Kedinizin kısırlaşması konusunda biraz yavaş davrandınız ya da hamile bir kediyi sahiplendiniz. “kedinin hamile olduğu nasıl anlaşılır” O halde kedilerde hamilelik belirtileri konusunda bazı bilgileri edinmenizin vakti geldi demektir.
Kedinizin hamileliğini öğrendikten sonraki ilk önemli karar hamileliğin devamına izin verip vermeyeceğinizdir. Hamile bir kedinin kısırlaştırılması hamileliği sonlandırır ancak bu durum kimileri tarafından insancıl bir davranış olarak kabul edilmediği için bu kararı ailenizle ve veteriner hekiminizle birlikte vermelisiniz.
İçindekiler
Kediler hamile oldukları ilk birkaç hafta boyunca herhangi bir belirti göstermez ancak sonrasında bazı değişiklikler meydana gelir. Bir kedinin hamile olduğunu anlamak için ondaki davranışsal ve fiziksel değişimleri iyi gözlemlemek gerekir. Kedilerde hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Hamilelik insanlarda olduğu gibi kedilerde de bazı psikolojik değişikliklere neden olmaktadır. Annelik içgüdüsüne kapılan hamile kedilerde çoğunlukla saldırgan, sessiz kalma, korumacı ya da sakin tavırlar görülebilmektedir. Kedilerdeki bu psikolojik değişiklikler hamilelik ilerledikçe kendini daha net bir şekilde göstermektedir. Kedinin hamileliği boyunca bu değişikliklerin gözlenmesi ve çevredekilerin buna göre davranması sağlıklı bir hamilelik için çok önemli olmaktadır.
Hamilelik boyunca kedilerdeki bu psikolojik değişimler kediden kediye değişiklik göstermektedir. Bu dönemde bazı kediler daha sevecen olabilir ve daha sıcak ilişkiler kurmak isteyebilir. Bazı kediler ise daha soğuk olabilir, insanlardan ve diğer canlılardan uzak durmak isteyebilir.
Kedilerde hamilelik süresi, kedinin beslenme şartları, stres düzeyi, genel fiziksel durumu gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Kediler ortalama 58 ile 67 günlük bir hamilelik süreci yaşar. Bu süre bazı kedilerde 72 güne kadar çıkabilir.
Kediler yaklaşık 4 aylık olduklarında hamile kalacak olgunluğa erişmiş oluyor ve eğer çiftleşme gerçekleşirse bu yaştaki bir kedi hamile kalabilir. Tabi kedinin risksiz ve sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi için yaklaşık 10 aylık olması gerekmektedir.
Çoğunlukla bir kedinin hamile olduğu hamileliğin 3. veya 4. haftada belli olmaktadır. Bazı kediler için bu süreç nadiren de olsa 5 haftayı bulabilmektedir.
Kediler ortalama 1 ile 10 arası yavruya gebe kalır. Kedilerin hangi büyüklükte ve kaç tane yavru doğuracağı cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Kedinizin kaç kedi doğuracağını bilmek doğum öncesi ya da sonrası için önemlidir. doğum sonrası kaç kedinizin olacağını bilirseniz doğacak yavru kedi sayısına göre evinizdeki ortamı hazırlayıp, ihtiyaçlarına göre düzenlemeleri önceden yapma şansınız olacaktır.
Hamile bir kedinin kısırlaştırılması, kürtaj işleminin yapılması anlamına gelir. Doğmamış bir kedinin kürtajla alınması, çok istenen bir durum değildir ve çoğu kişi buna çok sıcak yaklaşmaz. Bazı barınaklarda gelen kediler hemen kısırlaştırılırken bazı barınaklar hamileliği ilerlemiş olan kedilerin doğumuna izin verebilmektedir.
Hamile kedinin çok genç, çok yaşlı ya da sağlık problemleri olan bir kedi olması, hamileliğin ve doğumun çok daha fazla sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Böyle bir durumda uzmanlar hamile kedinin kısırlaştırılması konusunda daha atak davranabilmektedir. Karşılaşılacak olası sıkıntılar bizlere kedilerde erken kısırlaştırmanın önemini göstermektedir.
Bir kedi hamile iken onun kısırlaştırılmasına karar verme aşamasında şu noktalar çok önemlidir:
Kedilerin erken ve orta vadede kısırlaştırılması sıklıkla yapılan bir şeydir ancak hamileliğinin son zamanlarına yaklaşmış kedilerde kürtaj çok fazla tercih edilmez.
