Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız?

31 Ağustos 2021
6359
Kediniz zehirlenirse ne yapmalısınız?

Edinilen bilgiler ışığında kedi sahiplerinin %10’u, kedilerinin zehirlenmeleri için aramalar yaptığı verilerine varılmıştır. Kediler meraklı ve titiz canlılar olmaları sebebiyle, bazı zamanlar kendilerini hayli ciddi durumlar ile karşı karşıya bırakabiliyorlar. En yaygın zehirlenmeler;  insan ilaçları, zehirli bitkiler ve kedilerin metabolize edemediği kimyasallar içeren insan gıdalarından kaynaklanmaktadır. Zehirlenmş bir kediniz varsa ne yapmanız gerektiğini bu makalemiz aracılığı ile öğreneceksiniz!

Zehirlenme Belirtileri

  • Mavi-mor dil ve diş etleri
  • Nefes almada güçlük çekme
  • Kusma
  • İshal
  • Depresyon
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Nefes nefese kalma
  • Nöbet geçirme
  • Titreme
  • İstemsiz kas seğirmeleri
  • Zayıflık
  • Bilinç kaybı potansiyeli
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Koyu renkli idrar
  • Kanlı dışkı
  • Ağız veya burundan kan gelmesi
  • Yan yatış pozisyonunda olma
  • Sürekli öğürme

Kedinizi Havadar Bir Alana Götürün

Zehirlenmeden şüphe ediyorsanız, kediniz yatıyor, baygın ya da halsiz haldeyken bulunduğu ortamdan uzaklaştırarak, havadar ve aydınlık bir ortama bırakın. Hasta veya yaralı kediler, gergin olurlar ve korkarlar. Buna bağlı olarak ısırma ve tırmalama davranışları gösterebileceğinden kendinizi de zehirden korumak adına eldiven takmayı ihmal etmeyin! Bir kedi eğer kendini iyi hissetmiyorsa ilk olarak saklanma eylemini gerçekleştirecektir. Zehirlendiyse, belirtileri gözlemlemeniz gerekir. Bu sebeple onun saklanmasına müsaade etmeyin. Kibar ama kararlı şekilde onu kaldırıp güvenli bir odaya götürün. Suya kolay ulaşmak için banyo veya mutfak rahatlık sağlar.

Hemen Bir Veteriner Hekim İle İletişime Geçin

Veteriner hekiminiz ile iletişime geçerek yapmanız gereken talimatları alabilir ve panzehir konusunda net bilgiler edinebilirsiniz. Veteriner hekiminizi direkt olarak ararsanız, kedinizin yaşama şansını arttırmış olursunuz. Zehirlenmeye sebep olan maddenin vücut tarafından mümkün olduğu kadar az metabolize edilmesini sağlamak ve zehrin etkisinden hızlı bir şekilde kurtulmak için erken müdahale tüm hastalıklardaki gibi çok önemlidir.

İlk Yardım Uygulaması

Yapılması gereken uygulamalar zehirlenmenin hangi yolla gerçekleştiğine (solunum, sindirim, deriyle temas), zehirlenmeye sebep olan maddeye ve maruz kalma süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu bileşenlerden ne kadarının bilindiği yapılacak uygulamaların ne olduğunu doğrudan etkiler.
Kedinizi kusturmanın doğru veya yanlış olması hususunda karar vermeniz için zehri tanımlamak işinizi daha kolay hale getirecektir. Kedinizin tüketmiş olduğu ürünün ambalajına ulaşarak, ismini, içerisindeki maddeleri, tarihini ve ne kadar tükettiğini tespit etmeniz gerekecektir. İlk adımınız veteriner hekiminizi aramak olsun. Sindirim yoluyla alınmış zehirleyici maddelerin tamamı için kusturma işlemini yapmak doğru değildir. Hatta bazı zamanlarda kusturma işlemini yapmak çok daha büyük problemlere sebep olur. Örneğin mideye inmiş tahriş edici bir maddenin kusturularak tüm kanaldan tekrardan geçmesine sebep olmak var olan durumun şiddetini arttıracaktır.

