Kedilerde Boğaz Ağrısı Nasıl Anlaşılır? (Farenjit-Larenjit)

12 Şubat 2023
960
Kedilerde Boğaz Ağrısı Nasıl Anlaşılır? (Farenjit-Larenjit)

Kediler kendilerini kötü hissettiklerinde bile bunu iyi gizlerler. Hayatta kalma içgüdüsü olarak, herhangi bir zayıflığı, hatta şiddetli ağrıyı bile gizlerler. Kedinizin boğaz ağrısı varsa, bunu tanımakta güçlük çekebilirsiniz. Bununla birlikte, boğaz ağrısına işaret eden arayabileceğiniz semptomlar vardır. Kedinizin boğazı ağrıyorsa miyavlamasında değişiklik, iştahta azalma, salya akması veya öksürme gibi semptomları görebilirsiniz.

Kedilerde Boğaz Ağrısının Belirtilerini Tanıma

Kedinizin miyavlamasındaki değişiklikler

Kedinizin miyavlaması, boğaz ağrısı olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Miyavladıklarında onları dinleyin. Miyavlamaları normalden daha sessiz, daha keskin veya daha ince gelebilir. Miyav sesinde bir değişiklik veya kedinin sesinde gözle görülür bir fark varsa, boğaz ağrısına işaret edebilir. Kediniz ayrıca miyavlamayı tamamen bırakabilir.

Kedinizin yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler

Boğaz ağrısı yaşayan kediler, acıttığı veya yutması zor olduğu için yemek yemeyi bırakabilir. Ayrıca içmeyi bırakabilirler. Yeme alışkanlıklarının değişmediğinden emin olmak için kedinizin nasıl yediğini izlemelisiniz. Kediniz yemek yemeyi veya içmeyi bırakırsa, susuz kalabilir veya zayıflayabilir.

Kediniz öksürüyor mu?

Öksürük, boğaz ağrısının bir belirtisi olabilir. Kedi aşırı derecede öksürebilir veya boğazından bir şey çıkarmaya çalışıyormuş gibi ses çıkarabilir. Kedi ayrıca öğürmeye başlayabilir.

Aşırı Salyalanma

Kediler, bir tür ağız ağrısıyla ilişkili boğaz ağrısı yaşayabilir. Bu durumda, ağızları ağrıdığı için salyaları akmaya başlayabilir. Kedinizin salyasının akıp akmadığına, ağzının etrafında fazla tükürük olup olmadığına veya dudaklarını aşırı derecede yalamaya başlayıp başlamadığına dikkat etmelisiniz.

Kedinizde boğaz ağrısına sebep olabilecek bir durum var mı?

Kedinizin davranışı, boğaz ağrısı olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir. Bir günde normalden çok veya daha fazla miyavlayan kedilerde boğaz ağrısı gelişebilir. Kedinizin üst solunum yolu enfeksiyonu, larenjit ve farenjit gibi belirli tıbbi durumları varsa, boğaz ağrısına da yol açabilir.

Kedilerde Larenjit nedir?

Basitçe tanımlamak gerekirse kedilerde larenjit, kedinin gırtlağının hastalık, tahriş, boğazda tıkanma veya gırtlak kıvrımlarını kontrol eden sinirde ani bir felç sonucu gelişen yangısına denir.

Kedilerde larenjit, calicivirus veya enfeksiyöz rhinotracheitis gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olabilir. Bir kedi larenjit geliştirdiğinde birkaç gün miyavlamayı kaybedebilir. Etkilenen kedilerde öksürük, ağız kokusu, boğaz ağrısı veya akıntı gibi belirtileri fark edebilir. Kedi hastalık belirtilerini saklamaya çalışsa da bu çok uzun süre mümkün olmayacaktır. Öksürük ağrılı hale gelebilir. Evcil hayvan ebeveynleri, özellikle ses kaybını hemen fark edebilir.

Kedilerde Larenjit Belirtileri

Bir kedide larenjit belirtileri, özellikle kedi bir üst solunum yolu enfeksiyonu  geliştirmişse, kendilerini oldukça hızlı bir şekilde gösterebilir. Bu semptomlar şunları içerebilir:

Larenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun sonucuysa, evcil hayvan ebeveyni ayrıca şunları da fark edebilir:

kedilerde boğaz ağrısı larenjit farenjit

Kedilerde Larenjit Nedenleri

Kedilerde larenjitin nedenleri, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya tahriş ediciden gırtlaktaki bir tıkanıklığa ve hatta ses tellerinin hareketlerini etkileyen bir kitleye kadar geniş bir yelpazede değişebilir.

