Kedilerde ses kaybı: Nasıl tedavi edilir?

14 Ağustos 2021
6435
Kedilerde ses kaybı: Nasıl tedavi edilir?

Kedilerde ses kaybı ameliyat ya da bir travma sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Bunun dışında doğumda oluşan bir kusur, soğuk algınlığı, stres ya da bir hastalıktan dolayı da kedilerde ses kısıklığı oluşabilir. Bazı kedilerin hiç miyavlamadığını ve bazı kedilerin de oldukça zayıf bir ses çıkardıklarını duymuş ya da görmüş olabilirsiniz. Peki kedilerde ses kaybı ciddi bir problem midir? Kedilerde ses kaybı nasıl tedavi edilir?

Kediniz her gün küçük miyavlamalar ve diğer sesler ile iletişim kuruyorsa ya da kedinizin sesi kısıldıysa, bu gibi durumların kısa sürede düzelecek olan geçici bir ses sorunu olabiliceğini bilmelisiniz. Aynı zamanda veteriner tedavisi gerektiren tıbbi bir sorundan da kaynaklı olabilir. Bu yüzden ses kısıklığının nedenini bulmak ve bu nedeni tedavi etmek, kedinizin sesini geri kazanması için oldukça yararlı olacaktır.

Kedilerde Ses Kaybı Belirtileri

  • Nemli ve ağrılı hale gelen kuru ve sert öksürük
  • Ayakta dururken baş aşağı eğilmek
  • Ağzını açmak
  • Vokal değişiklikler
  • Yutma güçlüğü
  • Yüksek perdeden nefes alma ve nefes almak için bariz çaba vermek
  • Gürültülü solunum
  • Ağız kokusu
  • Akıntı ile sulu gözler
  • Burun akması
  • Hapşırma
  • İştah kaybı

Kedilerde Ses Kaybı Nedenleri

Miyavlayan gri kedi

Kedilerde Ses Kaybı Gerçek Bir Problem midir?

Kedilerde ses kaybı gerçek bir durumdur ve kediler seslerini geçici ya da kalıcı olarak kaybedebilirler. Kedilerde kalıcı ses kaybı daha çok ameliyat, travma veya konjenital bir problemden dolayı meydana gelir. Öte yandan kedilerin ses kaybı yaşamasının pek çok nedeni vardır. Bunu anlamak ise oldukça kolaydır. Çünkü miyavlamaları ya da mırıldamaları giderek sessizleşir ve bu sesleri hiç çıkarmayabilirler. Ayrıca soğuk algınlığı da kedilerde ses kaybına yol açabilir. Soluk algınlığı, gırtlak tahrişine yol açar ve bir kedinin normal şekilde konuşmasını engeller. Larinks bir kedinin çıkardığı seslerde önemli bir rol oynar ve bu bölgenin tahriş olması ya da şişmesi, bir kedinin sesini ciddi bir şekilde etkiler ve tamamen kaybolmasına neden olur.

Kedilerde Ses Kaybı Nasıl Anlaşılır?

Kedinizin ürettiği seslere dikkat ederek, kolayca ses kaybı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kediniz normal bir şekilde oynuyor ve yemek yiyor ancak giderek daha az ses çıkarıyorsa ses kaybı sorunu yaşıyor olabilir. Fakat bunun çok fazla endişenlemenizi gerektirecek bir durum olmadığını belirtelim. Bunun dışında yukarıda da belirttiğimiz gibi gırtlak tahrişi, kedinizin kısık, kuru ve kısık sesler çıkarmasına neden olabilir. Eğer kedinizin üşütmesini ve sesini kaybetmesini istemiyorsanız, bu durumu engellemek adına onu banyo yaptırdıktan ya da yağmurda ıslandıktan sonra iyice kurulamanız gerekmektedir. Hava çok sıcak olsa bile kedinize içmesi için sakın soğuk su vermeyin! Ilık su vermek her zaman daha iyidir. Öte yandan kedilerde stres ses kaybına yol açabilecek bir diğer faktörlerdendir. Kedilerin alışkanlıkları ve rutini sevdiklerini hepimiz biliyoruz. Herhangi ufak bir değişim bile kedinize stres yaşatabilir ve bu durum geçici ses kaybına yol açabilir.

Kedilerde Ses Kaybı Çok Uzun Sürerse Ne Olur?

Kediniz hafif bir ses kaybı sorunu yaşıyorsa ve sesi değişmediyse endişelenmenize gerek yoktur. Ancak bu durum uzun bir süre devam ederse, o zaman endişelenmelisiniz. Ses kaybı, insanlarda da olduğu gibi üç veya dört günden fazla sürmediği sürece normaldir ancak kedinizin başka komplikasyonları varsa vakit kaybetmeden onu veterinere götürmeniz gerekmektedir. Ses kaybı, bir solunum yolu hastalığının sonucu olabileceği gibi zehirli bir şey yutulduğunda ya da soluduğunda da ortaya çıkabilir. Üstelik bu durum, kedinizin gırtlağına ya da solunum yolunun bir başka bölümüne de zarar verebilir.