Göz zehirlenmelerinde en kısa sürede gözü bol suyla yıkamak, deri yoluyla zehirlenmelerde deriyi temiz bir bezle temizlemek ve sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.

Söylenmediği Sürece Kedinizi Evde Tedavi Etmeye Çalışmayın

Kedinizin neyden kaynaklı zehirlendiğini ve verilmesi gereken ilaçları bilmiyorsanız, herhangi bir yiyecek, su, süt, tuz, yağ veya başka bir şey vermeyin! Veteriner hekiminizden bir talimat gelmediği sürece vereceğiniz şeyler durumunu daha da kötü bir boyuta taşıyabilir. Aynı zamanda vakit kaybetmenize sebep olabilir.

Kedinizi Kusturmadan Önce Veteriner Hekime Danışın

Veteriner hekiminiz söylemediği takdirde kedinizi kusturmayın. Aksi takdirde bazı aşındırıcı asitler kusma esnasında daha fazla zarar verebilir. Sadece aşağıda belirtilmiş olan durumlarda veteriner hekiminizden talimat gelmesi durumunda kusturun:

  • Zehirli yiyecek son 2 saat içerisinde yenmişse. (2 saati aşan sürelerde zehir emildiği için kusmanın yararı olmaz)
  • Zehirlendiğinden eminseniz,
  • Kedinizin bilinci yerinde ise kusturabilirsiniz.

Asit ve Alkalileri Nasıl Kullanacağınızı Bilin

Kostik yanıklara sebebiyet veren asit ve alkailer, tüketildiği takdirde kusma eyleminde ağız ve yemek borusuna daha çok zarar verir. Kusma yerine, kedinize yağlı süt ya da çiğ yumurta yedirmeye çalışın. Bu asit ve alkaliyi seyreltmek ya da nötrlemek için iyi bir yöntemdir.

Aktif Kömür Kullanımı

Zehirlenmelerde, öncelikle alınan zehrin direkt olarak uzaklaştırılması istenir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken şey vücuttaki zehrin metabolize olmadan ve vücuda zarar vermeden atılmasını sağlamaktadır. Bunun için adsorban bir madde olan aktif kömür kullanılabilir. Aktif kömür ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim sistemi toksik maddelere (sadece bazı toksik maddeler için) bağlanır ve bir süre bu maddelere bağlı kalır. Bu sayede toksik madde inaktif hale geçer ve belli bir süreliğine etkisiz kalır. Ancak belli bir süre sonra toksik madde aktif kömürden ayrılarak tekrardan aktif hale geçebilmektedir. Bu yüzden aktif kömürle birlikte dışkılamayı hızlandıracak laksatif maddeler de kullanılmaktadır. Bu işlemler 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Bulaşmayı Kontrol Etmek İçin Tüylerine Bakın

Eğer kedinizin tüylerinde zehir varsa, kendini tımar ettiği zaman onu daha fazla yutacaktır. Kedinizi güzelce temizlemeniz bu noktada önemlidir. Toksik maddeleri temizlemek için nemli bir bez ile beraber sabunlu suyla bölgeyi yıkamayı deneyebilirsiniz.

Kedinize Su İçirin

Zehirlerin çoğu kedinizin karaciğerine, böbreğine ya da her ikisi için zararlıdır. Emilen zehrin organına vereceği tahribatı azaltmak için kedinizin serbest şekilde su içmesini sağlayın.

Şüphelenilen Zehirin Bir Örneğini Alın

Zehirlendiği madde hakkında veteriner hekiminize bilgi vermek için ürüne ait tüm etiketleri, ambalajları veya şişeleri alın.

Kedinizi Veteriner Hekime Götürün

Kedinizin sağlığını kontrol etmesi için onu bir veteriner hekimin görmesi gerekir. Tüm zehri attığından ve ileride herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğinden ancak bir veteriner hekim emin olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Zehir bir kediye ne yapar?

Organofosfatlar ve karbamatlar içeriğine sahip olan böcek ilaçları kediler için zehirlidir. Eğer yutarlarsa kusma, ishal, salya akıntısı, kas titremesi ve nöbet gibi semptomlar görülür. Piretrinler ve piretiyoitler içeren böcek ilaçları da kediler için toksik olabilmektedir.

