Kedilerde Yara Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

22 Ağustos 2023
2484
Kedilerde Yara Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Kedi arkadaşlarımız maceracı ve meraklı olma eğilimindedir, bu da başlarını belaya sokabilir. Bazen bu maceracı ruh, diğer hayvanlarla münakaşalara ve yaralara yol açan travmalara yol açabilir. Küçük sıyrıklar, morluklar veya küçük kesikler gibi birçok yara çok az tedavi gerektirir veya hiç tedavi gerektirmez ve kendi kendine iyileşebilir, bazıları ise daha yoğun tedavi gerektirebilir.

Kedilerde Yara Çeşitleri

Kedilerde meydana gelebilecek birden fazla yara türü vardır. Bunlar şunları içerir:

Delinme Yaraları

Delinme yaralarına genellikle hayvan ısırıkları, çizikleri veya çubuk, diken, cam ve metal nesneler gibi deriye giren yabancı cisimler neden olur. Delinmeler genellikle çok küçüktür, ancak özellikle bir hayvan ısırığından kaynaklanıyorsa, alttaki dokularda göremediğiniz travmalara neden olabilirler.

Evcil hayvanınızda bir delinme yarası bulursanız, özellikle de kanıyorsa, irin akıyorsa, şişmiş, bereli veya ağrılıysa, yarayı ve olası doku hasarlarını düzgün bir şekilde inceleyebilmeleri için 24 saat içinde onları veteriner hekime götürmelisiniz.

Isırık Yaraları

Evcil hayvanınızın başka bir hayvan tarafından ısırıldığını biliyorsanız ve ısırık izleri veya sıyrıklar görüyorsanız, evcil hayvanınızı veteriner hekime götürmeniz çok önemlidir. Yarayı iyice inceleyebilir, temizleyebilir ve dikiş gerekip gerekmediğini belirleyebilirler.

Özellikle kediniz veya kedinizi ısıran hayvanın kuduz aşısı güncel değilse, bir hayvan ısırmasından sonra acil bir acil servis veteriner hekim ziyareti en iyisidir.  Veteriner hekiminiz kedinize sık sık kuduz aşısı yaptırır ve kediniz aşı serilerinde güncel değilse kuduz karantinası önerebilir.

Küçük Kesikler ve Sıyrıklar

Çoğu zaman, travma yüzeyseldir ve ciltle sınırlıdır. Kediniz sürekli olarak yaraları yalamadığı ve şişlik, kanama, irin, koku veya ağrı olmadığı sürece, bunlar çok az veya hiç tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşebilir.

Kürk bu yaralara yapışarak yaranın boyutunu görmeyi zorlaştırabilir, bu nedenle, yüzeysel olsalar bile kürkü düzgün bir şekilde kesebilmeleri, değerlendirebilmeleri ve yaraları temizleyebilmeleri için veterinere görünmeniz gerekebilir.

Apseler

Kediler, genellikle deri altında bulunan duvarla çevrili enfeksiyonlar olan apselere eğilimlidir. Bunlara genellikle dişlerden, tırnaklardan veya yabancı cisimlerden aktarılan bakterilerin deriyi kapatmasından sonraki delme yaraları neden olur. Apseler düz bir şekilde başlayabilir ve çevredeki dokuda iltihaplanmaya (selülit) neden olarak ateş, uyuşukluk ve ağrıya neden olabilir.

Sonunda, altta yatan basınç nedeniyle patlayacaklar ve büyük miktarda kokulu, irin benzeri akıntı ve kanlı sıvıyı dışarı atacaklar. Apseler bir kedinin kendini çok hasta hissetmesine neden olabilir ve bazen hastaneye yatmayı gerektiren çok yüksek ateşlere neden olabilir.

Özellikle uyuşukluk, yemek yememe eşlik ettiği durumlarda, herhangi bir delinme yarası, deride şişme veya kanayan veya sızan yaralar fark ederseniz, kedinizi veteriner hekime götürmeniz önemlidir. Çoğu zaman, bu apseler, boşaltma, kapsamlı keşif ve temizlemeye izin vermek için delme gerektirir. Bir apse büyükse, uygun iyileşme için cerrahi dren yerleştirilmesi gerekebilir.

Yaralar veya Kabarcıklar

Kronik sorunlar cilt yaralarına neden olabilir. Kedi eozinofilik granülom kompleksi adı verilen bir durum, kabarık, kızarık cilt lezyonlarına veya cilt kanserlerine neden olabilir. Bunlar genellikle büyüdükçe daha fazla iltihaplanan daha küçük kitleler veya lezyonlar olarak ortaya çıkar.

Kedinizde herhangi bir anormal kitle fark ederseniz, değerlendirme için veteriner hekiminizden randevu almanız önemlidir. İnce iğne aspirasyonu ve sitoloji yoluyla bölgeden hücre örneği alabilirler veya kesin tanı için biyopsi yapmaları gerekebilir.

Kedilerde Enfekte Bir Yaranın Belirtileri

Kendi kendine iyileşmeye bırakılan bir yara, genellikle bakteriyel kontaminasyon veya aşırı çoğalma nedeniyle enfekte olabilir. Enfekte bir yaranın belirtileri şunları içerir:

Kedilerde Yara Bakımı

Kedilerde bir yaralanma veya kedi tırmığı meydana geldiğinde, bir hayvanın bağışıklık sistemi doğal olarak enfeksiyonla savaşır ve iyileşme sürecini kolaylaştırmak için çalışır. Ancak bu, özellikle acı çekiyor gibi görünüyorlarsa, yardım almadan iyileşmelerine izin vermeniz gerektiği anlamına gelmez.

Kedinizi veteriner hekime götürerek aşırı temkinli olmak önemlidir. Bu nedenle, kedinizin açık bir yarası olduğunu fark ederseniz, şu adımları izleyin:

  1. Enfeksiyon belirtileri arayın – İlk göreviniz, kedi yarasının yeni mi yoksa eski mi olduğunu belirlemektir. Eski bir yara enfekte olabilir, bu durumda  antibiyotik kullanmak gerektecektir. Bir yara enfeksiyonunun yaygın belirtileri şunlardır: irin akıntısı, apseler, ateş, fark edilir ağrı veya rahatsızlık, davranış değişiklikleri
  2. Yaranın ciddiyetini belirleyin – Bir enfeksiyonu dışlarsanız ve yaralanmanın yeni olduğunu belirlerseniz, bir sonraki adımınız yaralanmanın ne kadar ciddi olduğuna karar vermektir. Tipik olarak, şiddeti ölçmek için yalnızca bir göz testi gerekir. Yaralanma dikiş, ameliyat veya alçı gerektiriyorsa, kedinizi hemen bir veteriner hekime götürmek en iyisidir.
  3. Kan akışını durdurun – Kediniz küçük yaralardan kanıyorsa, kanın durdurulması gerekir. Bunun için temiz bir bez veya steril gazlı bez kullanarak doğrudan yaraya baskı uygulayın. Yırtığın yeri ve derinliğine bağlı olarak pıhtının oluşması muhtemelen 5-10 dakika sürecektir. Yara düzgün şekilde pıhtılaşmıyorsa, kedinizi hemen veteriner hekime götürmelisiniz.
  4. Yarayı yıkayın – Küçük kesikler ve sıyrıklar için yarayı temiz, ıslak bir bez ve iyot veya salin solüsyonuyla nazikçe temizleyebilirsiniz. Önce yara bölgesindeki fazla tüyleri almanız, hatta gerekirse tüyleri kesmeniz gerekebilir. Yara bölgesindeki kalıntıları ovalamadan olabildiğince temizlemeye çalışın.
  5. Antimikrobiyal bir hidrojel uygulayın – Temizlikten sonra, iyileşme sürecini hızlı bir şekilde başlatma ve olası bir bakteriyel enfeksiyonu önlemeye yardımcı olma zamanı.  Bu, ekstra bir koruma ve iyileşme katmanı sağlayarak yara bölgesinin temizlenmesine ve yapışmasına yardımcı olabilir. Doğru ilacı bulmak için veteriner hekiminize danışmalısınız.
  6. Periyodik olarak yarayı kontrol edin – Kedi dostunuz için elinizden geleni yaptıktan sonra arkanıza yaslanıp zamanın ve doğanın işini yapmasına izin vermelisiniz. Kedinizin yaralanma bölgesini yalamasını, çiğnemesini veya tırmalamasını engellemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bandajı temiz ve kuru tutun ve enfeksiyon kapmadığından emin olmak için yarayı her gün incelemelisiniz.

Kedinizin yarası kötüleşirse veya enfeksiyon kapıyormuş gibi görünüyorsa, veteriner hekiminizi ziyaret etmekten çekinmeyin. Daha önce de belirtildiği gibi, dikkatli olmazsanız bir kedinin yarası kolayca bakteriyel bir enfeksiyon geliştirebilir.

kedilerde yara bakımı

Kedi Yarası Nasıl Temizlenir?

Kedi yaraları, yüzeysel olmadıkça ve hızla iyileşiyor gibi görünmedikçe, her zaman bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmelidir. Yüzeysel bir aşınma için ortalama iyileşme süresi 7 gündür ve her gün iyileşme görmelisiniz.

Kedinizi veteriner hekime götürmeden önce evde yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Yara kanıyorsa temiz bir bez veya steril gazlı bezle doğrudan basınç uygulayın. Kanamayı durdurmak için basıncı tam 5 dakika tutun. Durmazsa, yaraya baskı yapmaya devam edin ve en kısa sürede kedinizi acil bir veterinere götürün. Yara yüzeysel görünüyorsa ve kanama yoksa yarayı nazikçe temizlemek için antiseptik solüsyon veya su kullanabilirsiniz. Yarayı su veya salinle yıkamak için bir şırınga yardımcı olabilir.

Bir yara büyük veya derinse veya ne kadar ciddi olduğundan emin değilseniz, yaranın etrafını dezenfekte etmek ve ardından evcil hayvanınızı bir veterinere götürmek en güvenli yoldur.

Kedilerde Yara Tedavisi

Veteriner hekiminizin yara değerlendirmesindeki amacı, yara tipini teşhis etmek ve iyileşmeyi hızlandırmak ve enfeksiyondan kaçınmak için uygun tedaviyi belirlemektir.

Kedilerin yarasına ne iyi gelir? İlk olarak, veteriner hekiminiz yaranın kapsamlı bir fiziksel muayenesini yapacak ve başka yaralar olup olmadığını kontrol edecektir. Ardından, gerekirse kapsamlı bir değerlendirme için bölgedeki tüyleri tıraş edecektir. Veteriner hekiminiz yarayı tam olarak değerlendirmek, kedinizin daha fazla acı çekmesini önlemek ve gerekli tedaviyi gerçekleştirmek için kedinizi sakinleştirmesi veya genel anestezi uygulaması gerekebilir.

Veteriner hekim ayrıca sistemik enfeksiyon ve altta yatan dokulara (yağ, kas, sinirler, bağlar) veya kemiklere verilen hasarı değerlendirmek için tam kan tahlili ve röntgen önerebilir.

Orta ila şiddetli yaraların çoğu vakasında, anti-enflamatuarlar ve ağrı kesici ilaçların yanı sıra oral veya enjekte edilebilir antibiyotik tedavisi gerekir. Bazen, hafif yaralarda veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen topikal merhemler kullanılabilir.

Aşağıda, bazı yaygın yara türleri için spesifik tedaviler anlatılmıştır;

  • Küçük sıyrıklar ve yırtıklar genellikle yalnızca derinlemesine temizlik gerektirir ve kendi kendine iyileşmek için açık bırakılabilir veya az miktarda topikal merheme ihtiyaç duyabilirler.
  • Daha büyük yaralar (uzun ve/veya derin), anestezi/sedasyon altında altta yatan dokuları değerlendirmek için dikkatli müdahale gerektirecektir. Yara 12 saatten daha kısa bir süre önce meydana geldiyse ve kirli değilse, iyice temizlendikten sonra dikişlerle cerrahi olarak kapatılır. Cerrahi dren yerleştirilmesi gerekli olabilir. Bu, cilt altındaki sıvının sürekli olarak akmasını sağlar ve apse oluşma riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu drenler genellikle yaranın sıvı üretimi azaldığında 2 ila 4 gün içinde çıkarılır.
  • Enfekte yaralar, 12 saatten daha uzun süre önce meydana gelen yaralar veya kapatılamayacak kadar büyük yaralar, yara dokusu sağlıklı olana ve yara cerrahi olarak kapanmaya izin verecek kadar küçük olana kadar sık ​​(genellikle günlük) temizlik ve bandaj değişimi gerektirir. Büyük, eski veya enfekte bir yaranın cerrahi olarak kapatılması sadece kontaminasyonu ve bakterileri içeride tutar ve daha büyük sistemik enfeksiyonlara veya doku ölümüne (nekroz) yol açabilir.
  • Delinme yaraları genellikle cilt altında bir veteriner hekimin ilk muayenede görebileceğinden daha fazla hasara sahiptir. Bu yaralar iyice incelenir ve yabancı madde, deri altında cepleşme ve altta yatan doku hasarının boyutunu değerlendirmek için temizlenir/yıkanır. Bazen bu yaralar temizlendikten sonra birkaç gün boyunca drenaj için açık bırakılır ve diğer zamanlarda bu yaralar ölü, hasarlı veya enfekte dokuların cerrahi olarak çıkarılmasını ve dren yerleştirilmesini gerektirir.

Evde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Veteriner hekiminiz evde bakım için size talimat verecektir. Bu, iyileşmeyi hızlandırma çabasıyla kedinizin aktivitesini azaltmayı içerir ve genellikle kedinizi içeride tutmayı gerektirir. İyileşme sırasında bir yakalık kullanmak çok önemlidir, böylece kediniz yarayı yalayarak daha fazla iltihaplanma ve enfeksiyona neden olmaz.

Sinek larvaları (kurtçuklar) nemli, karanlık, sıcak alanları işgal etmeyi severler, bu da açık havadaki kedi yaralarını bu sinir bozucu böcekler için üreme alanı haline getirir. Bu sebeple dışarıda değil ev ortamında temiz tutulmalıdır.

Kedinizi aşağıdaki belirtiler için izleyin. Bunlardan herhangi birini görürseniz, derhal veteriner hekiminize başvurmalısınız:

Neden bazı yaralar iyileşmek için açık bırakılır?

Bazen, cilt kaybının yeri veya miktarı, cerrahi olarak kapatmayı veya bandajlamayı (yüzdeki veya bacağın üst kısmındaki yaralar) engeller. Delinme yaraları veya diğer travmalar, bakterileri dokuların derinliklerine itebilir. Birkaç saatten daha eski kontamine bir yara, cerrahi debridman (tüm kontamine veya ölü doku çıkarılarak) yapılmadan asla kapatılmamalıdır ve bazı durumlarda bu, yarayı tıbbi olarak tedavi edip açık bırakmaktan daha kalıcı hasara neden olabilir.

Yaraların çoğu bakterilerle kontaminedir ve genellikle kir, kum veya saç gibi çıkarılması için anestezi gerektirebilecek yabancı maddeler içerir. Mümkün olduğunda, veteriner hekiminiz yarayı dezenfekte edecek ve dikecektir; ancak, büyük bir kontaminasyon veya derin enfeksiyon varsa, topikal tedavi ve drenajı sağlamak için yara açık bırakılacaktır.

Yara uzun süre açık kalırsa, bir dren konulabilmesine rağmen genellikle cerrahi olarak kapatılmadan iyileşmeye bırakılır. Bu yaraların çoğu, tekrarlanan yıkama, bandajlama ve antibiyotiklerin bir kombinasyonu kullanılarak tedavi edilir.

