Kediler gaz çıkarır mı?

5 Temmuz 2021
4261
Kediler gaz çıkarır mı?

Aslında merak edilen kediler osurur mu? Kedilerin sindirim sistemi, insanların ya da köpeklerin sindirim sistemine benzediği için gaz çıkarmaları normaldir. Yani kediler gaz çıkarır mı sorusuna vereceğimiz cevap evettir. Ancak pek çok kedi sahibinin, kedilerindeki bu gazı fark etmediğini söylemeliyiz. Çünkü genellikle kediler, diğer türlerden daha az sıklıkta ve daha az belirgin bir şekilde gaz çıkarırlar. İnsanlarda da olduğu gibi kedilerde de, karında çok fazla gaz biriktiğinde şişkinlik meydana gelir. Kedilerde, insanlardan farklı olarak geğirme olmadığı için gazın vücuttan atılması bağırsaklar yoluyla gerçekleşir.

Öte yandan bir kedinizin normalden daha fazla gaz çıkardığını düşünüyorsanız bu, vücudunda ters giden bir şeylerin habercisi olabilir. Bu nedenle kedilerin gastrointestinal fonksiyonlarının düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir.

Gaz Nedir?

Gaz, evcil hayvanlar için normal bedensel faaliyetler sonucunda ortaya çıkabilen bir şey olsa da, aşırı miktardaki gaz, yetersiz beslenme ya da altta yatan bazı hastalıklara bağlı olabilir. Kedinizdeki gazın devamlı olarak fazla miktarda olduğunu düşünüyorsanız, altta yatan sorunların çözülmesi gerekmektedir.

Kedilerde Gaz Belirtileri

  • Karın bölgesinde sertlik/gerginlik/şişkinlik
  • Kötü ve güçlü bir koku
  • Kusma
  • İshal
  • Karın krampları
  • Karın bölgesine dokundurtmama
  • Karın bölgesine dokunulduğunda aşırı tepki gösterme
  • Karın bölgesinden seslerin duyulması

Kedilerde Gaz Nedenleri

Mama bekleyen kedi

  • Bağırsaklarda enfeksiyon (bakteriyel/viral)
  • Bağırsak parazitleri
  • Aşırı yeme ya da çok hızlı yeme
  • Son zamanlarda yapılmış gıda değişiklikleri
  • Bozulmuş gıda tüketmek
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Malabsorbsiyon (Malabsorption) bozuklukları (besinlerin emilmesinde eksiklik)
  • Sindirim bozuklukları
  • Alerji
  • Kabızlık
  • Soğukta kalma

Kediler yukarıda saydığımız gibi pek çok nedenden dolayı gaz çıkarabilir.

Bunlardan en yaygın olanı ise hava yutarak gaz çıkarmalarıdır. Aynı zamanda bağırsaklarda bakteriyel çoğalma da kedilerin gaz çıkarmalarına neden olur. Bu bakteriler, çok fazla yemek yemekten, yanlış türde yemek yemekten, pankreatit veya diğer iç organların yangılarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca kıl yumaklarından, sindirim bozukluklarından ya da polen pire ve gıda alerjilerden de gaz ortaya çıkabilir. Kedinizin diyetini değiştirdiğinizde nasıl hissettiğini gözlemlemeniz gerekmektedir. Yiyeceklerini değiştirirseniz ve kediniz kısa bir süre sonra gaz çıkarmaya başlarsa, belirli bir gıdadan dolayı gaz çıkarması yüksek bir ihtimaldir. Hassas bir kedinin midesini tetikleyebilecek birçok popüler kedi maması vardır. Eğer kedinizin karnı şişkinse ve mamasını sindirmekte zorlanıyorsa, daha kaliteli bir kedi mamasını kullanmak iyi bir tercih olabilir.

Ayrıca kediler, şişkinliğe neden olan süt ürünlerine ve ton balıklarına karşı hassas olabilirler. Öte yandan gazın insan gıdalarından da kaynaklanabileceğini belirtelim. Kedi mamaları, benzersiz sindirim sistemleri tarafından uygun bir şekilde parçalanarak tasarlanmıştır. Bu nedenle içerisinde insan maması karıştırılırsa, her şey alt üst olabilir. Eğer kedinizi insan maması ile beslemek istiyorsanız, kedilerin yemesi için hangi insan gıdalarının uygun olup olmadığını kontrol etmeli ve ona göre uygulamalısınız. Çünkü insanlar için toksik olmayan ve sıklıkla kullanılan bazı gıdalar kediler için oldukça toksik olabilmekte ve kedilerin ölümlerine varacak kadar ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Son olarak kedinizin çöplerinizle temasına engel olmalısınız. Çöpe atılmış çürüyen bir et parçası, kedinize oldukça çekici gelebilir. Ancak bu durum sindirim sistemlerine gerçekten zarar verir ve pek çok zararlı etkiye neden olur.

Kedi maması ve insan gıdası hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz;

Kedilerde Gaz Teşhisi

Kedinizin gazını farkına vardıktan sonraki adım kedinizin veteriner hekim tarafından muayene edilmesidir. Veteriner hekiminiz ilk olarak kedinizin sağlık geçmişini isteyecektir. Ne sıklıkla, ne kadar ve ne ile beslendiği, kedinizde oluşan gazın sebebini bulabilmek için en temel bilgileri oluşturmaktadır. Bu bilgileri veteriner hekiminize verebilmeniz oldukça önemlidir. Gaz probleminin bir çok sebebi olduğundan dolayı bazen tedavi teşhisten önce gelmektedir. Sindirimi kolay bir mamanın bir süre tüketilmesiyle birlikte gaz probleminin gidişatı hakkında bilgi elde edilerek teşhise gidilebilir.