Kedilerde gıda zehirlenmesi ne kadar sürer?

Kediler enfekte olmuş gıda tükettikten sonra birkaç gün ya da hafta boyunca sürebilir.

Zehirlenmiş bir kediye nasıl davranırsınız?

  • Kusturma
  • Temizleme
  • Antidot uygulaması
  • Sıvı tedavisi
  • Kas gevşetici
  • Yangı giderici ilaçlar
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Nöbet engelleyen ilaçlar

Zehirlenen bir kedi kurtarılabilir mi?

Kedilerde zehirlenmesinde iyileşme süreci zamana bağlıdır. Zehrin kedinizin vücudundan atılması zaman ister. Ne kadar kısa süre içerisinde tedavi edilirse o kadar erken sağlığına kavuşur.

Kedim zambak zehirlenmesinden kurtulacak mı?

Kediler zambak zehirlenmesi karşı oldukça duyarlıdır. Kesin olarak toksin olduğu kanısına varılmasa bile, tedavi edilmezlerse akut böbrek yetmezliği meydana gelir ve 3-6 gün içerisinde yaşamını yitirir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nurgül üçel
Şub 25, 2022 / 00:16

Merhaba ben Nurgül üçel köy yerde oturuyorum evde fare pastası yedi birşey olurumu evde ne yapanıyım


irfan Akmehmet
Şub 25, 2022 / 13:41

Bu zehirlerde kullanılan kimyasallar genellikle köpekler için oldukça zehirlidir. Genellikle felç edici ve pıhtılaşma önleyici prensiplere dayanarak çalışırlar. Köpeğiniz tarafından yenildiğinde solunum felcine, iç kanamaya, böbrek yetmezliğine, organ hasarına hatta ve hatta ölüme neden olabilir.

Veterinerinize göstermenizde fayda var hızlıca.


Güneş
May 21, 2022 / 20:46

Merhaba , ben Güneş kedim bugun aksama dogru kusmaya ve koyu bir renkde idrarini yapdi simdide yatiyor neden zehirlendi bilmiyorun ne yapmam gerek veterinere goturmek icin sabahi beklemem lazim ama evde ne yapabilirim


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:59

Merhaba ilk olarak geçmiş olsun umarım kediniz iyidir. Bu tarz durumlarda hiç beklemeden en yakın açık veteriner kliniğine gitmeniz önerilir.


Selcan
Eyl 18, 2022 / 19:29

Kedime iç parazit ilacı içirdim ama ilacını açık unuttuğum için açık ilaç verdim daha sonra kedim zehirlendi ve arka ayaklarını hissetmemeye başladı hemen veterinere götürdüm ama kedim hiç kusmadı ishali de yoktu bilinci çok açık değildi yarı baygın ve ani titremeleri ve refleksleri vardı. Veteriner serum tedavisine başladı bu arka ayak hissizligi kalıcı olur mu?


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2022 / 11:00

Çok geçmiş olsun. Zehirlenmelere bağlı görülen nörolojik semptomlar genellikle geçicidir. Toksinlerin vücuttan atılmasıyla normal haline dönebilir. Ancak nadir de olsa eğer sinir sistemi bu toksinlerden çok etkilenmişse bazı semptomları kalıcı olabilir. Umarım kediniz bir an önce iyileşir.


Zeynep
Eyl 24, 2022 / 23:32

Merhaba kedim pire ilacından zehirlendi yalamış titremeye başladı bir süre bekledik ve veterinere gittik serum vitaminler yaptı ama uyuşturucu iğne yapmadı kedim saatlerdir krize nöbete girdi. 8 saattir böyle normal olduğunu söyledi sizce normal mi zaten bu gidişle hayvanın kalbi dayanmayacak


Veteriner Hekim
Eyl 25, 2022 / 12:41

Hayır değil, nöbetleri devam ettiği sürece bir veteriner kliniğinde kalması gerekiyor. Kedinizi bir an önce 24 saat açık bir veteriner kliniğine ya da hayvan hastanesine yatırmanızı tavsiye ederiz. İlacın ismini öğrenmeniz oradaki hekimlere yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun..