Çok genç kedilerde (1 yaşın altında) veya çok yaşlı kedilerde (8 yaşın üstünde) hastalıklı ya da ölü yavru kedi doğması, doğum sonrasında yavrulara bakım esnasında yaşanabilecek sıkıntılar ya da anne kedinin ölümü gibi sorunlar oluşabilmektedir. Bu gibi çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimali nedeniyle bu dönemlerdeki kedilerde kısırlaştırma daha çok tercih edilmektedir.
Kedinin genel olarak sağlık durumunun iyi olduğu ve hamileliğin geç döneminde olduğu durumlarda çoğunlukla gebeliğin doğumla sonuçlanmasına izin vermek uygun olacaktır. Fiziksel durumu kötü olan kediler için doğum ve sonrasında bakım süreci sıkıntılı olabileceği için bu durumda kürtaj daha mantıklı olabilir. Kedinizin sağlık durumunun kontrolü için veterinerinize başvurabilir ve doğumla ilgili fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
Evinizin genel durumunun yeni doğacak kediler için müsait olup olmadığını mutlaka inceleyin. Eviniz, onlar için yeterli alana sahip olması, stresten uzak bir ortamın olması, kalabalık olmaması, beslenmeye ve dinlenmeye müsait alanların olması gibi şartları yerine getiriyorsa doğacak kediler rahat bir büyüme ortamına sahip olacak demektir. Bu unsurlardan bir ya da birkaçının sağlanamadığı evlerde yavru kedilerin yetiştirilmesi esnasında sorunlar ortaya çıkabilir.
Eğer maddi olanaklar ve evin imkanları bakımından kendinizi yeni kediler için yeterli görüyorsanız sıkıntı olmayacaktır. Şayet doğacak kediler için ideal bir ev bulmanız gerekiyorsa o evi çok iyi bir araştırma sonucunda bulmalı, kediler ve kedi sahiplenme konusunda bilgili bir aile teslim etmelisiniz.
Sonuç olarak kar ve zarar analizi yaparak bir karara varmalısınız. Bahsetmiş olduğumuz durumları gözden geçirerek, sevdiklerinizle ve veterinerinizle fikir alışverişinde bulunarak sizin ve bilhassa kediniz için en doğru kararı verebilirsiniz.
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Doğum anında yapılması gerekenler
Kedinizin hamileliği esnasında onun en iyi şekilde doğum yapmasını sağlamak için alabileceğiniz bazı tedbirler bulunuyor:
Doğum yaklaştığında kedinizde bir takım fiziksel ve davranışsal değişiklikler gözlenmektedir. Bu davranışları iyi bilmek kedinizin daha sağlıklı bir şekilde doğum yapma ihtimalini arttıracaktır:
Dişi kedinizin doğumuna karar verdiyseniz, hamile kedinize nasıl bakacağınız ile ilgili aklınızda bazı sorular olabilir. Bu soruların cevapları için veterineriniz iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Ona başvurarak kediniz için uygun bir diyet programına başlamak ve hamile kedi için kendisini rahat hissedeceği güvenli bir ortam yaratmak yapacağınız ilk işlerden olacaktır.
Hamile kedilerin beslenmesi ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Hamile kediler diğer kedilere göre daha yüksek enerjili gıdaya ihtiyaç duyduklarından, büyümeye odaklı formüle edilmiş yüksek kalorili kaliteli bir mama seçimi çok önemlidir. Ayrıca kedinizin bu dönemde daha fazla su içmesine özen gösterin.
Hamile kediler, hamileliğin ilk dönemlerinde herhangi özel bir ortama ihtiyaç duymazlar. Hamileliğin son evresinde ise doğum yapacakları için yavrularını korumak adına daha güvenli ve sessiz bir ortam beklentisi oluşur. Bunun için evin sessiz noktalarından birini seçin. Sepetten, yumuşak ve tehlike hissi uyandırmayacak güvenli bir ortam oluşturun.
Özellikle hamilelik döneminde kedinizin sağlıklı olduğundan emin olun. Eğer kedinizin sağlığı ile ilgili endişeleriniz olursa mutlaka veterinerinize başvurun. Aşılarının tam olduğundan şüphe duyarsanız aşı takvimini kontrol edin.
Hamileliğin son dönemlerinde kedinizin karnı ve mesanesi artık oldukça şişkin bir hal alacaktır. Bu nedenle istenmeyen bir durum olsa da kediniz kum tepsisine her zaman yetişemeyebilir. Kedinizin idrarını kaçırması ile karşılaştığınızda herhangi bir tepki göstermeyin ve sadece kirlenen yeri temizleyin. Aynı zamanda memelerinden süt sızma ihtimali de var. Bu nedenle özellikle yattığı yeri sık sık kontrol edin.
Kedinizin hamile olduğunu belirtilerden yola çıkarak anlarsanız size herhangi bir maliyeti olmayacaktır. Eğer belirtilerle bir sonuca ulaşamazsanız veterinere muayene ücreti karşılığında kontrol ettirebilirsiniz.
Kedilerin meme uçları kedinin hamile olduğunu anlamak için ilk dikkat edilecek şeydir. Hamile kedilerin meme uçları daha belirginleşir ve koyu pembe bir renk alır.
Süt kedilerde gaz problemine yol açabileceği için hamile kediye süt vermek çok uygun olmayacaktır.
Kediler çiftleşmeye başladığında çoğunlukla erkek kedi dişinin kulağını ve kulak arkasını yalamaya başlar. Kedi ise buna karşılık hareketsiz bir şekilde durumdan memnun olduğunu belli eder ve yere uzanarak çiftleşmeye hazır olduğu mesajını verir. Erkek kedi dişiyi koklamaya başlar ve dişinin üzerine çıkar. Erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırması “kedinin çiftleşmesi nasıl anlaşılır?” sorusunun en net cevabıdır.
Kedinizde herhangi bir sağlık problemi yoksa herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan yavrularını doğal döngü içinde doğurabilirler.
Kediler herhangi bir gerekçe olmadığı takdirde yavrularını yemezler. Eğer kedi ölü doğmuşsa ya da doğum sonrasında öldüyse kediler içgüdüsel olarak avcıların gelmesini engellemek amacıyla ölen yavrusunu yiyebilir.
Hasta ya da çok zayıf durumdaki yavrular da daha fazla acı çekmemesi amacıyla anneleri tarafından yenebilir. Bazı kediler bakabileceği sayıdan fazla yavru doğurduğunda sayıyı azaltmak amacıyla da yavrusunu yiyebilir. Bunun yanı sıra kedilerin insan kokusu sinen yavrularını yediği de görülmektedir. Bu nedenle de yeni doğan kedi yavrularının sevilmemesi önerilmektedir.
Ton balığının kendisi kediler için muhteşem bir omega 3 kaynağı olmasına karşın konserve haline getirilmiş ton balığı kediler ve özellikle hamile kediler için uygun bir gıda olmaktan uzaklaşmaktadır.
Yavru kedilerde testisler 6 haftaya kadar görülmediğinden cinsiyetini anlamak için farklı bir yol bulmak gereklidir. Yavru kedinin cinsiyetini anlamak için delikler arasındaki mesafeye bakmak gerekmektedir. Erkeklerde genital açıklık dişilere göre anüsten daha uzaktır.
Dişi kediler için ideal anne olma ve üreme yaşları 1.5 yaş ve 6 yaş aralığıdır. Dişi ve erkek kediler en erken ne zaman hamile kalır hamilelik dönemleri hakkında yazımızı detaylıca okumanızda fayda var.
Genelde 6 ile 9 ay arasında çiftleşme eğilimini göstermeye başlamaktadırlar. Bu durum bazı kedilerde çok daha erken görülür iken bazı kediler de ise çok daha geç görülebilmektedir.
Merhaba, daha önce iki kere düşük yaptıysa tekrar düşük olma olasılığı oldukça yüksek. Bunun dışında scotish ırkı kediler doğuştan eklem hastalığına sahiptir. Bu hastalık kedilerde yaşla beraber ilerler ve sonucunda çok ciddi ağrılar çekmesine neden olur. Kedinizde bu ağrıları kontrol edebilmek için düzenli veteriner kontrolleri yapmanız gerekecek. Eğer kediniz yavrularsa bu yavruların da scotish ırkı doğma olasılığı olduğundan bu eklem hastalığına sahip olacaktır. Yavrularında bu acıları çekmemesi için eğer çiftleştirmenizin üzerinden 2-3 haftadan uzun zaman geçmediyse kedinizi kısırlaştırmanız ve yavruları aldırtmanız en doğru karar olur.
Merhabalar.kedim 2 gün boyunca ciftlesti fakat hâlâ inlemesi poposunu kaldırması surunmesi devam ediyor .acaba neden?
Kedilerde kızgınlık dönemi çiftleşmesinden bağımsız olarak 2-3 hafta boyunca sürebilmektedir.
Kedım hamıleydı ve doğum zamanı geldıgınde 2 tane serçe Parmağımı gibi parçalar çıkardı ve sonrasında bunları yedim şu an karnında var mı yok mu bilmiyorum canlı olma ihtimali var mı bulunduğun yerde ultrason yok Ne yapabilirim
Merhaba böyle şüpheli bir durum varsa annenin sağlığı için röntgen çekilmesi gereklidir. Geçmiş olsun.
Kedim 4 yaşında scottish longhair 2 defa düşük yaptı şimdi çiftleşme oldu yine düşük yaparmı