Veteriner hekiminiz kedinizin sorununun neden kaynaklandığını tespit ettikten sonra tedaviye geçecektir. Kedinizin sesini geri kazanması için veteriner hekiminizin talimatlarına harfiyen uymanız gerekmektedir. Sorun hastalık ya da solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklansa bile, kolaylıkla çözülebileceğini unutmayın. Her şeyden önce sakin olmalısınız, veteriner hekiminizin önerdikleri dışında kedinize herhangi bir ilaç vermemelisiniz ve veteriner hekiminiz ile birlikte çalışmalısınız.

Kedilerde Ses Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Miyavlayan kedi

Veteriner Tedavisi Almak

-Kedinizin sesi aşırı derecede kısıksa ya da sesini tamamen kaybetmişse, onu veterinere götürmek çok daha faydalı olacaktır. Veteriner hekiminiz sebebini bulmak için kedinizin boğazını ve ses tellerini inceleyecektir. Hatta veteriner hekiminiz ilk olarak sizden kedinizin semptomlarını anlatmanızı bekleyecek ve sonrasında muayene edecektir. Veteriner hekiminiz, kedinizin boğazına dahili olarak bakmak için kan testleri ve görüntüleme testleri gibi pek çok test isteyebilir. Bu testlerden bazıları kedinizin anestezi altında alınmasını da gerektirebilir.

-Veteriner hekiminiz, kedinizin boğazına bir şey kaçtığını fark edebilir. Örneğin kedilerin iğne hala takılıyken ipliği yutması ve sonra bir yere takılması nadir değildir. Böyelikle veteriner hekiminiz kedinizin boğazındaki yabancı maddeyi dikkatlice çıkararak sorunu tedavi edecektir.

-Veteriner hekiminiz kedinizin üst solunum yolu enfeksiyonları ya da gırtlak hastalığı gibi bir tür enfeksiyon keşfederse, bir takım tedavi seçenekleri önerecektir. Çoğu durumda enfeksiyonu ortadan kaldırmak için ilaç reçete edecektir. Gırtlak hastalığında veteriner hekiminiz enfeksiyonu kontrol etmek için kortikosteroid hem de antibiyotik reçete edecektir.

-Veteriner hekiminiz kedinizin ses kısıklığına büyüme ya da tümörlerin neden olduğunu tespit ederse, cerrahi olarak çıkarmayı ve ilaçla tedavi edilmeyi önerecektir. Tedavi, kedinizin ne tür bir tümöre sahip olduğuna ve nerede bulunduğuna bağlı olarak uygulanır. Ancak çoğu durumda radyasyon ve kemoterapi tedavisinin uygulandığı bir gerçektir.

-Hormonların aşırı üretimi ile sonuçlanan tiroid ile ilgili bir sorun olan hipertiroidizm, genellikle tiroid üzerinde bir tümör olduğunda ortaya çıkar. İşte bu hipertiroidizm de kedilerde ses kısıklığının bir belirtisidir. Ses kısıklığının giderilmesi için ilk olarak bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalıkta genel olarak ilaç, cerrahi ya da radyoaktif iyot tedavisi ile yapılır. Kedinizin hipertiroidizminin ciddiyetine bağlı olarak veteriner hekiminizin bir, iki ya da üç tip tedavi önerebilmesi mümkün.

-Kedilerin, aynı insanlarda da olduğu gibi, ortamdaki polen ve toz akarları gibi şeylere alerjisi olabilir. Bu tür şeyler kedilerin boğazını ağrıtabilir ve bu da ses kısıklığına yol açabilir. Veteriner hekiminizden alerjileri yönetmek için kedinize en uygun ilacı vermesini isteyebilirsiniz.

-Gırtlak felci kedilerde nadir olarak görülse de ses kısıklığına neden olabilir. Larinks felç olduğunda, kediler ses çıkaramaz ve nefes almaları zorlaşır. Kedilerde gırtlak felci vakalarında, herhangi bir tıkanıklığı gidermek ve ses çıkarmalarını sağlamak için muhtemelen ameliyat olmaları gerekecektir. Çok nadir durumlarda kuduz, gırtlak felcine yol açabilir. Kedinize bu teşhis konmuşsa ve kuduza maruz kalma ihtimali varsa, kuduz testi yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Öte yandan bu ameliyat iyileşme döneminde yüksek oranda zatürre olduğu için kediler için çok daha riskli olabilir.

