Kedilerde Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

27 Ocak 2023
731
Kedilerde Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kanser insanlarda ve tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de görülebilen bir hastalıktır. Kediler beyin kanseri de dahil olmak üzere, insanlarda görülen kanser türlerinin birçoğuna bile yakalanabilirler.

Kedilerde beyin kanserinin en yaygın şekli meningioma veya gliomadır. Daha yaşlı evcil hayvanların (beş yaşında veya daha fazla) kansere yakalanma riski daha yüksektir ve her iki cinsiyet de eşit derecede savunmasızdır.

Kedilerde beyin tümörleri, ileri görüntüleme olmadan görülemezler.    Ancak bu, neden oldukları semptomları izleyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Beyin tümörlerinin kedilerde ne tür semptomlara neden olabileceğini bilmek, onlar için bir an önce yardım aramanıza yardımcı olabilir.

Keidlerde Beyin Tümörü Nedir?

Kedinizin beynindeki bir tümör, anormal hücrelerin büyümesidir. Bu büyümeler genellikle birincil veya ikincil olarak sınıflandırılır. Birincil beyin tümörleri, anormal hücrelerin beyinden veya zarından kaynaklandığı tümörlerdir. İkincil beyin tümörleri genellikle metastaz olarak bilinen vücudun diğer bölgelerinden yayılan kanserlerdir. Aynı zamanda, lokal yayılımla beyni etkileyen vücudun başka bir bölgesindeki (burun boşluğu gibi) kanserle de ilgili olabilir.

Kedilerde Beyin Tümörlerinin Belirtileri

Farklı tümör türleri, kedinizde farklı semptomlara neden olabilir, ancak bunlar genellikle  nörolojik (sinir sistemini etkileyen) ve vestibüler (vücut hareketini etkileyen) olarak ikiye ayrılır. Evcil hayvanınız beyin kanserinin bu belirtilerini veya semptomlarını gösteriyorsa, evcil hayvanınızı mümkün olan en kısa sürede birinci basamak veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.

Nörolojik Belirtiler

  • Aşırı pacing ve daire çizme
  • Görme sorunları
  • Nöbetler
  • Rahatsız uyku düzenleri

Vestibüler Belirtiler

  • Baş eğme
  • Zayıflık ve denge sorunları
  • Aşırı İlerleme Hızı ve Dönme
  • En yaygın olarak, özellikle tümör ön beyindeyse, kompulsif dönme ve aşırı hızlanma

Görme Sorunları

Kranial sinirlerle ilgili sorunlar, görme ve göz reflekslerinde sorunlara neden olur ve körlükle, kedinin bir şeylere çarpmasıyla sonuçlanabilir.

Nöbetler

Nöbet, beyin tümörü olan bir kedide sıklıkla görülen agresif bir semptomdur. Tipik olarak bir kedinin hasta olduğunun ilk belirtilerinden biridir. Kedilerde  en yaygın ilk beyin tümörü belirtisidir. Semptomlar arasında çökme, sarsılma, sertleşme, kas seğirmesi, bilinç kaybı, salya akması, çiğnenme, dil çiğneme veya ağızda köpüklenme yer alabilir. Evcil hayvanlar yana düşebilir ve bacaklarıyla kürek çekme hareketleri yapabilir. Eğer kediniz nöbet geçiriyorsa mutlaka hemen veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Rahatsız Uyku Düzenleri

Tümörün konumuna bağlı olarak bazı durumlar ortaya çıkar. Tümör şişiyorsa veya ağrılıysa, bir kedide uyku anormalliklerine neden olabilir.

Baş eğme

Nistagmus adı verilen göz seğirmesi, gözlerin odaklanmadan yuvarlanması ve başın eğilmesi vestibüler problemin klasik belirtileridir, ancak bunlar sadece bir beyin tümörünü değil vestibüler hastalığı da gösterebilir.

Zayıflık ve Denge Sorunları

Tümör beyinde büyüdükçe, vücut fonksiyonlarını kontrol eden çeşitli alanlara baskı uygulayabilir. Sonuç olarak, beyin tümörü varsa kediniz istemeden düşebilir. Zayıflık ve ataksi (bir kedi yürürken tökezleme veya sendeleme) beyin tümörü olan bir kedide de yaygın olarak görülür.

Anormal Davranışlar

Beyin, duygular ve davranışlar da dahil olmak üzere birçok işlevden sorumludur. Evcil hayvanınız artan saldırganlık, öğrenilmiş davranış kaybı, depresyon/donukluk veya uyuşukluk belirtileri gösteriyorsa

Yiyecek ve Su Alımı DeğişiklikleriKedinizde iştahsızlık, kilo kaybı, su içme isteğinde azalma veya artma görülebilir.

