bozulabilir. Bu nedenle, köpeğiniz leptospiroz belirtileri göstermeye başlar başlamaz veteriner hekime başvurmalısınız.

Leptospirosis hayvanlardan insanlara geçen önemli bir hastalıktır. İnsanlarda hastalık salgınları genellikle enfekte hayvanların idrarıyla kontamine olmuş suya maruz kalmaktan kaynaklanır. Bu hastalık köpeklerden insanlara bulaşabilir, ancak bunun olması nadirdir .

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.