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu, calicivirus veya enfeksiyöz rinotrakeit
  • Duman veya toz gibi solunan tahriş edici
  • Larinkste tıkanıklık
  • Boğaza takılan nesne
  • Laringeal sinir felci
  • hipertiroidizm
  • Boğazda büyüme (iyi huylu, kanserli veya eozinofilik granülom kompleksi)
  • Gırtlak kanseri

Bazen kediler bilinmeyen nedenlerle miyavlamalarını kaybederler. Burada, evcil hayvan ebeveynlerinin kedilerini diğer daha rahatsız edici semptomlara karşı izlemesi gerekir. Altta yatan neden hafif ise, kedi birkaç gün içinde sesini geri kazanmalıdır.

Kedilerde Larenjit Teşhisi

Öncelikle, veteriner hekiminiz kedinizde baştan sona fiziksel bir muayene gerçekleştirir. Muayenenin önemli bir kısmı gırtlağın endoskopik muayenesini içerebilir, bu da kediye anestezi uygulanması gerekeceği anlamına gelir. Soruna bir kitlenin mi yoksa büyümenin mi neden olduğunu belirlemek için röntgen çekilebilir.

Kedilerde Larenjit Tedavisi

Veteriner hekiminiz larenjiti ve nedenini teşhis ettikten sonra kedinin belirtilerini tedavi etmeye başlar. Gırtlakta sıvı birikmesi varsa veteriner hekiminiz idrar söktürücü bir ilaç kullanabilir. Bu, kedinin larenjitine katkıda bulunmuşsa, akciğerlerde herhangi bir sıvı birikmesine de yardımcı olabilir.

Kedinin larenjit ile birlikte boğaz ağrısı olduğunda, yutması, yemesi veya içmesi çok daha zordur. Hafif bir ağrı kesici ilaç, kedinin daha kolay yutmasına yardımcı olabilir, bu da kedinin yemek yiyebileceği ve sağlığına daha hızlı dönebileceği anlamına gelir. Kedinize veteriner hekiminize danışmadan kesinlikle ağrı kesici vermemelisiniz.

Kedinin boğazına takılan yabancı cisimler çıkarılır, bu da gırtlağın normale dönmesini sağlar. Bu olduğunda, kedi yakında tekrar sesli bir şekilde miyavlamaya başlayacaktır.

Bir eozinofilik granülom oluştuğunda, kedinin bağışıklık sistemi, kedinin boğazında şişme ve iltihaplanma gibi alerjik bir tepkiye neden olur. Bir steroid kürü, enfekte olmadıkça granülomun kaybolmasına izin verebilir. Bu durumda kedinin de antibiyotik ilaçlara ihtiyacı olabilir.

Veteriner hekiminiz bağışıklık sistemini güçlendirmek ve viral hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için kedinin mamasına diyet değişiklikleri veya takviyeler eklemeyi önerebilir.

Kedilerde Larenjitin İyileşmesi

Kedinin larenjitinin nedeni belirlendikten sonra, reçete edilen tedaviler ve basit evde bakım kedinin tam sağlığına kavuşmasını sağlamalıdır. Kedinin bir üst solunum yolu enfeksiyonu varsa, semptomlar düzeldikten sonra kedinin iyi bir şekilde iyileşmesi gerekir.

Kedide bir tümör veya eozinofilik granülom kompleksinin neden olduğu bir tıkanıklık varsa, bunun hemen tedavi edilmesi gerekir. Bir tümör kanserli olabilir ve erken yakalanırsa kedinin prognozu iyi olabilir.  Gırtlak ciddi şekilde tıkanmışsa, kedinin iyileşme şansı olması için acil tedavi gereklidir. Tıkanmanın nedeni hemen tespit edilip ortadan kaldırılmazsa kedi iyileşemeyebilir.

Kedilerde Farenjit nedir?

Farenjit, boğazın iltihaplandığı bir durumdur. Farenjit genellikle solunum yolu enfeksiyonu gibi diğer durumların belirtisidir. Farenjit, yutma güçlüğü ile karakterizedir ve ciddi bir durumla ilişkili olabilir veya olmayabilir.

Kedinizin farenjit olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veteriner hekim yardımı almanız önemlidir. Boğaz ciddi şekilde iltihaplanırsa, apseler oluşabilir ve boğazı tıkayabilir, bu da kediniz için ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Kedilerde Farenjit Belirtileri

Farenjitten mustarip kediler, boğazı tıkanmadığı sürece genellikle normal bir şekilde yer ve içerler. Semptomlar genellikle nonspesifiktir ve diğer durumlarla ilişkili olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz hemen veteriner hekiminize danışmalısınız:

  • Ağız ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Şişmiş bademcikler
  • Yutma güçlüğü
  • Kusma
  • Salya akıtma
  • Ağız kokusu
  • Hapşırma ve öksürme
  • Burun tıkanıklığı
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Letarji
  • Ateş
  • Ağzın açılmasına karşı direnç
  • Sıvı veya akan yaraların varlığı
  • Ağızda ülser veya apse varlığı,

kedilerde boğaz ağrısı farenjit larenjit

Kedilerde Farenjit Nedenleri

Kedilerde farenjit, aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bir dizi hastalığın belirtisidir:

  • Akut stomatit veya ağız iltihabı
  • “Kedi gribi” olarak da bilinen Feline calicivirus
  • Kedi herpes virüsü
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu
  • Nazofarengeal polipler
  • Ağız hastalığı
  • Diş eti iltihabı
  • Bademcik iltihabı
  • Çevresel veya travmatik nedenler şunları içerebilir:
  • Ağızda yabancı bir cismin varlığı
  • Ağız yaralanması
  • Belirli kimyasallara veya tahriş edici maddelere maruz kalma veya bunları yutma

Kedilerde Farenjit Teşhisi

Kedilerde farenjit teşhisi oldukça basittir. Veteriner hekiminiz, kapsamlı bir fizik muayene, sözlü muayene ve semptomların sunumuna dayalı olarak geçici bir teşhis koyacaktır. Kedinizin semptomlarının kapsamı ve süresi ile ilgili travmatik yaralanmalar veya bildiğiniz olaylar hakkında veteriner hekiminizi bilgilendirdiğinizden emin olun.

Çoğu durumda, kesin tanı koymak için veteriner hekiminiz ülserlerde, apselerde veya ağızda sıvı varsa, röntgen çekerek, endoskopi yaparak veya sıvı kültürleri alarak kesin tanı koyabilir.

Kedilerde Farenjit Tedavisi

Farenjit tedavisi, ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olacaktır. Veteriner hekiminiz, kedinizin özel ihtiyaçlarına göre size bir tedavi planı önerebilir.

Bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu farenjit vakalarında, altta yatan enfeksiyonla savaşmak için genel olarak antibiyotikler reçete edilir. Ağızdaki iltihaplanmayı azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar da reçete edilebilir. Calicivirüs’ten etkilenen kediler için tedavi, durumun ciddiyetine bağlı olarak daha invaziv olabilir. Şiddetli calicivirus vakaları için hastaneye yatış ve intravenöz sıvı ve beslenme tedavisi gerekebilir.

Sebep diş problemleri ise, kedinin dişlerinin temizlenmesine izin vermek için hasta stabil hale geldiğinde anestezi uygulanacaktır. Farenjitin semptomatik olduğu şiddetli diş durumlarında, etkilenen dişin veya dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Yabancı bir cisim, nazofaringeal polipler veya başka bir tıkanıklık farenjite neden olduysa, kedinizin tıkanıklığı gidermek için muhtemelen ameliyat olması gerekecektir. Bu, genel anestezi kullanımını ve muhtemelen ölü dokunun çıkarılmasını içerecektir. Veteriner hekiminiz ameliyattan sonra ağrı kesici ilaçlar veya diyet ayarlamaları önerebilir.

Kedilerde Farenjit İyileşmesi

İyileşme ve prognoz, şiddetine ve altta yatan nedene bağlı olmakla birlikte, tedaviyi takiben genellikle mükemmeldir. Her zaman veteriner hekiminizin tedavi sonrası talimatlarını dikkatlice izleyin.

Semptomlar düzelmeye başlasa bile önerilen tedavi süresinin tamamı boyunca her zaman herhangi bir ilacı, özellikle antibiyotikleri uygulayın. Bunu yapmamak hastalığın nüksetmesi ile sonuçlanabilir. Veteriner hekiminiz tarafından açıkça talimat verilmedikçe, insan kullanımı için üretilmiş reçetesiz satılan ilaçları asla kullanmayın. Bunlar altta yatan durumu kötüleştirebilir.

Kediniz ameliyat olduysa, kedinizin ameliyat bölgesini tahriş etmesine izin vermeyin. Diyet değişikliklerini daima veteriner hekiminizin özel talimatlarına göre başlatın. İyileşme döneminde kedinizin dinlenebileceği sıcak ve güvenli bir yere sahip olduğundan emin olun. Kedinizde bir diş probleminin sonucu olarak farenjit geliştiyse, hastalığın tekrar etmesini önlemek için her gün uygun diş bakımı uygulamanız gerekir.