Huzursuz – Kediniz sürekli olarak bir tarafa doğru ilerliyor veya dönüyor olabilir.

Mide bulantısı – Evcil hayvanınız bilinmeyen bir nedenden dolayı kusmaya başlar.

 

Kedilerde Beyin Tümörü Teşhisi ve Evrelemesi

Kedinizin beyin tümörü olup olmadığını öğrenmenin ilk adımı onu veteriner hekiminize götürmektir. Veteriner hekiminiz evde gördüğünüz semptomları tartışacak, kedinizi muayene odasında gözlemleyecek ve anormallikleri kontrol etmek için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Hala bir beyin tümöründen şüpheleniliyorsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka testler yapılabilir:

Beyin kanseri için teşhis testleri aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:

  • BT taraması/MRI – Bu görüntüleme testleri bir beyin tümörünü tanımlayacaktır.
  • Kan, idrar veya omurilik sıvısı örnekleri – Bunlar, organ işlevini değerlendirmek ve  nöbetlerin nedenini belirlemek için kritik öneme sahiptir.
  • Göğüs Röntgeni – Bu, anesteziden önce bir evcil hayvanı değerlendirecek ve metastazları (kanserin yayılması) veya ikincil tümörleri kontrol edecektir.
  • Organ fonksiyonunu analiz etmek için kan çalışması
  • Kan hücresi ve trombosit sayıları
  • Test için tümörün bir örneğini almak için cerrahi veya biyopsi

kedilerde beyin tümörü kanser teşhis

Kedilerde Beyin Tümörleri İçin Tedavi Seçenekleri

Kedilerde beyi tümörleri için tedavinin ilk adımı ağrı yönetimi olmalıdır. Kanserin evresine bağlı olarak, evcil hayvanınız çok fazla acı çekiyor olabilir. Tedavi boyunca ağrıyı hafifletmek için muhtemelen anti-inflamatuar ilaçlar ve opioidler reçete edilecektir.

Kemoterapi, radyasyon ve ameliyat, kedinizin spesifik beyin tümörünü tedavi etmek için tartışılan seçenekler olabilir.  Kedilerde bulunan beyin tümörlerinin yarısından fazlası kafa içi menenjiyomlardır. Bu tür bir tümör tamamen çıkarılabilir, bu nedenle cerrahi tedavi genellikle bir kedi için en iyi seçenektir. Meningioma, yavaş büyüdüğü ve nadiren geri döndüğü için bir tür iyi huylu tümör olarak kabul edilebilir, ancak yine de kedinizde nörolojik semptomlara neden olacaktır.

Pek çok beyin tümörünün tedavisi yoktur, ancak bazı tedaviler büyümeyi ve yayılmayı geciktirerek kedinizle biraz daha fazla zaman kazanmanızı sağlayabilir.

Siz ve kediniz için doğru adımları seçmek için seçeneklerinizi ve bunların neler içerdiğini aileniz ve veteriner hekiminizle tartışmak isteyeceksiniz. Her kedi kemoterapi, radyasyon veya ameliyat için uygun değildir ve birçok ilaç seçeneği, katı bir ilaç uygulama programının yanı sıra dışkıların güvenli bir şekilde çıkarılması için evde özel bakım gerektirir.

Ameliyat

Kanser tamamen çıkarılabiliyorsa, beyin tümörü olan kediler için cerrahi genellikle ideal tedavi yöntemidir. Ameliyatın riskleri ve geride herhangi bir kanser hücresi bırakma olasılığı hakkında veteriner hekiminizle konuşmalısınız.

Kemoterapi

Kemoterapi yaygın bir kanser tedavisidir ancak tüm vücudu etkiler. Tipik olarak sistemik kanserleri veya yayılmış kanserleri tedavi etmek için kullanılır.

Palyatif Bakım

Palyatif tedaviler, kedinizin konforunu artırmaya yardımcı olur ancak kanseri tedavi etmez. Palyatif bakım, bir beyin tümörü semptomlarının mümkün olduğu kadar uzun süre yönetilmesini sağlayan bir seçenektir. Kedinizin yaşam kalitesini korumayı veya iyileştirmeyi amaçlar ve ağrı kesici ilaçlar ve steroidler içerebilir.