Eğer sorunun bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyorsa, veteriner hekiminiz daha ileri testler önerecektir. Bunlardan en temel olanları tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve karın röntgenidir. Eğer parazitlerden endişe ediliyorsa, veteriner hekiminiz dışkı örneklerini isteyebilir veya hızlı test kitleriyle paraziti tespit edebilir. Eğer iltihaplı bağırsak hastalığından endişe ediliyorsa, biyokimyasal testler, laparoskopi ya da endoskopi yardımı ile mide veya bağırsak biyopsisi istenebilir. Aynı zamanda veteriner hekiminiz gazın gıda alerjilerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakmak için hipoalerjenik bir gıda denemesi de isteyebilir.

Kedilerde Gaz Tedavisi

Mama yiyen yavru kediler

Diyet Yöntemi

Eğer kedinizin gaz probleminde yemekten kaynaklı bir sorun varsa, sindirimi kolay bir diyete geçiş etkili bir yöntem olabilmektedir. Diyet değişikliği yapılırken yumuşak bir geçişin olması önemlidir. Sindirim sisteminin yeni mamaya adapte olabilmesini sağlamak için birkaç gün boyunca eski diyet ile yeni diyet karıştırılarak verilmelidir. Ani değişikliklerde sindirim sistemi problemlerinde şiddetlenme görülebilmektedir.

Ancak gaz probleminin kedinizin alışık olmadığı bir gıdanın verilmesinden kaynaklandığı durumlarda, bu gıdaların verilmesinin kesilmesi de tedavi edici bir uygulama olmaktadır.

Aynı zamanda kedinizin fazla yemesini ya da yemeklerini çok hızlı tüketmesini engellemelisiniz. Kedinize küçük ama sık öğünler vermeyi deneyebilirsiniz. Öte yandan birden fazla kediniz varsa, onları daha hızlı ya da daha fazla yemelerine sebep olabilecek rekabetten uzak tutmak için ayrı ayrı beslemelisiniz. Eğer kedinizde bir gıda alerjisi olduğu ortaya çıkmışsa, bu gıdayı diyetten tamamen çıkarmaya çalışmak en iyisidir. Ayrıca hipoalerjenik bir gıda diyetinin kediniz için oldukça uygun olduğunu belirtmeliyiz.

Tıbbi Tedavi

Tedavi, nedene bağlı olarak tamamen değişmektedir. Bir hastalığın tedavisi, başka bir hastalığın oluşturucu faktörü olabilmektedir. Bu sebeple veteriner hekiminizin tavsiyeleri dışında ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız.

Örneğin, iltihaplı bağırsak hastalığı gibi durumlarda, diyet yönetimi yapılarak hastalığın kontrolü sağlanabilir. Sadece diyet yönteminin yeterli olmadığı ve kedinizin organ parametrelerinin elverişli olduğu durumlarda immünsupresif ve antienflamatuvar özelliklerine sahip bir kortikosteroid ilaç uygulaması yapılabilir. Bunların yanında bakteriyel çoğalmayı önlemek ve kontrol altında tutmak için antibiyotik uygulamaları da yapılabilir.

Antibiyotikler enfeksiyon tedavisinde reçete edilir ve veteriner hekiminiz antibiyotik verirse, düzenli bir şekilde uyguladığınızdan emin olmalısınız. Çünkü bu ilaçlar doğru bir şekilde verilmezse, kediniz ilaca dirençli bakteriler geliştirir ve enfeksiyonları geçmeyebilir.

Eğer kedinizde parazit bulunursa, veteriner hekiminiz hemen tedaviye başlayacaktır. Pozitif bir dışkı muayenesi yapıldıktan sonra hangi ilacın verilip verilmeyeceği de ortaya çıkar. Antibiyotiklerde de olduğu gibi, kedinize bu ilacı verirken veteriner hekiminizin talimatlarına göre uygulamanız gerekmektedir.

Kedilerde Gaz İyileşmesi

Kedinizdeki gazın nedenini anladıktan ve veteriner hekiminiz tarafından hazırlanan tedavi planını uyguladıktan sonra kedinizin gazını normal bir seviyede tutmak daha kolaydır. Eğer kedinize ilaç verildiyse, veteriner hekimiz ile iletişimi sürdürmeye devam etmelisiniz. Çünkü sık kontroller ile, altta yatan sorunun tam olarak yönetildiğinden emin olunması gerekir. Diyet değişikliğinden sonra ise gazdaki azalma birkaç hafta sürebilir. Ancak kedinizin sisteminin uyum sağlayabilmesi adına ortaya konan plana uymanız büyük ölçüde önemlidir. Örneğin ev çevresinde daha fazla değişikliğe gitmeniz gerekebilir.

Kedinizin bozulmuş yiyecekleri tüketme olasılığından dolayı çöpleri uygun şekilde attığınızdan ve üzerinin kapalı olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca kedinize parazit bulaşmışsa, dışkıyı günlük olarak çıkardığınızdan ve kum kabını düzenli olarak dezenfekte ettiğinizden emin olmalısınız. Son olarak kedinizin sindirim sürecine yardımcı olmak için, günlük alışkanlıklarına hafif egzersizleri de dahil etmelisiniz.

Sıkca Sorulan Sorular

Kediler genelde sessiz bir şekilde gaz çıkarır ve çıkardıkları gazlarda çok koku olmaz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.