Evde Bakım Sağlamak

-Kedilerin sesini çok fazla kullanması sonucunda da ses kısıklığı meydana gelebilir. Örneğin, bir kedi bir yerde sıkışıp kalırsa ve sürekli yardım istemek için miyavlarsa, bu durum ses tellerini zorlayabilir ve bir iki gün boyunca sesinin kısılmasına neden olabilir. Böyle durumlarda kedinizin sesi dinlenerek kendiliğinden geri gelecektir. Kediniz yakın zamanda sesini aşırı kullandığı buna benzer travmatik bir olay yaşadıysa ve başka herhangi bir belirtisi yoksa, veterinere gitmeden önce kedinizin sesinin birkaç gün boyunca kendi kendine iyileşmesini bekleyebilirsiniz.

-Bir kedi sıcaklardan çok bunalırsa ve yeterince su içmezse, sesi bu durumdan etkilenebilir. Kedinize taze ve ılık su vermek için onu teşvik edebilirseniz, ses kısıklığını da önleyebilirsiniz. Kedilerin her daim temiz içme suyuna erişmesi gerekir. Suları kısıtlandığı takdirde, bu durum sesinin etkilenmesinin yanı sıra sağlığını da tehlikeye sokar.

-Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu tedavi etmek için ilaçlar verdiyse, bunları verilen talimatları izleyerek eksiksiz bir şekilde uygulamalısınız. Ayrıca ilacı reçete edildiği süre boyunca ve belirtilen sıklıkta kedinize vermelisiniz. Hap şeklindeki ilaçları kedilere vermek oldukça zordur. Kedinizi hap almaya ikna etmekte zorlanıyorsanız, öncelikle onu dizginlemeniz gerektiğini unutmayın!

-Veteriner hekiminizin sağladığı tedaviye bağlı olarak, kedinizin iyileşmesine yardımcı olmak için bakımını üstlenmeniz gerekmektedir. Kediniz ameliyat olmuşsa, bandajlarını değiştirmelisiniz ve kedinizin yaralarını ellemesini engellemelisiniz. Ayrıca kesiğin temiz kaldığından ve doğru şekilde iyileştiğinden emin olmalısınız. Eğer kedinizden emin değilseniz, kedinize Elizabeth tasması olarak da bilinen bir koni takabilirsiniz. Aynı zamanda kedinizin rahat olduğundan, besleyici yemekler yediğinden ve acı çekmediğinden de emin olmanız gerekmektedir.

Ses Kısıklığının Belirlenmesi

-Kediniz ile düzenli olarak etkileşim halindeyken, nasıl ve ne sıklıkta miyavladığına dikkat edin. Kedinizin sesi normalden daha az olabilir ve sesinin boğuk çıktığını bu sayede fark edebilirsiniz. Özellikle bazı kediler diğer kedilere nazaran daha seslidir. Bu nedenle miyavlamayı bıraktıklarında çok çabuk anlaşılabilir.

-Kedinizin sesi kısıldığında, miyavlamakta ya da başka sesler çıkarmakta oldukça zorlanacaktır. Kulağınıza tuhaf ve alışılmadık miyavlamalar gelirse, kedinizi yakından dinlemek için mutlaka ona zaman ayırın. Bir kedinin miyavlama sesi hayatı boyunca değişse de, yaşlanma ile ilgili değişiklikler hastalık ile ilgili olanlardan çok daha farklıdır.

-Kedinizin sesi kısıksa, diğer sağlık problemlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu, kedinizin durumunun ciddiyetini değerlendirmenize de fazlasıyla yardımcı olacaktır. Kedinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, mutlaka kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir kedinin sesinin değişmesi normal mi?

Kedinizin sesindeki değişikliğin birkaç nedeni vardır. Özellikle üst solunum enfeksiyonları en yaygın nedenlerinden biridir. Vakaların çoğu üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olsa da, sesteki değişiklik kesinlikle veteriner hekiminiz tarafından değerlendirilmelidir.

Kedilerde ses kaybı geçer mi?

Kedilerin sesleri ya değişir ya da tamamen kaybolur. Bazen ses kaybı hafif bir durum olurken, bazen de nefes borusunun hayati tehlike arz eden tıkanmasına neden olabilir. Bu yüzden en kısa süre içerisinde veterinere gitmeniz kediniz için daha faydalı olacaktır.

Kedinizin miyavlamasının değişmesi ne anlama gelir?

Kedinizin miyavlamadaki değişiklikleri hipertiroidizm, hipertansiyon ve gırtlak hastalığından kaynaklı olabilir. Temelde fiziksel ya da zihinsel rahatsızlığa neden olan herhangi bir tıbbi durum, kedilerin miyavlamasına neden olabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.