Gözde nur
Eyl 28, 2022 / 00:58

Merhaba benim kesimde kokmuş pilav yemiş mutfağa girmiş ağız kokusu olmuş ve şuan yatıyor eklesem ısırıyor yada tıslıyor:( ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Eyl 30, 2022 / 10:40

Takip edin, eğer kusma, ishal, titreme, salyalanma gibi belirtiler görürseniz mutlaka veteriner hekiminizle konuşun.


Kas 6, 2022 / 20:02

Evi haselereler karşı ilaçladim kedim kapıyı açıp girmiş zehirlenme belirtileri var,ağzından salya akıtıyor ve bağırıyor,veterinerin kapalı ne yapabilirim


Veteriner Hekim
Kas 6, 2022 / 21:27

Hemen en yakın acil 24 saat açık veteriner kliniğine gitmelisiniz.


Şehnaz
Oca 11, 2023 / 01:59

Merhaba hayirli geceler yavru kedimin ciftlesme zamani gelmis aslinda ciftlestirmek istemiyorum ben zaten hamileyim 2 ay sonra dogum yapacam bu durumda ucretsiz kısırlaştırmak için ne yapmam gerekiyor yardimci olurmusunuz lütfen şimdilik sakinleştirici ile idare ediyoruz gündüz sakin amma geceyi zor sabahlıyoruz kitamiyorum amma mecbur uyku ilaci veriyorum cook az sizce kedim zehirlenirmi ilacin zarari varmu bu ihtimalden çook korkuyorum kısırlaştırmama lutfen yardimci olun donüş yaparsanız sevinirim şimdiden Teşekkürler.


Veteriner Hekim
Oca 11, 2023 / 10:05

merhaba kedinize veteriner hekiminize sormadan asla bir insan ilacı vermemelisiniz. Kediler içi bir çok ilaç toksiktir. Kızgınlık dönemi geçtikten sonra belediyelerde bedava kısırlaştırma operasyonları yapılmaktadır. Ancak bu işlem sokak kedileri içindir.


Fatma Dündar
May 10, 2023 / 09:15

Merhabalar, kedime tenizol iç parazit ilacı verdim. İlacın süresi bir ay kadar geçmiş farketmeden vermiş oldum maalesef 😔 şuan bir belirti yok ama daha yeni yedi. Evde onun için yapabileceğim bir şey var mı? Veterinere çok uzak bir yerdeyim.


Veteriner Hekim
May 13, 2023 / 14:32

Merak etmeyin doğru dozda verdiyseniz endişelenmeniz gerektirecek bir yan etkisi olmayacaktır. Ancak kedinizde halsizlik kusma ishal titremeler gibi belirtiler görürseniz hemen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Bunun dışında iç parazit tekrarını biraz erkene çekebilirsiniz. Örneğin 2 ayda bir yaptırıyorsaız bu ay arada 1 ay olacak şekilde yaptırın. Geçmiş olsun


Nuri
May 25, 2023 / 23:58

Merhabalar. Kedim Çarşamba günü biz görmeden evden kaçmış ve dışarıda yediği bitki ya da böcekten dolayı zehirlendi. Oğlum paptya kustuğunu söyledi . Lakin zehir vücudda belki 4 _5 saat üzerinde kalmış olabilir. İvedilikle veteriner klinliğine götürdüm . Orada yoğun bakıma aldılar . Oksijen tedavisi, kömür tedavisi ve ilaç verdiler . 24 saat çalışmadığı için eve gönderdiler . Nefes alırken zorlanıyor ve bizim canımız yanıyor. Yarın da götürecegim. Lakin tedavi süreci zor bir durum. İyileşme süreci nezaman olur. Teşekkürler


Veteriner Hekim
May 31, 2023 / 11:24

Merhaba eğer solunum problemi devam edşyorsa kedşnizin mutlaka 24 saat açık bir veteriner kliniğinde yatışa alınması gerekir. Vücudundaki toksin düzeyini, kedinizin genel durumunu veya ne tedavi yapıldığını bilmediğimden sizi nasıl bir süreç beklediği hakkında yorum yapamıyorum. Geçmiş olsun.