Altta yatan nedene göre belirli önleyici tedbirler alınmalıdır. Çok kedili bir evde yaşıyorsanız, hastalığın yayılma olasılığını azaltmak için etkilenen kedileri izole edin. Yiyecek ve su kaplarını ve kum kutularını dezenfekte edin. Mükemmel diş hijyeni bakımı, tüm kediler için bir zorunluluktur. Önleyici aşılar, kedi calicivirus ve üst solunum yolu hastalığı dahil olmak üzere farenjitin altında yatan birçok neden için mevcuttur. Kedinizin aşılarını düzenli yaptırdığınız taktirde kedinizi bu hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Tedaviyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa veya tedavi ile durum düzelmiyorsa, mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Kedilerde Boğaz Ağrısının Tedavisi

1-Veteriner Ziyareti

Kediniz boğaz ağrısına işaret eden semptomlar gösteriyorsa, onu veteriner hekiminize götürmelisiniz. Boğaz ağrısı, kedi gribi, üst solunum yolu enfeksiyonu veya larenjit gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Veteriner hekiminizin boğaz ağrısının nedenini belirlemek ve bu tanıya göre uygun bir tedavi bulmak için bir muayene yapması gerekir. Yaptığı muayene sonucuna göre gerekli testler uygulayacak ve bütün bunların sonunda kedinizin hastalığına yönelik bir reçete oluşturacaktır.

2-Beslenme

Sert yiyecekler bir kedinin boğaz ağrısını tahriş edebileceğinden, onları yumuşak yiyeceklerle beslemek onları yemeye teşvik edebilir. Tavuk veya hindi gibi et bazlı yavru bebek mamaları veya kediler için özel formüle edilmiş püre şeklindeki yoğun bakım mamalarını veteriner kliniklerindeen temin edebilirsiniz. Kediniz yumuşaksa yemeye istekli olabilir, böylece yutarken canı yanmaz. Veteriner hekiminize kedinizi nasıl bir diyetle beslemeniz gerektiği hakkında da sorular sorabilirsiniz.

3- Ağrı Kontrolü

Hafif ağrı kesici ilaçlar, kedinizin boğaz ağrısına yardımcı olabilir ve yutmalarına izin verebilir. Kediniz için hangi ağrı kesici ilaçların uygun olacağı konusunda veteriner hekiminizle konuşmalısınız.  Kedinize kesinlikle veteriner hekiminize danışmadan insanlar için üretilen ağrı kesici ilaçlardan vermemelisiniz.

4-Düzenli Bir Tedavi

Kedinizin boğazı iltihaplı veya enfekte olduğu için ağrıyor olabilir. Veteriner hekiminiz bunun altta yatan neden olduğunu belirlerse, altta yatan durumu tedavi etmek için ilaç yazacaktır.  Kedinin boğazını etkileyen bir enfeksiyonu varsa, veteriner antibiyotik yazacaktır. Boğaz ağrısına alerjik reaksiyondan kaynaklanan iltihaplanma neden oluyorsa, veteriner steroid yazacaktır. Kediniz için özel olarak hazırlanan reçeteyi eksiksiz veteriner hekiminizin tarif ettiği şekilde uygulamalısınız.

Kedilerde boğaz ağrısı farenjit ve larenjit başta olmak üzere birçok nedenden kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının sebebi ortaya çıkartıldıktan sonra çoğunlukla tedaviye iyi yanıt alınır.

 

Sık Sorulan Sorular

Bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu farenjit vakalarında, altta yatan enfeksiyonla savaşmak için tipik olarak antibiyotikler reçete edilir . Ağızdaki iltihaplanmayı azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar da reçete edilebilir.

Bu ilaçları veteriner hekiminizin reçetesine göre kullanmalısınız.

Kedinize larenjit teşhisi konulduktan ve durumunun altında yatan neden belirlendikten sonra , larenjit vakalarının büyük çoğunluğunun prognozu oldukça iyidir.

Kedinizin gırtlağını etkileyen altta yatan bir sağlık durumu varsa, kedinizin miyavlama yeteneği etkilenecektir. Kedinize larenjit teşhisi konulursa bu, gırtlaklarının tahriş, hastalık veya boğazda tıkanma nedeniyle iltihaplandığı anlamına gelir.

Kediler tıpkı insanlar gibi soğuk algınlığına yakalanabilir ve hapşırma ve burun akıntısı gibi benzer belirtiler gösterebilir.

Kedilerde boğaz ağrısının iyileşme süresi hafif vakalar için yaklaşık 5 ila 10 gün, daha şiddetli vakalarda ise 6 haftaya kadardır. Durumun süresi genellikle semptomlara neden olan virüs veya bakteriyel enfeksiyonun türü ile ilişkilidir. Feline herpes virüsünü kapmış olan kediler onu ömür boyu taşırlar.

Kedilerde bu duruma boğazlarının ve ses tellerinin iltihaplanması neden olur ve çoğunlukla altta yatan bir durumun belirtisidir. Etkilenen kedilerde ses kısılması, iştahsızlık, öksürük, salyalanma gibi belirtiler görülebilir.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.