Radyasyon tedavisi

Stereotaktik radyasyonun (SRS/SRT) veterinerlik tıbbına girmesinden önce,   evcil hayvan sahipleri için mevcut olan en gelişmiş radyasyon tedavisi, geleneksel fraksiyone radyasyon tedavisiydi (CFRT). CFRT tek başına veya bazı kanser hücrelerinin kaldığı bir ameliyatı takiben kullanılabilir. CFRT, tümörü cerrahi veya kemoterapinin yapamayacağı şekilde tedavi edebilir ve çoğu durumda önerilen tedavi şeklidir, ancak dezavantajları da vardır. Tümöre iletilen radyasyon, onu çevreleyen normal, sağlıklı dokuya zarar verebilir. Yan etkileri mümkün olduğu kadar az tutmak için radyasyon, anestezi altında günlük 15 ila 21 tedavi seansı boyunca daha küçük dozlarda verilir. CFRT’nin yanı sıra SRS/SRT gibi daha yeni ve daha gelişmiş radyasyon tedavisi biçimleri sunar. Geleneksel radyasyon tedavisinin aksine, SRS/SRT milimetrenin altında bir hassasiyetle yüksek dozda radyasyon verebilir.

Maalesef ülkemizde henüz hayvanlar için radyoterapi uygulanılabilen bir merkez yoktur. Ancak bazı hayvan hastaneleri insan hastanelerindeki bu merkezleri veteriner hekimlerle birlikte kullanabilmektedir. Kedinizde beyin tümörü varsa radyoterapi hakkında bilgili ve tecrübeli bir veteriner hekim araştırmanız kediniz içi iyi olacaktır.

kedilerde beyin tümöru

Kedi Beyin Tümörü için Yaşam Beklentisi, Hayatta Kalma ve Prognoz

Beyin tümörü olan bir kedinin prognozu, tümörün tipine, ciddiyetine, evresine ve seçilen tedaviye bağlı olarak değişecektir. Örneğin, menenjiyom teşhisi konan bazı kediler, tümörü çıkarmak için yapılan ameliyatla on yıla kadar yaşayabilirken, diğerleri yalnızca bir veya iki yıl yaşayabilir.

İzlenmesi gereken en önemli şey, tedavi seçilip seçilmediğine bakılmaksızın kedinizin yaşam kalitesidir. Kediniz için iştah, dışkılama, sosyalleşme, en sevdiği oyuncaklarla oynama ve diğer normal aktiviteler izlenmesi gereken şeylerdir. Bu şeyler artık normal günlük aktiviteler olmadığında, ne yazık ki ötenaziyi veteriner hekiminizle konuşmanın zamanı gelmiş olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Bu durum vakaya göre değişir, ancak ileri radyasyon tedavisinden sonra kedilerin ortalama hayatta kalma süresi, kanserin türüne ve ne kadar erken tedavi edildiğine bağlı olarak gliomalar için 12-14 ay ve menenjiyomlar için 20-24 ay arasında değişir. Her kanserde olduğu gibi, ne kadar erken teşhis konulur ve tedavi edilirse, tedavinin başarılı olma şansı o kadar artar.

Kedilerde beyin tümörlerinin nedenleri ile ilgili çok fazla araştırma yoktur. Bununla birlikte, etkili olabilecek faktörlerin genetik, çevresel nedenler, diyet, belirli virüsler ve travmayı içerdiği düşünülmektedir. Aynı genetikten birden fazla kedinin potansiyel olarak bu yaygın tümör tipini geliştirebileceği, kedilerde ailesel meningioma ile ilgili ortaya çıkan araştırmalar vardır, ancak bu olasılığı doğrulamak için daha fazla çalışma gereklidir.

 

Pek çok beyin tümörünün uygun testler yapılmadan tespit edilmesi zor olabilir ve kulak enfeksiyonlarına veya diğer durumlara benzer semptomlar gösterebilir. Çoğu zaman semptomlar artmaya devam edebilir ve teşhis gecikebilir. Zaman çok önemlidir ve beyin tümörünün belirtilerini ve semptomlarını anlamak erken teşhis için hayati önem taşır

Kedilerde beyin tümörlerinin önlenmesi yoktur. Hem erkekler hem de dişiler eşit derecede risk altındadır ve yaşlı kedilerin beyin tümörleri geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Beyin tümörleri, yaşlı köpek ve kedilerde nörolojik işlev bozukluğunun yaygın bir nedenidir. Hayvanın semptom gösterdiği ortalama yaş, kedilerde 10-12’dir.

Genel olarak, bir beyin tümörünün en yaygın semptomları şunları içerebilir: Baş ağrısı . Nöbetler veya konvülsiyonlar, denge kaybı, bilinç kaybı.

Erken yakalanırsa ve kedi gençse, tedavi olumlu sonuç verebilir. Daha yaşlı veya sağlıksız olan kediler genellikle bu tür durumlardan iyileşemezler. Eğer kediniz için herhangi bir tedavi yolu yoksa kediniz yemek yemiyor ve ağrısı kontrol altına alınamıyorsa, veteriner hekimler çok hasta hayvanları tedavi etmenin en insancıl yolu olarak ötenaziyi önerebilirler.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.