Tekrar Kontroller ve Bandaj Bakımı

Veteriner hekiminiz, evde kanalizasyon ve yaraların etrafını nasıl temizleyeceğinizi tartışacaktır. Ayrıca bandajları nasıl doğru bir şekilde izleyeceğiniz konusunda sizi yönlendireceklerdir. Bir bandaj ıslaksa, kirliyse, aşağı kayıyorsa, içinden herhangi bir kanama görünüyorsa veya evcil hayvanınıza acı veriyorsa, onu çıkarmanız, alttaki dokuyu değerlendirmeniz ve bandajı değiştirmeniz çok önemlidir.

Genellikle, yaranın boyutuna bağlı olarak iki hafta içinde yeniden kontrol muayenesi önerilir. Örneğin, bir dren yerleştirildiyse, sıvı birikimini değerlendirmek ve dreni çıkarmak için 2-4 gün içinde yeniden kontrol yapılması önerilir. Yara dikiş gerektiriyorsa, cildin iyileşmesi için 10-14 gün gerekir. Bandaj değişiklikleri günlük (kontamine yaralarda) ila her hafta arasında değişir.

Elinizin Altında Bulundurulması Gereken Kedi Yara Bakım Malzemeleri

Evcil hayvanlarınız için bir ilk yardım çantası bulundurmak, acil durumlar için harika bir fikirdir. Yaralanma durumunda evde olması gereken iyi şeyler şunları içerir:

  • Steril, yapışmaz gazlı bez
  • Antiseptik solüsyon (povidon-iyot veya klorheksidin diasetat)
  • Tuzlu çözelti
  • Bandaj bandı
  • Yaraları yıkamak için kavisli uçlu şırıngalar
  • Kediniz için uygun boyutta bir Elizabeth yakalık

Kedinizin yaralarının doğru bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir, çünkü enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için gereklidir. Ancak, ciddi yaralar söz konusu olduğunda, bir veteriner hekimden yardım almanız her zaman en iyi seçenektir.

Sık Sorulan Sorular

Kedimin açık yarasına evde nasıl bakmalıyım? Veterineriniz size özel talimatlar verecektir. Tipik olarak, herhangi bir kabuklu akıntıyı gidermek ve yara kenarlarını temiz tutmak için yarayı günde iki veya üç kez hafif bir antiseptik solüsyon veya ılık suyla temizlemeniz gerekir.
Bir ısırık yarasının ardından deri altında hapsolan bakteriler, herhangi bir enfeksiyon belirtisi ortaya çıkana kadar birkaç gün boyunca çoğalabilir. Delinme yerindeki şişlik ve ağrı, enfeksiyonun en yaygın belirtileridir; çoğu zaman kedinin ateşi de çıkar.
Tıpkı bizim gibi kediler de her türlü nedenden dolayı acı hissedebilir. Örneğin, çürük, yanık, yırtılma veya kırılma gibi bir yaralanma nedeniyle ağrı yaşayabilirler.

Kedilerin yaralarını yalamalarını önlemek çok önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu Elizabeth yakalığı kullanmaktır. Bunlar, doğru boyutu belirlemek için kedinize uygun şekilde ölçülmelidir. Yakalık, kedinizi yemek yeme, içme ve kum kutusunu kullanma gibi günlük işleri yapmaktan alıkoymamalıdır.

Kedinizin bacaklarına bandaj koymayın. Uygun olmayan şekilde yerleştirilmiş bir bandaj, basınç ve nem nedeniyle daha fazla doku hasarına yol açabilir. Kedinizin bandaj gerektirebileceğinden endişeleniyorsanız, yaranın üzerine steril gazlı bez yerleştirin, esnek bandaj malzemesiyle hafifçe sarın ve ardından kedinizi doğrudan acil bir veteriner hekime götürün. Bu, cilde zarar vermemek için bir saatten fazla açık kalmamalıdır.

Biraz şişme normaldir ve özellikle aktif kedilerde beklenebilir. Kesi içindeki ve etrafındaki cilt iyileşirken hafif kırmızı veya pembe görünebilir . Özellikle açık tenli kedilerde, ameliyatı takip eden günlerde kesi yeri çevresinde gözle görülür morarma olması alışılmadık bir durum değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.