Evcil kedi dostlarımız kendilerini küçük vahşi orman kedileri olarak düşünmekten hoşlansalar da, sağlıklı kalmak için yine de düzenli bir aşı ve parazit kontrol programının korunmasından başlayarak yardımımıza ihtiyaç duyuyorlar.
Birçok kedi sahibi, kedi dostlarını parazitlerden arındırmanın öneminin farkındadır. Kedinizin parazitlerini yok etmek kedinizin hayatını kurtarabilir. Yavru kediler vücutlarını istila eden solucanların ciddi sonuçlarına karşı özellikle hassastır. Bunun nedeni, yavru kedilerin hâlâ küçük olması ve vücutlarının hâlâ gelişmekte olmasıdır. Yavru kedilerin yeterli besin bileşenlerine ihtiyacı vardır. Parazitler, konakçılarının besinleriyle beslenirler. Besin maddelerini bu parazit yaratıklarla paylaşmak yavru kedinin sağlığına zarar verebilir. Bir evcil hayvan ebeveyni olarak, kedinizi istila edebilecek parazit türlerini, bu parazitler ile ilişkili semptomları, risk faktörlerini ve kedinizdeki parazit istilasını nasıl tedavi edip önleyeceğinizi anlamanız önemlidir.
İçindekiler
Çeşitli parazit türleri, kedinizin gastrointestinal sistemini ve diğer organlarını istila edebilir. Yaygın kedi parazitleri şunları içerir:
Tenyalar: Bu uzun ve ince solucanlar kedinizin bağırsaklarına yapışır ve onlara saldırır. Solucanların, segment olarak da adlandırılan çeşitli vücut parçaları vardır ve bu segmentlerin her birinin kendi üreme organları vardır. Bu solucanlar genellikle bir kedinin dışkısında tohum veya pirinç taneleri gibi görünebilen parçalar bulunduğunda teşhis edilir. Pirelerden küçük kemirgenlere kadar farklı konakçıları etkileyen birkaç farklı tenya türü vardır. Bir kedi bir pire tarafından ısırıldığında veya tenya bulaşmış bir kemirgen yediğinde, tenya daha sonra kediye bulaşır ve kedi onun konakçısı olur.
Yuvarlak kurtlar: Hem kedi hem de köpeklerde bulunan en yaygın kurtçuk, kedinin bağırsaklarını etkileyen yuvarlak kurttur. Aslında çoğu kedi, yaşamları boyunca bu zararlılarla enfekte olur, genellikle yavru kedi olduklarında. Kedilerin yuvarlak kurtlarla enfekte olmasının, yuvarlak kurt yumurtalarını yemek, enfekte fareleri yemek veya enfekte bir annenin sütünü tüketmek gibi birçok yolu vardır.
Kancalı kurtlar: Kancalı kurtlar, kedinizin sindirim sistemini, genellikle bağırsak duvarının astarını etkileyen başka bir bağırsak paraziti türüdür. Bu solucanlar kedinizin kanını tüketir ve dışkı ve enfekte toprak yoluyla etrafa yayılır. Bu kurtçuklar özellikle genç yavru kediler için tehlikelidir, çünkü bağırsak kanalında kanamaya neden olabilirler ve bu da genç yavru kedilerin ölmesine neden olabilir.
Bir kedinin solucan olup olmadığını nasıl anlarsınız? Kedinizin yaşadığı belirtiler solucan istilasının türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Bununla birlikte, kediniz genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere spesifik olmayan semptomlar yaşayabilir:
Ağır enfeksiyon kapmış kedilerde kilo kaybı, anüs tahrişi ve gelişme geriliği yaşanabilir. Nadir de olsa bazı parazitler kedilerden insanlara geçerek ciddi insan hastalıklarına neden olabilir.
Açık havada yaşayan kedilerin parazitlere yakalanma riski evdeki kedilere göre daha yüksek olabilir, ancak evde yaşayan kediler de hala risk altındadır. Kedinizin parazit solucanlarına yakalanma yolları şunlar olabilir:
Parazitlerin kedilere bulaşma riskini azaltmak için düzenli veteriner kontrolleri, iç ve dış parazitlere karşı koruyucu önlemlerin alınması ve beslenme düzeninin gözden geçirilmesi önemlidir. Unutmayın ki herhangi bir parazit enfeksiyonu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu yüzden kedinizin sağlığına dikkat etmek önemlidir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar