Kedilerde Pati Şişmesi

21 Ağustos 2023
2535
Kedilerde Pati Şişmesi

Bir kedinin patisinin şişmesinin birçok nedeni mevcuttur. Bu nedenler, bir böcek ısırığı kadar basit veya bir enfeksiyon ya da kemik kırılması kadar şiddetli bir şeye de bağlı olabilir. Peki böyle bir durum ile karşılaşınca ne yapmalısınız? Kedilerde pati şişmesi, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Kedinizin patisinin şişmesi durumunda, veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri

Kedilerin, birçok nedenden dolayı patileri şişebilir. Bu muhtemel sebepleri üç gruba ayırmak faydalıdır. Bu kategoriler örtüşebilir, ancak bir kedinin şişmiş bacaklarının veya patilerinin en olası nedenlerini daraltmaya yardımcı olabilirler.

Bir kedinin bacakları veya patileri şiştiğinde, bütün vücudu ile ilgili bir sorunu olması da muhtemeldir. Olasılıklar şunları içerir:

  • Kalp Hastalığı; Normal kan akışı, kalp hastalığı tarafından yavaşlatılabilir. Bu durum da kan damarlarından sıvı sızmasına ve doku şişmesine neden olur.
  • Karaciğer Hastalığı; Karaciğer, kan damarlarında sıvının tutulmasına yardımcı olan albümini (bir tür protein) yapar. İleri karaciğer hastalığı, düşük kan albümin seviyelerine ve şişmeye yol açabilir.
  • Böbrek Hastalığı;  Böbrek hastalığı olan kediler, idrarlarında albümin kaybedebilir ve bu da sıvının kan damarlarından, çevre dokulara sızma olasılığını artırır.
  • Sistemik Enfeksiyonlar;  Bakteriyel, viral, mantar ve diğer enfeksiyon türleri patilerde şişmeye neden olabilir. Kediler ayrıca enfeksiyonlara yanıt olarak şişmiş lenf düğümleri geliştirebilir. Asetaminofen gibi bazı ilaç türleri ve kedi toksinleri karaciğer hasarı, kan damarlarının iltihaplanması veya diğer süreçler yoluyla şişmiş bacaklara veya patilere yol açabilir.
  • Alerjik Reaksiyonlar ve Otoimmün Hastalıklar; kan damarlarını sızdırabilir ve şişmiş bacaklara veya patilere yol açabilir.
  • Yaralanma; Yaralar, gömülü yabancı cisimler, eklem burkulmaları, kas gerilmeleri, kırık kemikler, hematomlar, tendinit ve çıkık eklemlerle ilişkili iltihaplanma, kanama veya enfeksiyonun tümü bir kedinin  patilerinde şişmeye neden olabilir. Şişmiş bir pati, kedinin ayak parmakları arasındaki bir yastığa veya patinin etli yumuşak dokusuna sıkışmış yabancı bir cisimden kaynaklı da olabilir. Dikenden küçük bir kırık cam parçasına kadar her şey şişmeden sorumlu olabilir. Delinmeler, kesikler, çürükler bu tür yaralanmalar, patinin yumuşak dokularına, etli bölgelerine veya pedlerine zarar verir. Bu yaralanmalar, keskin bir cisme basmak, bir şeye takılmak veya başka bir kedinin dişlerinden / tırnaklarından kaynaklı olabilir. Her türden yara şişebilir, enfekte olabilir veya apse olabilir. Kedinizin patisinde sıcaklık hissederseniz, bu enfeksiyon, apse veya iltihaplanma belirtisidir ve hemen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar.
  • Artrit; Artrit ile ilişkili iltihaplanma, eklem sıvısının aşırı üretimine ve eklemlerin normalden daha büyük görünmesine neden olan kemik büyümelerine yol açabilir.
  • Apse; Kediler kavga ettikleri zamanlarda, ısırık yaraları sıklıkla enfekte olur ve bir apse oluşturur. Bu şişlikler oldukça büyük ve ağrılı hale gelebilir.
  • Enjeksiyon Reaksiyonu;  Kediler genellikle aşıları ve diğer enjeksiyonları bacak bölgesinden yapılabilir. Enjeksiyon bölgesinde küçük bir şişliğin ortaya çıkması alışılmadık bir durum değildir.
  • Yılan Isırıkları ve Böcek Isırıkları / Sokmaları; Şişlik arı sokması, böcek veya örümcek ısırığından kaynaklanıyorsa, kedinizin alerjik reaksiyonunu durdurmak ve patisindeki şişliği azaltmak için ilaca ihtiyacı olabilir. Bu tarz durumlarda sokmalar ve ısırıklar genellikle kan damarlarını sızdıran iltihaplanmaya neden olur ve ayrıca enfekte olabilirler. Bunların her ikisi de doku şişmesine yol açabilirler. Kediler böcekleri ve arıları ezmeyi severler ve bazen bu esnada patilerinden sokulurlar. Arı sokmaları ve böcek ısırıkları genellikle çabuk şişer ve enfeksiyon kapabilir. (örneğin bazen iğne patide kalır vs.) Örümcek ısırıkları çok ağrılı şişliklere, ciddi enfeksiyonlara ve enfeksiyonlu bölgedeki dokuların ölümüne neden olarak çok tehlikeli sonuçlanabilir.
  • Damarların veya Lenfatik Sistemin Tıkanması; Damar veya lenfatik kanala baskı yapan herhangi bir şey, (örneğin bir bacağın etrafındaki bir tümör veya lastik bant) damar içindeki basıncı artırarak sıvının sızmasına neden olur.
  • Tümör;  Bir kedinin bacaklarını veya patilerini etkileyen iyi huylu / kötü huylu tümörler, gözle görülür bir şişlik oluşturabilir ve daha sonrasında iltihaplanabilirler. Hatta enfekte olabilir veya yakındaki damarlara baskı yapabilirler.

Bir kedinin bacakları iyi göründüğü ve sadece pati yastıklarında şişlik söz konusu olduğu zamanlarda, aşağıdakileri dikkate almak önemlidir:

  • Plazma Hücreli Pododermatit; Yastık ayağı olarak da adlandırılan plazma hücreli pododermatit, bir kedinin ayak pedlerinin (genellikle birden fazla) şişmesine ve bazen renginin bozulmasına veya ülserleşmesine (açık bir ağrıya sahip olması) neden olabilen, bağışıklık aracılı bir hastalıktır.
  • Calicivirus Enfeksiyonu; Ülserler, bir kedi calicivirus ile enfekte olduğunda yaygındır. Bir kedinin patilerini ve pati yastıklarını içerebilir. Özellikle ikincil bir bakteriyel enfeksiyon gelişirse şişebilirler.
  • Eozinofilik Granülom Kompleksi; Eozinofilik granülom kompleksi (iltihaplı bir hastalık) ile gelebilen kabarık ve pembe cilt bölgeleri, genellikle bir kedinin dudaklarını, uyluklarını veya karın bölgelerini içerir. ancak bu durumdan ayak pedleri de etkilenebilir.
  • Akciğer-hane Sendromu; Akciğer karsinomu (bir tür kanser) bir kedinin ayak parmaklarına yayılarak onların şişmiş gibi görünmesine neden olabilir.

Bunlara ek olarak eğer ki kedinin patileri dokunulamayacak kadar sıcaksa veya ona çok fazla acı veriyor gibi görünüyorsa , büyük ihtimalle kediniz enfeksiyon kapmıştır. Böyle bir durumda hemen veteriner hekiminizi aramak çok kritiktir. Ne kadar uzun süre beklerseniz, enfeksiyon o kadar kötüleşir. Böyle bir durumda enfeksiyonun kedinin vücuduna yayılmasını durdurmak için ilaca neredeyse kesinlikle ihtiyaç duyulur.

Kedilerde Pati Şişmesi Teşhisi

Veteriner hekiminiz, şişmiş bir patinin nedenini teşhis edecek en yetkili kişidir ve genellikle basit bir muayene ile şişmenin nedenini belirleyebilir. Bazı durumlarda en doğru tanıya ulaşmak için kan tahlili veya röntgen çekilmesi gerekebilir. Bu noktada veteriner hekiminizden muhtemelen şu soruları duyacaksınızdır:

Şişlik ne kadar süredir mevcut?

Şişlik zamanla değişti mi?

Başka belirtiler gördünüz mü?

Bu soruların ardından veteriner hekiminiz, neler olup bittiğine dair ipuçları aramak için kapsamlı bir fizik muayene yapacaktır. Sorunun açık olmadığı takdirde (örneğin bir apse), veteriner hekiminiz ayrıca tam kan hücresi sayımı, kan kimyası paneli, idrar tahlili, kedi lösemisi gibi yaygın bulaşıcı hastalıklar için bazı teşhis testleri yapması gerekebilir.

kedilerde pati şişmesi

Kedilerde Pati Şişmesi Tedavisi

Kedilerde şişmiş bacaklar ve patiler için tedavi, altta yatan soruna göre değişiklik göstermektedir. Ancak bazı yaygın tedavi türleri şunları içerir:

  • Antimikrobiyaller (örneğin bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler)
  • Doksisiklin, kortikosteroidler veya plazma hücreli pododermatit veya eozinofilik granülom kompleksi gibi hastalıklar için bağışıklık sistemini sakinleştiren diğer ilaçlar
  • Ağrı kesiciler
  • Sıvıyı dokulardan çıkarmaya yardımcı olan diüretikler
  • Apseleri boşaltmak, yaralanmaları onarmak veya tümörleri çıkarmak için cerrahi
  • Destekleyici bakım

Siz ve veteriner hekiminiz, birlikte çalışarak kedinizin şişmiş bacaklarını veya patilerini tedavi etmenin en iyi yolunu bulabilirsiniz. Böylelikle bu tüylü, minik patileri hızlıca tekrardan harekete geçirebilirsiniz.

Kedinizin Patisi veya Bacağı Şişmişse Ne Yapmalısınız?

Öncelikle yapılacak ilk şey, kedinin genel refahını kontrol etmektir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birisi kedi dostunuzda varsa, acil bir durumla karşı karşıya kalabileceğiniz için hemen bir veteriner hekime görünmelisiniz:

  • Şiddetli şişlik
  • Bacaklarda ve patilerde şişlik
  • Yüksek oranda acı çekilmesi (saklanmak, onlara dokunmanıza izin vermemek, ses çıkarmak veya saldırganlık)
  • Araba çarpması, köpek saldırması veya başka bir büyük travma durumu
  • Kanama, uzuvların sürüklenmesi, açık bir şekilde kırık bir kemik veya çıkık eklem gibi ciddi bir yaralanma hali
  • Nefes almada zorluk, yönelim bozukluğu (kafa karışıklığı), halsizlik veya aşırı uyuşukluk (yorgunluk) gibi endişe verici başka semptomlar

Kedinizin rahatsızlığının nedenine bağlı olarak, aşağıdaki şişmiş kedi pati semptomlarını görebilirsiniz:

  • İştah azalması
  • Patilerin sık sık yalanması veya ısırılması
  • Topallama veya topallık
  • Hareketsizlik
  • Kötü bir kokunun eşlik ettiği pati akıntısı
  • Dokunulduğunda sıcak olan patiler

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, veteriner hekiminizi acil bir şekilde aramalısınız.

Diğer bir yandan kedinizin bacağındaki veya patisindeki şişlik nispeten hafifse, bu durumun hareketleri, enerji seviyeleri, rahatlıkları ve iştahları üzerinde büyük bir etkisi yoksa, acil bir durum ile karşı karşıya olma ihtimaliniz pek olası değildir. Kedinizi muayene etmeye karar verirseniz dikkatli olun çünkü şişmiş bir bölgeye dokunmak ona zarar verebilir ve tarifsiz bir acı duymasına neden olabilir.

Şişlik hafif olduğu ve kediniz iyi göründüğü sürece, kendi kendine iyileşip iyileşmeyeceğini gözlemlemek için ona bir veya iki gün vermenizde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu süreçte gözünüzü evcil dostunuzun üzerinde tutmanız ve kedinizi evinizin içerisinde tutup, dinlenmeye teşvik etmeniz gerekmektedir. Eğer ki bu gözlemleme aşamasında beklenmedik bir belirti görülmesi durumunda veteriner hekiminiz ile acil bir şekilde iletişime geçmelisiniz.

Kedilerde Pati Şişmesi Önlenmesi

Tüm kedi sahipleri, kedi yavrularının sağlıklı ve mutlu olmasını isterler. Kedinizin patisinin şişmesini önlemenin en basit ve aynı zamanda püf noktası patileri düzenli olarak kontrol etmektir.

  • Pedlerde küçük kesikler var mı diye patileri arayın.
  • Şerit, çapak veya diken gibi yabancı cisimler için parmak aralarını kontrol edin.
  • Kedinizin tırnaklarını kontrol edin ve çok uzunlarsa düzeltin.

Bu basit eylemleri gerçekleştirerek, kedinizin patilerinin şişme riskini önemli ölçüde azaltırsınız. Kedinizin sağlığını gözlemlemek, onun ihtiyaçlarını anlamak ve veterinerinizle düzenli iletişim halinde olmak, pati şişmesi gibi sağlık sorunlarını önceden tespit etmenize yardımcı olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kedinizin topallıyor olması, veteriner acil durumuna işaret ediyor olabilir. Kedinizin bacağı garip bir açıyla sarkıyorsa, patisinin üzerinde yürüyemiyorsa, bu bölgesinde açık bir yara / kanama varsa veya kediniz 24 saatten uzun süredir topallıyorsa, veteriner acil durumu olabilir.

Pati burkulması gibi hafif bir yaralanmanın sonucu ise herhangi bir müdahale gerekmeden iyileşebilir. Bununla birlikte, alerjiler, yaralanmalar, otoimmün bozukluklar ve enfeksiyonlar köpeğiniz için üzücüdür. Böyle bir durumda acılarını dindirmek için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

Yaygın enfeksiyonlar, tırnak yatağının hasar görmesi ve patileriyle ilgili diğer yaralanmalar, kedilerin patilerinin şişmesinin başlıca nedenleri olabilir. Bu yüzden kedi sahiplerinin, evcil dostlarının tırnaklarına düzenli ve dikkatli bir şekilde bakım yapmaları bu noktada önemlidir.

Kedinizin patisi şiştiği zaman, bir veteriner kliniğine gitmeniz gerekir. Orada veteriner hekiminiz, şişliğin nedenini ve tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Süreç içerisinde bazen şişlik nedeni röntgen gerektiren bir muayene ile belirlenir ve buna göre tedavi edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.